Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Buszoknak őrzött parkoló?

Az Árpád úton továbbra is parkolnak a Rába Hotel vendégeit szállító buszok, továbbra sem történt változás az ügyben.
A Rába Hotel parkolója.
Bár döntés erről még nem született, és az igazgató szerint az év végéig nagy valószínűséggel nem is fog. Addig tehát biztosan Győrben marad. Ez azért sem mellékes, mert Sándorfi Róbert a városvezetés elé kíván terjeszteni egy tervezetet, amely megoldhatná a hotelhez érkező buszok parkolását.

„ A hír igaz, de elhamarkodott" – Mark Twain híres mondását, amellyel halálhírét kommentálta, Sándorfi Róbert, a Rába Hotel igazgatója is elmondhatja távozásának hírével kapcsolatban. A győri patinás épület, amelyet vezet, a Danubius Rt. hotelláncának egyik szállója, s a részvénytársaságnál bevált szokás, hogy a vezetőket időről időre áthelyezik valamelyik másik hotelbe. Sándorfi Róberttel is tárgyaltak erről, de az év végéig nagy valószínűséggel Győrött marad, s így a városvezetés elé terjesztheti tervezetét a buszok parkolási gondjainak megoldásáról.

Megírtuk korábban, hogy  a győri Rába Hotel parkolója június 1-jétől fizetős parkolóként működik, a szálloda ugyanis nem tudott megegyezni a várossal a bérleti díjról – öt évre 50 millió forintot kellett volna fizetnie. Azóta nem ritka, hogy a szállóvendégeket szállító buszok a forgalmas Árpád úton parkolnak: nemegyszer három-négy busz is rostokol az eredetileg az autóknak fenntartott parkolóhelyeken, vagy ha nincs más megoldás, a tilosban. (Egy busz háromparkolónyi helyet vesz el, ami csúcsidőben komoly probléma.)

Sándorfi Róbertet néhány hete erről már kérdeztük, akkor is elmondta, a lakosoknak igazuk van, de a buszsofőröket legfeljebb kérheti, hogy menjenek el az Eszperantó útra vagy a Móricz Zsigmond rakpartra, nem utasíthatja. A vezetők ezt rendre nem teszik meg: féltik ugyanis a buszt, illetve az abban lévő poggyászokat.

A helyzet tehát változatlan, és nem csupán a Rába Hotelt érinti – a parkolóelvétel miatt irányult a figyelem Győr legnagyobb szállodájára. De ugyanezt elmondhatják a belvárosi panziósok is. Ezért kellene végre megoldást találni, s itt érkeztünk el a már említett, a városvezetésnek szánt tervezethez. Sándorfi Róbert olyan őrzött parkolót szeretne a belvároshoz közel, ahol nyugodt szívvel otthagyhatják a buszokat a sofőrök. Ennek költségébe akár a szállók, panziók is beszállnának, de az igazgató hangsúlyozta: a város maga is állhatná a számlát abból az összegből, amelyet idegenforgalmi adóként beszed a hotelektől.
Hogy megoldás kell, azt mutatja az a hír is, ami megint csak a Rába Hotel kapcsán terjedt el a szakmán belül. Ez pedig így szól: az ingyenes és biztos parkolási lehetőség megszűnése óta az utazási irodák sorra mondják vissza a foglalásokat. Sándorfi erről azt mondta: „Kár tagadni, hogy jöttek negatív visszajelzések, de ennyire konkrét hatása még nincs a változásnak. A jövő évi foglalásokat most intézzük, ősz végén, tél elején lesz nyilvánvaló, milyen hatása lesz az új helyzetnek. Nem mondhatom, hogy nem számolunk ezzel a lehetőséggel, de ezzel együtt és ettől függetlenül is meg kell oldani a parkolási kérdést."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műemlékmentés az ökumené jegyében

A helybeli evangélikusok örömmel segítenék az elmúlt évtizedekben méltatlan állapotba került… Tovább olvasom