Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Bukott az iskola és a Comenius-program?

Győrújbarát - Több szülő felháborodva hívta szerkesztőségünket: tudomásuk szerint ugyanis 18 ezer eurónyi összegnek megfelelő forintot, azaz több mint négymilliót bukott az iskola, azon keresztül pedig a fenntartó önkormányzat. Az ügyet kedden késő estébe nyúlóan tárgyalták.
Takács Miklós igazgató személyében július elsejétől új igazgatója van az iskolát is magában foglaló II. Rákóczi Ferenc ÁMK-nak, s az intézmény vezetője állítólag faxon, majd szóban is megerősítve lemondta az évek óta eredményesen működő Comenius oktatási programot. Juhászné Árpási Irma polgármester többek között azt kifogásolta a testületi ülésen, hogy az új igazgató sem vele, sem a testülettel erről nem egyeztetett. Márpedig a lemondott programmal 18 ezer eurót is bukik az iskola.

– Olyan súlyos feladatok és problémák előtt állunk, mint például a szakos ellátás megszervezése. Ez jóval fontosabbnak tűnik, mint a Comenius, amely kétéves szakmai és gazdasági elkötelezettséget is jelent. Nem Romániában vagy Szlovákiában kell a baráti gyerekeknek nyelveket tanulni – jelentette ki Takács Miklós igazgató.

A képviselők közül Kocsár Károly némi indulattal a hangjában megjegyezte, hogy „a Kisalföld igencsak jól tájékozott az eseményeket tekintve", majd távozott a teremből. Olyan hozzászólást is hallottunk, hogy bármilyen szép is a nemzetközi program, ha nincs jó szakos ellátás, azt a gyerekek bánják. Juhászné Árpási Irma polgármester elmondta, három ország diákjait hozta össze ez a munka, amely évek óta igencsak eredményes.

A szlovák küldöttség is jelezte érkezését, s úgy tűnik, ők is, a romániai testvériskola is elesik a Comenius-féle pályázati összegtől, amely nem kevés.

Ráadásul a gyerekek évek óta élvezték a program előnyeit: utazhattak, nyelvet tanulhattak.

Most úgy tűnik, oda a projekt, vele együtt pedig a pénz. Parttalan vita alakulhatott volna ki, ám a szervezeti és működési szabályzat ezúttal jó mankót jelentett, hisz eszerint az oktatási és kulturális bizottság tagjainak (jelen esetben) öt napon belül össze kell ülni az ügyben. Ennek időpontja péntek este lesz, megszavazták, a szeptember 23-i közmeghallgatásra pedig mindenkit várnak – feltehetően itt is terítékre kerül a Comenius-program és az iskola ügye.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. QQriQ 2008. szeptember 24. 13:34
  „Az igazgató hibája nem egyszerű hiba!
  A szakmai felfogása erősen idejétmúlt.

  Európáról való gondolkodása sajátos!
  Aki megválasztotta számolt ennek következményével?”
 • 36. werna 2008. szeptember 22. 22:30
  „Tisztelt Pomichal asszony!
  Örülök, hogy végre vki megszólalt a ténylegesen érintett intézmények képviseletében is.
  Tudom, hogy ez már nem vigasztalhat, de én láttam a televíziós közvetítést, és biztosíthatom polgármester asszony abban a kellemetlen helyzetben szinte a könnyeivel küszködve mondta: "Holnap megérkezik a szlovák küldöttség, és én nem tudom hogyan magyarázom meg nekik ezt. Mit fogok nekik mondani?"
  Úgy látszik sajnos, hogy rajta kívül senki nem fogta fel a helyzet komolyságát, úgyanis a t. képviselőtestület még csak el sem marasztalta felelőtlensége miatt az igazgatót. Sajnos...”
 • 35. Mgr.Pomichal Mária 2008. szeptember 21. 18:33
  „Tisztelt Hozzászólók!
  Az írás néhány pontatlanságát szeretném helyesbíteni:
  -a szlovákiai partneriskola a Féli Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola
  -a számunkra megítélt pályázati összeg 25.000.- euro volt
  -a pályázatban 4 iskola vett részt
  Abban az egyben igaza volt az Igazgató úrnak, hogy angol nyelvet nem tanultak volna nálunk diákjai. Viszont láthatták volna egy maroknyi tantestület küzdelmét a magyar iskola fennmaradásáért. Bár a lakosságnak még 54%-a magyarnak vallja magát, iskolánkban 9 osztályban 95 tanuló van szemben a szlovák alapiskola kb. 230 diákjával. Ennek a számnak min. az 1/3-a magyar gyökerű, de pontosan az igazgatóihoz hasonló álláspontok miatt váltanak nemzetiséget. A szlovákoknak ,,sprostý Maďar" a magyarországiaknak voltunk ,,cseszkók" most meg ,,szlovákok"...Nagyon sokszor kérdezik tőlünk Magyarországon: Hol tanultatál meg ilyen szépen magyarul? Mennyit tudnak rólunk, határon túliakróll?
  Az Igazgató úr semmibe vette a további 3 partnert (pedig a szlovákiai magyarok, sőt szlovákok és románok is emberek, vagy nem?), még csak arra sem méltatott minket, hogy értesítsen. Utólag azt mondta: ,,Elnézést kérek..."
  Ennyi volt....
  Tisztelettel: a ,,szlovák" projektfelelős”
 • 34. QQriQ--- 2008. szeptember 17. 13:58
  „szeptember 23-n Győrújbaráton közmeghallgatás lesz.
  Én Harcsás Judit helyében tudósítanék róla!”
 • 33. v 2008. szeptember 16. 20:34
  „Hát furcsa, hogy most az újságíró került össztűzbe. Ő a feladatát teljesítette. Megírt egy hírt. Az egészből mégis az látszik, hogy az új igazgató körül nincs minden rendben. Bízom benne, hogy a képviselők is olvassák a hozzászólásokat. Hát az emberek Takács úrról elég sokat leírtak, s talán ezért nem sikerült sehol sem eddig igazgatói állást szereznie. Győrújbaráton szerencséje volt, s elég hamar taposta el sok ember munkáját. Ehhez nem HARCSÁS JUDIT-nak van köze!!!!! További jó munkát neki!(mármint JUditnak)”
 • 32. pax--- 2008. szeptember 16. 19:26
  „latinos muveltsegebol arra figyelem nem telik.

  29-hez!


  28-hoz!Nicsak!Ki beszel!”
 • 31. tanulópénz 2008. szeptember 16. 11:48
  „tarcus-nak
  erkölcsi kára akkor lenne a falunak, ha úgy cselekedne mint Önt, és a hallgatás, az elhallgatás és a szőnyeg alá söprés módszerét választaná
  szerintem ön az erkölcstelen és az etikátlan, amikor ilyen kérést fogalmaz meg”
 • 30. harcsi 2008. szeptember 16. 11:36
  „Kedves Szőllősi Zsóka,
  lejjebb olvasom a hozzászólását, hát mint kolléga - mert hogy évekig magam is tanítottam - szintén csak elszomorít, amit velem kapcsolatban ír. Ígérem, igyekezni fogok. És: ha lesz testületi ülés, iskolai program, megkérném Önöket, ne tegyenek már megjegyzést, - ugyanis én sem teszem. A lapot képviselem és ezután is ezt teszem. Sajnálom, ha nem tetszik a fizimiskám, a testületi ülésen tám megjegyzést tevőnek szégyellnie kellene magát. Csak tudja én úgy tartom, ha megdobnak kővel....
  Ráadásul a gyerekeimet is erre tanítom. Megjegyzem: ma is megyek Győrújbarátra. Béküljön meg magával és velem is....”
 • 29. harcsi 2008. szeptember 16. 11:25
  „Tisztelt Hozzászólók, nagyon elszomorít, amit itt olvasok, - sem rám, sem a Kisalföldes kollégákra nem jellemző a
  "......felháborító, etikátlan és gusztustalan. Ellenkezik a legalapvetőbb újságírói etikával, nem beszélve arról, hogy általa egy teljesen torz képet kapnak az olvasók a községről, lejáratva és lerombolva mindazon eredményeket, amelyeket az ott élő emberek fáradtságos munkával eddig elértek."

  Nagyon szívesen elbeszélgetnék a T. Hozzászólóval, mit tettem ezidáig a község érdekében, hányszor voltam ott író-olvasó találkozón, egyéb rendezvényen. Nem gondolja, hogy a legelemibb emberi érzésekbe tipor bele..? Tisztelettel: HJ az újságíró.”
 • 28. Őri Gyula 2008. szeptember 16. 08:01
  „Kedves pax!
  Stílusa ismerős nekem a győrújbaráti internetes kommunikációból.
  A fennti cikkben érintett problámakörnek, e hozzászólásokban is érintett tényeinek, összefüggéseinek megvitatása helyett elindítja a személykedésnek a valós problémákat eltakaró szálait.

  A hibákkal Ön szerint nem az a baj, hogy léteznek, hogy valósak. Az a baj, hogy kiderültek és olyan személyek is megszólalnak -értelmesen, hitelesen - akik Önöknek a nyilvánossággal kárt okoznak.
  A faluközösségnek nem okoznak kárt.”
 • 27. pax--- 2008. szeptember 15. 23:20
  „26-hoz!

  Sok munkát adott nekem, hogy megtaláljak bizonyos kapcsolódási pontokat, de miután a névválasztást megértettem a dolog rendben a helyére került:
  "Azt hiszem, én Önt semmiben nem bántottam, nem tettem nemtelen megjegyzéseket személyére és szürkeállományára,"

  a "szürke állománya" csodálattal töltött el!,de

  újraolvasandó a 23-es!Még tegezésre is váltott!

  " úgyhogy, ha megkérhetném, szíveskedjen mellőzni a sértegetéseket és lapos megjegyzéseit, mert ez (is) kimeríti a rágalmazás fogalmát."

  nocsak!szerintem minden hallomáson alapuló állítás rágalom, ha konkrét személyre vetítik.13-16-os is újra olvasandó!

  " A stílus pedig maga az ember,"
  ""A stílus maga az ember" - állapította meg 1753-ban megtartott akadémiai székfoglalójában Buffon francia filozófus és természettudós, és csakugyan, az egyén által megfogalmazott gondolat csaknem ugyanúgy elárulja szavakba foglalóját, mint a kézírás vagy az ujjlenyomat. "

  " ezért irománya minősíti,"
  -mint ahogyan önt is a megadott válasza.

  " nálam egy gyenge szekundát kap legutóbbi szösszenetére."

  Merthogy kérte erre valaki?!

  Egyébként ha sértést vélt felfedezni az általam jegyzett szövegben, az is önt minősíti.

  Ön tehát érintett a kérdésben?
  gyermeke vagy elveit is képviselő egyén által?”
 • 26. tarcus 2008. szeptember 15. 18:17
  „25-nek

  Azt hiszem, én Önt semmiben nem bántottam, nem tettem nemtelen megjegyzéseket személyére és szürkeállományára, úgyhogy, ha megkérhetném, szíveskedjen mellőzni a sértegetéseket és lapos megjegyzéseit, mert ez (is) kimeríti a rágalmazás fogalmát. A stílus pedig maga az ember, ezért irománya minősíti, nálam egy gyenge szekundát kap legutóbbi szösszenetére.”
 • 25. pax---- 2008. szeptember 15. 07:46
  „23-hoz!

  Meglehetős latinos műveltséget, és mitológia tudást jelent az Ön névválasztása.

  Ehhez az Ön stiíus váltása nem igazán illik!
  A gondolkodásmódja meg valamiféle jelzős szocialistát sugall.
  röviden :
  megrendítő!

  a tartalma pedig veszélyes.
  A rágalmazás pedig bizonyítatlan feltételezésen alapuló állítás.”
 • 24. Őri Gyula 2008. szeptember 15. 04:34
  „Megnéztem, hogy a beadott érvényes idei pályazatot készített intézmények közül hány megyei van?
  Összesen 9, és zömében középiskola, hisz 12 éven felülieknek szól a pályázat. Falusi csak a győrújbaráti volt köztük.

  Az iskolák 95 %-ának nem kell ez a lehetőség? Vagy más prioritásaik vannak? A sok igazgató mind szakmai hibát vét?

  Ez az "előny" mennyi hátránnyal jár?
  Döntsék el a felelős vezetők!”
 • 23. tarcus 2008. szeptember 14. 23:55
  „22-nek

  Mégis miféle "előnytől" is estek el ezek a felháborodott szülők? Pl. hogy nem gyakorolhatták gyerekeik az angol nyelvet a szülők költségén olyan köztudottan frankofon országban, mint Románia, ahol régi hagyományai vannak az angol nyelvtanításnak és minden román angolul beszél (és nem franciául??). Vagy ugyanezt nem tehették egy szláv nyevterülethez tartozó Szlovákiában? És mitől is van a megtakarítás, amikor minden költséget a szülők áltak? Hm
  Meséld már el, mi is minősül rágalmazásnak a 13-16-os bejegyzésekben, de konkrétan, ha méltóztatnál, ne mellébeszélve!?”
 • 22. pax- 2008. szeptember 14. 22:46
  „21-hez!


  Nem a Pm fordult az újsághoz , hanem a helyzettől felháborodott néhány szülő.
  Azok akik elég értelmesek voltak felfogni, hogy miféle előnytől estek el.

  Az igazgatónak nem a pártállása a mérce, hanem a szakmai tudása.
  Ez a hiba erősen dilettáns szakmai hozzáállást tükröz.
  sok szempont indokolja:pl.
  egy sikeres pályázatot megírni képes csapat felé azzal kezdeni, hogy--nono, vegyetek vissza a hévből, ezután jön a krétapedagógia--hát....??
  akkor visszavonni egy pályázatot, mikor egy másik hasonló tartalmú éppen nyertes?!


  Ha ez csak ejnye-bejnye hiba, akkor ....

  Mi van, ha többi nyertes iskola, aki most együtt bukott kártérítési igénnyel él?!

  stb.
  egyébként itt nem anyázott senki!
  rágalmazást pedig többet is olvashattunk
  pl:13-16-os bejegyzések!”
 • 21. tarcus 2008. szeptember 14. 18:53
  „20-nak!

  Nem kéne ismét bevinni oda a politikát, ahol nem arról van szó! Teljesen mindegy, ki milyen pártállásu, ebben az esetben se pártállásról van szó, hanem vezetői tevékenységről, s mint azt ön is tudja, szabad országban élünk, mindenki szabadon lehet vagy nem lehet bármely párt tagja, a munkáját nem szabad(na) eszerint megítélni. Ezek alapján megkérdezhető lenne, hogy tudott az előző igazgató köztudottan baloldali beállítottsággal politikamentes iskolát csinálni? Ha ön erre azt mondja, hogy jól, akkor várja meg, hogy TM is JÓL végezhesse munkáját és ne hőbörögjön idő előtt.
  Kedves Őri Úr, Önnek igaza lehet, csak én MINDENKITŐL önmérsékletet kértem, beleértve az újsághoz forduló polgármestert és az itteni fórumon anyázókat is.Tehát a SZÉLSŐSÉGESEKTŐL kértem ezt, a normálisan, érvekkel megnyilatkozóktól legfeljebb annyit várnék, hogy ne vegyék fel a kesztyűt és hagyják az indulatokat elcsitulni.”
 • 20. v 2008. szeptember 14. 13:01
  „Kedves Tünde!
  Azt miért nem írja le, hogy a testvére Szilban nem töltötte ki az 5 évét. Az meg hogy lehet hogy utána kisgazda párt színeiben pompázott Csornán, most MDF-es: hogy tud így politikamentes iskolát csinálni?
  Egyébként Szil után nem tanított, az iskola világa 10 év alatt rengeteget változott. A diktatórikus vezetés , hogy csak igazgató úrnak szólíthatják kollégái sok jóra nem vezet. Így kezdeni egy iskolvezetést hát sok jót nem ígér hosszútávon. Sajnaálom a győrújbaráti pedagógusokat.”
 • 19. oszlop 2008. szeptember 14. 12:31
  „18-hoz!

  Ha esetleg leírná az én" célomat"!Megköszönném.”
 • 18. Őri Gyula 2008. szeptember 14. 11:04
  „Kedves oszlop!
  "igazgató úr senkit
  véleményét nem kérte ki" -írja 15-ben.

  "a falu honlapján 8:56-kor választ találtam az Ön felvetésére" -írja 17-ben. Többek között a bejegyzésben éppen a Comenius programról egyeztetnek...

  Az nem lehet, hogy egyikünk sem hazudik, csupánmás információink vannak, és eltérő céljaink?”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap, ami közelebb hozza az embereket egymáshoz

Győr - A megyeszékhely adott otthont a napokban annak a Ki mit tud? vetélkedőnek, amelyet a… Tovább olvasom