Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Bringákat csíkoztak a rendőrök

A személyi sérüléses balesetek 10 százalékát okozzák kerékpárosok a megyében. Az arány csökkentése érdekében tartott fokozott kerékpár-ellenőrzési akciót a megyei baleset-megelőzési bizottság a minap, amelyhez a városi kapitányságok is csatlakoztak.
– A mostani hosszú sötét napszakok, az időjárás miatti rossz látási viszonyok idején különösen fontos, hogy érvényesüljön a „Látni és látszani!" elv. Ezért szerveztük az akciót, amelyben a kollégák ellenőrizték a világítóberendezéseket, és ha a tulajdonos is beleegyezett fényvisszaverő csíkokat ragasztottak a kerékpárok vázára – tudatta Rosta Roland főhadnagy, a megyei baleset-megelőzési bizottság titkára.

A fényvisszaverő csíkot Roboz Brigitta őrmester ragasztja fel egy kerékpárra Győrben. Fotó: H. Baranyai Edina
A fényvisszaverő csíkot Roboz Brigitta őrmester ragasztja fel egy kerékpárra Győrben. Fotó: H. Baranyai Edina


A matricák hasonlóak, mint a rendőrségi járőrautók oldalán lévő fényvisszaverő felület. Ha a kerékpáron elromlik a világítás vagy álló helyzetben a dinamó nem működik, a felragasztott csíkok messziről látszanak a rossz látási viszonyok között is. „Természetesen a fényvisszaverő csíkok mellett rendben kell lennie a kerékpár világításának, azt használni is kell, s a prizmáknak is meg kell lenniük" – hangsúlyozta Rosta Roland.

Olvasóink írták

 • 5. farkasbalintm 2011. január 19. 22:32
  „mint aktív bringás engem is kiver a víz, hogy az emberek nem képesek, legalább a szinte bármelyik üzletben megvehető pár-száz forintos villogót/prizmát/lámpát megvenni/felszerelni.
  ilyen fényvisszaverős izét én is raknék szívesen fel. biztos azt hinnék, rendőrbringa :D”
 • 4. humer 2011. január 14. 20:30
  „Sajnos sok a sötét kivilágítatlan kerékpár. Reggel 7-8 között már nem ég a közvilágítás, és ilyenkor a szürkületben nagyon rossz a láthatóság + a sötét ruháról nem verődik vissza fény ugyanez igaz délutá, meg este. én kocsiból a prizmákat figyelem, meg a pedálokon levőket, az látszik a legjobban”
 • 3. ombi 2011. január 14. 17:40
  „Áldassék a csíkot ragasztó rendőrök kicsi keze, de tessenek mondani: az oda ragasztott fényvisszaverő milyen irányból látszik? Oldalról.
  És a kivilágítatlan bicikli mikor hozza a legnagyobb kétségbeesést a gépjárművezetőkre: amikor utolérik a felelőtlen kerekezőt. Tehát hátulról.
  A nyomtatott lap tegnapi számában is volt hasonló hír, ott Sopronban a váznak ugyanerre részére ragasztotta egy szintén szőke hölgy a matricát.
  Kérem a rendőröket:
  1: ne akciózzanak, következetesen, nap mint nap követeljék meg a biciklik kivilágítását.
  2: ha a fotózás kedvéért mégis akcióznak, legalább a bringa hátulról látható részére tegyék a matricát (pl. sárhányó, a képen látható biciklin is van)
  3. ha mindenáron a vázra akarnak ragacsolni, akkor ne a legkeskenyebb részére. A hátsó villán körbetekert csík oldalról és hátulról is észrevehető.
  Az összes fényvisszaverő egyébként fabatkát sem ér egy jó lámpához képest.
  Jut eszembe: a KÖHÉM 6/1990 mikor vesz már tudomást a LED-technika fejlődéséről?”
 • 2. MissKittin30 2011. január 14. 15:02
  „Valamivel üldözni kell a kerékpárost is...”
 • 1. fióka 2011. január 14. 11:45
  „micsoda véletlen ,hogy pont ott volt a sok TT közül az egyik:):):)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb 1 forintos csekk most telefontársaságtól - fotó

A Pannonhalma és Kistérsége kluboldalon látható az a fotó, melyen újabb 1 forintos csekk csodálható… Tovább olvasom