Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Börtönmisszió – segítő szó a rácsok mögött

Győr - A börtönmisszió céljairól és lehetőségeiről egyeztettek a napokban az egyházak képviselői a megyei büntetésvégrehajtási intézet parancsnokával és munkatársaival.
„A lelkészek, az egyházi munkatársak jelenléte, tevékenysége jótékony hatású a fogvatartottakra. Oldják lelki terheiket, a stresszhelyzeteket, vigaszt nyújtanak, mérsékelik az indulatokat, segítik a kiútkeresést, bosszúvágy helyett megbánásra ösztönöznek" – hangsúlyozta Mihály Attila bv. ezredes, a megyei büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka azon az egyeztető megbeszélésen, amelyen az ökumenikus szellemű börtönpasztorációban szolgáló egyházak lelkészei, munkatársai, illetve az intézet részéről Szurdi Beáta bv. százados és Pint Béla nevelő vettek részt.

A börtönparancsnok elmondta: minden segítő kéz fontos, amit a fogvatartottak felé nyújtanak, ami szabadulásuk után „lelki útravalóval", tanácsokkal könnyíti „visszailleszkedésüket". Megemlítette még, hogy a jövőben nyitni szeretnének a társadalom, az öntevékeny civil szervezetek felé is, amiben – közvetítőként – szintén meghatározó szerepe lehet az egyházaknak.

A győri büntetés-végrehajtási intézetben szolgáló lelkészek, illetve egyházi munkatársak a találkozón beszámoltak tapasztalataikról. Így többek között arról is, hogy munkájuk, meghatározott rend és igény szerinti látogatásaik, beszélgetéseik nemcsak az azt igénylő fogvatartottakra, hanem több esetben a börtönállomány tagjaira is jó hatással vannak. Kérések is elhangoztak, például, hogy – a körleten belül, de nem a zárkában – megfelelő helyiség álljon rendelkezésükre, ahol négyszemközti beszélgetést folytathatnak a fogvatartottal. Mihály Attila megjegyezte: átalakítást, felújításokat terveznek a 123 éves épületben. Az utóbbi az 1997-ben – az országban első – kialakított börtönkápolnában már megtörtént, és a jövőben – sok más mellett – a kultúrteremmel folytatódik. A rekonstrukció része az igényként felmerült „lelkigondozó" helyiség is.

Lelkészi szolgálat a börtönben

A büntetés-végrehajtási intézetek az 1980-as években kérték ismét – több évtized után – az egyházak missziós segítségét. A börtönlelkészi szolgálat 2000-ben alakult újjá, országszerte 33 börtönlelkész dolgozik. Győrött részmunkaidőben Jánosa Attila evangélikus lelkész szolgál, mellette katolikus, református lelkipásztorok, valamint a Magyar Evangéliumi Börtönmisszió, a Krisztus Szeretete Egyház, a Jehova Tanúi és a Hetednapi Adventista Egyház munkatársai járnak be az elítéltekhez.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr a válság vesztese - közgyűlés élőben

Győr - Elfogadta a költségvetést a városi közgyűlés. 45 milliárd a főösszeg. Borkai Zsolt úgy véli, az önkormányzatok közül Győrt sújtja leginkább a válság. Az MSZP szerint sorra kérik a cégek az iparűzési adó befizetésének elhalasztását. Percről percre. Tovább olvasom