Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Borkai Zsolt: `nem tartom építészeti remekműnek az Ifiházat, sőt´

"Számos feladatot miért szervezett ki a Győr-Szol alvállalkozóknak úgy, hogy a Győr-Szol eszközeit, gépparkját használják?" - hangzott el a közgyűlésen.


11.31

A novemberi közgyűlés véget ért. Szép napot kívánunk Olvasóinknak!

11.29

Végszóként a kisalfold.hu cikke kerül szóba a győri közgyűlésen: Hegyi Zoltán (MSZP) azt kérdezi, hogy mikorra tudható meg több információ a Baross híd lezárásáról? Borkai Zsolt leszögezte: amint többet megtud a Városháza, közölni fogják azt. 

11.26

Öt évig a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központot Zilahi Tímea vezeti.

11.24

Zárt ülésen döntenek a képviselők a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Központ igazgatójának személyéről. 

11.17

Komoly téma a novemberi közgyűlésen már nem kerül terítékre.

11.11.

Kun András (MSZP) azt javasolta, hogy az épülő Audi-iskola ingatlanának eladásából befolyó összeg teljesen egészében a győri intézmények javára forduljon a jövő évi költségvetésben. A javaslatot leszavazta a Fidesz-KDNP frakciója.   

11.09

"A mi időnkben a fiatalok kedvelt helye volt az Ifiház, de úgy vélem, ez már rég nincs így" - válaszolta Borkai Zsolt.

11.05

Vissza az Ifiházhoz. Újra Neupor Zsoltnál a mikrofon: az ellenzéki képviselő szerint nem az építészeti megítélés a lényeg az Ifiház esetében, hanem, hogy az ifjúság centruma.

Ezzel azért kicsit vitatkoznánk a DK-képviselőjével: régen elmúltak azok az idők - minimum 10 éve -, hogy Győr fiataljai itt jönnének össze.

Arról nem beszélve, hogy az Ifiház "katlanjában" jelentős koncertet nem lehet tartani, mert kicsi a hely, a ház pedig szaunaként működik.  

11.01

Neupor Zsolt a jövő évi költségvetés koncepciójának vitájakor továbbra is nehezményezi, hogy eltörlik a hiányszakmák ösztöndíját. "Polgármester úr első ciklusának legjobb döntését készülnek épp eltörölni" - mondta Neupor Zsolt.

10.55

Borkai Zsolt személyes véleményét osztja meg az Ifiházról: "nem tartom építészeti remekműnek az Ifiházat, a szép építészeti alkotásokról nekem más épületek jutnak eszembe. Ha mutatnak nekem olyan turistát, aki az Ifiházban gyönyörködik Győrben, kérem, engem is értesítsenek".

Winkler Gábor, Ybl-díjas építész véleményét ide kattintva olvashatják el az Ifiházról. 

10.51

A jövő évi költségvetés elfogadásával egyidőben, február környékén vállalja át az állam Győr egy évre esedékes hiteltörlesztését. Ez körülbelül 800 millió forintot jelent - jelentette be Borkai Zsolt.

Ha emlékeink nem csalnak, Győrnek idén 3,5 milliárd forintos tartózását vállalta át állambácsi, s még 5 milliárdos hátralék maradt.  

10.47

A helyi adórendeletek felülvizsgálatának vitája hamar véget ért, a képviselők már meg is szavazták az előterjesztést.

10.45

A helyi adórendeletek felülvizsgálatára léptek a képviselők. A dokumentum szerint a helyi adókat nem tervezi emelni a győri önkormányzat.

Neupor Zsolt ezzel kapcsolatos kritikájára Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester úgy válaszolt: "a város gazdaságpolitikáját igazolják a számok, a munkanélküliség évről évre csökken, ezért nem változtatunk a stratégián". 

10.41

Fekete Dávid (Fidesz-KDNP) alpolgármester szerint a Győr-Szol emberi erőforrását nem célszerű felduzzasztani, míg a felújítások esetében "van különbség a pénznyelő és a gazdaságosan megtérülő beruházások között". 

10.39

Neupor Zsoltnak (DK) azzal van gondja, hogy "költségvetésben jelentős tartalékok, miközben a Városháza számos esetben azt hangoztatja, hogy nincs pénz felújításokra". Bár a képviselő szó szerint nem mondta ki, de nyilván az Ifiház tervezett bontására utalt.  

10.36

Vita az idei költségvetésről. Vörös Gyula (független) többek közt a városüzemeltetési költségek elszabadulását nehezményezi.

"Nem értem, hogy számos feladatot miért szervezett ki a Győr-Szol alvállalkozóknak úgy, hogy az alvállalkozók a Győr-Szol eszközeit, gépparkját használják?" - kérdezte Vörös Gyula.

A független képviselő szerint a Győr-Szol költségei elszabadultak, miközben a köztéri szolgáltatások nemhogy nem emelkedett, inkább visszaesett. 

10.31

A képviselők simán megszavazzák a "Zöldolimpiát".

10.29

A Városháza alapszerződést kíván kötni a Zöld Olimpiáért és a Holnap Energetikájáért. Smart City Győr megállapodás az önkormányzat és az E.ON Hungária csoport kölcsönös előnyökön alapuló stratégiai céljainak megvalósulását támogatja.

Ennek egyik fontos célja, hogy a 2017-ben megrendezésre kerülő XIV. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválhoz kapcsolódó beruházások és az eseményhez kapcsolódó egyéb intézkedések energetikai szempontból fenntartható módon valósuljanak meg.

Az együttműködés keretében kidolgozandó koncepció megvalósulása esetén a XIV. Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál "Zöld Olimpia" lehetne, vagyis mind az esemény, a mind fejlesztések és a későbbi üzemeltetés minél kevesebb károsanyag-kibocsátással valósulhat meg.

A városfejlesztési és a hálózatfejlesztési célokat összehangolásával létrehozható olyan új típusú együttműködés („smart grid"), azaz okos hálózat, mely Nyugat-Európában már bizonyítottan segítette a káros anyag kibocsátás csökkentésre vonatkozó uniós célkitűzések teljesülését.

"Az E.ON csoport Svédországban, Malmőben és Németországban, Bottrop városában kísérleti projektekkel igazolta, hogy a város és az energetikai infrastruktúra közös fejlesztése jelentős gazdasági előnyökkel jár" - olvasható a hivatalos előterjesztésben.

Neupor Zsolt (DK) azt nehezményezte, hogy ennek a tervezett megállapodásnak bizonyos részei "titkosak".

10.25

A földgáz csatlakozó vezetékek és berendezések üzemzavar elhárításáról, javításáról és időszakos műszaki, biztonsági felülvizsgálatáról szól a következő beszámoló.

A műszaki biztonsági felülvizsgálatról ide kattintva olvashatnak részletes információkat.

10.12

A beszámoló legfontosabb részei az idei természeti károk, azaz az árvíz és hófúvás.

Az előadás és a hivatalos dokumentum szerint mindkét esetben a katasztrófavédelem megállta a helyét - mi mást olvashatnánk itt persze -, sőt, a március közepén kialakult rendkívüli hóhelyzet taglalásakor a Győr-Szol hathatós segítségét is megköszönték az ülésen.

Nos, most következzen szubjektív vélemény: a katasztrófavédelem az árvízi napokban jól helyt állt júniusban, míg a márciusi hófúváskor finoman fogalmazva sem volt a helyzet magaslatán.

S itt kell azt is megemlíteni, hogy a többnyire közösségi portálokon szerveződő civel önkéntesek nélkül mind az árvíz, mind a hófúvás idején bajban lett volna a hivatalos szerv. 

10.06

Első körben a Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Győri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2013. évi tevékenységéről hallgatnak meg beszámolót a képviselők. Borkai Zsolt azt kérte, hogy öt percbe férjen bele az előadás; ez az öt perc gyakorlatilag letelt.

10.02

Az ülésen 22 képviselő vesz részt, a novemberi közgyűlés határozatképes.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. DON 2013. november 23. 14:27
  „55. pancser 2013.11.23. 11:03
  Ha nem érted, az a te bajod.
  Önjelölt néptribunok nincsenek, fanyalgó megmondók viszont egyre többen. Mindenki nagyon okos, mikor arról van szó, hogy tenni kellene valamit. Mindent ki is találnak, csak mozdulni ne kelljen. Az egész magyarság ott pirul a tepsiben, fő a saját savanyú levében, ha valaki pedig ki akar mászni, a magadfajták rángatják vissza. Tipikusan parazitaként viselkedtek, eszitek egymás lelkét, tapossátok egymást, miközben azon keseregtek, hogy hólyagosra sült a hátsótokon a bőr.
  Okosan megmondjátok, hogy mit kellene tenni, rágjátok a gumicsontot, rugóztok teljesen felesleges dolgokon, a lényeget meg észre sem veszitek, s amikor komoly kiállásra lenne szükség, ösztönből ugyanazzal a tudálékos maszlaggal bagatellizáljátok el az egészet a kényelmes fotelotokból, amivel a brit tudósok újabb felfedezésein vitatkoztok mindenféle képzettséget nélkülözve. Szánalmas kis életetek egyetlen színfoltja a melegek egyenjogúságát prosperáló sztárban tövig tolt sztár, meg a zikszfaktor-szerű marhaságok. Olvasni a Kisalföldnél hosszabbat nem mertek, és ha mégis, akkor meg a divatos elemzések diktafonszerű ismétlésén kívül másra nem vagytok képesek. Önálló gondolataitok a kajarendelésen és a tipszmikszen túl aligha terjed, amit belétek vertek az iskolában, azt örömmel feleditek, hogy helyet adjon a média diktálta házi dolgozatoknak arról, hogy Berlusconi bunga-bunga partijának részleteit minél élethűbben tudjátok interpretálni. Okoskodtok belpolitikán, külpolitikán, saját értéktelen gondolataitokat másokéra cserélitek, internetről vadásztok frappáns idézeteket, szövegkörnyezetből ragadtok ki oda nem illő traktusokat, és villogtok a más fényszórójával.
  Szubjektív oldalról közelítetek meg objektivitást igénylő témákat, és elpusztítanátok mindent, csak azért, mert nem "trendi". Minden generációtok azt hiszi, hogy jobb az előzőnél, és okosabb a következőnél. Elvakultok önnön tökéletességetektől, közben meg a saját gyökereitek irtjátok ki, elszakadtok saját magatoktól, s hazátlan-anyátlan senkik lesztek a végén. Mindezt csak azért, hogy a lejtőn lefelé haladva elmondhassátok, hogy az utánatok következőknél feljebb voltatok.”
 • 55. pancser 2013. november 23. 11:03
  „54. DON 2013.11.22. 19:59
  Olvasom Orwellt sehogy sem tudom érteni a hasonlatodat. Néhány önjelölt néptribun nem rúg labdába? Na és? Választassák meg magukat hamarosan itt lesz az alkalom. Ja hogy ez nem jut eszükbe meg ha eszükbe is jutna, legfeljebb két tucat szavazatot szereznének?”
 • 54. DON 2013. november 22. 19:59
  „51. Börgönd 2013.11.22. 13:01
  A jövő társadalmának ideális képe az, amikor van a vezető réteg, meg van a "köz", akiknek csak enni, inni, aludni és dolgozni kell (az előbbi háromból lehetőleg minél kevesebbet, az utóbbiból minél többet). Olvasgass Orwellt többek között, és megtudod, hogy ez a tinó-ábrázatú miről beszél.”
 • 53. DON 2013. november 22. 19:55
  „49. todoer 2013.11.22. 10:09
  Már kiírták a parkolóházra a közbeszerzést, és már el is van döntve, hogy ki tervezheti. Ami most zajlik, az csak az előjáték, hogy kellően izgalomba jöhessen a jónép a hátulról való kormánypárti behatoláshoz.
  Örüljünk, hogy nem szárazon csinálják!”
 • 52. spiderz 2013. november 22. 13:12
  „"tedd le most azt a nagy felesleget,
  bárki elbírja, nem kell ez neked
  szokd a nagy helyet, a felhőkarcolót
  a titkárnőt és az arany Marlborót
  lifttel közlekedj a mélygarázsba le
  családi képet tedd az irodádba be...
  sportos kordzakó
  Springfield k..va jó
  a fejlődés mindig fenntartható

  nagy ház nagy család,
  fajtiszta kutyád,
  gyeptéglád van és kocsid is három
  a koktélpartikon
  a sima talpadon
  a szőnyegbe süppedsz
  egy sokadik lábon.

  Konferenciák, konkurenciák,
  kompetenciák,
  konvergenciák,
  golf tenisz ide, fallabda, mibe, hogy nem múlik el az egyesült álom.

  A látszat, hogy simán jöttél, nem árthat,
  de a lelkeden mocsok szárad,
  aki így nyer, az ne mondja nekem,
  hogy korrekt a rendszer.
  A Saabok meg a milliárdok csak álmok,
  itt felhőkarcoló nincsen,
  egy szinten túl már közösülések vannak a liftben."

  (Kaukázus: Lift - részlet)”
 • 51. Börgönd 2013. november 22. 13:01
  „Fekete Dávid alpolgármester az Ifjúsági Ház felújításáról:"van különbség a pénznyelő és a gazdaságosan megtérülő beruházások között."
  Gratulálok!Ez ám a klasszikus üzleti szemlélet!Bevétel-kiadás, nyereség-veszteség.A Tisztelt Alpolgármester Úr nem hallott még a "közjó" fogalmáról?Arról, hogy vannak értékek amik nehezen számszerűsíthetők és nehezen férnek bele a bevétel-kiadás sablonjába?Arról, hogy az ember "lelkes" lény, ezért többre van szüksége mint enni, inni, aludni, dolgozni?Pl. közösségbe járni, feltöltődni, kulturálódni?Amely tevékenységekhez helyszín is kell?
  Sajnálatos, hogy a Városháza vezető tisztségviselőinek látóhatára nem haladja meg egy átlagos üzletember szintjét.”
 • 50. DON 2013. november 22. 12:22
  „48. toto72 2013.11.22. 06:13
  Véleményéhez mindenkinek joga van.
  Ha pedig az igazság kellemetlen, akkor is csak igazság marad.”
 • 49. todoer 2013. november 22. 10:09
  „Ízlésről nem lehet vitatkozni ( ahogy a régi mondás tartja ) lehet az IFI házat szeretni vagy nem de engem az érdekel hogy ki fogja felépíteni és mennyiért a helyén felépített "műintézményt " ? Csak nem a Közgép ahogy a Ikva utcában is ők csinálták a parkoló bővítést ( biztos ilyen bonyolult munkával nem lehetett mást megbízni ) ? Szeretném azt is tudni hogy az ilyen munkákra közbeszerzést írnak-e ki és nyilvánosak-e a beadott pályázatok ? Győr a vizek városa után a parkolóházak városa lesz .”
 • 48. toto72 2013. november 22. 06:13
  „Búzakörte
  "Borzasztó s a kommunizmus legsötétebb éveire hajazó, amikor.." nem mondhatsz véleményt semmiről sem. Nézőpont kérdése.”
 • 47. Búzakörte 2013. november 21. 22:42
  „Borzasztó s a kommunizmus legsötétebb éveire hajazó, amikor egy buta sportoló foglal állást a szellem megnyilvánulásának egyik legpreferáltabb területéről, az építészetről.”
 • 46. HarconaMarcos 2013. november 21. 22:01
  „Ezt még érdemes átolvasni, hogy mi mennyire zavarja őket, szóval akit érdekel az búcsúzzon el addig az Ifiháztól, amíg teheti!
  http://atlatszo.hu/2013/06/20/melygarazst-epithet-a-kozgep-a-muemlek-duna-bastya-helyere-gyorben/”
 • 45. HarconaMarcos 2013. november 21. 21:57
  „Nna, most ahhoz képest hogy elfogadtatott egy törvényt, ami lehetővé teszi a műemlékek mielőbbi lezúzását, eldózerolták a Széchenyi téri középkort, aktuálisan a Győri Várat betonozzák mélygarázzsá - szóval itt már az a legkevesebb, hogy mi az ő személyes véleménye az Ifiházról. Ha tippelhetek, akkor majd épül szép szálloda, a sportolókat majd itt KELL elhelyezni, és jajj, nem tudtok véletlenül egy fiatal lányt, aki épp alkalmas lenne azt elvezetni?!
  Magánvéleménye szerint valószínűleg keres annyit, hogy épp nem érdekli, az utókor mennyire tartja majd kártékonynak.
  Magánvéleményem szerint normális városból már csak azért kátrányba és tollba forgatva vesszőzték volna ki az egész városházát, amit a várral meg mertek tenni.”
 • 44. urbaniastapista 2013. november 21. 21:25
  „#40.
  Meg pénz, bátorság, némi elhivatottság a múltunk emlékeinek megőrzése iránt.
  A múltunk a XIX. és a XX. század éppúgy, mint pl. a XVIII. (barokkmázasgyőr) és a X.-XVI. (elbetontörmelékezettgyőr).
  Akár tetszik, akár nem.”
 • 43. toto72 2013. november 21. 21:14
  „Akik ifjúsági házat emlegetnek azok rég járhattak ott. Ami az elmúlt években ott folyik az messze van az ifjúságkultúrától...”
 • 42. zakarias3 2013. november 21. 21:13
  „33.grlaci!Ő nyilatkozta anno!”
 • 41. háté 2013. november 21. 21:12
  „24. ilaci "NE KÖTÖZKÖDJ, INKÁBB KÖLTŐZZ!" -jó utat! - hívd,-vidd az egész bagázst!
  -
  Nekünk Győr a szülővárosunk, mi itt élünk, és halunk! - nekünk az ifiház is szép, mert a miénk!
  Na ez nem tetszik a műlovasnak és bagázsának, nekik mindegy milyen Győr, nekik a pénzt hozó a nagyzsebet telítő Győr kell. A Győriek gondolkodó normális emberek, ők a gyermekükre, unokáikra, dédunokáikra gondolnak Győriként.
  Mi Győrért élünk, és nem Győrből.
  Van aki katonatisztnek jó, van aki városvezetőnek, - a kettő egészen más értelmet kíván!
  Kár, hogy megszűnt a katonai kollégium Győrben.”
 • 40. Hyppolit 2013. november 21. 20:37
  „39. Legs, magam is gondolkodtam, hogy ugyanezt leírjam, bevallom, Vasarely hírneve nem engedte. Viszont tény, hogy az Ifi-házhoz képest a színház, mint építészeti "alkotás" a tejes belváros ódon hangulatát a sárba tiporja. Erre rátesz az a néhány panel tízemeletes mögötte, ami anno egy szabad utat kapott torz ötlet volt máig felelősök nélkül. Na, azokat kellene legelsőként elbontani, a színházzal már nincs mit csinálni!
  Szegény Ifi-házat pedig fel kellene újítani, színvonalas programokkal telíteni (persze ehhez arra alkalmas szervezők kemény munkájára lenne szükség). Láthatjuk, hogy a vidéki buszpályaudvarral szemben a"romokból" csodálni való épületegyüttesek születnek újjá. Csak szándék kérdése!”
 • 39. Legs 2013. november 21. 20:00
  „A Győri Nemzeti Színház küllemét tekintve ettől sokkal rondább.”
 • 38. sx486 2013. november 21. 19:50
  „Hozzászólóknak fogalmuk sincs arról, mi az építészeti remekmű.
  Nálunk megszokott építészet a viskó, vagy kunyhó, sufni, de sorolhatnám.
  Építészetről csak álmodozni lehet.
  Aki hozzászól, előbb nézze meg hol lakik?
  Azután kiabáljon.”
 • 37. newface11 2013. november 21. 19:36
  „Tisztelt Polgármester Úr! Az Ön helyében az összes politikai tanácsadóját és csatlósát azonnali hatállyal kirúgnám! Ilyen nyilatkozatot egy felelős várospolitikus nem tehet! Még ha így gondolja, akkor sem! Főleg annak fényében, hogy miféle "turisztikai látványosságot" terveznek a helyére.
  Még nem késő észbe kapni!!!”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogot találtak a Volkswagen sofőrjénél Győrben

Az igazoltatás alatt a 43 éves sofőr ruházatából tabletta és kanabis származék került elő. Tovább olvasom