Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Borkai és Neupor közösen tüntet az antiszemita jobbikos képviselő ellen Győrben

Gyöngyösi Márton győri előadása előtt Borkai Zsolt és Neupor Zsolt is demonstrál a kirekesztő magatartás ellen. A helyi buszközlekedésben 760 ezer kilométer kivonásáról mégsem döntöttek a képviselők: Borkai Zsolt levette a napirendi pontok közül a legfontosabb témát. Tudósítás a márciusi győri közgyűlésről. Videó.A kisalfold.hu ennél a cikknél a moderálási alapelvek többszöri megsértése miatt a hozzászólási lehetőséget felfüggesztette.

Több hozzászóló jogosultságát a szabályok többszöri megsértése miatt szintén felfüggesztette.

Kérjük olvasóinkat, a szabályok betartására.

üdv: a szerk.

Részlet a kisalfold.hu hozzászólási szabályzatából, amelyet valamennyi regisztrált felhasználó elfogad:

3. A felhasználók nem használhatják e hozzászólási felületeket arra, hogy olyan információkat tegyenek közzé, amelyek sértik a Magyarországon hatályos törvényeket.
3/a Tilos az emberi méltóság megsértése.
3/b Tilos a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatása.
3/c A hozzászólás nem lehet alkalmas személyek, nemzetek, közösségek, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlölet keltésére, nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére.
3/d A médiatartalom nem lehet alkalmas a magánélet és más, személyhez fűződő jogok megsértésére.
3/e Moderálásra kerülnek a bűncselekménnyel vádoló és bűncselekményre buzdító hozzászólások. Törlésre kerülnek a személyiségi jogokat sértő, illetve mások személyes adatait tartalmazó kommentek.

valamint
(...) A moderátorok a szabályok súlyos vagy többszöri megszegése miatt a felhasználó regisztrációját megszüntethetik. (...)12.28 - A márciusi közgyűlés véget ért. Kellemes húsvétot, jó pihenést kívánunk Olvasóinknak!

12.26 - "Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője április 3-án Győrbe érkezik a Bartók Béla Megyei Művelődési Központba. Az országgyűlési képviselő tavaly az összes parlamenti képviselőt listázta volna, antiszemita kijelentése elhíresült a médiában. Jövő szerdán tüntetés készül az antiszemita képviselő ellen a művelődési ház előtt.

Kérem, a győri képviselőket, hogy párt hovatartozástól függetlenül minél többen demonstráljunk a kirekesztő politika ellen, ahogy ez Szombathelyen is megvalósult" - mondta Neupor Zsolt, a DK képviselője.

Borkai Zsolt válaszában leszögezte: "én is elítélem a kirekesztő magatartást, s ott leszek a demonstráción".

12.15 - Az önkormányzat közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervét rövid vita után elfogadták a képviselők.

Videó: Oxygen Hírügynökség


Kun András (MSZP) azt nehezményezte - a szocialista képviselőtől egyébként ez a mondat szinte minden ülésen elhangzik -, miszerint "újfent nem látok számokat a koncepció mögött".  

12.10 - Nyizsnyij Novgoroddal testvérvárosi megállapodást készít elő a győri önkormányzat. Jövőre készül bemutatni a Sakk című musicalt a győri színház - a darabot Tim Rice mellett két Abba tag jegyzi -, melynek szerzői jogdíjelőlegének kifizetését engedélyezte a közgyűlés.

12.07 - Eldőlt, mely győri sportegyesületek kapnak idén pénztámogatást. Erre a döntésre másik cikkben részletesen visszatérünk.

12.04 - Három kisebb horderejű témában döntött a közgyűlés. Borkai Zsolt nyelvbotlását Neupor Zsolt javította ki, mire a polgármester viccesen megjegyezte: "köszönöm, hogy ma minden frakcióból segítséget kapok".

A DK képviselője válaszában annyit szólt: "ma nagyon konstruktívak vagyunk".

Ezekben a pillanatokban valóban jó kedv töltötte meg az üléstermet.

11.58 - Könnyed kávé után visszatértek a képviselők. Úgy tippelünk, hogy 15 perc múlva zárul a márciusi ülés. 

11.46 - Tíz perc szünetet rendelt el Borkai Zsolt.

11.45 - A közgyűlés  tavaly november 30-i ülésén döntött a köznevelési feladatot ellátó egyes önkormányzati fenntartású intézmények állami fenntartásba vételével kapcsolatos intézményi átszervezésekről.

A jogszabályoknak megfelelően idén január 1-től kezdődően az önkormányzat fenntartásában csak az óvodák maradhattak. A győri önkormányzati óvodák 2011. július 1-től hat közoktatási főigazgatóság keretében működtek 12 óvodai intézményegységben, 39 feladat-ellátási helyen.

A jogszabályi változásokat most önkormányzati rendelettel helyezik szinkronba. Például a Kertvárosi Közoktatási Főigazgatóság és a Marcalvárosi Közoktatási Főigazgatóság esetében az önkormányzat fenntartásában maradó közművelődési feladatokat ellátó közművelődési intézményegységeket sem engedte a törvény leválasztani a "maradvány" intézményekről, emiatt a Kertvárosi Közoktatási Főigazgatóságból Kertvárosi Általános Művelődési Központ, a Marcalvárosi Közoktatási Főigazgatóságból pedig Marcalvárosi Általános Művelődési Központ jött létre, mindegyikben egy-egy óvodai és közművelődési intézményegységgel.

11.36 - Az "Egyházak támogatására szolgáló pályázati keret" felhasználásáról szóló javaslatot szintén zöld utat kapott.

11.30 - A képviselők elfogadták a város 2013 és 2018 közötti Civil Koncepcióját.

A közgyűlés az idei költségvetésben külön soron forrást biztosított - bruttó 750 ezer forintot - a koncepció elkészítésével összefüggő költségek fedezetére.

A koncepció összeállításával a Civil Információs Centrum munkatársait bízták meg; a kutatást segítő kérdőívet 964 civil szervezetnek küldték ki Győrben.

Aki el szeretné olvasni munkájukat, ide kattintva tekintheti meg

11.28 - Folytatódik a műfüves pályák építése Győrben: a Belvárosban, Győr-Szabadhegyen, Marcalvárosban és Révfaluban bruttó 122 millió forintból épülhet a jövőben "grund".

Mint arról portálunk többször írt, tavaly a Bercsényi ligetben is épült az MLSZ-szel közös konstrukcióban létesített műfüves pálya, de ezt a mai napig nem adták át hivatalosan az újvárosiaknak. 

11.25 - A Magyar Kerékpáros Klub és a győri önkormányzat által 2009-ben közösen elindított, a Föld napja alkalmából megrendezett "Kerékpáros felvonulás" és a tavaszi "Bringázz A Munkába kampány" program mára Győr egyik legkedveltebb kerékpáros rendezvényévé vált.

Az idei felvonulást (április 22.) az önkormányzat 600 ezer forinttal támogatja.

11.22 - A Nagybácsai Óvoda Bisinger Tagóvodájában és a Tárogató Óvoda Kiskúti Tagóvodájában a tervek szerint az Ovi-Foci Program keretein belül kifejezetten az óvodás korosztály számára kifejlesztett korszerű sportlétesítményben (6x12m-es, multifunkcionális sportpálya), szakszerű oktatás keretében biztosítanák a gyermekek számára elengedhetetlen napi mozgást, ezáltal a mozgáskultúrájuk fejlesztését.

Az előterjesztésből kiderül: az Ovi-Foci pálya mérete a legkisebbek (3-6 éves korosztály) méretigényeihez igazodik, beruházási költsége az iskolai méretű pályák töredéke, mégis ugyanakkora tömeget képes mozgósítani a sportfoglalkozásokon, mint az iskolások nagyobb pályái.

A multifunkcionális pályák körülbelül 10 millió forintba kerülnek, melyhez az önrészt pályánként legfeljebb 2.850.000 forint értékben a győri önkormányzatnak kell biztosítania.

A Buzánszky Jenő nevével fémjelzett Ovi-Foci Programról ide kattintva olvashatnak bővebben!

11.20 - Neupor Zsolt (DK) azt vetette fel, hogy 725 millió forintos pályázati anyagban felsorolták a partner cégek, vállalkozások nevét, melyek közül az egyik ellen végrehajtás indult. "Zavarhatja-e ez a pályázat sikerét?" - kérdezte a képviselő.

"Ez csak csődeljárás esetében okozna gondot" - közölte válaszában Lipovits Szilárd, Győr jegyzője.  

11.18 - "Lüktető belváros – Győr történelmi belvárosának funkcióbővítő fejlesztése, II. ütem" címmel az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett "Nyugat-dunántúli Operatív Program megyei jogú városainak városrehabilitációs projektjavaslataihoz" elnevezésű kiemelt támogatási konstrukcióra a győri önkormányzat pályázatot nyújt be.

Ebben nincs semmi újdonság, erről a februári közgyűlésen már döntés született, most pár apró pontban módosítják a tervet.

11.14 - Tavaly december elejére elkészült a stratégiai zajtérképre épülő zajcsökkentési intézkedési terv Győrben. A projekt összköltsége 66,4 millió forintot tett ki, melyből 63,1 millió forint támogatás, az önkormányzat saját forrása pedig 3,3 millió forint volt.

Ha kíváncsiak arra, hogy hivatalosan is zajos környéken élnek-e, vagy várható-e a környékükön zajvédő fal építése, akkor az elkészült tanulmányt ide kattintva olvashatják el.

Jó bogarászást a sorok között!

11.12 - A tavalyi évben indított egyedi kérelmek rendezési tervi módosítására, valamint az építési szabályzat módosítására vonatkozó előterjesztést is simán, vita nélkül fogadták el a képviselők.

11.11 - A következő négy napirendi pontban településfejlesztésével és településrendezéssel kapcsolatos kérdések kerülnek terítékre.

Tekintettel, hogy ezek az ügyek már szóba kerültek korábbi közgyűléseken, komoly vita nem várható egyik szavazás előtt sem.

11.04 - Ennyi "kék hír" után evezzünk nyugodt vizekre, s nézzük a levéltár beszámolóját.

Az országos levéltári szakfelügyelet éves vizsgálati jelentéseiben a szakmai munka elismerése mellett, mint a fenntartói felelősségvállalás jó példáját a raktárkapacitás folyamatos és tervszerű bővítését, valamint a tárolási feltételek színvonalának növelését emelte ki a győri levéltár munkájáról.

"A levéltár újjászervezésének ez évi 20. évfordulója alkalmából színvonalas, gazdagon dokumentált kiállítás keretében mutatja be munkáját, ismerteti eredményeit.

Bana József igazgató úr több évtizedes vezetői és tudományos munkássága elismerésekét 2012-ben a legrangosabb levéltárosi szakmai kitüntetésben, Pauler Gyula-díjban részesült, 2013-ban pedig A magyar kultúra napja alkalmából elnyerte az önkormányzat `Győr Közművelődéséért díját" – olvasható az előterjesztésben.

11.01 - Egyhangúan elfogadta a győri közgyűlés a rendőrség beszámolóját a tavalyi évről.

10.51 - Borsi Róbert (Fidesz-KDNP) szintén gyanús egyénekről beszélt: a Lajta út 24. szám alatt tél elején sikerült rendezni ezt a problémát, de a képviselő folyamatos rendőri segítséget kért.

10.48 - Szabó Erik (Fidesz-KDNP) elmondása szerint a Tihanyi Árpád 55. szám közelében gócpont alakult; reggelente több fiatal száll le itt a buszokról, s nem egyszer törnek-zúznak, ami a kezük közelébe kerül. 

10.42 - Felszólalásában szinte az összes képviselő méltatja Győr térfigyelő kamerarendszerét, elmondásuk szerint több bűncselekményt is sikerült megakadályozniuk a járőröknek az online felvételeknek köszönhetően.

A térfigyelő kamerák rendszerét évről évre fejleszti a győri önkormányzat. 

10.36 - Vörös Gyula (független) azt kérdezte, hogy a mozgássérültek igazolványával hányan blicceltek tavaly Győrben? Azt is felvetette a volt jobbikos képviselő, hogy a város külterületein érdemes lenne a kismotorosokat jobban ellenőrizni, mert sok esetben szabálytalanul, bukósisak nélkül közlekednek.

10.34 - Két jó hír: az üdülő és víkendház betörések száma 26,6 százalékkal csökkent, köszönhetően egy győrszentiváni, 29 rendbeli hétvégi ház betöréssorozat sikeres felderítésének.

Csökkent a gépjárművekkel kapcsolatos bűncselekmények – gépjármű feltörés, nyitott gépjárműből lopás, üzemanyag lopás, járművek alkatrészeinek, kerekeinek, pótkerekeinek lopása, akkumulátor lopás – száma a Győrben elkövetett eljárások között (2011-ben 272 db, 2012-ben 252 db).

Győr rendőrkapitányának beszámolójából az is kiderült, hogy a megyeszékhely melyik városrészében történt tavaly a legtöbb baleset.

Ezekre az adatokra jövő héten külön cikkben visszatérünk.

10.30 - "Kapitányságunk illetékességi területén 2012-ben regisztrált bűncselekmények száma 9491 volt, ebből 1943 közterületen elkövetett. A bűncselekmények jelentős része olyan cselekmény, amely az állampolgárok szubjektív biztonságérzetét nem befolyásolja" – közölte Horváth Csaba ezredes, Győr rendőrkapitánya.

"A személy elleni bűncselekmények vonatkozásában kis mértékben emelkedett a szándékos testi sértések száma (179-ről 196-ra). A testi sértések jellemzően fiatalok között szórakozóhelyen és azok környékén, közterületen történik, vagy családtagok között nézeteltérés kapcsán.

A kiváltó ok sok esetben a túlzott alkoholfogyasztás. A sikeres felderítést, és a bűncselekmények visszaszorítását segítette a Győrben működő városi térfigyelő kamerarendszer. A garázdák és a súlyos testi sértéseket elkövetők személyét döntően felderítjük" – mondta Horváth Csaba.

10.25 - A Győri Rendőrkapitányság befejezett eljárásai alapján 2012-ben az előző év azonos időszakához képest a bűncselekmények számának alakulása kedvezően változott, 13,51 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt.

Igaz, az értékelésénél figyelembe kell venni, hogy 2012. április 15-től hatályba lépett az új szabálysértési törvény (2012. évi II. törvény), amelyben a bűncselekmények alakulására vonatkozóan a legjelentősebb változás, hogy egyes tulajdon elleni szabálysértési kategóriákban (például lopás, sikkasztás, csalás) az értékhatár 20 ezer forintról 50 ezer forintra emelkedett, így az ebben az értékkörben jelentkező jogsértések már nem bűncselekményként jelennek meg az eljárások során.

10.22 - Nyitányként két beszámolót hallgathatnak meg a képviselők: először a győri rendőrség, majd a levéltár tavalyi munkájáról.

10.16 - Ahogy jósoltuk, váratlan fordulattal indult a közgyűlés: Borkai Zsolt kezdeményezésére lekerült a napirendi pontok közül a helyi buszközlekedést jelentősen átszabó előterjesztés.

Úgy tudjuk, csütörtök délután is egyeztetések folytak a Kisalföld Volán vezetőivel. A tárgyalásokon egyelőre sikerült megállapodni abban a városvezetőkkel, miszerint az évi 760 ezer kilométer kivonása olyan károkat okozna Győr tömegközlekedésében, melyet nem érdemes kockáztatni.

Így júniusban biztosan nem lép életbe új menetrend Győrben.    

10.15 - Győr díszpolgári címét most vette Pápai Lajos megyés püspök. Az idei esztendő díszpolgári címeiről és Pro Urbe díjairól a februári közgyűlésen döntöttek a képviselők.

10.12 - Vörös Gyula kilépésével megszűnt a Jobbik frakciója a közgyűlésén. Vörös Gyula ezentúl független képviselőként folytatja, a Jobbik színeit ezentúl Hofbauer Sándor képviselő az üléseken.
 
10.08 - A napokban elhunyt Matusz Károly és Győr volt jegyzője, Kovács Lajos emlékére egyperces gyászszünettel kezdődött az ülés 

10.05 - A márciusi közgyűlés elstartolt, az ülés határozatképes.

Előzetes

A kisalfold.hu október elején írt elsőként arról, hogy a helyi buszközlekedésben jelentős költségcsökkentést kíván elérni a kisalföldi megyeszékhely önkormányzata jövőre, s az új menetrend kialakításához utasszámlálását folytattak a helyi buszokon.

"Nem titkolt célja a felmérésnek, hogy az önkormányzat jelentős költségeket tudjon megtakarítani a közösségi buszközlekedésben.

Az üres vagy rendkívül kevés utassal közlekedő járatokat nem tudja finanszírozni az önkormányzat a továbbiakban, de ennek részleteiről csak az utasszámlálás kiértékelése után szeretnék nyilatkozni" - nyilatkozta tavaly ősszel Lipovits Szilárd, Győr jegyzője. (Az új menetrend kialakítása jegyzői jogkör.)

A novemberi győri közgyűlésen döntés született arról is, hogy 10 százalékkal emelkednek a helyi közlekedésű buszok díjtételei 2013. január 1-től.

Az akkori ülésen az is elhangzott, hogy a megyeszékhelyen finanszírozott kilométerszám 900 ezerrel csökkenni fog.

A legfrissebb információk szerint a márciusi közgyűlésen 760 ezer kilométer kivonásáról születhet döntés, ami ugyan kevesebb, mint az eredeti tervekben szerepelt, de így is alaposan megbolygatná a helyi buszközlekedést.

Arról nem beszélve, hogy az utóbbi években többször módosult a menetrend, nem egy járat útvonala változott meg alapjaiban. Csak egy példát említsünk: a pinnyédieknek kis túlzással minden évben új buszjárattal kellett megbarátkozniuk.


A Városházán a helyi buszközlekedés átalakításán több mint fél éve dolgoznak. Fotó: Kisalföld-archívum
A Városházán a helyi buszközlekedés átalakításán több mint fél éve dolgoznak. Fotó: Kisalföld-archívum

 

A képviselők ezenkívül meghallgatják a Győri Rendőrkapitányság tavalyi munkájáról, Győr város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az ezzel kapcsolatos további feladatokról szóló előterjesztést, valamint döntenek az élősport támogatására fordítható összegek felosztásáról is.

A márciusi győri közgyűlés napirendi pontjait ide kattintva tekinthetik meg Olvasóink.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Jobbik országgyűlési képviselője reagált a győri közgyűlésen elhangzottakra

˝Gyöngyösi Márton nem akart egyebet, csak elérni azt, hogy választott vezetőink többes… Tovább olvasom