Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Bölcsődék: több gyerek járhat ugyanannyi helyre

A bölcsődék maximális csoportlétszámát két évvel ezelőtt húsz százalékkal emelték, de sok helyen így sem tudnak mindenkit fogadni.

– Jó lenne, ha egy törvényjavaslat végre a gyermekekről szólna, az ő érdekeiket venné figyelembe – a tízszázalékos csoportlétszám-bővítés nem ilyen – vélekedett a Nyugat-dunántúli Regionális Módszertani Bölcsőde vezetője, Sebestyén Bianka.

– A három éven aluliak idegrendszere még nem elég érett arra, hogy napi kilenc-tíz órát nagy közösségben töltsenek. Könnyebben elkapják a betegségeket, s lelkileg is rosszul viselik a sok embert maguk körül, agresszívebbek lesznek – folytatta a Nyugat-dunántúli Regionális Módszertani Bölcsőde vezetője.

Sebestyén Bianka ugyanakkor elismeri, hogy ott, ahol kevés a bölcsődei férőhely, segítség lenne a további bővítés. Példaként Fertőszentmiklóst említette, ahol jelenleg is heten vannak várólistán.

A győri Türr István utcai bölcsőde 50 férőhelyére 68 gyermek van beíratva. Képünkön Forintosné Polgár Mária kisgyermeknevelő tart tornát a Micimackó csoportnak. Fotó: Mészáros Mátyás
A győri Türr István utcai bölcsőde 50 férőhelyére 68 gyermek van beíratva. Képünkön Forintosné Polgár Mária kisgyermeknevelő tart tornát a Micimackó csoportnak. Fotó: Mészáros Mátyás

– Az önkormányzatok ki tudnák elégíteni az igényeket, könnyebb lenne a finanszírozás. A bölcsődék nem a felvett, hanem a jelen lévő gyermekek után kapják a normatívát, ám a hiányzások miatt szinte nincs nap, amikor a teljes férőhelyszám után igényelhetik azt. Az önkormányzatoknak jelentős összeggel kell hozzájárulniuk a fenntartáshoz.

A javaslat ellen tiltakozik a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete. "Ez csak újabb toldozás lenne, megengedhetetlen a túlzsúfoltság további fokozása.

A finanszírozást kellene módosítani, a felvett gyerekek után adni a normatívát, nem a jelenlévők után" – mondta Szűcs Viktória elnök.

Hangsúlyozta: 2010-ben már volt egy húszszázalékos csoportlétszám-emelés, így a javaslat elfogadásával gyakorlatilag 130 százalékos lenne a bölcsődék feltöltöttsége.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a 35 ezer 450 helyre tavaly 36 ezer 685 gyermeket vettek fel országosan, a tervezet alapján ugyanannyi helyre 38 ezer 995 gyermeket lehetne beíratni.

Győr mind a 13 bölcsődéjébe legalább húsz százalékkal több gyermek van beíratva, mint amennyi a férőhely. Szabóné Vörös Ágnes, a népjóléti osztály vezetője örülne a törvényjavaslat elfogadásának.

"Könnyebb lenne a jelentkezői igények kielégítése. A százhúsz százalékos feltöltöttséggel sem teljes a kihasználtság, a hiányzások miatt a napi létszám nem éri el a kapacitást" – mondta.

Mosonmagyaróváron 110 százalékos a feltöltöttség, a három intézmény 252 helyére 280 kicsi jár. A csornai bölcsi 72 férőhelyét 72 lurkó népesíti be, de van igény a csoportlétszámok bővítésére.

"Törvény adta lehetőségünk, hogy húsz százalékkal több gyermeket vegyünk fel, de egyéb jogszabályoknak is meg kell felelnünk.

Szempont többek között az egy gyermeknek jutó hely nagysága. Vizsgáljuk a napi létszámkeret teljes kihasználásának lehetőségét, célunk a családok tehermentesítése" – tájékoztatott Horváth Péter jegyző.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

52 közterületi parkoló épül a Lidl 4 környezetében Marcalváros II-n

A Lidl 4 körüli forgalomtechnikai korszerűsítéséket nem a német cég, hanem egy ingatlanfejlesztő társaság végzi - a győri önkormányzattal között háromoldalú megállapodás keretében. Tovább olvasom