Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

BL-döntő, Veszprém - Balogh: egyetemi célra épült a csarnok

Győr - Pályázati támogatás híján döntően a Széchenyi-egyetemi célokra épült meg az Egyetemi Csarnok 2002-ben – állítja Balogh József, Győr korábbi polgármestere.

A politikus arra a kritikára reagál, hogy az Audi-ETO női kézilabdacsapatának megfelelő helyszín híján Veszprémben kell pályára lépnie a Bajnokok Ligája-döntőben május közepén. Balogh szerint a nagy sport- és rendezvényközpont megépítése a jövő városvezetésére vár

A volt városvezető részletezi a beruházás történetét. Eszerint az egyetemi csarnok építéséről 1999-ben hozott döntést a győri közgyűlés. A cél az volt, hogy a Széchenyi István Főiskola az egyetemi minősítésért folyó versenyben jobb helyzetben legyen mind a sportlétesítmények, mind általában az épületállományt illetően. "Ajándéknak szántuk, sikerrel, hiszen 2001-ben egyetem lett az intézmény, 2002-ben pedig átadtuk a létesítményt" – fogalmazott.

Megkereste Deutsch Tamást

Balogh József hozzáteszi: az előkészítés folyamán természetesen felmerült, hogy a csarnok az egyetemi sportéleten túl szolgáljon városi célokat is, azonban a rendelkezésre álló egymilliárd forint városi pénz erre csak korlátozottan nyújtott fedezetet. Emiatt polgármesterként megkereste Deutsch Tamás akkori fideszes ifjúsági és sportminisztert és kiegészítő támogatás nyújtását kérte. Szerinte ez azért sem tűnt merészségnek, mert a fideszes vezetésű Debrecennek akkor építette az Orbán-kabinet a Főnix-csarnokot, szinte teljes egészében kormányzati pénzből. Balogh megjegyzi, hogy a miniszter nem zárkózott el a támogatástól, de pénzt végül mégsem adott. Nem kapott támogatást helyettesétől, Szakács Imre győri fideszes országgyűlési képviselőtől sem.

Audi: inkább a reptérre

"Az Audi-gyár vezetőihez fordultam. Sikerült 250 millió forintos támogatásra ígéretet kapnom. Közben lecserélték az akkori vezetést, akik a negyedmilliárdos támogatást nem vonták vissza, csak éppen az akkor bővülő péri repülőtérre csoportosították át. A városvezetés továbbra sem tétlenkedett. Pályázatot nyújtott be 450 millió forintos összegre közösségi tér megépítésének támogatására. A reménybeli pénz végül is – nem kis részben a soproni fideszes képviselők közbenjárására – Sopronba került. Ennyi előkészítő utánjárást követően a város magára maradt az egymilliárd forintjával, s így döntően egyetemi célokra épült meg az, ami megépült. A vágyott szép, nagy, városi sport- és rendezvénycsarnok megépítése a jövő városvezetésére vár" – írja a politikus, aki megjegyzi: az elmúlt években több sikeres Európa- és világbajnoki nagyrendezvényre került sor az egyetemi csarnokban.

"Nem adtak be pályázatot"

Az akkor történtekre másként emlékezik Szakács Imre, a sporttárca egykori politikai államtitkára. Lapunknak kifejtette: a megkereséskor ő és Deutsch Tamás is elmondták Balogh Józsefnek, hogy a minisztérium minden évben milliárdos nagyságrendben jelentet meg pályázati kiírásokat, amelyekben sportlétesítmény-fejlesztésekre is van lehetőség.

"A város több sportegyesülete élt is ezekkel a lehetőségekkel, hiszen a Győri Dózsa SE a korszerű műanyag borítású atlétikapályát, illetve a Győri ETO a műfüves labdarúgópályát ilyen célú pályázati támogatással építette meg. Sajnos Győr akkori szocialista vezetése nem élt a felkínált lehetőséggel, nem adott be pályázatot az egyetemi csarnok építésére. Így természetesen támogatást sem tudott elnyerni, pedig Győr országgyűlési képviselőjeként – ahogy a Dózsa és az ETO fejlesztéseit – támogattam volna az egyetemi csarnok megépítését is" – fogalmazott Szakács Imre.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. okostojas007 2009. április 27. 07:12
  „eto drukkerek , eto ( kézilabda ) szimpatizánsok
  ne fanyalogjatok és főleg ne a gondoskodó álllamot várjátok.
  ha nagy sport csarnok kell akkor- rajta építsetek
  társadalmi munkában , szabadidőtökben szeretett csapatotokért mindent megtéve
  van itt annyi okostojás akik gyorsan kiszámolják mennyivel ( sokkal )
  kevesebből jönne ki a győri főnix ha a munkadíjért nem kellene fizetni...........................................”
 • 39. pmfc 2009. április 26. 22:22
  „Emberek! Ennek a vitának amit folytattok semmi értelme.

  Balogh is mindent megtett Győrért ezt nehéz lenne tagadni, mert akkor is szépen fejlődött a város, és Borkai is mindent meg tesz Győrért, mert most meg végre beindultak és végbe is mentek olyan fejlesztések (Széchenyi tér, Városháza tér, új híd stb.), amire már évek, évtizedek óta szükség volt.

  Szerintem itt nem is ez a lényeg. A lényeg, az, hogy miért kell az ETOnak Veszprémben játszani!!!!!!
  Akkor Baloghnak lett volna lehetősége, hogy létrehozzon egy olyan csarnokot, ami nem a Magvassy hasonmása, hanem valamivel több annál (pl.mint a Veszprémi).
  Nem sikerült, mert nem gondolkodott, mi a város érdeke. Ez van. MEGSZÍVTUK!!!
  Az persze más kérdés, hogy én már akkor idegbajt kaptam, hogy minek kell két 2000 fős csarnok Győrben.
  DE most hogy a BL meccset, akár milyen hangulat is lesz Veszprémben kétszer idegenben kell játszanunk még dühösebb vagyok...”
 • 38. okostojas007 2009. április 25. 17:31
  „Most már teljesen összezavarodtam ezektől a fórumozóktól élen brigikével
  egész eddig azt olvastam semmire sem jó a csarnok most meg tátom számat mi mindenre alkalmas.
  lehet kispályás foci mecset játszani , kosárlabdázni nb 1 - es szinten ,
  diplomaosztót , macska kiállítást rendezni és egyik ismerősöm mesélte zárás után ottmaradt barátnőjével a küzdőtéren akkorát dugtak ......................................................”
 • 37. hordópali 2009. április 25. 16:01
  „Idézet az Építészfórumból:
  "Az egykori SZIF vezetése és Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata közös elhatározással a meglévő ideiglenes tornacsarnok mellé egy 2000 + 1000 férőhelyes Városi-Egyetemi csarnok felépítése mellett döntött. E beruházás a Főiskola Egyetemmé válásának fizikai feltételeit megteremtő beruházások között az első. A program megfogalmazása szerint a Csarnok szolgálja az egyetem testnevelési óráit, tömegsport igényeit valamint nyitott többcélú épület a városi polgárok számára is. Itt lehet megrendezni a Főiskola hivatalos ünnepségeit is, úgy mint diplomaosztó, évnyitó, évzáró, bál stb.

  Egyúttal alkalmas tudományos konferenciák számára s nem kizárt más rendezvények és koncertek megtartása sem. A városi programok közül a vásárok, információs börzék megtartása lehet a jellemző. A multifunkcionális épület tervezésére Győr Megye Jogú Város Önkormányzata nyílt, országos, titkos építészeti pályázatot írt ki, melyet a RAS Stúdió nyert meg."
  Ebből kiderül, hogy milyen célból, milyen rendeltetéssel.”
 • 36. hordópali 2009. április 25. 15:53
  „Brigike!
  Melyik jelzőlámpás kereszteződés? Mondjuk a Malom úti, amelyik négy hónapja sárgán villog?
  Melyik körforgalom? Mondjuk az Aranyhal előtti, amin foszlik az aszfalt?
  Melyik híd felújítása? Mondjuk a Széchenyi, mert az állami híd, állami pénzből.
  Melyik Barátság park? Amelyik másfélszeres áron most épül?
  Több "nem jut eszembe"!”
 • 35. hordópali 2009. április 25. 15:42
  „Brigike!
  A tények:
  Fejlesztések az éves beszámolók szerint:
  2003: 5,2 milliárd,
  2004: 2,9 milliárd,
  2005: 6,2 milliárd,
  2006: 4,1 milliárd,

  2007: 2,4 milliárd,
  2008: 2,4 milliárd.
  Ezek tények és nem tervek!”
 • 34. proudman 2009. április 25. 15:34
  „és a kispályás focit sem kellene államilag támogatni - gondolom nem piaci árat fizetnek a győri
  ronaldók .

  ezt írtad, vagyis mindegy, csak beleköthess, az se jó, ha fociznak, piálás helyett.”
 • 33. okostojas007 2009. április 25. 15:10
  „nem irigylem csak nem értem milyen szórakozás az hogy a kis erzsébet hidon leverik a lámpákat.
  eszméletlen disznóólat csinálnak révfaluból és csak jóindulattal neveztem sportnak a piálást ,
  hajnalban kórusban üvöltenek egymásnak - kik vagytok kik vagytok
  és az egyetemisták sírnak - rínak milyen drága a kollégium , a buszbérlet de egy éjszaka többet elisznak mint az egyhavi bérlet .
  lehet hogy csak a szülői intelmet tartják be - fiam inkább igyál , az legalább meglátszik rajtad ..............
  és a kispályás focit sem kellene államilag támogatni - gondolom nem piaci árat fizetnek a győri
  ronaldók ................................
  hát ez a superbrigi meg olyat kérdezett - nézőszám szempontjából mi a különbség .........két sportág között
  ezt szerintem csak egyetemi végzettséggel lehet megválaszolni ezért az én válaszom- passz”
 • 32. Brigike 2009. április 25. 14:48
  „ja és ha tudnád h mi a különbség a kosárlabda és kézilabda közt szabály és nézőszám szempontjából akkor nem tennél fel ilyen értelmetlen kérdéseket”
 • 31. Brigike 2009. április 25. 14:47
  „okostojás nem akarod a neved idiótatojásra megváltozatatni:Dszerintem az jobban illik hozzád”
 • 30. proudman 2009. április 25. 14:45
  „okostojás, először is a 3 szórakozóhely szerintem alapterületre kicsi, másodszor szerdánként vannak az egyetemi bulik, akkor nagyon sokan vannak az egyetem környékén szórakozni ez tény, irigyeld őket, hogy a fiatalok eljárnak szórakozni, hétvégén nem elsősorban az egyetemisták járnak ide főleg, ezen kívül hétközben pang az ürességtől a környék, régebbi emlékeim szerint a többi napon összesen nincsenek annyian, mint szerdán. de a 3helyből 1 televan egyetemistákkal szerdán, laposon kevesebben vannak, ott inkább helyi arcok vannak, a 3. meg szinte pang az ürességtől. szóval ne nevezd nekem ezt sportolásnak.

  más. az nagycsarnoka és kis csarnoka is állandóan használva van. képzeld ha rendszeresen jár egy társaság focizni oda, akkor nem engedheti meg magának, hogy 1 alkalmat kihagyjon, mert elviszi más a helyet, és akkor nézheti, hogy hol focizik legközelebb (diákok)
  üdv okoska”
 • 29. okostojas007 2009. április 25. 14:32
  „már megíjedtem hogy brigike elveszett -és most újra itt van brigike aki mindent tud , mindenhez ért és mindenről van véleménye.
  van egy ötezer forintos kérdésem ( nem kell 120-s IQ hozzá )
  ha jól válaszol isten bizony személyesen adsom át az ötezrest
  A kérdés.

  A brigike szerint semmire sem jó egyetemi csarnokban miért szeretnek játszani a kosárlabdázó lányok ?
  a , mert szeretik győriek a kosárlabdás lányokat
  b , mert szeretik a kosárlabdás lányok a győrieket
  c , mert szeretik nézni mecs közben a győriek a lányok bájait
  d , mert szeretik a lányok ha nézik mecs közben bájaikat”
 • 28. Brigike 2009. április 25. 13:54
  „primaxnak --- Körforgalmak, új jelzőlámpás kereszteződések, hídfelújítás és új építése(remélem nem kell magyaráznom hogy melyik)Barátság Park, Széchenyi tér, Városház tér.Lehet még van több is ami nem jut eszembe.de szerintem ez picit több, mint 10 év után megépítjük gyorsan a Nádor aluljárót mert választás jön...És nem azon van a hangsúly hogy Mszp vagy Fidesz, hanem balogh vs Borkai”
 • 27. okostojas007 2009. április 25. 13:46
  „a TWIN ezüstfenyők a Városháza előtt
  így már kettő ..........................”
 • 26. okostojas007 2009. április 25. 13:35
  „ha az is fejlesztés hogy a Jókai utcában megfordították a haladási írányt
  akkor az egy !.................”
 • 25. Primax 2009. április 25. 13:29
  „Brigike #20 !
  Kérlek, mesélj nekünk a FIDESZ-es városvezetés "hőstetteiről": a fejlesztésekről és az építkezésekről !”
 • 24. okostojas007 2009. április 25. 12:51
  „mivel nem tanultam angolt csak magyarul írom - mindenkinek-
  az eto lányai nem szertnek az egyetemi csarnokban játszani
  de a női kosárlabda csapat még soha nem panaszkodott pedig minden hazai mérkőzését itt játsza
  Ja - és nézőtér befogadóképességével sem volt még soha semmi probléma kosárlabda macsen”
 • 23. Cancer 2009. április 25. 12:20
  „Latom Okostojas, bal labbal keltel fel
  Barmily hihetetlen, meloztam az ejjel, es a szunetemben van ra lehetoseg h netezzek.
  Nem azt mondom, h 3 sportcsarnok felesleges, hanem azt,hogy kozpenzen nem lehet meg egy, mondjuk 5 ezer fot befogado csarnokot epiteni.
  Az egyetemme valashoz kotelezo volt epiteni csarnokot, amely min 1000 fot kepes befogadni, eleg lett volna egy akkra, mert a mostanival nem vagyunk elobbre egyaltalan.
  Ez a csarnok el lett szurva, Balogh es Kun dontese volt anno, most mar nem lehet visszacsinalni, a Magvassyt kell kiboviteni.”
 • 22. Brigike 2009. április 25. 12:19
  „Hallottam valakitől?Te hol élsz?Nem itt a Földön?szerintem te vagy a csipkerózsika...És sajna azért tart itt az ország mert van még pár ilyen álomvilágban élő mint TE. Okoskodni azt tudsz, de inkább nézz körül volt akkor a helyzet és mi most.Sírni azt tud az ilyenfajta mint te meg az ex polgi csak hogy ártatlanságnak tűnjön a dolog. de tudod nem állom le veled vitatkozni, nem fogok lesüllyedni a szintedre!!Ja és amúgy szerintem elég bizonyíték, hogy semmire nem lehet használni azt a csarnokot..”
 • 21. okostojas007 2009. április 25. 11:45
  „Kedves csipkerózsika - brigike
  11.20.- kor felébredt és mint valami jól felhúzott verkli mondja azt amit nem tapasztalt csak hallott
  valakitől és úgy gondolja igaz
  nos - a mai politukosból nagyon sokan akkor tagjai résztvevői voltak a GABI- nak és ma is ott vannak a jelenlegi vezetés csapatából
  ha akkor volt ilyen - miért nem tettek ellene és miért fizették illetve vették át a csarnokot
  a bűnösök között cinkos aki néma ha volt ilyen
  de feltételezem nem volt ilyen mert nem tett senki bűntető feljelentést akkor .
  ha viszont brigikének vannak bizonyítékai a " lopásokra " akkor kötelessége a rendőrség bűnügyi osztályát
  írásban vagy szóban megkeresni.mivel közügyről van szó ...............................ennyi.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemétgyűjtés a határban

Győr - Lakossági szemétgyűjtést rendez Szabadhegy és Kismegyer határában Simon Róbert Balázs… Tovább olvasom