Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Bezárt a hajléktalan-krízisszálló

Győr - Az elmúlt féléves szezonban százhuszonhárom rászoruló fordult meg rövidebb-hosszabb ideig a napokban bezárt téli krízisszállón. Az idényellátás idén tizennégymillió forintba került.

A likócsi hajléktalanszálló kétszázhetven „állandó" helye mellett a novembertől április végéig tartó legutóbbi szezonban hatvan- (tizenkét nő, negyvennyolc férfi számára) személyes krízisszállót alakítottak ki a Stromfeld utcában. Ahogy Sütő Csabától, a győri Hajléktalanokat Segítő Szolgálat intézményvezetőjétől megtudtuk: a most véget ért idényben százhuszonhárom rászoruló fordult meg rövidebb-hosszabb ideig a téli menhelyen.

Ellátásuk tizennégymillió forintba került, amelynek hetven százalékát állami normatívából, a fennmaradó részt városi támogatásból finanszírozták.

– Szükség volt a bővítésre, hiszen Győrött több mint ötszáz hajléktalan él. Egy részük Likócson, az utcai szociális munkásaink felmérése szerint viszont az otthontalanok több mint fele garázsban, bungiban, lépcsőházakban, erdők környékén húzza meg magát. Legfontosabb szakmai célunk, hogy a több éve elesett, főként idősek és betegek, illetve nők átmeneti ellátásra hozzánk kerülhessenek – hangsúlyozta Sütő Csaba.

A téli szezon véget ért a krízisszállón, novemberig a Stromfeld utcai menhely nem működik. Fotó: illusztráció
A téli szezon véget ért a krízisszállón, novemberig a Stromfeld utcai menhely nem működik. Fotó: illusztráció

A krízisszálló szolgáltatásai között éppúgy fontos volt a tisztálkodási, mosási, pihenési lehetőség, mint egészségi állapotuk javítására az orvosi ellátás, a reggeli és vacsora, a különböző segítő beszélgetések, egyéni vagy csoportos foglalkozások. Előfordult az is, hogy a szolgálat munkatársai – hat szerződéses szakember – például a különböző okmányok intézésében vagy a segélyezésben nyújtottak segítséget.

Sütő Csaba rögtönzött statisztikájából kiderült: a krízisszállón ellátottak többsége férfi, a legidősebb nyolcvanéves volt. Az elmúlt szezonban tizenöt olyan rászoruló fordult meg a menhelyen, akik tavaly váltak hajléktalanná.

Olvasóink írták

  • 2. igazszó 2010. július 14. 21:47
    „Mert a maffiózok a hivatalokba költöztek!”
  • 1. pampus 2009. május 14. 08:06
    „De jó, hogy jön a nyár így nem kell a hajléktalanokká tett emberekkel foglalkozni az Önkormányzatnak, sőt lehet gyártani Őket! Ehhez csupán a bírókat és a végrehajtókat kell meggyőzni!
    A cél szentesíti azaz törvényesíti az eszközt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállnak az iskolabuszok

Győr-Moson-Sopron - Nem tudja gyermeküléssel és biztonsági övvel felszerelni, ezért szeptembertől… Tovább olvasom