Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Betiltott kiegészítők

Magyarország - Az ÁNTSZ, ill. az OÉTI honlapján (antsz.hu, oeti.hu) olvasható azoknak az étrend-kiegészítőknek a listája, melyeket az OÉTI notifikált. (A listán folyamatosan jelölik azokat a termékeket, amelyeknél a benyújtott dokumentumok alapján nem merültek fel súlyos hibák az összetétellel és a jelöléssel kapcsolatban.
Jelenleg a 2007-ben és 2008-ban nyilvántartásba vett termékeknél található jelölés.) Ugyancsak az ÁNTSZ honlapján jelennek meg az egyes étrend-kiegészítők forgalmazását tiltó közlemények is.

A forgalmazó kft. ügyvezetője dr. Lenkei Gábor, akinek vitaminjairól másfél hete írtunk lapunkban.

A regionális tiszti főorvos, dr. Paller Judit megkeresésünkre elmondta, a Legfelsőbb Bíróság ítélete alapján tilos a döntően Dr. Fit termékek forgalmazása Magyarországon. (Teljes lista a www.kisalfold.hu oldalon. A pontos tájékozottsághoz ezt mindenképpen nézze meg.) A döntés azért született, tudtuk meg a főorvostól, mert ezeknek a termékeknek túl magas a Coenzym Q10-, flavonoid- és a vitamintartalmuk, ill. élelmiszer-készítményben, étrend-kiegészítőben nem megengedett gyógynövényt, növényi port és kivonatot tartalmaznak.

„A jelenlegi orvosi ismeretek szerint a túl magas vitamintartalom is káros lehet. Ezenkívül egyes termékek már gyógyszernek vagy gyógyhatású készítménynek minősülnek a bennük található anyagok mennyisége vagy minősége miatt. Ezért nem hozhatók forgalomba étrend-kiegészítőként, hanem más, pl. gyógyszerkénti engedélyezési eljárás alá tartoznak.
Dr. Lenkei Gábor, a forgalmazó cég ügyvezetője szerint elég furcsa, hogy a túl magas vitaminszintet a tengerisó-tablettán is tudták mérni, mert az is szerepel a listán.

Egyébként ezek a kiegészítők már közel három éve nem találhatóak meg az üzleteiben, vagyis az országos tisztiorvos közleménye az események után megy, nem is kevéssel. „A nálunk jelenleg kapható étrend-kiegészítő termékek kivétel nélkül rendelkeznek OÉTI-számmal. Érdekesnek tartom, hogy az ÁNTSZ csak nálam járt anno, pedig hasonló termékeket máshol, más üzletben is lehet kapni. Az indoklásukban megfogalmazott érvek egyébként ellentmondanak az általam összegyűjtött tudományos bizonyítékoknak" – mondta dr. Lenkei.

Olvasóink írták

 • 3. hochenz 2012. február 23. 11:14
  „Helye van itt egy kis helyreigazításnak kérem:
  http://www.pecsiujsag.hu/belfold/jogserto-volt-az-antsz-pert-nyert-lenkei

  Üdvözlettel”
 • 2. amzs 2008. június 20. 19:17
  „Ha a vitaminokat betiltják, mert a túl sok káros az egészségre, akkor miért nem tiltják be ugyanezen az alapon a szeszesitalt és a dohányárut? Annál elég felnőttek vagyunk a mérlegeléshez, a vitaminnál nem? Nekem gyanús...”
 • 1. Stewe 2008. június 19. 22:07
  „Mértékletesség mindenben a hosszú élet titka. Nem kell a vitaminokat se kilóra enni. Még ha ezerrel akarnak meggyőzni is róla, a józan eszemre hallgatok. A táplálék kiegészítőknek mindemellett némi létjogosultsága van a mai világban kétségtelen. Nem feltétlenül LG cuccaira gondolok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszázharminc adós: nehéz behajtani a diákhitelt

Győr-Moson-Sopron - A megyei diákhitel-tartozások miatt csak ebben az évben kétszázharminc esetben… Tovább olvasom