Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

Belföldi utazásra 130 milliárdot költöttünk

Magyarország - A lakosság egyhatodával többet, 130 milliárd forintot költött belföldi utazásra az idei első félévben a tavalyinál. Az otthon maradók 40 százaléka anyagi okok miatt nem utazott.
A nyugat-dunántúli régióban élő emberek közül valamivel több mint minden negyedik vett részt többnapos belföldi utazáson az év első hat hónapjában – állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kiadványa. A 28,9 százalékos arány 1 százalékkal elmarad az országos átlagtól, a fővárostól – csaknem minden második budapesti útra kelt legalább egyszer – pedig még inkább.

Az utazások során eltöltött idő majd 40 százalékát Budapesten, a Közép-Duna-vidéken, illetve a Balatonnál töltötték a turisták.
A Nyugat-Dunántúl nem tartozik a legkedveltebb úti célok közé: az idelátogatók által itt töltött nem egészen 4 millió nap fele a balatoninak, és csak a dél-dunántúli és a Tisza-tavi értéknél több.

A KSH felmérése szerint az otthon ülők hatoda jelezte, hogy szokott utazni, de az adatgyűjtést megelőző hónapokban nem tette, kétötöde anyagi, 22 százalék egészségügyi okot, 13 százalék pedig munkából adódó kötelezettséget, a szabadidő hiányát jelölte meg az utazás elmaradásának fő okaként. A válaszolók elenyésző része mondta azt, hogy nem is szeretne utazni. Az utazások nélkülözésének oka területileg meglehetősen egységes képet mutat, bár az anyagi okot a Kelet-Magyarországon, illetve a kistelepüléseken élők az átlagosnál kissé gyakrabban említették.

Akik költöttek, azok viszont kevésbé fogták vissza magukat. A lakosság 2007 első félévében 130 milliárd forintot fordított többnapos belföldi turizmusra, 15 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az összeg közel kilenctizedét szabadidős utazások tették ki. Szállásdíjra 32 milliárd, étkezésre 38 milliárd, közlekedésre – az üzemanyagköltséget is figyelembe véve – 31 milliárd, ajándéktárgyakra 4 milliárd forint jutott.


Napi 2800 forint

Az átlagos utazó egy nap 2800 forintot költött. A felmérés ugyanakkor hatalmas különbségeket tárt fel. Azok, akik ismerős, rokon látogatására kerekedtek fel, csupán napi 1600 forintot adtak ki, míg a szórakozni, pihenni vágyók 4300-at. A legdrágábbak a hivatalos és a wellnessutak (8400, illetve 7600 forint/nap) voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akit bejelentettek, jogosult a juttatásokra

Olvasói SMS: „Szeretnénk utánajárni, hogy a férjem után fizetnek-e járulékokat. Eddig… Tovább olvasom