Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

˝Bele akarnak szólni a politikába, s ha van rá lehetőségük, meg is teszik˝

A negyedik ciklus óta folyamatosan emelkedik a választásokon részt vevő cigányok száma: csak Győrben 1143-an regisztráltatták magukat.

Mindez a megyei roma kisebbségi önkormányzat elnöke szerint azt jelenti, hogy a politikai szocializáció részeként négyévente egyre többen élnek szavazati jogukkal.

Horváth Attila megyei cigány kisebbségi elnök országosan is kiváló eredménynek tartja, hogy Győrben a 7–8 ezres lélekszámú cigányságból 1143-an vallották magukat romának és ez jelzésértékű: élni kívánnak szavazati jogukkal. A megyeszékhelyen a Rom pro Drom, azaz a ˝Cigány az úton˝ Hagyományőrző Egyesület, a Cinka Panna Roma Kulturális Egyesület, valamint a CÉSZ (Cigányok Érdekvédelmi Szervezete) méretteti meg magát az őszi kisebbségi választásokon és lényeges, hogy a megyében – a törvényi feltételeket figyelembe véve – 24 településen alakul kisebbségi önkormányzat. Először jegyeznek majd ilyet Bakonyszentlászlón, Gyömörén, Nyúlon, valamint Rétalapon. Feketeerdőn mindössze egy regisztráció hiányzott az alakuláshoz, s noha a szándék megvolt, ugyancsak minimális regisztráció híján nem alakul kisebbségi önkormányzat Rábapatonán, Veszprémvarsányban és Vitnyéden sem.

˝Egyfajta politikai szocializáció ment végbe az elmúlt időszakban a kisebbség berkeiben, s ez érzékelhető politikai aktivitást jelent. Azaz: a cigányság egyre nagyobb részét valóban érdekli, mi történik a törvényalkotás, a foglalkoztatás, az oktatás és a lakhatás terén, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Az emberek bele akarnak szólni a politikába, s ha van rá lehetőségük, ezt meg is teszik.˝

A kisebbségi önkormányzatok egyébként 550 ezer forintot kapnak a büdzséből működésükre, irodafenntartásra, rezsiköltségeikre, valamint oktatási- és kulturális programok támogatására. Ilyen volt például a közelmúltban megrendezett cigány kulturális est a Győri Nemzetközi Táncfesztivál keretein belül, amely összesen hat együttes fellépésére kínált bemutatkozási lehetőséget.

Olvasóink írták

  • 2. aanikaa 2010. augusztus 06. 19:29
    „Kishazánkban bárki lehet politikus, felbuzdultak Kolompár Orbán sikerein. Tényleges segítséget ezek sem jelentenek.”
  • 1. fióka 2010. augusztus 06. 12:24
    „csak Győrben 1143-an regisztráltatták magukat-->remélem a siralomházba”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmarad Lenhardték háza?

A múlt héten írtunk egy győrszentiváni családról, akik számára a nemrég bejelentett árverezési… Tovább olvasom