Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Behajtani tilos! - Tárgyalást kezdeményeznek Burgenlanddal

A megyei képviselőtestület pénteki ülésén 13 előterjesztést tárgyalt és fogadott el. Ezek között, új napirendként szerepelt a magyar-osztrák határ tényleges megnyitásáról szóló közgyűlési nyilatkozat, melyet a testület 37 igen szavazattal el is fogadott.
Közgyűlési Nyilatkozat


1. A Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Közgyűlése kezdeményezi, hogy a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma vegye fel a kapcsolatot az Osztrák Külügyminisztériummal, a magyar-osztrák határon lévő valamennyi határátkelőhely tényleges - a gépjármű-forgalmat is lehetővé tevő - megnyitása, és a személyek szabad áramlásának európai uniós alapelve tényleges érvényesülése érdekében.


2. Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Közgyűlése felhatalmazza alelnökét, hogy kezdeményezze – az általa vezetett delegáció útján - a Burgenlandi Tartományi Gyűléssel egyeztető fórum(ok) létrehozását az magyar-osztrák határon lévő valamennyi határátkelőhely tényleges - a gépjármű-forgalmat is lehetővé tevő - megnyitása érdekében.

Előzmény

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat évtizedek óta, de Magyarország Európai Unióhoz csatlakozása óta különösen nagy súlyt fektet arra, hogy a közös határral rendelkező szomszédos államokkal, azok tartományaival szoros kapcsolatot építsen ki, s támogatja a határon átnyúló együttműködéseket. Ezt a törekvést kifejezetten segítette Magyarországnak a schengeni övezethez történő csatlakozása.

Az osztrák partnerekkel közös együttműködések egyszerűbbé tétele, a határ menti turizmus, a határok könnyebb átjárhatósága érdekében a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat szorgalmazza a magyar-osztrák határon átvezető utak tényleges – a gépjárműfogalmat is lehetővé tevő – megnyitását. Különösen is érthetetlen a magyar és az osztrák fél által is elismert, fontos és egyben jelképnek tekintett Páneurópai Piknik helyén az osztrák oldalon felállított határátlépést tiltó tábla megjelenése.

A fertőrákosi, valamint a Győr-Moson-Sopron Megyei Német Önkormányzat, továbbá a Győr-Moson-Sopron Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat döntéseivel egyetértve a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés is szorgalmazza, hogy a Burgenlandi Tartományi Gyűlés tegyen lépéseket az illetékes szervek irányába a magyar-osztrák határon átvezető utak tényleges – a gyalogos és gépjármű-forgalmat is lehetővé tevő – használhatósága érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a költségvetést

A megyei képviselő-testület március 7-i ülésén 28 igen, 11 nem szavazattal elfogadta a megyei… Tovább olvasom