Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Befejeződött a szennyvízberuházás Gönyűn, több mint kétmilliárdból

A környezetvédelmi beruházás sokat késett: jó másfél évtizedig vártak rá a helybéliek. Most mintegy ötezer ember életminősége javult jelentősen.


Jelentős uniós támogatással, bruttó kétmilliárd-négyszázmillió forintból valósult meg a csatornázás Gönyűn és Nagyszentjánoson. A projektzárót csütörtökön tartották.

A beruházásra az Új Széchenyi Terv adott lehetőséget és a megvalósítás érdekében létrehozott vízi közműtársulás több mint 1, 6 milliárd forintos támogatást nyert az uniós, illetve állami pályázati alapokból. A fennmaradó összeget saját forrásból, illetve a lakossági hozzájárulások révén teremtették elő.

A kivitelezéssel az Euroaszfalt - Közgép-West Hungária Bau konzorcimot bízták meg, a mérnöki és műszaki ellenőri tevékenységet az OVIBER-FŐBER konzorcium-, míg a projektmenedzseri feladatokat a Forrás Unió Kft. látta el.

A 2012. januárjában indult program során több mint 70 kilométeres csatornahálózatot építettek meg a kivitelezők. A két településen keletkező szennyvíz immár nem veszélyezteti a környezetet, a vízbázist, hanem zárt rendszerben, elsődlegesen gravitációs úton jut el a győri szennyvíztisztítóhoz. Ott, ahol a domborzati viszonyok megkövetelték, a szükséges átemelőket megépítették - az egyéb járulékos beruházásokkal, út-helyreállítási munkákkal egyetemben.

Győr vonzáskörzetének települései közül Gönyű és Nagyszentjános kimaradt a csatornázási program korábbi szakaszából. A környezetvédelmi beruházás sokat késett, hiszen jó másfél évtizedig vártak rá a helybéliek. A projekt révén mintegy ötezer ember életminősége javult jelenősen. A két településen 1800 bekötéssel számolnak - döntően a lakosság, kisebb hányadban a cégek részéről. Ez a szám napról napra növekszik. A 90 napos türelmi idő után talajterhelési díjat kell fizetni azoknak, akik nem kötnek rá a hálózatra.

- Nagyszentjános lakói türelemmel és megértéssel viselték a beruházással járó kellemetlenségeket, amiért köszönet illeti őket - hangsúlyozta Friderics Cecília. A polgármester elmondta, hogy a beruházás révén a falu mélyebben fekvő területein sem kell a jövőben attól tartani, hogy a belvizes időszakban problémát okoz a szennyvizek kezelése.

- Ütemterv szerint teljesült a beruházás, és megvalósulásával az értékes dunai vízbázist veszélyeztető tényezőt sikerült semlegesíteni - jelentette ki Major Gábor gönyűi polgármester.

- A győri gazdasági zóna nagyon fontos beruházásainak minősítette a projektet a térség országgyűlési képviselője. Kara Ákos úgy fogalmazott: maga annyira fontosnak tartotta a beruházást, hogy a korábbi választási programjában külön kiemelte megépítésének szükségességét és fontosságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Családi belépőt nyertek a győri Vaskakas Bábszínházba

A Csillagszedő Márió november 17-i előadására nyerhettek két darab, négy főre szóló belépőt. Tovább olvasom