Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Baross Gábor: Győrben nem, Szegeden igen?

Győr–Szeged - Mint beszámoltunk, a győri filharmonikusok vezetője Baross Gábor szülővárosában nem pályázhatott az együttes vezetésére, mert idősnek találtatott az önkormányzati elvárás értelmében. Szegeden azonban indulhatott, sőt, a zenekar őt szeretné, tehát esélyes arra, hogy a győrinél nagyobb szegedi filharmonikusok vezetője legyen.
Baross Gábort szeretnék a zenészek, az önkormányzat június 27-én dönt

Baross Gábor kicsit babonás, talán tart attól, hogy egy újságcikk elkiabálhatja azt, amit az előrejelzések sejteni engednek. De tudja, ha valami kipattant, arról jobb beszélni.

Az elismert szakember, aki 1968-tól zenekari tagként, 1982-től pedig vezetőként volt részese, alakítója a győri filharmonikusok sikereinek, az internetről értesült hivatalosan a szegedi pályázatról, melynek beadási határideje egyébként éppen akkor járt le, mikor a győrié.

De természetesen a nem hivatalos csatornák is működtek. Szegedről többen felhívták a figyelmét arra, az alföldi városnak szüksége lehet egy tapasztalt, hazai és nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező zenekari vezetőre.

„Szerencsére csak Győrben voltak korhatári megkötések, hogy ide ne pályázzak, máshova pályázhattam" – meséli Baross Gábor. „Szeged önkormányzata is kiírta a zenekar-vezetői posztot, megpályáztam hát az állást. Rajtam kívül még négyen nyújtottak be pályamunkát. A szegediekkel érintőleges volt a kapcsolatom eddig. Mi is felléptünk náluk, ők is jöttek vendégszerepelni ide hozzánk. Gyüdi Sándorral, aki a korábbi vezető volt, és most már a szegedi színház igazgatója, viszont kifejezetten kollegiális a viszonyunk. Mikor tíz éve pályakezdő igazgatóként került a szegedi filharmonikusok élére, számtalanszor beszélgettünk. Talán mondhatom, modellnek látta a győri együttest, és amit lehet, átvett tőlünk. Vele egyébként tíz évig együttműködtünk a Filharmonikus Zenekarok Szövetségében is."

Baross Gábor
Baross Gábor


A szegedi zenekar nagyobb, mint a győri. Közel száz fővel működik. Különlegessége, hogy ők látják el a színházi szolgálatokat is, vagyis a saját koncertjeiken kívül játszanak operák, operettek kíséreteként is.
„Szerintem ez a jövő. Nyugaton már minden városnak csak egy zenekara van. Győrött is pedzegettem ezt a témát, de itt már nem kaptam lehetőséget."

A szegedi pályázat egy kicsit másként zajlott, zajlik, mint a győri. Értesülésünk szerint a zenekarnak nagyobb szakmai beleszólást engednek abba, kit szeretnének vezetőjüknek.

„A zenekar közalkalmazotti tanácsának elnöke felhívott és megkért, menjek el Szegedre és mutatkozzam be nekik. Mindegyik pályázó megtehette ezt. Húsz percünk volt, utána a zenekar döntött arról, ők kivel dolgoznának a legszívesebben. A szavazáson kilencven százalékban rám voksoltak."

A Kisalföld, illetve a Délmagyarország információi szerint a következő szegedi közgyűlésen, június 27-én dönteni fog a testület a szegedi filharmonikusok vezetőjének személyéről. Baross Gábor nagyon jó eséllyel indul. Az biztos, hogy a két leginkább esélyes személy között szerepel a neve.

Amennyiben Baross Gábort választanák meg, úgy Füke Géza, a Győrött 2009. január elsejétől megválasztott igazgató vélhetően már 2008. július elsejétől munkába kellene hogy álljon, hiszen Szegeden e dátumtól kezdődik az új igazgató munkája.

Kik adtak be pályázatot?
Öten pályáztak: Baross Gábor (62), a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója; a Szegedről elszármazott Bonecz Ervin (34), a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója; Csurgó Tamás (43), aki 2007-ig a Salgótarjáni Szimfonikus Zenekar vezető karmestere volt, jelenleg a MÁV Szimfonikus Zenekar kürtművésze; Horváth László (63), aki évtizedeken át az ÁHZ klarinétművésze volt, majd 2006-ig a szombathelyi szimfonikusok igazgatójaként dolgozott, valamint Sugár István (48), az Országos Műsorszolgáltatási Alap műszaki szakértője, tanácsadója, a Kodak Cinelabs Hungary műszaki vezetője.

Olvasóink írták

 • 3. deltai 2009. április 14. 19:55
  „Kiket ért ,,ezek" alatt Zenerajongó?”
 • 2. Valaki 2008. június 20. 10:46
  „Fülészeten jártál már? :)))”
 • 1. Zenerajongó 2008. június 20. 09:37
  „Szégyen, hogy egy ilyen szaktekintélyt elküld a város. Győriként ég az arcom, hogy ez megtörténhet.
  Viszont Baross Úrnak tiszta szívből kívánom, hogy ne foglalkozon ezekkel, legyen boldog, és büszke, hogy máshol őt akarják.
  Sajnálom, hogy egy ilyen jelentős személyiség nem a szülővárosában kamatoztatja tudását.
  Kedves Gábor! Sok sikert az új életedhez, és soha ne feledd, hogy itt nagyon sokan nagyon szeretünk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Razzia a cseresznyéskertben

A ravazdi mezőgazdasági szövetkezet cseresznyéskertjében dolgozó 113 román vendégmunkás közül 17 nem… Tovább olvasom