Kisalföld logö

2018. 11. 21. szerda - Olivér 4°C | 6°C Még több cikk.

Barack Obama győri festője

Győr - Vitáris József győri rajztanár, az Art 9000 alkotói közösség tagja megfestette Barack Obama amerikai elnököt. A kép címe: Baráti jobb. A festményen Barack Obama kezét nyújtja a világnak.

Az amerikai elnökről készült képet az idén januárban, a Győri Nemzeti Színházban rendezett kiállításon láthatta először a közönség. A festmény nagy feltűnést keltett. Vitáris József vonzódása az afrikai kontinenshez és a fekete bőrű emberekhez nem mai keletű. Többször készült már arra, hogy a fekete kontinensen gyűjt élményeket, tanári fizetése azonban egyelőre ezt nem tette lehetővé.

– Obama megválasztásakor a rendkívüli bizakodás lett úrrá a világban – idézi fel Vitáris József a kép keletkezésének körülményeit. – Főleg nagy volt a várakozás a fekete Afrika országaiban, hogy talán majd most Amerika megszüntetheti a polgárháborúkat, a népirtást, a járványokat, éhínséget. A festményen Obama jobb kezét nyújtja széles mosollyal a világnak, mert a világ egyébként messiásként várja a segítséget.

Vitáris József úgy véli, mára csökkenőben az optimizmus, de még nem mondhatjuk ki, hogy tévedtünk. Az ART, az Alkotó Rajztanárok Társaságának tagja, a győri Leonardo Rajziskola tanára évek óta foglalkozik a fekete, pontosabban az afrikai emberek életének és kultúrájának tanulmányozásával. Felháborítja az a mérhetetlen közöny, tétlenség, ahogy a fejlett világ viszonyul az afrikai emberek nyomorához, az évtizedek óta nyugodtan működő népirtók, hadurak gaztetteihez Szudánban, Szomáliában.

Vitáris József, az alkotó és alkotása, a Baráti jobb.
Vitáris József, az alkotó és alkotása, a Baráti jobb.

– Ugyanakkor ugyanitt csodálatos ősi kultúrák élik még utolsó perceiket – mondja Vitáris József. – Elképesztő ritmusok, dallamok, színek és formák kavalkádját hallhatjuk-láthatjuk. A témával foglalkozó képeimen az afrikai embereket európai vagy magyar környezetbe helyeztem. A figurák a hozott eredeti világukkal együtt kerülnek az új környezetbe. A képzelet szülte élethelyzetek intellektuális kalandok. Miként hatnak egymásra az ellentétesnek látszó világok?

Vitáris József festői munkássága több szálon fut.

Egyszerre több téma, technika és alkotói módszer érdekli. Az egyik ezek közül a „talált képek" feldolgozása. Az így készült képek mindig friss dolgokkal, az épp akkor talált képek újrafeldolgozásával foglalkoznak. Képet találni manapság nem nehéz: Ott a tv, az internet, a magazinok.

– A módszer azért izgalmas, mert a vászonra vetett üzenet az időben gyorsan át fog értékelődni – magyarázza Vitáris József. – Tévedni pedig izgalmas dolog. Gondolunk, érzünk valamit valamiről, amiről később kiderül, hogy tévedés volt, hogy csak bedőltünk a reklámközpontokban kiagyalt és a médiák által közvetített üzenetnek. A képzőművészek sokszor hiába gondolják magukról, hogy ők talán jobban, tisztábban látják a valóságot, ez ma már nem biztos, hogy igaz. A valóság és a világ változásainak hátterét csak sejteni lehet.

Olvasóink írták

  • 2. buggyant 2009. május 24. 14:09
    „a nyálat meg töröljük le ha lehet...”
  • 1. elemér 2009. május 23. 16:44
    „Afrikában a legnépszerübb állam ma az USA. Kezdödött Clintonnal, de Bush is sok segélyt adott nekik. Legmenöbb ital a bárban az Obama. Ökröket is Obama-nak keresztelik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy jó csapat a csellengőkért

Győr - Kortárs segítők képzését szorgalmazta az a több héten át tartó program, amelyet a Magyar… Tovább olvasom