Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Bankok verték át az erdészeteket? Milliárdos spekuláció

Győr-Moson-Sopron megye - Négy erdészeti társaságnál rendelt vizsgálatot tulajdonosként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő belső szabályokat megsértő szerződések miatt. Köztük van a Kisalföldi Erdőgazdaság is.

Négy erdészeti társaságnál rendelt vizsgálatot tulajdonosként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő belső szabályokat megsértő szerződések miatt - adta hírül az Index.


Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt.: a vizsgálat végéig nem kommentál

A kisalfold.hu megkérdezte a milliárdos ügyről Magas Lászlót, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatóját, aki azonban a vizsgálat lezárásáig nem kívánta kommentálni az esetet.

Legfőképpen az érdekelt volna bennünket, miszerint Tátrai Miklós állítása szerint a bankok valószínűleg átvertek az erdészeteket, azaz a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. szerint milyen szerepet játszottak a bankok a devizaügyletekben?

Információnk szerint a revízió nyilvánosságra hozatala május elejére várható."Belső szabályokat megsértve kötöttek olyan szerződést"

Az erdészetek évek óta kötöttek árfolyamfedezeti ügyleteket, amelyek a forintárfolyam megrogyása miatt a társaságok teljes vagyonvesztését okozhatják. Az MNV szerint a cégvezetőket bepalizták, így várhatóan megtámadják a szerződéseket, amelyeket minden esetben ugyanazzal a négy, részben a Hungarocontrol-ügyben is szereplő bankkal kötöttek.

Négy cégnél rendelt el a vizsgálatot a nemzeti vagyonkezelő árfolyamfedezeti szerződések miatt. A négy vizsgálatból egy befejeződött, a többi két héten belül, a következő vagyontanácsi ülésen befejeződik, de annyi már most valószínűsíthető, hogy három társaságnál a belső szabályokat megsértve kötöttek olyan szerződést, amik komoly károkat okoztak a cégnek - mondta egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen Tátrai Miklós, az MNV vezérigazgatója.

Az egyik erdőgazdaság vagyonát száz százalékban banki zálog terheli

Ezek hasonló devizaügyletek voltak, mint amilyeneket a Hungarocontrol kötött összesen 48 millió euró értékben a tavalyi harmadik negyedévben két bankkal.

A helyzet annyival rosszabb, hogy a vizsgálat alá vont négy társaságból három, a Bakonyerdő, a Kisalföldi Erdőgazdaság és Kiskunsági Erdőgazdaság egyikénél a cég vagyonát - csak az épületeket, gépeket, eszközöket, az erdőket természetesen nem - szinte száz százalékban banki zálog terheli (a negyedik vizsgálat alá vont cégnél, a Zalaerdőnél nem találtak eddig problémát).

"A milliárdos nagyságrendű kár csak simán sok vagy nagyon sok lesz"

A kár nagyságát csak megbecsülni lehet most, pontosat akkor lehet tudni, amikor zárnak az ügyletek. De a szerződésekben 250 forint alatti euróárfolyamok szerepelnek, szóval csak az a kérdés, hogy a milliárdos nagyságrendű kár csak simán sok vagy nagyon sok lesz - mondta Tátrai Miklós.

Az árfolyamfedezeti tranzakciók zöme ebben az évben - jellemzően a második félévben - zárul, de van olyan is, ami csak 2013-ban fog. Azt majd egyenként el kell dönteni, hogy érdemes-e esetleg idő előtt zárni, vagy az még nagyobb veszteséget jelentene.

Hat-hét éve működött a rendszer

A társaságok évek óta kötöttek az állami tulajdonos tudta nélkül ilyen, kezdetben néhány tízmilliós nyereséget jelentő ügyleteket. A szabálytalan rendszer vélhetően 2002-2003 óta működött, és még tavaly ősszel is kötöttek ilyen szerződéseket a cégek. Van olyan, még le nem zárt ügylet, amit ha ma zárnának, majdnem négymillió eurós bukást hozna.

Ezek az erdőgazdaságok jellemzően komoly exportbevétellel rendelkeztek, így önmagában az érthető, hogy árfolyamfedezeti ügyletet kötöttek. Azonban a balul sikerült ügyletekben, az eddigi vizsgálatok szerint, a bankok is ludasak.

"Valószínűleg át lettek verve, nem értettek hozzá, akik ezt aláírták"

Az ügyféltájékoztatás hiányosnak tűnik, míg a szerződések kondíciói nem szolgálták megfelelően az ügyél érdekeit: a nyereségből az állami cégek arányaiban nem kaptak olyan mértékű részt, mint amekkorát bukhattak a veszteségen. Valószínűleg át lettek verve, nem értettek hozzá, akik ezt aláírták - mondta Tátrai, aki szerint a szerződéseket vélhetően megtámadják az érintett cégek.

Az MNV jelenlegi ismeretei szerint összesen négy bank vett részt ezekben a tranzakciókban, mint a négy vizsgált cégnél mindegyik bank.

Könyvizsgálókat is megkérdeznek

A pénzintézetek között van olyan is, amely a Hungarocontrol-ügyben is felbukkant. Az MNV ezért most valamennyi állami társaságnál megnézi, hogy voltak-e hasonló ügyletek.

A menedzsmentek mellett az állami cégek könyvvizsgálóit is megkérdezik, mondta Tátrai, aki szerint az erdészeteknél azt is vizsgálni kell, hogy az árfolyamfedezeti szerződésekről csak az azt aláíró cégvezető tudott-e, vagy arról volt tudomása a társaság igazgatóságának és felügyelőbizottságának is, és ha utóbbi történt, akkor miért nem tettek lépéseket korábban.

Olvasóink írták

 • 12. pancser 2009. április 26. 08:02
  „Na most mi van? A legütődöttebbek gyarmatosításról beszélnek, holott ilyen a kapitalizmus. Csak nyerni folyamatosan nem lehet, csak akkor ordibál mindenki ostobaságot, ha veszít. Nem kötelező próbálkozni. Ami a konkrét esetet illleti, itt is na és? A felügyeletet gyakorló állam áll elől a hülyeségben, meg a gazdasági fellőtlenségben. Hölgyeim és uraim, ne ragadtassátok el magatokat, lehet, hogy megszegtek valamiféle szabályzatot a vezetők, de nem loptak mint Bajnai és Gyurcsány, az állami cég érdekében próbálkoztak és nem jött be, Nem azt mondom, hogy nem hibáztak, de a helyzet erkölcsi és jogi alapon sem annyira súlyos. Ha meg igen, akkor Fletónak és más politikusoknak életfogytiglan jár!”
 • 11. Zaraki_Kenpachi 2009. április 26. 00:12
  „Primax, ez igaz, csak sokan sajnálják a pénzt rá. Nézd meg mennyi minden van, amit sajnálnak:
  - dolgozók oktatása
  - szakmai felelősségbiztosítás, nemcsak a vállalkozás védelmére, hanem pl könyvelők felelősségbiztosítása, ha hibázik a könyvelő, akkor is valamennyi kárrendezés történik
  - stb.

  Mindent meg lehetne oldani, de a profit terhére .....”
 • 10. okostojas007 2009. április 25. 07:31
  „Melyik az a négy " átverős " bank
  nem lennék meglepve ha mind a négy AG és nem Zrt lenne .......”
 • 9. gabmaster 2009. április 24. 21:46
  „Gyarmatositas,nem ertenek hozza, sok millio euros jovedelem,video felvetel.
  Egypar dolog a hozzaszolasokbol, nekem osszealt a kep.
  A magyar nep keptelen felelos,tiszteseges ,becsuletes,megbizhato, tarsadalmi eletet elni es felnovekvo generaciot nevelni immaron 70 eve keptelen ra.
  A termeszetben ezt ugyhivjak hogy termeszetes szelekcio, ez az emberi fajra is ervenyes a mai napig.
  A gyenge lemarad elpusztul atveszi a helyet az eros es o nepesiti be az adot teruletet(Magyarorszag).
  Ha igy folytatodik egy leigazott orszagban egy rabszolga tarsadalom leszunk,nem mas ,nem a valsag miat, hanem a Magyar nep gyarlosaga,kapzsisaga,hazugsaga es eletre valotlansaga okan.”
 • 8. Primax 2009. április 24. 21:17
  „Zaraki_Kenpachi #5-nek :
  Ezt tudom, mégis lehet(ne) védekezni a hibás döntések következményei ellen. Legalábbis részben.
  Létezik egy "Vezető beosztásúak felelősségbiztosítása" nevű biztosítási módozat, amely - bizonyos önrésszel - elvileg segíthet ilyen esetekben. Pont a "hibás" döntések esetére.
  Nem olcsó és szerintem ilyemivel ezek a vezetők nem rendelkeztek.
  Különben nem aggódnának ennyire...”
 • 7. pampus 2009. április 24. 20:35
  „A fehérgalléros üldözetlen bűnözők úgy szórakoznak a pénz árfolyamával, ahogy akarnak! A bűnüldözés meg tátja a mafla pofáját!
  Persze ehhez hozzájárult az országunk az elmúlt hét év hozzá nemértő vezetősége! Szétverették a jól működő gazdaságot,üzemeket gyárakat, mert nemértettek a kereskedelmez sem. Máig sem számolták fel a fekete és szürke gazdálkodást. Termesztésen a felelőtlenség áll fenn a felelős posztokon. Az meg nevetséges válasz, hogy a szerződést el kell olvasni! Nem kell alantas módi szerződést alkotni,ami csupán arra alapsziki, hogy tudatosan fogják az adósokat átvágni, megkárosítani! Nem véletlenül drágítják az külföldi valutást és értékelik le a forintot. Ez a gyarmatosítás egyik pillére a másik pedig az ország felvásárlása, kiárusítása folyik egy színjáték mellett!”
 • 6. Capr 2009. április 24. 17:38
  „Nem értették akik aláírták??? Ez nevetséges.
  Minden szerződést át kell olvasni, mielőtt aláírják. Egy cégvezető hogyan folytat felelős gazdálkodást a cégvagyonnal, ha olyan szerződést ír alá amit nem ért, vagy rosszabb esetben el sem olvas?
  Egyébiránt, mit nem lehet érteni egy árfolyamfedezeti ügyleten? Matematika az egész. Képződik export bevétele a cégnek Pl: EUR-ban. A cég kb. tudja, hogy mikor folyik be ez a bevétel. A fedezeti ügylettel előre fixál egy átváltási árfolyamot, arra az időpontra, amikor beérkezik a bevétel. Az ügylet lejáratakor a bank átváltja a beérkezett EUR összeget azon az árfolyamon, amelyen megállapodtak.
  Kedves Cégvezetők, illetve Tátrai Úr, az árfolyamfedezeti ügylet pénzügyi biztonság tervezésére szolgál és nem spekulációra. Előnye az előre tervezhető pénzáramok, hátránya, hogy kedvezőtlen irányú elmozdulás esetén is a fixált árfolyamon váltják a devizát.
  Valószínűleg az erdőgazdaságok fixáltak kb 250 Ft/EUR körüli átváltási árfolyamot, és most megy a sírás, hogy 300 Ft/EUR az árfolyam, bukta 50 Ft/EUR. Fordított esetben persze menne az örömködés, hogy f...a gyerekek vagyunk. Hol itt az átverés, kéremszépen?????”
 • 5. Zaraki_Kenpachi 2009. április 24. 17:16
  „Nem vicc Primax, sok cégvezető van, aki azért vesz pénzügyeseket és számviteleseket, hogy ők csináljanak meg mindet, és már csak a megoldást osszák meg vele.”
 • 4. Primax 2009. április 24. 13:12
  „".... nem értettek hozzá, akik ezt aláírták."
  Ez vicc ? ? ? ? ? ? ? ?”
 • 3. Hitetlen 2009. április 24. 12:39
  „Fenn volt a diszes vállalkozói brigádról egy videó de nagyon gyorsan levették MIÉRT??????????
  http://videa.hu/videok/felnott/gyorszentivan-csoko-lajos-luci-mobMYCzLcMSrxgjI
  Lehet engem is érdekelne a dolog, hogy lehet 2év alatt 14millió eurót keresni. Hé Vida familia nem osztjátok meg velünk is.??”
 • 2. H.Gabi 2009. április 24. 12:22
  „nem csak az erdészeteket, hanem minket kisembereket is:(”
 • 1. Telepathia 2009. április 24. 11:24
  „Magas úr, most csak az igazat, a valósat mondja el a Kisalföld Erdőgazdasággal kapcsolatban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön, jön a kaliforniai álom a Széchenyi Futamra!

Győr - Idén már negyedik alkalommal rendezik meg a Széchenyi Futamot, vagyis az Alternatív Hajtású… Tovább olvasom