Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Banki károsultak: háromezren nem tudják fizetni a hiteleket megyénkben

Körülbelül 24 ezer embert érinthet a tartozások ördögi köre megyénkben. Csak viszonyításképp: ez nagyjából Mosonmagyaróvár és Kapuvár összlakosságát érintő problémát jelent.


"Győr-Moson-Sopron megye lakossága 448 ezer fő körül alakul.

A hiteleket 90 napnál régebben nem fizetők száma megközelíti a háromezret.

Nagyjából ugyanennyi a már régebben felmondott hitelszerződések száma is.

Ez egy átlagos négyfős családot figyelembe véve 24 ezer főt érinthet" – kezdte portálunknak Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának ügyvezetője.


Sokan a hitelek markában élnek hónapról hónapra.
Sokan a hitelek markában élnek hónapról hónapra.


"A közvetlen veszélyben levők száma megyei szinten a lakosság közel 15 százalékát érinti"

"Ennek körülbelül a kétszerese, akik egyéb hiteltartozások vagy közüzemi tartozások miatt nehéz helyzetbe kerültek, vagy végrehajtás alatt állnak.

Számokra lefordítva ez nagyjából Mosonmagyaróvár és Kapuvár összlakosságát érintő problémát jelent Győr-Moson-Sopron megyében.

A közvetlen veszélyben levők száma megyei szinten a lakosság közel 15 százalékát érinti" – folytatta Kovács László.

(Fontos megjegyezni, hogy ezek az adatok tájékoztató jellegűek, részben azért, mert folyamatosan változnak, így egyes elemeiben becsléseken alapulnak. A becsléseknél az alsó értékeket veszik figyelembe. Ettől 10 százalékos eltérés első sorban felfelé elképzelhető.)

"Az országban itt a legmagasabb az osztrák hitelek száma"

Mint köztudott, szűkebb pátriánk a jobb helyzetben levő megyék közé tartozik Magyarországon.

A munkahelyek aránylag magas száma miatt kevesebben érintettek az eladósodásban. Első sorban a közüzemi tartozásokkal való elmaradás mérsékeltebb az ország többi részéhez képest.

"Ingatlanhitelek viszonylatában viszont nem túl jó a helyzet.

Az ingatlanok jobb általános állapota, illetve a magasabb jövedelmek miatt a megyében élők magas arányban kaptak jelzáloghiteleket.

Elsősorban magyar bankoktól, de az országban itt a legmagasabb az osztrák hitelek száma" – tudtuk meg a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának ügyvezetőjétől.

"Ehhez hozzájárul az is, hogy néhány győri hitelközvetítő iroda nem egészen etikus eljárásokkal olyanoknak is szerzett hitelt, akiknek nem kellett volna.

Az árfolyamváltozások, illetve a munkanélküliség miatt a megyében a bedőlt hitelek száma az országos átlaghoz képest a közeljövőben vélhetően magasabb lesz" – vélte Kovács László.


Az adósságspirálból rettenetesen nehéz kijönni. Fotónk illusztráció.
Az adósságspirálból rettenetesen nehéz kijönni. Fotónk illusztráció.


"Az önkormányzatok nem élnek az önkormányzati bérlakások pályázati úton történő kiutalásával"

"A problémát tovább súlyosbítja, hogy az önkormányzatok még nem építették ki információs hálózatukat. Helyi szinten nem megoldott a bajba jutott ügyfelek tájékoztatása, segítése.

Az önkormányzatokat valószínűleg meglepetésként fogja érni az árverések és kilakoltatások magas száma.

Már most számba kellene venni az önkormányzati ingatlanokat, szociális bérlakásokat, hogy a bajba jutottak elhelyezéséről gondoskodjanak.

Problémát jelent az is, hogy az önkormányzatok nem élnek az önkormányzati bérlakások pályázati úton történő kiutalásával, amely elősegítené a gazdaságosabb működtetést, továbbá a lakások állagmegóvásában is kulcsszerepet játszana" – folytatta Kovács László.

A Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája április végéig adósmentő tavasz néven akciót szervez

Áprilisban a kilakoltatások megkezdésekor a helyi önkormányzatoknál megnövekednek a tennivalók, és mivel az eszközkezelő létrehozása nagyon sok embernek nem lesz megoldás.

A Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája április végéig adósmentő tavasz néven akciót szervez, amely ingyenes tanácsadást biztosít mindazok számára, akik interneten vagy telefonon jelzik problémájukat az iroda felé.

További információk a www.bankikarosultak.hu honlapon érhetőek el.
A Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának 11 pontos javaslata a bajba jutott hitelesek megsegítése érdekében

1. A lakáscélú hitelek végrehajtásának ügyintézését vegyék ki az önálló bírósági végrehajtók hatásköréből, s adják át az APEH-nak behajtásra, vagy a végrehajtó behajtási jutalékát maximum 2 százalékban határozzák meg.

2. A bankok késedelmi kamatainak mértékét nyilvánítsák a jó erkölcsbe ütközőnek, és visszamenőlegesen a már megkötött szerződésekre is alkalmazzák.

3. A pénzintézetek kapjanak adó-visszatérítési kedvezményt abban az esetben, ha az ügyfelek tartozásából elengednek.

4. Maximalizálják a bankok által követelt tartozások mértékét.

5. Lakáshitelek esetén a végrehajtó által benyújtott követelés belátható időn belül évüljön el.

6 . A kirívóan etikátlan és erkölcstelen bankok működési engedélyét vonják be.

7. A Banki Magatartási Kódex előírásait foglalják törvénybe.

8. Hirdessenek meg végrehajtási csatlakozási tilalmat azon hitelek esetében, amelyeket az ügyfelek fizetnek és a végrehajtás gazdaságosan nem oldható meg.

9. A magáncsőd intézményének bevezetésének szükségessége.

10. A szociális ügyvédi hálózat megerősítése.

11. Parlamenti vizsgáló bizottság felállítása, amely feltárná a bankok hitelezési gyakorlatát, a 2008–2009 évet vizsgálva, hogy az milyen mértékben járult hozzá a lakosság eladósodottságához.


Olvasóink írták

 • 20. Imcsi 2011. január 23. 12:57
  „Szoci! Add meg nekem annak a banknak a nevét, amelyiknek 3000-ért 3000-t kell visszafizetni! Már megyek is át hozzájuk!
  És annak a neve is érdekelne, aki kölcsönöz 40 l benzint. Én nem 18, 19 vagy 20 litert adok vissza neki, hanem 25-öt, de esetleg 30-at is!”
 • 19. Szoci 2011. január 21. 20:01
  „Találós kérdés:
  HA én kérek kölcsön valakitól 40 liter benzint, és szerdán a MOL emeli a benzin árát 8 forinttal akkor a magyar ember mennyit kér vissza ha van devizaitele? 20-at, 19-et 18-at ?

  A sok sok devizahiteles szeint csak 19 litert kell visszaadni, mert felment az ára!!!!!
  TE felvettél 3000 frankot akkor a banknak annyit fizess vissza!
  nem tudom hogy gondolja bárki is , hogy az állam majd fizesse ki helyettük.”
 • 18. kisember1 2011. január 21. 07:27
  „Nekünk autóhitelünk van, belekalkuláltuk, mikor felvettük a pár ezer forintos ingadozást. Ekkor 38 000 Ft ot fizettünk. Most 57 000 Ft ot, volt, hogy hatvanat. 6 évre vettük föl, most szeptemberben telik le. Próbáltuk többször egyösszegben visszafizetni, de annyira ráfizetés lett volna, hogy csak na. Többszörösét kellett volna, mint a valóság + szerződésmódosítás.
  Én azt gondolom teljes felelősséggel vettük fel, lehetőségeinkhez mérten (nagycsaládosok vagyunk) fére is tettünk pénzt.
  Ebben az utolsó évben nagyon rezeg a léc. És nem a 38 000 Ft a nehéz (mert az sem könnyű), hanem az abból megemelkedett hatvan.”
 • 17. kisember1 2011. január 21. 07:22
  „zotya975 2011.01.21. 06:32
  Továbbá, ha pl. addig albérletben élnek, akkor tudnak -e ennyit féretenni. A mai magyar valóságban nemigen tud ennyit féretenni senki, mert pl. a női fizetés el sem éri ezen összeget....”
 • 16. zotya975 2011. január 21. 06:32
  „Nem kell eszetlenül hteleket fevenni.....
  Hol volt hol nem volt volt két ember egy fiú, és egy lány akik elhatározták hogy összeházasodnak családot alapítanak. Nagyon jól kerestek ezért mindegyik félre tudott teni a saját fizetéséből havi 100ezer forintot. Felelős emberek voltak, ezért megfogadták előbb a lakás, aztán a gyerek. Kérdés: HA nem vesznek fel felelőtlenül hitelt, hány év alatt tudnak öszegürcölni havi 2X100ezerrele számolva egy 20 milliós lakásra valót az inflációval nem számolva? Addíg hol laknak, kinek a nyakán élősködnek?”
 • 15. háté 2011. január 20. 18:01
  „Talán időben jött e levél!

  Banki Hitel Károsultak Egyesülete játszott a lakásommal....


  2011. január 19. - 13:28

  Tisztelt Fehér Kéményseprők!

  Sajnos az én hitelem is elérte azt a pontot,hogy nem tudtam tovább fizetni. A minap kaptam egy közjegyző által hitelesített iratot, melyben a pénzintézet a jelzálog szerződésemet felmondta. Kereken négy napot kaptam,hogy vagy fizetek egy összegben,vagy elindítják a végrehajtást.Édesanyám felajánlotta a segítségét, minden hónapban fix összegre vonatkozóan,csak meg meneküljünk a kilakoltatástól.Mivel a Banki Károsultak Egyesülete hirdeti magát, mint a "szerencsétlen emberek megsegítője"(jogi értelemben)elmentem hozzájuk soron kívüli bejelentkezés után. Elmondtam,hogy van megoldás kértem őket,hogy beszéljenek a Pénzintézettel állítsák vissza a hitel szerződést,tudunk fizetni stb.stb.A hölgy felvette az adatokat,elkérte a 10000ft-os alapítványi díjat,és közölte,hogy a szakértő(ügyvédjük gondolom)átfogja tekinteni a kapott irat anyagot,és felveszik a kapcsolatot a Pénzintézettel.Külön kiemeltem,hogy egyetlen egy napom maradt a négyből,hogy még ne kezdődjön meg a végrehajtási eljárás.Azaz a MÁSNAP.MÁSNAP felhívott a hölgy, majd közölte,hogy sajnos a Pénzintézet nem áll el a szerződés felbontásától így a végrehajtás valószínűleg elindul.De ne legyek ideges,mert moratórium van ápr.15-ig. Ha kapok bármilyen levelet azt azonnal jelezzem nekik mert lehet húzni az időt különféle beadványokkal(?)De semmi jóra ne számítsak. Evvel elköszöntünk a telefonba. Én szívroham előtti állapotba kerültem a beszélgetés után,és most nem túlzok. Sírva zokogva felhívtam a Pénzintézetet, hogy ne indítsák meg a végrehajtást tudunk fizetni még valamivel többet is mint idáig.A telefon végén ülő ügyvéd aki a Pénzintézet hivatalos ügyvédje, AZT SEM TUDTA MIRŐL IS VAN SZÓ. Mint kiderült,őket a Banki Károsultak Egyesülete nem kereste meg levélben sem és sehogy sem. Ha elvállalom, hogy rendesen tudom megint törleszteni hitelemet, visszalépnek a felmondástól...Igaz a közjegyzői díj százezren felüli,de azt is kinyögöm csak ne vegyék el a lakásunkat. Visszahívtam a hölgyet érdeklődvén,mégis kivel beszéltek állítólag a Pénzintézetnél?mert ott ilyenről senki nem tud.Megcáfolt,hogy ő nekem ilyet nem mondott miszerint ők beszéltek volna a Pénzintézettel.Akkor mégis,hogyan állapította meg a Tisztelt szakértő Úr,hogy a hitelintézet hajthatatlan???-kérdeztem. Természetesen a közjegyzői iratanyagból-válaszolta,melyben világosan kitűnik a szerződést a Pénzintézet azonnali hatállyal felmondta.Tehát evvel a Banki Károsultak Szövetségének az egyik ügyintézője a problémámat lezártnak tekintette. Búcsúzásképpen közöltem, hogy a 10000 ft-ér, és az irataimért másnap jelentkezni fogok az irodájukban. Tehát a fenti Szervezet, ennyire vette komolyan a problémámat, hogy kishiján nem kerültem az utcára a családommal együtt. Itt megjegyzem,hallottam olvastam már negatív kritikákat róluk de azért erre nem számítottam. Köszönöm,hogy végig olvasták a levelem.

  Természetesen én is azt szeretném, ha nyilvánosságra kerülne a levelem. Ha még bővebb információra lenne szükségük, állok rendelkezésükre ez ügyben.

  Itt segítségre találsz!
  http://www.feherkemeny.com/2011/01/19/banki-karosultak-egyesulete-jatszott-lakasommal”
 • 14. háté 2011. január 20. 17:58
  „Gönyű: Segítség banki károsultaknak
  Ingyenes tanácsadás, az ügyintézés díjköteles. Bank és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája Tel.: 70 / 253 2910 Kovács László ügyvezető iga...
  gonyu.network.hu/blog/.../segitseg-banki-karosultaknak -

  ---az ügyintézés díjköteles----”
 • 13. háté 2011. január 20. 17:39
  „FIGYELEM KEDVES BANKI KÁROSULTAK!----BAJBA VAGYTOK EZEK A "SEGÍTŐK JÓ PÉNZÉRT VEVŐT" IS TALÁLNAK A BAJOTOKRA!

  ELŐBB TÁJÉKOZÓDJ!

  Segítség a banki károsultaknak | IBRÁNY
  2010. márc. 16. ... Tisztelettel: Kovács László ügyvezető. Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodája 8253 Révfülöp, Csárda u.1. +36 70 253 2910 ...
  www.ibrany.hu > Közélet - Tárolt változat

  Aranykártya Iroda - Egyéb
  Kapcsolattartó: Kovács László
  Cím: 8253 Révfülöp, Csárda u.1. Térkép

  Telefon: megmutat (kattintson)

  Fax: megmutat (kattintson)


  Web: http://www.uzletiborze.fw.hu

  Az Aranykártya Iroda országosan vállal tanácsadást és ügyintézést finanszírozási kérdésekben magánszemélyek és vállalkozások részére. Másik fő tevékenységi területünk új piaci lehetőségek biztosítása vállalkozások számára, a gazdaság bármely területén.
  Cégjellemzők
  Szolgáltató

  Alapítás éve 2007

  Kulcsszavak
  Lizing. bérlet, Hitelközvetítés, Üzketi partner közvetítés, Pélyázat, Pénzügyi tanácsadás”
 • 12. Truder 2011. január 20. 17:18
  „8. hozzászólás Infamous 2011.01.20. 10:36

  Adott egy család, vesz egy házat, vagy lakást. Erősen kalkulál, hogy mennyi az a pénz, amit havonta "nélkülözni " tud. Ennek tekintetében dönt. Mindketten dolgoznak, összjövedelem mondjuk 240 ezer, és akkor nem a legkevesebbet mondtam. Van két iskolás is, tegyük fel. Havi részlet 40 ezer.(amikor felvette) Hála a külföldi tőkének ez mára 75 ezer. Lakásrezsi megemelkedett, benzin, kaja felment azóta nem is egyszer. Amire kalkulált, már rég múlt idő. A gyerek most is éhes, kinövi a ruhát. Az iskoláztatás egyre többe kerül. S akkor még nem említettem, hogy közben az egyik munkahelye megszűnt, vagy csökkentett bért kap a közben kialakult csökkentett munkaórák miatt. Számolj! Akkor ki a felelőtlen?
  Nem biztos, hogy aki becsődölt az mind eszetlenül felvett 3-4 féle hitelt...vagy két autót is lízingelt a lakáshitel mellé.”
 • 11. bojtár 2011. január 20. 13:52
  „Az országban jelen pillanatban 1 millió ember nem tudja fizetni a törlesztőrészletet és 1%eséyl sincs rá ,hogy van kiút "viktor király tett róla inkább a bankoknak hódolt be" tehát ez azt jelenti,hogy 1MILLIÓ CSALÁD kerül ki az utcára.Emberek elgondolkodott valaki már ezen komolyan, katasztrófa és ez még csak a kezdet még szerencs,hogy ennyi balga ember van ebben az országban,hogy hogy mindent elhittek az mszp és a fidesznek a sírjukat ásták meg az országnak akik ezekre a hazárulókra szavaztak.”
 • 10. annobon 2011. január 20. 13:41
  „8-hoz: "nem kell eszetlenül hiteleket felvenni," Alapjában igaz. De elképzelhető olyan élethelyzet is, ahol is a családfő felvett hitelt a feleségével (mint adóstárs) közösen, reálisan és a fizetésüket / kiadásaikat figyelembe véve. Aztán mondjuk apuka vagy anyuka munkanélküli lett a hiteltörlesztés pedig megugrott.... Vagy mondjuk elváltak és egyedül már nem bírta a fél - az albérlet mellett - tovább törleszteni... Csak két példa, de ezer és ezerféle eset is lehet.”
 • 9. janika 2011. január 20. 11:56
  „Vajon miért nem állíttatja vissza a "hatalom" az eredeti vissza a "deviza alapú" hitelét törlesztők részlet fizetését? Csak nem az volt az eredeti cél, hogy így könnyű az ügyfelek átverése és kifosztása?”
 • 8. Infamous 2011. január 20. 10:36
  „nem kell eszetlenül hiteleket felvenni, ennyi...”
 • 7. megmindiggyöri 2011. január 20. 09:55
  „1., 2., 3.

  "A hiteleket 90 napnál régebben nem fizetők száma megközelíti a háromezret.

  Nagyjából ugyanennyi a már régebben felmondott hitelszerződések száma is."

  Tehát 3000 most nem fizető meg 3000 már bedőlt hitel: 6000x4=24.000”
 • 6. Babenko 2011. január 20. 09:26
  „Olyan szavazást miért nem tesznek ki, hogy:
  Nem tudok megélni a fizetésemből, pedig 12 órákat dolgozom naponta.
  Olyan jól keresek magyar viszonylatban, hogy nincs szükségem hitelre.
  Fél éve bezárt a cégem, a tulaj nem fizette ki a munkásokat, lassan már éhen halok, mert 55 éves vagyok, esélyem sincs munkára.
  Annyit keresek, hogy minden évben Tenerifére viszem a családot.
  Már három hónapja éhen haltam, nincs szükségem hitelre.
  Annyi munkalehetőségem van, hogy ha a cég nem fizet tisztességes bért, minden további nélkül odébbállok, egy normálisan fizető céghez.”
 • 5. AHA 2011. január 20. 08:35
  „Lobbo71
  Azért nincs ilyen választási lehetőség,mert ilyen ember nem is létezik.A kivétel elenyésző lehet.
  :D”
 • 4. Lobbo71 2011. január 20. 08:27
  „Olyan szavazási lehetőség miért nincs, hogy: "Nem vettem fel soha hitelt, ezért jól élek, a fizetésemből még megtakarításra is telik".
  A "tartozik" meg rövid o, általános iskolában már illik tudni.”
 • 3. Patriot 2011. január 20. 08:25
  „Akkor most átlag 8 fővel számolunk egy családot!
  Ezek a családok általában nem a hitel miatt aggódnak hanem a segély miatt.:-):)”
 • 2. AHA 2011. január 20. 08:22
  „Szépen javított a Kisalföld!Most akkor hányan is tartoznak egy családba?
  Számoljunk közösen.
  :DD”
 • 1. Patriot 2011. január 20. 06:36
  „" Banki károsultak: háromezren nem tudják fizetni a hiteleket megyénkbe.
  Ha átlagos négyfős családdal számolunk, akkor 24 ezer embert érinthet "

  3000x4=24000
  ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön melyik magyar találmányra a legbüszkébb? - videó

Ezen a héten a magyar kultúrát ünnepeljük. Ennek keretén belül január 19-e és 23-a között kiállítást tartanak a győri Zichy-palotában a honi találmányokból szemezgetve. Tovább olvasom