Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Bandi, a szeretetember

Győr - Németh András temetése kedden délután kettőkor lesz. A hír annyira döbbenetes, nem akarom elhinni, mint ahogyan azok sem akarják elfogadni, akiket hosszú népművelői, tanári pályája során tanított, segített, akik családjában élték át vele pályája örömeit, bánatait.
Bandi, amióta az eszemet tudom, ott volt a megyei versmondók, színjátszók mellett. Szervezte a versmondó túrákat a Felvidékre, a megye legkisebb településeire, sokat köszönhet neki a Kisfaludy Napok rendezvénysorozat, a Radnóti versmondó verseny, egyáltalán mindenki, aki szerette és szereti a lírát. Ezen a területen kikerülhetetlen volt, szerényen, de akkurátusan tette a dolgát. Segített a fiataloknak, egyengette az idősebb verselők életét. Ma testétől búcsúznunk kell, de szelleme itt marad velünk. Az ilyen szellemeket könnyű megőrizni. Kincs az olyan ember, mint ő, aki saját univerzumát úgy építette fel, abban másoknak mindig adott helyet. Különleges mosolyával, furcsa járásával, és azzal a mély tekintettel, amit vastag keretes szemüvege mögül emelt fel, vitákat simított el, embereknek adott boldogságot, hitet. Versmondó táborok kedvenc figurája volt, aki sok ember számára hozta közel a lírát, aki sokaknak tanította példájával az „így is lehet élni" szerény, de mindenható filozófiáját.

Bandi lírikus ember volt, olyan, mint egy Kosztolányi-vers. Kicsit keserű, de mégis édes, könnyen mondható és megszerethető. Lényéből élete minden percében a megértés, a bölcs belenyugvás és az igazi, őszinte érdek nélküli szeretet sugárzott. Szeretetember volt.

A Magyar Versmondók Egyesületének megyei titkáraként akadt dolga bőven, és lett volna még, ha a szörnyű kór el nem ragadja. Barátai, a régi versmondók szerint az utolsó percig bizakodott, még a jó kedélye sem hagyta el teljesen.

A mi Bandink ő, így marad, így őrizzük meg a szívünkben. Vidámnak, kedvesnek, hozzánk tartozónak.

Németh Bandisnak!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülésre készülődés együtt

Szülésfelkészítő tanfolyam indul az Élet-Jel Egyesület szervezésében előadásokkal, beszélgetéssel,… Tovább olvasom