Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Baloghjóska

Győr - A napokban kerül nyomdába Baloghjóska címmel egy könyv, amely Balogh József korábbi győri polgármesterről szól. Néhány fejezetet közöl most ebből a kisalfold.hu. Ön megvásárolná Balogh József könyvét? Igen vagy nem? Szavazzon!

Pisztoly a tanácselnök-helyettes asztalán.

Amikor Fodor Mihály ezredes, ugyan miért? megtiltotta, hogy a magyar katonaság részére megépített vasúti vágányt a szovjet csapatok is használják, az ideiglenesen vagy negyvenöt évig hazánkban állomásozók elmentek a városházára a kérésükkel, építsenek már nekik is egy szárnyvonalat, és egy rakodótt, ott ahol ma a Praktiker áruház található.

Balogh József
Balogh József


A szovjet csapatok bevették magukat Győrbe. Szinte minden fontosabb régi laktanyaépületet ők kaptak meg. A Frigyes laktanyában műszaki-felderítő alakulat, a Vadász laktanyában páncélosezred, a vasúttól karnyújtásnyira az egykori nagy Tüzép mellett műszaki bázisuk volt. Egy felderítőszázaduk és a szakértők szerint gigantikusan nagy üzemanyagtelepük a mai hajléktalanszálló környékén, Likócson terpeszkedett. A legtöbb létesítményhez jó utak vezettek, amelyeket a harckocsik szépen tönkre is jártak. A tankok és a nehéz szállító járművek gyorsabb szállításához azonban sín kellett. A Vadász laktanyához akartak egy ipari vágányt lefektetni az oroszok. Pénzük nem volt rá, alapanyaguk nem volt rá. Nyilvánvaló volt kitől kérjenek. Elmentek a tanácsházára. Balogh József mint már annyiszor, ismét szervezkedni kezdett. Hogyan és kitől lehet összetarhálni a szükséges dolgokat?
A MÁV-tól mondták, hogy szívesen ad használt vasúti síneket. A szovjetek örültek, biztosítottak minket, ők minden másról, technikáról, munkásokról, ahogy akkor hívták élő erőről majd gondoskodnak. Tőlünk azt kérték, valahonnan teremtsük elő a szükséges alapanyagot. Húszezer köbméter sóder kellett. Szóval a nagy harci gépeikkel az oroszok letolták a tervezett sínpálya területén a humuszréteget és várták, hogy honnan hozhatják el a sódert az alapozáshoz. Szóltam a szabadhegyi tsz-elnöknek, Komáromi Endrének.

Ön megvásárolná Balogh József könyvét? Igen vagy nem?
Szavazzon! Győri oldalunkon megtalálja a szavazást >>

 

– Van-e nektek olyan kavicsbányátok, ami kimerülés szélén van?
– Nagyon jól tudod, hogy van. Mi kell?
– Kavics az oroszoknak.
– Egész bányányi?
– Húszezer köbméter.
– Az nem kevés. Fizetnek érte?
– Hát, inkább ingyen kéne! Mert azt mondják, nem viszik ki az országból, itt marad örökre nekünk, csak töltést építenek a sínek alá belőle. Maguknak. Ez érthető párbeszéd volt akkoriban. Megegyeztünk, a téesz elnöke rábólintott, rendben, vigyetek el húszezer köbmétert. Ennyi az előzetes tervek szerint elég is volt. Beindult a munka. Beszéltünk az oroszokkal. Mondták, hogy nagyon köszönik, máris munkához látnak, felépítik a laktanyájukhoz vezető ipari vágányt. Két hónap múlva csak csörög a telefonom. A szabadhegyi tsz-elnök volt.
– Te Jóska! Ezek a ruszkik elvittek már tőlünk negyvenezer köbméter sódert. Soha nem fog elkészülni az a sínpálya?
Csodálkoztam. Gondoltam, nem válaszolok, míg nem tudom, mi van a háttérben, szóltam a Jezsó Gyurinak, nézze meg, mi történik az építkezésen. Pár óra múlva aztán jött is hozzám.
– Az a sínpálya csak félig van készen.
– Hogy a kutya életbe, cseszd meg?
– A sódert elvitték máshova. Azt beszélik, Szabadhegyen esténként szovjet katonák teherautóval járnak és árulják. Ide is meg oda is becsöngetnek, hogy sóder! Kávics! Bágóért.
– Na, most mi legyen?
– Intézd el! Te tudsz velük szót érteni.
Keresem a parancsnokot, aki kicsike, nálam jó fejjel alacsonyabb, szikár ember volt. Mondom, szeretnék beszélni a sóder kapcsán vele. Számomra is meglepő módon, már másnap ott volt nálam a tornyos házban. Hát azt a beszélgetést soha nem felejtem el. Magával hozott egy ukrajnai magyar gyereket. Eötvös Jóskának hívták. Szép neve volt, és később aztán ki is derült, tényleg Eötvös Józseftől származik, valamilyen távoli rokoni szálon.
– Jó napot! Ismerősen cseng a neve. Csak nem maga is báró?
– Jól tudom ki volt Eötvös József. Becsületes magyar. Író és kitűnő miniszter. Én azonban már nem vagyok báró, csak katona és most tolmács.
– Rendben. Örülök, hogy ismeri a magyar történelmet, most akkor térjünk a tárgyra, kérem fordítsa: az a baj, hogy elhoztatok egy csomó sódert, aztán a fele sincs ott. Az hova lett?
Pislogott az Eötvös Jóska. Pislogott. Látszott rajta, ő bizony nem szívesen fordítaná le ezt a kérdést. Kérte ismételném meg, mert ő ezt nem is érti. Hol rám nézett kétségbe esve, hol a parancsnokára.
– Akkor világosabban fogalmazok. Húszezer köbméter kellett volna oda. Ehelyett kocsira pakoltatok a bányában negyvenezret, de csak tízezer köbméter van az építkezésen. Hova lett a többi?
Hát ezt a pár mondatot elég hosszan fordította a tolmács. Látom ám, hogy vörösödik közben a parancsnok feje:
– Nem gondolod, hogy elloptuk?
– De bizony, azt gondolom!
Ezt Jóska végképp nem merte lefordítani. Kénytelen voltam kissé felemelni a hangomat, hogy megértse, fontos dologról van szó.
– Fordítsd le, vagy én mondok valamit oroszul, annak pedig biztos nem lesz jó vége.
A miniszter névrokona, nyeldekelve, de csak tolmácsolta, mit beszélek. A parancsnok feje már olyan volt, mint egy céklasaláta. Hú, egy kicsit feszült lett a hangulat. A parancsnok fogta és levette a pisztolytáskáját, benne a fegyverével, kinyitva az asztalomra csapta.
– Mi nem vagyunk tolvajok! A Nagy Szovjet Hadsereg nevében kikérem magamnak ezt a gyanúsítgatást! Azonnal vonja vissza az állításait.
– Ameddig nem számoltok el a harmincezer köbméterrel, nem vonom vissza, hanem azt mondom, hogy elloptátok.
A tolmács azt hiszem, ekkor ájult el. A szó szoros értelmében összeomlott, ehhez nem volt szokva. Gondolom, attól tartott, hogy ha valakin elverik a port, majd ő lehet az, mert rosszul fordított. Ő nem fordított, a parancsnok viszont tovább ordított. Csapkodni kezdte az asztalomat. Ezt nem néztem annyira jó szemmel. Az utolsó csapásnál aztán én is rácsaptam. Az ő kezére. Megmerevedett. Ő volt vagy hetven kiló. Én vagyok olyan száz. Ott álltam felette.
– Sztoj! Tovaris! Ha most nem beszéljük meg ezt a problémát, akkor én felhívom a má-tyás-föl-di parancsnokságot. Utána mehetsz Szi-bé-ri-á-ba jégtörő katonának.
Érdekes módon voltak olyan kulcsszavak, melyeket minden orosz megértett. Szibériát megértette, Mátyásföldet megértette. Rám nézett, elröhögte magát:
– Harasó.
Aztán megbeszéltük a problémát a halottaiból magához tért báró rokon segítségével. Ő egyébként varázslatosan gyorsan meggyógyult, és kelt fel a szőnyegről, ahol pihengetett, amint látta, hogy jó a kedve a főnökének. A sóderről kiderült, a szovjetek elvitték Székesfehérvárra egy ottani építkezésükhöz. Ám arról, hogy árulnák házaknál is, természetesen nem volt tudomása a parancsnoknak. Megígérte, utánanéz, ha nem szólok erről senkinek, és intézkedik. Majdnem összeverekedtem vele, ám utána barátsággal váltunk el. Szóval működött a szokásos orosz tárgyalási technika, megfélemlítjük a fazont, aztán megegyezünk vele. A sín elkészült, kavicsból sem tűnt el ezután számottevő mennyiség, illúzióink azonban nem lehettek. Ma sem tudja senki, Szabadhegyen hány ház alapjaiban, útjaiban van bágóért adott sóder?

Balogh József - Fotó: Kisalföld archívum

Levél Draskovicsnak

Az Audi Motor Hungaria Kft. rendszeresen meghívja magához a miniszterelnököket. Ez az állandó és hatalmas beruházásokat végző cég életében egy rituálévá vált. Ennek a magam részéről nagyon örültem. Annak már kevésbé, hogy jött a miniszterelnök, aztán jól megdicsérte az Audit és ment vissza Budapestre. A Győrött található más üzemekről, vállalatokról szinte nem is esett szó.
Mikor Medgyessy készült az Audihoz, felhívtam a kabinetfőnökét, Draskovics Tibort.
– Nagyon örülünk, hogy ismét Győrbe látogat a miniszterelnök.
– Mi is nagyon örülünk.
– Gondolom. Lenne egy kis kérésem, ha már úgyis jöttök hozzánk.
– Hallgatlak, Jóska.
– Nem kérdés, hogy az Audi az a cég, amelyik a városnak, a magyar gazdaságnak a hatalmas pénzt hozza, munkahelyeket teremt. De szeretném, ha nem felejtenétek el, hogy ő nem szavaz!
– Mit akarsz ebből kihozni?
– Csak azt, hogy a győri vállalkozók többsége biztosítja a foglalkoztatottságot, a náluk dolgozó munkások pedig a szavazatokat. Szeretném, ha legalább egy helyi vállalkozást is meglátogatna Péter! Az Audi mellett.
– Elsőre kicsit merész elgondolásnak tűnik, piszok kevés ideje van a miniszterelnöknek.
– Nem baj, kérlek egyeztess vele, várom a visszajelzésedet.
Három nap múlva szólt nekem Draskovics, hogy a miniszterelnök nem ért egyet a kérésemmel. Na ezen egy kicsit felbosszantottam magam és diktáltam egy levelet, amelyben nem voltam éppen kedves.
Kedves Tibor!
Amennyiben a miniszterelnök nem hajlandó a győri programjába felvenni azt, hogy találkozzon kiemelkedő győri vállalkozókkal és nem látogatja meg legalább egynek a telephelyét, úgy engem az Audi nagy átadási ceremóniáján nem láttok! Én oda el nem megyek.
Levélnek diktáltam, de aztán faxon adtuk fel. Draskovics kétségbeesve hívott fel:
– Ne csináld már velem, ilyen ultimátumot nem adhatok oda a miniszterelnöknek!
– De bizony csak add oda komám, mert ez így lesz, ha nem tudod valamilyen módon megagitálni a miniszterelnöködet. Első az Audi, de utána irány a Győri Ipari Park!
Fél óra múlva újra csengett a mobilom, kiderült, minden úgy lesz, ahogyan kívántam. Örültem, hogy sikerült ezt elintézni. Arra azonban nem gondoltam, hogy az én szervezésem miatt Medgyessy az átadási ceremóniáról, ahol ott volt mindenféle nagy fejes, úgy elrohan az ipari parkba, hogy engem meg sem vár! Akkor kapott Győr város a szociális intézményei számára egy kocsit, azt nekem át kellett vennem, nem tudtam én is rohanni. Elég kellemetlen volt. Mivel az Audinál a ceremónia elhúzódott, szóltak neki, hogy várják már nagyon az ipari parkban. Ő meg ment. Mire odaértem már beszélt a miniszterelnök:
– Én nem akartam ide jönni, de Balogh olyan erőszakos volt. Utólag elmondhatom, nem hittem benne, de be kell, hogy lássam, nagyon hasznos volt ez a beszélgetés, ezért köszönet jár Győr polgármesterének.

Olvasóink írták

48 hozzászólás
 • 48. Boróka 2008. április 26. 14:38
  „Bobe-baba!! Neked nappal is elemlámpát kéne használnod! Olyan sötét vagy, mint a kabátzseb!!”
 • 47. BOBE-BABA 2008. április 25. 20:49
  „UGY HAZUDIK MINT A VIZFOLYAS. MAR A BEVEZETOBEN IS CSAK ONMAGAT DICSERI. SOHA SEMMI HIBA NINCS. GYORT TELJESSEN "ELTOROLTE".HOL VANNAK A NAGY MULTU GYARAINK???? KEKSZ-GYAR,GARDENIA,OLAJ-GYAR,TEJ-GYAR,RICHARDS-GYAR,GRABOPLAST,BUTORGYAR. NINCS ENNEK A HAZAARULONAK LELKIISMERET FURDALASA??????? MENNYI NYUGDIJAT KAPSZ KOMUNISTA BALOGH???????? MENNYIT ZSEBELTEL EL INNEN-ONNAN??????? ROHADT-SZEMETLADA BALOGH!!!!!!!”
 • 46. Valaki 2008. április 24. 21:08
  „Helyes, nézz magadba, úgy sem találsz semmit.”
 • 45. vidéki 2008. április 24. 20:19
  „Be lehet fejezni a "baloghjóska" szidalamazását!
  Ez a könyv megjelent mert igény volt rá.
  Ne aggódjatok "jobbos" elvtársak,Borkai Zsoltról legalább 3-szor ekkora könyv fog megjelenni hamarosan......
  Nem ígéret,bizonyíték:))
  Most hogy van pénz a kasszában (audi helyi iparűzési adó) grandiózus tervek születnek,és valósulnak meg.”
 • 44. Kobak 2008. április 24. 16:57
  „Ő a mai napig IGAZI polgármester maradt! Mindenképp megveszem a könyvét!”
 • 43. Rasputin 2008. április 24. 16:10
  „Igen, a nyomor és pusztulás évei voltak azok, az egész város katasztrófa sújtotta övezetnek számított, hamut sodort a szél... De 2006-ban ránk sütött a nap, sőt azóta éjjel-nappal süt! A kerítések meg mind kolbászból vannak!”
 • 42. Bryan München 2008. április 24. 13:33
  „mtt!

  balogh olyannyira "pukkantotta le" a várost, hogy a rendszerváltás óta talán legnagyobb közvéleménykutatás eredménye szerint a győriek tartották akkor a legjobb, legélhetőbb városnak a sajátjukat.
  ez a kutatás pár évvel ezelőtt volt.”
 • 41. Accentos 2008. április 24. 10:55
  „T.mtt! Én megengedem,hogy véleménye legyen,sőt!De hozzászólásából erős tájékozatlanságra következtetek.előbb végig kellene gondolni,mit is írunk le.utalok itt T.Y.Ú.K. hozzászólására,aki ugy tűnik,kicsit tájékozottabb Önnél.”
 • 40. Kovács Ödön 2008. április 24. 10:44
  „A kisalfold.hu totális igénytelenségét jelzi, hogy a három bevezető sorban el bírják rontani mind a könyv címét, mind pedig a főszereplő nevét. Gratulálok!”
 • 39. mtt 2008. április 24. 10:11
  „Lehet, T.Accentos, hogy Önnek igaza van, lehet hogy nekem, de azért engedje már meg, hogy véleményem legyen, azért találták ki ezt a fórumot. Az meg Önt minősíti, hogy ugatónak nevez, nálunk a kutya szokott....Egyébként erről a könyvről annyit, hadd én döntsem el, mire adok ki pénzt, de nem tartom valószínűnek, hogy veszek belőle. Ha mégis, az megint nem Önre tartozik. Szép napot.”
 • 38. Pipa 2008. április 24. 10:07
  „Tisztelt Fórumozók, akik a Balogh Jóska nevét besározzátok, hogy állításotok szerint ellopott mindent Győrben. Ha van erre bizonyítékotok, akkor kérlek, tegyetek feljelentést, mivel ez állampolgári kötelességetek. Ha meg nincs, akkor maradjatok kussba, mert rágalmazni névtelenül nagyon könnyű, csak nehogy egyszer valaki egy nyomozás során visszakeresse az IP címeteket.
  Ja és amúgy mit szoltok Szíjjas jobbkezésenk és a Kovacsics közös vállalkozásaihoz? Amit családi bizniszként műveltek Neszmélyben? Abban már folyik a rendőrségi nyomozás? Szóval róluk mi a véleményetek tisztelt csőcselék és gyalázkodók?”
 • 37. Accentos 2008. április 24. 09:00
  „T.Y.Ú.K.: kösz. minden,ami nem jutott eszembe,te megfogalmaztad.ez igy helyes.persze se mtt,se csőcselék,se a többi hasonszőrű nem fog érdemben reagálni,legfeljebb ugatnak valamit.most fújolnak,de ha megjelenik a könyv,ugyis megveszik,csak nem vallják be....”
 • 36. T.Y.Ú.K. 2008. április 24. 08:28
  „mtt, cserébe van audi+filipsz+iparipark, ahol Győr városunk tisztességes nagyságú hányada Vidám Vasárnapjait töltheti. Munkával. Most így vagyunk iparváros. A Richards, Lenfonó, stb. meg aztért tűntek el, mert - virágnyelven fogalmazva - nem voltak versenyképesek. Sem a kínaival, sem az olasszal. Amíg az a módi, a trend, hogy ledolgozzuk a nyolc óránkat, oszt irány a kocsma/család/másodállás, addig marad minden a régiben. Úgy, ahogy elődeink megépítették 50 évvel ezelőtt. Csőcseléknek is üzennék.
  1) neved nagyon találó
  2) szerintem nyílt pár éve egy élményfürdő
  3) nagyjából 8-10 éve épült az m1-es autópálya a hegyeshalmi országhatárig
  4) egyetem, egyetemi csarnok - persze Te ilyenekbe úgysem jársz
  5) ETO-projekt, Városrét, Dunapart rezidencia, Baross út, Nádor aluljáró...
  Nagyjából ennyi. A szeszgyárat nem adják el. Az győri szinten valóban versenyképes.
  Csá...”
 • 35. Accentos 2008. április 24. 08:00
  „32-es: az ilyen böszme hozzászólásokat miért nem moderálják ki??? A többieknek: Győr egy jól lepukkantott város,mi? de azért milyen jó,hogy a fiataloknak van hol lakniuk,egy csomó lakópark...stb épült,igenis vannak utak,amiket felújítottak,s még sorolhatnám.Győri vagyok,de sajnos a munkám miatt keveset vagyok itthon,de mégis a szülővárosom,akármilyen is,ide mindig jó hazajönni.vannak sokkal szebb városok,jobb emberekkel az élükön,vannak rosszabbak is,lehetne felhozni példákat.De mindenekelőtt ez a MI városunk,nekünk is tenni kell érte valamit,nem mindig az aktuális vezetést szidni.a politikát szidni mindig a legkönnyebb.Tisztelt Hölgyek és Urak! a nagy ítélkezés és sárdobálás helyett nézzünk már magunkba!”
 • 34. mtt 2008. április 24. 07:04
  „nem vagyok politikus, de hova lett az egykor iparváros-ként emlegetett Győr? Richards, Lenfonó, Textil, Olajgyár????? meg még a többi elherdált milliárdok....Lapukkantotta a várost ez az ember. No comment.”
 • 33. Csőcselék 2008. április 23. 23:03
  „Józsikám ! 12 év alatt:Se új uszoda, se új híd, se új Széchenyi tér , Maradt a város iparának kiárusítása!
  Sajnos nem hiányzol a városnak, az országgyülésben mindig csak szavazógépként viselkedsz!
  Maradj a vörös b(judapesten)!”
 • 32. BALOGHJÓZSIKA 2008. április 23. 22:45
  „SZARHÁZI, BÖSZME JÓSKA !
  OLVASNI SEM TUDSZ, NEMHOGY ÍRNI TE GYURCSÁNYPATKÁNY.
  LENINSAPKÁS, SZTK SZEMÜVEGES, MSZMP KÁDER VAGY.
  PERSZE TUDJUK: KÖNYVEDET SZOCI BÉRTOLLNOKOK ÍRTÁK.”
 • 31. szadesz 2008. április 23. 22:29
  „Édes Kis Bogárkáim!
  Nekem nagyon hamis baloghjóska bátorsága! Nehogy már ti még elhiszitek, hogy így, ennyire bátor volt ez az ember? úgy lőtték volna le, tüntették volna el, ha a felét véghezviszi, hogy ma azt sem tudnátok, hogy volt egy ilyen nevű ember!
  Bár itt csak fejezeteket közöltek, lehet, hogy a fülszövegben/ajánlásban/borítón leírták, hogy valós alapokon nyugvó erősen kitalált történet, de így nagyon sánta.

  És ismét kérdezem: Hol a pisztoly?

  Az, hogy D209 meg beismerte, hogy hülye volt, tetszik :)

  Ui: egyébként a vita hevében ne felejtsétek el: LEHET, HOGY IGAZSÁGOS baloghjóska A VILÁG VALAHA ÉLT LEGJOBB POLITIKUSA VOLT, DE MOST ÚSZIK A TRUTYIBAN AZ ORSZÁG, ÉS Ő (HA VOLTAK EGYÁLTALÁN) ÉRDEMEI MELLETT FELELŐS gyurcsánnyal EGYÜTT!!!”
 • 30. nemmmindegy? 2008. április 23. 20:59
  „egy polgárnak
  tudod, én a helyedben elszomorodnék saját magamon, hogy mindössze ennyi van bennem...de nem tépem a szám, elég baj ez neked, ráadásul eszed sincs annyi, hogy mindezt felfogjad.
  majd elmormolok érted egy imát...”
 • 29. egy polgár 2008. április 23. 20:36
  „szégyen hogy ilyen ember a hírekbe kerül
  kár pocsékolni rá a nyomdafestéket”
48 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar bér már nem vonzó

Győr-Moson-Sopron - Míg három-négy éve legalább hatezerre becsülték a megyében dolgozó szlovákiai… Tovább olvasom