Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az Új Munka Törvénykönyvéről: `munkáltatóbarát szabályozás született´

A július 1-jén életbe lépő Új Munka Törvénykönyvéről, a legfőbb változásokról Szűcs László ügyvéd így fogalmazott: "munkáltatóbarátabb törvénykönyv született".

- A legnagyobb probléma az Új Munka Törvénykönyvével kapcsolatban, hogy nincs még meg az átmeneti szabályozás. Az új szabályokat nem lehet egyik napról a másikra életbe léptetni.

Átmeneti rendelkezések szükségesek ahhoz, hogy az újakat július 1-jétől alkalmazni tudják a munkáltatók, hogy a megnövedekett számú alapelveket be tudják építeni a megállapodásaik kialakításába - kezdte az Új Munka Törvénykönyvéről szóló tájékoztatót Szűcs László, a Réti, Antall és Társai Ügyvédi Iroda irodai tagja.

Az ügyvéd a legfőbb változások közül kiemelte a szabályozástól való eltérés új lehetőségét.

Eddig ehhez kollektív szerződésre volt szükség, július 1-jétől pedig lehetővé válik, hogy a munkáltató és a munkavállaló egyedi szerződésben kössön az általános szabályoktól eltérő megállapodást.

Ezzel elsősorban az volt a jogalkotó célja, hogy a rugalmasabb szabályozás vonzóbbá tegye a befektetők számára a magyar munkaerő-piacot.

Változnak a kismamákra vonatkozó rendelkezések is. "Eddig a gyermek három éves koráig a munkaviszony semmilyen körülmények között nem volt megszüntethető a munkáltató által közölt rendes felmondással.

A jövőben a felmondási tilalom csak abban az esetben érvényes, ha a munkavállaló a gyermek gondozása céljából igénybe vehető fizetés nélküli szabadságot ténylegesen igénybe veszi.

Amennyiben a kismama visszamegy dolgozni, a munkáltató felmondhatja a munkaviszonyt, igaz, bizonyos korlátozások betartása mellett. Ilyen korlátozás, hogy a munkáltatónak meg kell vizsgálnia, hogy milyen más munkakörbe tudná áthelyezni a kismamát, s csak akkor mondhat fel neki, ha bizonyítani tudja, hogy nincs ilyen munkakör" - mondta Szűcs Lázsló.

Hozzátette: ha a kismamának nem mondanak fel, akkor jobb státuszba kerül, kérheti például a részmunkaidős foglalkoztatást, s ezt a munkáltató köteles számára biztosítani a gyermek három éves koráig.

Megszűnik a betegség idején a munkavállalót megillető abszolút türelem. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató a betegszabadság idején is felmondhat a dolgozónak július 1-jétől, igaz, a felmondási idő akkor kezdődik, amikor a munkavállaló visszatér dolgozni.

A végkielégítésre vonatkozóan is új szabályt határoz meg az új törvénykönyv: nem jogosult a dolgozó végkielégítésre, ha magatartási probléma vagy munkára való alkalmatlanság miatt szünteti meg vele a munkaadó a munkaviszonyt.

A végkielégítés összege is kisebb lehet, ugyanis az új szabályozás alapján már nem az átlagkeresetet, hanem a távolléti díjat kell végkielégítésként a munkavállalónak adni - tájékoztatott Szűcs László.

Változnak a szabadságolás szabályai is. Eddig ki kellett adni az összes szabadságot az adott naptári évben, ezentúl ettől eltérhetnek a felek egyéni megállapodásban úgy, hogy a szabadság egyharmadát a munkavállaló a következő év végéig felhasználhatja.

Összegzésként az ügyvéd elmondta: "Munkáltatóbarát törvénykönyv született. Azzal, hogy az alapszabályozástól eltérően, egyedi szabályokat fogadhatnak el a munkáltatók és a munkavállalók, a külföldi cégek kialakíthatnak az anyacéghez hasonló szabályozást, ami növelheti a letelepedési, befektetési kedvet".

Olvasóink írták

 • 13. @Gabben 2012. május 01. 09:28
  „Munkáltatóbarát törvénykönyv született ANYÁTOK!!!!!!!!!!!!!!!eddig is azt csinált a munkáltató amit akart ezek után meg legálisan fogja.Munkavállaló barátnak kéne lennie és nem fordítva itt megint csak a dolgozó lesz eltaposva ahogy eddig is”
 • 12. abszurdisztán 2012. április 30. 20:47
  „Köszi,Fidesz, remélem ,elégedettek a Fityeszre szavazók...ezt akartátok,ugye??????”
 • 11. myrosz 2012. április 30. 14:24
  „Ezt akarta a nép, és Orbánék 2/3-a gátlástalanul megtette.”
 • 10. Tabornok 2012. április 29. 06:11
  „Így kell törvényesíteni a rabszolgaságot!
  Köszönöm 2/3-ad.”
 • 9. kotorék 2012. április 28. 20:57
  „A BTK. meg bűnözőbarát!”
 • 8. logen_fk 2012. április 28. 11:14
  „Igen ez tényleg munkáltatóbarát és nem munkavállaló barát”
 • 7. Dwatson 2012. április 27. 23:15
  „Ezentúl a pótszabadság is adható lesz csak,így ötven évesen is csak 20 nap lesz a szabi,amiből 15-öt a munkáltató apránként is kiadhat amikor neki tetszik.Melyik disznó mondta hogy munkáltatóbarát?”
 • 6. Mankapunka 2012. április 27. 19:32
  „Szeretett hazátok,szeressétek!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 5. Adyvárosi 2012. április 27. 18:09
  „a lényeg : a terhes kismamát a szülés elötti táppénz alatt julius 1 után KI LEHET RÚGNII! így mivel a GYED a keresethez kötött , ezért a gyed sem jár csak GYES . Ez tényleg munkáltatóbarát , és így szeretnének több gyereket?”
 • 4. graciela 2012. április 27. 08:14
  „3. tovari: Ez nagyon igaz! Ott a pont!”
 • 3. tovari 2012. április 27. 07:23
  „Tudjátok mi a különbség a mai rabszolgaság és a régi közt?
  Régen eltartották a rabszolgát, most már önellátó a rabszolga”
 • 2. pamutzokni 2012. április 27. 06:57
  „Munkáltatóbarát törvény született.
  Ez igaz.
  És 2012 július elsejétől Magyarország új államformája: modernkori rabszolgatartó társadalom.”
 • 1. tovari 2012. április 27. 06:26
  „Inkább rabszolgatartó barát...
  köszönjük 2/3-ad”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hollywood és a valóság: hadtörténeti előadás Kunszigeten

"Hollywood és a valóság: Ókori harcászat filmeken és a valóságban" címmel tart hadtörténeti előadást… Tovább olvasom