Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Az ügyészek és anyanyelvünk

„ Aki gyakran szerepel nagy nyilvánosság előtt, s az ügyész ilyen, annak jobban kell vigyáznia beszédére és írott szavára, mint annak, akinek munkájához hozzátartozik ugyan az anyanyelv helyes használata, de nem jut el tömegekhez, amit mond” – hangsúlyozta ki dr. Grétsy László professzor a minap Győrben.
dr. Grétsy László
Nyelvészek, nyelvművelők voltak a vendégei az Ügyészek Országos Egyesülete által szervezett „Igazságszolgáltatás és anyanyelv" című rendezvénynek Győrött. Az előadásokon olyan neves előadók beszéltek a hivatalos nyelv használatának hagyományairól, fortélyairól, mint dr. Grétsy László professzor, aki az ékesszólás régi és ma használatos módjait hasonlította össze.

Közérthetően!

A hivatalos írás- és ejtésmódra dr. Szűts László, a nyelvtudomány kandidátusa „okította" az érdeklődő jogi szakembereket. Hivatalos nyelvünk újabb változásairól és az ezekből adódó tanulságokról dr. Bíró Ágnes tudományos kutató beszélt előadásában, mint ahogy előadásának címe is takarja: „Hivatalosan, de közérthetően és stílusosan".
Az előadások közti szünetben a Kisalföld dr. Grétsy László professzort kérte meg, hogy néhány mondatban beszéljen az ügyészségek, a jogi szakterületen dolgozók nyelvhasználatáról.
– Az ügyészek az igényes nyelvhasználók közé tartoznak, s azért, mert bennük ilyen nagy a helyesen beszélés és írás igénye, hogy ezt a rendezvényt megszervezték, köszönet illeti őket – kezdte a beszélgetést Grétsy professzor.

A perbeszéd fontossága

A nyelvtudós kihangsúlyozta, hogy a perbeszédek már a klasszikus korban is ott voltak a legfontosabb három beszédtípusban. Úgyhogy ha az ember a retorika ősét keresi, akkor az ügyészekhez, egészében a jogi szakemberekhez megy.
– A vádlónak nagyon fontos felkészülnie perbeszédére, ugyanis különlegesen nehéz dolga van, mert utána az ügyvéd vagy a bíró következik, aki, ha a vádló nem tudja eléggé megalapozni mondanivalóját és nem tudja elég hatásosan kifejezni magát, akkor pillanatok alatt közömbösítik a szavait. Tehát neki előre ki kell fogni a szelet a vitorlából.
– A nyelv helyes használatát törvénnyel szabályozni nem lehet. A nyelvész, amit mond, jó szándékkal mondja, próbál a bonyolult helyett egy egyszerűbbet ajánlani. Elmondjuk jó szándékkal: úgy érezzük, így helyes, így lenne egyszerűbb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spórol a lázi önkormányzat

Spórolással kezdte meg működését tavaly ősszel az új lázi önkormányzat. A polgármester szerint… Tovább olvasom