Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Az összes bányatóban tilos a fürdés

Győr-Moson-Sopron - A megye egyetlen bányatavában sem szabad fürdeni, mégis a népszerűbbek látogatottsága hétvégén vetekszik a legális szabad strandokéval. Hozzá kell tenni, szerencsére olyan nemigen fordult elő, hogy úszni tudó, egészséges ember, fényes nappal, rendes fürdőzés közben valamelyik közismert bányatóba fulladt volna.
Az ellenkezőjére persze mindenki tudna példát, több tragédia is történt például az abdai punkfesztiválok során, éjszaka. Ugyanitt esett meg tavaly június elsején, hogy egy horgász a botja után úszott a hideg vízben, s nem jött ki élve. És akkor még nem beszéltünk a szerecsenyi tavakról, amelyekből az 1986-ig működött téglagyárhoz szükséges agyagot termelték ki. „Haláltónak" is hívják ezt a vízegyüttest, s a fürdési tilalom sokszorosan érvényes, mivel az idősebbek jól tudják: 11 tragédia történt itt három emberöltő alatt, az utolsó 1992-ben. Hozzá kell tenni, ezek különösen veszélyes tavak, az áldozatokkal nem maga a víz, hanem a könyörtelen, agyagos talaj végzett.

Abdán vagy Hegyeshalomban szerencsére nem történt – normális, nappali fürdés közben – baleset az elmúlt évtizedekben, de a hatóságok mindig hangsúlyozzák: soha nem tudhatja egy úszó, hogy milyen lesz a víz ott, ahol harminc-negyven méteres szakadék „tátong" alattunk. A bajt nyilván nem is annyira maga a mélység okozza, hiszen egy úszni nem tudónak alig jelent kisebb veszélyt egy sekély holtágban fürdeni. Viszont könnyen lehet, hogy húsz centivel a langyos felszín alatt már csak tizenegy-tizenkét fokos a víz, s ami még nagyobb kockázat: a hirtelen mélyülő part, ami az éjszakai fürdőzőknek is a vesztét okozta Abdánál.
Jó tudni, hogy nincs is olyan bányató a megyében, ahol szabad a fürdés, a népszerű, hegyeshalmi víznél mégis hiába a többnyelvű felhívás. Meg kell jegyeznünk, hogy a „bányató" szó alatt a szakma azt a vizet érti, ahol már nem folynak munkálatok. Ha ipari tevékenységet is végeznek valahol – mint például Abdánál, Hegyeshalomnál vagy Győrújfalunál – ott általános jogszabály tiltja a fürdést. Ha viszont a gépek elvonultak, s már csak a tó maradt, akkor a helyi önkormányzat vagy a bányavállalkozó dönt a használatáról. Az előbbi esetben, ha belterületről van szó, a vállalkozónak kötelessége körbe is keríteni a munkaterületet, míg településen kívül – ez a jellemzőbb – figyelmeztető táblákat kell kihelyeznie a bejárási pontoknál. Ez azért is fontos, mert ha baleset történik, s a tulajdonos nem tett meg ez ellen minden tőle telhetőt, akkor őt vonhatják felelősségre. A fürdőzőket pedig a vízi rendőrség bünteti, van, aki figyelmeztetéssel megússza, de akad, akire tízezer forintos helyszíni bírságot szabnak ki.

A győrújfalui tó az egyik legnépszerűbb, kristálytiszta vizét csak a gépek kavarják fel. Fotó: Krizsán Csaba
A győrújfalui tó az egyik legnépszerűbb, kristálytiszta vizét csak a gépek kavarják fel. Fotó: Krizsán Csaba

Abdán véget akarnak vetni a köztes helyzetnek: annak, hogy tilos a fürdés, miközben láthatóan százak látogatják hétvégente a jobb vizű, kavicsos tavakat. Az önkormányzat a bányatótól tisztes távolságban egy 7 és fél hektáros területet vett 7 és fél millió forintért. Öt hektáron két bányatavat alakítanak ki: egy nagyobb horgászhelyet és egy kisebb fürdővizet, lágy, fehér homokkal a partján. Természetesen ennek a mélysége is emberibb léptékű lesz a régi mederénél. Mint megtudtuk, a tervek szerint ősszel kezdődik a munka, s hamarosan legálissá válik Abdán a fürdőzés. (Részletek az „http://abda.kisalfold.hu" internetes oldalon.)

Olvasóink írták

 • 18. Stewe 2008. július 04. 00:37
  „Nem tudom milyen lelkivilága volt annak a rendőrnek, aki megbírságolta azt az ártalmatlan családot, akik 15 percet sem töltöttek a vízparton tegnap 13óra körül... Miért érzem úgy, hogy megint leszedésről és pénzgyűjtésről van szó? Szolgáljatok és védjetek az útjainkon, ámen !”
 • 17. Stewe 2008. július 02. 18:04
  „A 40fokos hőségben vízparton hűsölő embernél könnyebb préda nincs is. Vissza lehetne venni a "mindenttiltsunkmegésbüntessünk" mentalitásból. Szolgáljatok és védjetek az útjainkon, ámen !”
 • 16. Sz.A. 2008. június 30. 09:04
  „Én is egyetértek azzal a hozzászólással, hogy bányatóba csak saját felelősségre, de lehessen fürödni. Az újfalusi tó vize gyönyörű tiszta, amikor csak tehetem, oda járok fürödni. Aki nem tud úszni, ugyanúgy belefúlhat a Dunába, vagy a Balatonba. Nincs heringparty, fogom a kis matracomat, bekepesztek a tó közepére, és egyszercsak kivisz a víz. Az infrastruktúra meg egy más dolog, hűtőtáskát tudok magammal vinni, és nem a 350 Ft-os üdítőt veszem meg a büfében.”
 • 15. levegőt szerető 2008. június 29. 09:55
  „Az ÁNTSZ a házi disznóvágásoknak nézzen utánna ahol a maszek hentes hetente 40-50 disznót levág a lakóépületek között,illegális füstölőt üzemeltet még a 40 fokos melegben is,a szennyvizet a kertbe
  engedi .Mindezt a falu kellős közepén,orvosi rendelőtől,fogorvosi rendelőtől,védőnői szolgálattől 80 méterre!”
 • 14. Stewe 2008. június 28. 23:38
  „Egyetértek azzal a hozzászólással, hogy fürdeni bányatóban csak saját felelősségre lehessen. Én kb. 20 éve csak természetes vizekre és bányatavakra járok ki. És a part mentén kell úszni, nem át a tavon. Engem arra tanítottak, hogy mindent lehet ésszel csinálni. És ez így is van. A legtöbben egyébként napozni járnak ki, és időnként megmártózni a vízben.Hol van ezzel a gond? Azokkal a fiatalokkal van a gond, akik csapatokban járnak ki "hülyülni" a tóra. Így nem lehet. Illetve azokkal a felnőttekkel, akik fiatalabbnak érzik magukat a koruknál. Ilyen nyarakban és a mai világban nem elvárható szerintem, hogy méregdrága lángosszagú és hangos strandokra járjanak ki az emberek, vagy dagonyázzanak egy bokáig érő koszos ámde ÁNTSZ kompatibilis folyamban. A szigetközben több tó van, és ne kelljen már rettegnie a rendőrségtől a vízparton is annak, aki csaka hétköznapokból akar kicsit kikapcsolódni és hűsölni... kellemes nyarat mindenkinek, a rendőröknek is, akiket szívesen látnék gyakrabban az útjainkon, sem mint a vízpartokon !!!”
 • 13. hehe 2008. június 28. 14:17
  „Kedves Tam! Hidd el nekem, hogy a képen egy gyönyörű boxer látható! 17 éve vannak boxereim, régebben tenyésztettem is ezt a fajtát. Azt nem írtad meg, hogy teszerinted milyen fajtájú kutya van a képen, de ne is írd, mert nincs igazad.”
 • 12. tam 2008. június 28. 13:30
  „Hehehe bocs de ez nem boxer.”
 • 11. Bademeister 2008. június 27. 23:29
  „A bányatavakban a nagy mélységek miatt örvények is lehetnek!
  Nem beszélve arról,hogy az infrastruktúra egyáltalán nincs kiéíptve, nincsenek mosdók, illemhelyiségek= fertőzésveszély

  Különösen, hogy sokan a kutyájukat is viszik oda, az ebek meg a parton végzik dolgukat, ott ahol az emberek naponak, járkálnak..”
 • 10. mtt 2008. június 27. 17:42
  „Mindkét gyermekem kiváló úszó, de én inkább odaadom nekik az autót és menjenek a strandra, vagy akár a Balatonra, mint bányatavakhoz fürdeni. Hiába a tiltás, úgy látszik, örök igazság, hogy a tiltott dolgok mindig érdekesebbek, mit amit szabad. Csak egyetlen kérdésem van: Mindegy, milyen áron? Nekem nem...”
 • 9. hehe 2008. június 27. 15:26
  „Nagyon király ez a kép ezzel a gyönyörű boxerrel! Ügyes volt a fotós! Bárcsak az én boxerem is ennyire szeretne fürödni!”
 • 8. Dew 2008. június 27. 13:09
  „6: Nekem az Aranypart is bejött, én még nem szedtem össze semmit. Igaz, javarészt éjszaka fürödtem ott, lehet azért nem láttam, hogy pontosan hogy is néz ki.”
 • 7. pfff 2008. június 27. 12:26
  „Ezután várnák olyan számokat, hogy az utóbbi időben hány ember (sajnálatos módon inkább kisgyerek) halt meg termálokban/élményfürdőkben/medencékben. Mert utóbbi pár évbe nem 1 volt, az is biztos.”
 • 6. vacak55 2008. június 27. 10:52
  „sokkal jobb ilyen tavakba fürdeni,mint a termálba.
  én ugyanis itt még nem szedtem össze semmit.ellenben a strandokon.és az aranyparton fürdenék utoljára..”
 • 5. Baligász 2008. június 27. 10:48
  „A családommal minden nap délután kimegyünk úszni a Nagydunára. Itt nőttem fel, jól néznénk, ha ezt sem lehetne. Meg van tiltva? Ki nem tojja le? Ebben az országban már mindent tiltanak, elvesznek. Tőlem senki nem veheti el a Dunámat. Gyönyörű tiszta szürkés-zöld színe, hűs vize ad erőt elviselni a nyarat. Ezerszer különb, mint a közel harmincfokos Balaton a belépős erről-arról körbekerített csiki-csuki strandjaival.
  Az ember egyik legalapvetőbb szabadságjoga, hogy a szabadban, mindenféle megkötöttség nélkül kirándulhasson, fürödhessen. Ezt nem lehet elvenni, megtiltani. Már úgy is épp eléggé elviselhetetlen itt az élet, a minimum, hogy a szabad fürdésemben senki ne korlátozzon. Ha valami fertőző és gusztustalan, épp ezért veszélyes is, akkor az a különféle medencés uszodák meg termálok. És senki ne hivatkozzon az élet védelmére egy olyan országban, ahol az élet ellen a legnagyobb támadást a kormányzat követi el az egészségügytől kezdve a megélhetés teljes ellehetetlenítéséből következő tömeges stresszig és össznépi depresszióig.
  Semmi nem indokolja a használaton kívüli bányatavakban vagy az olyan dunai helyeken a fürdés tiltását, ahol évek óta kialakult fürdőhelyek vannak. Akik a Dunára járnak, pontosan ismerik ezeket és csak oda mennek. Senki se olyan bolond, hogy a sodrásba ússzon hajó elé. A vizibalesetek nem is ilyen helyeken történnek, hanem víztározókban, ciszternákban és akár strandokon is azért, mert az emberek a legalapvetőbb vizi szabályt nem ismerik vagy nem tartják be. Azt, hogy felhevült testtel nem lehet a vízbe vágódni. Le kell mosakodni és álldogálni benne, amíg lehül a test. Akkor nem kap izomgörcsöt.
  Egyáltalán hogyan kerülhet szóba az, hogy ilyesmit tiltson bárki? A Duna esetében arra hivatkoznak, hogy határfolyó. Ez jelent meg a Kisalföldben 2008-ban, két évvel az EU csatlakozás, és fél évvel a
  Schengeni övezethez történő csatlakozás után! No comment.
  Arról persze hallgat itt helyben mindenki, hogy miért váltak
  használhatatlanná a győri szabadstrandok? Mert kb. húsz éve nem kotorják a folyókat és iszaptenger az egész. Gyerekkoromban három perc volt biciklivel a győri Duna-strand, ma húsz perc kocsival a Nagyduna. Ha biciklivel járhatnék a győri strandra, akkor nekem is könnyebb volna és egy-egy fröccs
  is beleférne. De erről nem lehet beszélni olyan városvezetéssel, amelyben pártoktól függetlenül húsz éve nem akadt olyan ember, akinek valaha is lett volna fürdőgatyája. S ugyanígy tönkretették a győri civil evezést is. Minden lepusztult. Az ember nem érzi jól magát ebben az országban. S ezen okoskodó antsz-es doktorok, meg idétlen szabályhalmazokat monotonon mormoló
  főrendőrök biztos nem tudnak változtatni. Valahol errefelé keresendő a nagyarányú adriai turizmus oka is. Horvátországban mindenki ott fürdik, ahol akar és ingyen. A Balatonon minden korlátozva van, bekerítve és pénzért. Egyéb helyen tiltják és birságolnak.
  Márpedig az ember alapvetően szabadságra vágyik, kiváltképp a szabadsága alatt. Nálunk minden el van b......va. Előről kell kezdeni a Szent Imrének írt intelmektől, de legalább 1989-től. A levegőben van, csak kinek van már türelme ennyit várni?”
 • 4. upho 2008. június 27. 09:39
  „a gyorujfalui to vize kozel sem kristalytiszta, lassan ket eve meglehetosen budos, uszadekos feluletu.”
 • 3. JetSki 2008. június 27. 08:49
  „aerodragon!
  Győrújfalu és Zámoly között a cikkben említett ÉPFU kavicsbánya bejárata előtt van egy már nem művelt,bekerített (magántulajdonú) kavicsbánya tó, amit azóta hogy bekerítették jetskis tónak hívnak.
  Feltételezésem szerint némi ellenszolgáltatás fejében használható.
  Érdeklődj, talán bejön.Ennyit tudok segíteni.”
 • 2. Goldmund 2008. június 27. 08:10
  „Sokszor fürödtem az abdai bányatóban. Erős túlzásnak tartom, hogy "20 cm -rel a langyos felszín alatt már csak 11-12 fokos a víz". Az újságírónak nyilván fogalma sincs arról, hogy a hőmérséklet-különbség hatására folyadékokban ún. konvekciós áramlatok indulnak be, és a Nap által folyamatosan melegített felszíni víz keveredik az alatta levővel.
  Ezt az egész fürdési tilalmat marhaságnak tartom! Írják ki, hogy bányató, nem fürdőterület, fürdés csak saját felelősségre. De hogy ezért bírságolni? A magyar állam úgy látszik nem tud kilépni a mindenható, atyáskodó szerepkörből.
  Sokat jártam tengerparton Nagy-Britanniában. A kutya nem tiltja, hogy BÁRHOL, ahol a hullámok lazán nekicsaphatnak a szikláknak, fürödjek. Egyszerűen abból indulnak ki, hogy felnőtt ember el tudja dönteni, számára mi veszélyes és mi nem.”
 • 1. aerodragon 2008. június 27. 08:06
  „Felesleges a tiltás, szerintem mindenkinek a saját felelőssége, hogy egy nem működő bányatóban fürdik-e, vagy a koszos, nyilvános vizeinkben. Somogy Megyében Gyékényesen és Berzencén is található bányató, a gyékényesi ismert és közkedvelt a búvárok között. Ott is történt már halálos kimenetelű füdőzés, de hát gondoljunk bele, az ember nem kopoltyúval született, ahogyan szárnyunk sincsen, repülni sem tudunk. Megfelelő körültekintéssel és felelősséggel ugyanúgy használhatjuk a vizeket, ahogyan repülésre a levegőt! (Kis segítség kellene! Mivel nem régóta vagyok győri lakos, (kb. 10hónapja) nincs tudomásom róla, hogy hol lehet Győr környékén JetSki-t használni. Ha valaki tud legálisan használható tavat, ahoil a saját tulajdonú, sport célú állós Jet-et üzemeltethetném, értesítsen! repules@vodafone.hu)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költözik a fél győri városháza

Győr - Szó szerint a fél győri városháza hetekre más helyre költözik ezen a nyáron. Az ok: jövő… Tovább olvasom