Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Az MSZP 4 milliárdból újítaná fel a színházat

Győr - A külső-belső felújítás lenne a Győri Nemzeti Színház legszebb születésnapi ajándéka az MSZP helyi szervezete szerint. A párt győri elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a harmincéves épületre ráférne a rekonstrukció és van is rá fedezet.
– Arról nincs vita és szakértői vélemények is alátámasztják, hogy a színház épülete megkopott, felújítást, korszerűsítést igényel. Az elmúlt három évtized alatt számos emlékezetes előadásnak adott otthont, külföldi ismertséget szerzett a városnak, egyik szimbóluma és kulturális életének kiemelkedő helyszíne. Születésnapi ajándékként szeretnénk az intézménynek és az azt magukénak valló helybelieknek is a teljes rekonstrukciót, ezért erről indítványt készítettünk, ami e hónapban kerül a közgyűlés elé. Így akár az októberi jubileumi ünnepségre megszülethetne az átalakításokról szóló döntés – mondta el sajtótájékoztatón Neupor Zsolt, az MSZP győri elnöke, aki reméli, hogy minden képviselő támogatja az előterjesztést, amit előzetesen színházi szakemberekkel egyeztettek és az épület átalakítására vonatkozó 2004-es építészeti tervpályázat eredményére alapoztak.

A munkálatok része lehet a tájékoztatás szerint többek közt az épületszerkezet javítása, a színpadtechnika, a világosítás, az akusztika korszerűsítése, az előcsarnok, a nézőtér átépítése, multifunkcionális rendezvényterem és VIP-terem kialakítása. Az elnök úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi állapot az ott dolgozóknak sokszor méltatlan körülményeket, balesetveszélyes helyzeteket teremt, ezért is kell szerinte több helyiséget felújítani. Beszélt még épületgépészeti, -villamossági, tűzvédelmi feladatokról, azok megújításáról és az MSZP-s javaslat tartalmazza, hogy az átalakítások része lehet a színház előtti tér, a környező utcák felújítása és több parkoló kialakítása is.

Mindez az előzetes számítások alapján mintegy bruttó 3,5–4,5 milliárd forintba kerülne, amit a Neupor szerint a következő két év költségvetésének terhére kellene előteremteni. Úgy véli, megvan a fedezet hozzá és egy-másfél év alatt elkészülne a rekonstrukció, azaz akár 2010-re, méghozzá úgy, hogy nem akadályozná a színház működését. Az MSZP szerint a város megnövekedett, évi 14–15 milliárd forintot elérő iparűzési adóként befolyó bevételéből telne az említett beruházásra, rendelkezésre állna a szükséges összeg.

Olvasóink írták

 • 13. Korrekt5 2009. október 24. 20:55
  „mit mondjak, a hülyék országa :(
  ....egy szinház felujitás milliárdok, mikor egy több szintes kb 10 lakásos lakóparki ház 3-4-száz "millióba" kerül....akkor azt szeretném tudni, hogy ezek az örültek hovba tudnák beépiteni a 3 "milliárdat"!?

  Igaz a Széchenyi-térbe is bele tudtak temetyni 1-milliárdat és senki sem reklamált, pedig egy valamire való nyugati cég 10-et épit ennyiért....beteg az ország és nincs ellene orvosság”
 • 12. lzsuzsanna 2009. szeptember 24. 15:36
  „4 milliárd? Hol élnek, szatyorban? Amíg az alapvető dolgokra nem jut a költségvetésből... Nem flancolni kellene, hogy csilivili színházunk legyen, hanem értelmes dolgokra fordítani, de aki nem ért egyet velem, az kezdjen gyűjtést, és ha mindenki egyetért ért vele adjon bele, úgyis össze fog akkor jönni a felújításra szánt pénz. De akár két kezi munkát is vállalhat, nem csak segédmunkásokra gondolok.

  Kultúrált őrzött biciklitároló? Ugyan, Győrben csak Autók léteznek....”
 • 11. ötlett 2008. szeptember 04. 09:28
  „Tényleg, várható esetleg, hogy Győrnek lesz egy kulturált, őrzött helye, ahol ott lehet hagyni a kerékpárokat??? (akár térítés ellenében is)
  Röhej, hogy lámpaoszlopokhoz, korlátokhoz kell rögzíteni a kerékpárokat.”
 • 10. amindenit 2008. szeptember 03. 18:50
  „Jó-jó,biztos hogy jó ötlet lenne a szinház felújitása,30 évvel ezelött hogy épitették,biztos hogy csuda dolgokat találnánk most,ha bemennénk hátulról az épületbe és lenéznénk a pince részekbe is,ahová gondolom mezei ember nem teheti be a lábát.de én nem ezt újitanám fel,hanem az utak fejlesztésén a vasuti átjárók korszerüsitésen törném a fejem,pl aluljárok-hidak épitésén hogy simán lehesen haladni a városban ne 4 piros vasúti lámpa fogjon meg 1 vasúti átjáron való áthaladás közben.83s-82s főút keresztezödésén amikor szabadhegyen a vasutnál piros van hát az is érdekes jelenség ami ott van a körforgalomnál..a metro elött az autopályáról való le és felhajtás is kész kratasztrófa!szerintem nincsenek igazából összehangolva a lámpák,lassú a győrnek a közlekedése.nem tudom hogy kinek a dolga azon gondolkozni de gondolom a p.hivatalnak van hozzá köze.vagy nem???”
 • 9. lokálpatrióta 2008. szeptember 03. 09:00
  „Szinház van, uszoda is van. Ménfőcsanakon viszont nincs normális óvoda. három éve hitegetik az ott lakókat, hogy megépül egy új óvoda. szétszórtan csudatudja hány helyen, kényszer megoldások.”
 • 8. warburger 2008. szeptember 03. 08:59
  „Inkább bontsák le azt a förmedvényt. Többször jártam ott, antennánk van a tetején, ezért láttam belülről az egészet. Műszakilag és esztétikailag katasztrófális állapotban van.”
 • 7. Úszó 2008. szeptember 03. 08:38
  „Színház van, igaz kicsit kopott. Uszoda nincs, csak vicces kacsaúsztatók - azok is sokszor bezárva.

  Ergo: építsünk uszodát - azzal is lehet politikai népszerűséget szerezni, szavazatot venni, közpénzből.

  Nna, meg kijön 1,5-2 Md-ból egy 50 m-es fedett, ha nem flancolunk nagyon...”
 • 6. grent 2008. szeptember 03. 08:28
  „Ezek a szocik olyan marha okosak lettek, amióta nem ők vezetik a várost. Doblják be az asztal közepére a több milliárdos ötleteiket. Mit csináltak ezek 16 évig???
  Másrészt adják vissza azt a pénzt, amit elvontak az önkormányzattól, kb. 3 milliárd, aztán majd akkor osszák a nagy semmit...”
 • 5. LacaBoy 2008. szeptember 03. 08:26
  „Én 15 Forintért újítanám fel. És kérlek ne vágd le a farkadat!!!”
 • 4. colomano 2008. szeptember 03. 08:18
  „pet, kell a rokonoknak a pénz...”
 • 3. pet 2008. szeptember 03. 07:35
  „sdsd! Lehet, hogy úgy sem kerülne többe. Kicsit sokallom a 3,5-4,5 milliárdot.”
 • 2. colomano 2008. szeptember 03. 07:35
  „Először teremtsék elő a költségvetés terhére, az iskolafelújításra kért, majd meg nem kapott pályázati pénzt.”
 • 1. sdsd 2008. szeptember 03. 06:13
  „A legszebb az lett volna ha nem ilyen randa színház épült volna. Egy bazinagy síugrósánc a város közepén. Vissza kéne bontani aztán normálisan átépíteni ami beleillik a városképbe. Tudom lehetetlen de akkor is ocsmány :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinyitják a Richter Termet

Győr - Nem csupán hangversenyek idején lesz nyitva ezután Győrött a Richter Terem – közölte… Tovább olvasom