Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Az év polgárőrei a lakótelepeken

Győr - „Az év polgárőr-egyesülete" címet nyerte el az Arrabona Polgárőr Egyesület az országos szövetségtől. Az elismerést a napokban vehette át a 13 éves egyesület, amelynél februárban még a megszűnés gondolata is felmerült.
A győri Arrabona Polgárőr Egyesület ez évben már 13 éves.
Az elmúlt félévben történt jelentős fejlődését ismerte el az országos szövetség „Az év polgárőregyesülete" kitüntető címmel.

– Ez év februárjában még a megszűnés, bezárás gondolatával foglalkoztunk, ám többet sikerült fejlődnünk, mint az elmúlt nyolc évben – jegyezte meg az egyesület elnöke, Szvitek Norbert.

Mint azt az elnök elmondta, a megszűnésen az anyagi helyzet miatt gondolkodtak, nem volt megfelelő technikai eszköz, s az irodát sem tudták fenntartani az önkormányzat egyre csökkenő támogatása miatt.

– A fejlődés kezdete Borsi Róbert marcalvárosi képviselőnek köszönhető, aki megszervezte, hogy a bezárás helyett új erőkkel induljunk tovább, s az önkormányzat legalább az iroda felújításában segítsen – folytatta Szvitek Norbert.

Végül 750 ezer forint támogatást kapott az egyesület, amelyből 250 ezer forintból felújították a marcalvárosi aluljáróban lévő irodát, ami július 10-én nyílt meg. A maradék pénzből a technikát fejlesztette az egyesület, egyenruhákra és a szolgálathoz kapcsolódó mindennapi kiadások finanszírozására is fordítottak az összegből. A rádiótechnika URH készülékekkel fejlődött, s a járművekre is tudtak feliratos „fényhidat" vásárolni.

– Az év elején negyven tagja volt az egyesületnek, mostanra hetven körüli a létszám. Heti négy alkalommal hajtunk végre éjszakai járőrözést, de kérésre külön is részt veszünk járőrözésben a rendőrséggel
– nagyon jó a kapcsolatunk a szervezettel. A lakótelepi rendőrség mellé is mi adjuk a polgárőrlétszámot – magyarázta az egyesület elnöke.

Az arrabonások Adyvárosban, Nádorvárosban, Gyárvárosban és a két marcalvárosi területen saját autóikkal és gyalogosan járőröznek, szolgálatonként 2–3 autóval. A statisztikák szerint amióta megnőtt az általuk adott szolgálatok száma, kevesebb a városban a rongálás, rendbontás. Ők akadályozták meg, hogy több garázda tönkretegye a Bisinger sétányon lévő játszóteret.

Az egyesület irodájában a hét minden napján este 6-tól este 8 óráig tart ügyeletet. A lakosság a 20/424-88-88-as telefonon tehet bejelentést az Arrabona polgárőreinek.

Olvasóink írták

 • 17. Róka 2008. december 19. 15:26
  „Egy diák!
  Te előszőr tanulj meg írni utána ugass! A Dunaparti meg jobb ha csendben van mert mást nem csinál mint megfúrja a többi egyesületet. Egyenlőre a Dunaparti az akit sem a Megyei Polgárőr Szövetség sem az Opsz nem ismeri el mint polgárőr egyesületet! Novák Sándornak meg ha Baja van az Arrabonásokkal akkor menjen el az irodájukba és mondja meg a szemükbe! Bár ahhoz bátorság is kell ami benne nincs...”
 • 16. egy diak 2008. január 15. 15:42
  „arrabonáshoz szolo lehet4-5 ember vankint dppe-esektől de tőbb dolgot tesznek mint ti és ne verd magad hogy kb 4-5 autoval vagytok kint de hol vagytok akkor mert én egyszer se látalak titeket adyvárosban”
 • 15. egy diak 2008. január 15. 15:30
  „egy arrabonás hoz szolo dolog volt iskola disco decemberbe és ti biztositotátok és ott bármit be lehet volna vinné késtől elkezde mindent enyit egy rendezvény biztositásrol és jobb lenne hogy ha le szállnátok főldre arrabonások mert akik minden éjel kint vagytok akkor mért tudták elvinni a pénzautomatát ne verjétek magatokat mert nincs mire meg kűlőnben is ha anyira polgárőrnek nevezed magad akkor ne fikázál senkit le mert nem polgárőrhoz foghato ez mert aki polgárőr az nem mondhat ilyent és szégyeld magad mert én azt mondom polgárőrők segitsék egymás munkáját és gondolkoz el rajta de nagyon”
 • 14. Sunyi 2008. január 15. 09:26
  „Tisztelt Arrabona és polgárőrségek lakok! Nem szeretem, ha valaki a nevemet beleveszi a cirkuszába, de ha már itt tartunk minden kedves olvasott, és véleményezőt megkérek én is arra, hogy igen ténylegesen mennyen oda és kérdezze, meg hogy ki is az aki kint van mert nem mindenestben az van kint akinek a területe és nem azért mert nincs a területén probléma mert lehet hogy nincs is konkrét területe. A Dunaparti polgárőrség nem keveset tesz le éves szinten, a megyének és nem támogatásból hanem a saját pénzéből és azokéból akik a csapatában beleteszik a fizetésük egy részét. És az elismerés minden esetben elmarad, mint a rendőrség, mint a megye részéről. De ennyit erről csak kérdezni kell és nem vádaskodni!. Nem sajnálják idejük, pénzük, és a technikai felszerelésük, ami csak nő és nő és nem az éves X forintból ezt kérem mindenki, tartsa szem előtt. Elismerésem azok előtt, akik megérdemlik, mint az embereim előtt, mint a másoké előtt. A másik ezen egyesületnek nincs konkrét területe, így minden területen megjelenhet, mint a megye összes egyesülete, mert mindenkiért vagyunk és nem területekért ezt jó lenne ha mindenki tudomásul venné mert ha Budapesten,Veszprémben,Siófokon,Stb.... van valaki és ott kell intézkedni, akkor ott kell szolgálatba lépnie és nem hivatkozhat senki sem arra hogy ez nem az én területem! Mert így akkor a Dunaparti, Arrabona, Rábca, Szabadhegy, Ménfőcsanak, stb... és még folytathatnám az egyesületek sorolását. Ne nézzen oda a másik területén ha valami baj van? Mert az nem az ő területe? Szerintem ez nem így, működik a Rendőr, sem teheti ezt meg! Remélem mindenki reálisan, átlátja már a dolgokat. Előre is meg köszönném, ha valakinek baja van velem vagy mással, írja le vagy keresse fel az illetékes személyt és panaszát neki intézze!
  Előre is köszönöm: Nováki Sándor Dppe elnök”
 • 13. egy arabonás 2007. december 01. 19:46
  „"egy polgárőr"

  Énis Polgárőr vagyok és ARRABONÁS és büszke vagyok rá. Mert mi nem keveset dolgozunk azért hogy maguk biztonságosan alugyanak! És ezt a címet nem lehet csak úgy megkapni...ezért sokat kell dolgozni! ÉS mi megtettük!
  Minden ember végezte a maga dolgát, önkéntesen! És nemtudom hogy jönnek ahhoz emberek hogy minket fikázzanak. De ha ettől lessz boldog...akkor örüljön magának! De azért néha gondoljon bele hogyha este kinéz az ablakon hogy mi akkor is dolgozunk és az ő és a családja biztonságáért dolgozunk!
  De könnyebb fikázni mi? pff...

  Amúgy az elöttem szoló kedves "dunaparti" emberkéhez annyi hogy jobb lenne ha a szemünkbe mondanád. Na meg te meg a 4-5 autó, vedd már észre hogy kb 4-5 embered van. És fogd vissza magad!

  egy Büszke ARABONÁS”
 • 12. Még mindíg Adyvárosi lakó 2007. december 01. 16:21
  „"egy lakónak"

  Együttműködési dologgal az a baj, hogy nem tudsz mutatni 2 szervezetet ami tud együttműködni.
  De próbáld meg meggyőzni mondjuk a következők valamelyikét:
  Fidesz-Mszp
  Munkaadók-Munkavállalók
  Drogosok-Elvonók
  Tanárok-Diákok
  És még folytathatnám
  Szerinted??”
 • 11. Adyvárosi lakó 2007. december 01. 16:13
  „"Egy lakónak"

  Ami még fontos lehet, ez egy cikk másolat, a Győri Hét c. sajtó termékből.

  ""Kerékpáros csoport alakult

  Az Arrabona Polgárőr Egyesület szervezetén belül közlekedési csoport alakult, amelyet szeptember 28-án, pénteken mutattak be...

  Borsi Róbert, Marcalváros I. városrész önkormányzati képviselője elmondta, a kerékpáros polgárőrség a hatékonyabb lakótelepi jelenlétet segíti. A következő időszak fontos feladata, hogy az egyesület - támogatva a rendőrség munkáját - felkészítse a kerékpárosokat és más járművek vezetőit az őszi, téli közlekedési viszonyok változásaira. Az egyesület a tanév idején különös figyelmet fordít az oktatási intézmények környezetére, az iskolákból távozó gyerekek biztonsága érdekében. A kerékpárosok számára nagyon fontos a ,,látni és látszani" alapelv, amelyre ugyancsak ügyel az egyesület.

  Az Arrabona Polgárőr Egyesület elsősorban a lakótelepeken lát el szolgálatot, de például az Autómentes napon ők biztosították a Teleki út zárását, és más esetekben sem utasítják vissza az egyéb városrészekből érkező hívásokat.

  A területen az új csoport arra is ügyel, hogyha valaki lezáratlanul hagyta kerékpárját, akkor a tulajdonost figyelmeztetik ennek veszélyeire. Ha a környéken kerékpár-lopás történik, és a sértett ezt jelzi számukra, körútjaik során az eltűnt bicikli esetleges felbukkanására is figyelmet fordítanak.

  Szvitek Norbert, az Arrabona Polgárőr Egyesület elnöke kifejtette, nagy öröm számára az új csoport megalakulása, mert így a korábbinál hangsúlyosabban tudnak foglalkozni a közlekedésbiztonsággal.

  Nyilas József, a közlekedési csoport vezetője hozzátette, tíz fővel indul a kerékpáros polgárőrség, segítségükkel hatékonyabban láthatók el a polgárőrség feladatai.

  Gangl András, a megyei polgárőr szövetség elnöke hangsúlyozta, nem csak a megyében, de az országban is újszerű ez a kezdeményezés, amelyhez sok sikert kíván, és támogatásáról biztosította a szervezetet. A tájékoztató végén Gangl András átadta a most megalakult csoport tagjai számára a polgárőr-mellényeket.

  Forrás: Gyor.hu""

  Remélem kielégítettem kiváncsiságod az igazság terén, javaslom továbbá:
  arrabonaplog.fv.hu
  OPSZ.hu
  oldalakat.
  Ha a fennt említett urak közül valaki számodra nem ismert akkor az csak 1 ember lehet, őt megismered it:
  Kerekpariskola.hu

  Jó " netezést"
  Ha valami nem megy, itt üzenhetsz...”
 • 10. Adyvárosi lakó 2007. december 01. 16:00
  „"Egy lakó"-nak!

  Fogd vissza magad kicsi csikó, előbb tanulj meg helyesen írni, mielőtt közzé teszed irományod Te IQ bajnok.
  Az még kevés hogy valaki utcán van, ezért szerintem nem jár díj.
  Eredmények is kellenek!
  Azok meg nem repülnek mint sült galamb, azokért tenni kell.Ugyan magyarázd már el nekem vajon kik lehetnek szerinted az utcán, ha nem az Arrabonások te gyökér, ha ez a területük?
  Örülnék neki ha más polgárőrök, mert ez azt jelenti, hogy a saját területükön minden rendben.
  De ha a megérzésem jó, és valóban mint előttem mások is a "Duna parti" polgárőrökre asszociálnak, akkor nem kicsi a baj, mivel az ő területükön fekszik a Kálóczy tér ahol nem kis bajok vannak éjszakánként, ahova a rendőrök az ARRABONÁSOKAT hívták felderítésre, elfogásra. A térségben lévő kocsi feltörésekről nem is beszélve.
  Ha nem hiszed kérdezd az illetékeseket.
  Egyébként márhára mindegy ki van kint az utakon, csak legyen valaki. De ott ahol lennie kell. Nem kellene más babérjaira törni, mert kicsi lesz hozzá a bicska, és félő hogy beletörik...
  Tudod tipikusan olyan ember lehetsz akinek az fáj, hogy más pénzt kap valamiért.
  Te miért nem vagy polgárőr?
  Vagy lehet hogy az vagy csak máshol és ez a bajod?
  750000 Ft. nem kevés, de nem is sok..
  Tudod mint az 1 szál haj, fejre kevés, levesbe sok...
  Csak ők nem valamiért, hanem a fenntartásért kapnak éves szinten annyit amennyi a cikkben szerepel.
  oszd el már 1 évre ha tudod.
  Felújítás után maradt 500 000 ha jól olvastam
  Az kevesebb mint 50 000 ft. havonta.
  Arról nem is beszélve, hogy a polgárőr fizet tagságit azért, hogy az lehessen, és ez mielőtt kérdeznéd, NEM marad helyben, hanem megy az O.P.SZ. hez.
  Na erre mit lépsz?
  Keményet ballal mert mást nem lehet, mielőtt hülyeséget beszélsz nézz utána dolgoknak.
  Javaslom az O.P.Sz. honlapját, ahol szó sincs más elismert Győri egyesületről
  Észrevételed bíráld felül ha ezeket elolvastad.
  Én nem vitatkozni akarok de a tények azok tények.
  Egy Adyvárosi lakó.”
 • 9. pizzás misi 2007. december 01. 11:50
  „T "egy lakó"

  Jelenleg polgárőrként tevékenykedem, és szeretnék reagálni pár dologra.

  Kérem hogy legközelebb ha meglát egy polgárőrt a lakóhelyén, nézze, illetve kérdezze meg, honnan van...hogy tisztán lásson, ha akar.

  Egyébként a cikkben említették hogy mikor van az irodában ügyelet, de ezen az időn túl van egy telefonszám ahol a nap 24 órájában fel veszik a telefont...
  Mi sem keressük önt a munkahelyén, munkaidőn kívül, mint ahogy állítólag ön keresett minket az említett irodában...ami nem is munkahelyünk, hanem önkéntes tevékenységünket segítő szociális helység...

  Egyébként a
  SAJÁT KOCSINKAT,
  SAJÁT SZABADIDŐNKET,
  SAJÁT TELEFONUNKAT,
  SAJÁT PÉNZEN TANKOLT BENZINNEL HASZNÁLJUK, A területünkön élők biztonsága, éredekében.
  Egyébként köszönöm, jól vagyok...anyám is...
  Úgy látszik kevés ember látja másként, mint Pl. az előttem szóló hölgy is...
  Köszönöm, ön jól látja, gondolom gyermeke a területen levő valamelyik iskola tanulója..
  MINDEN polgárőrnek kívánok nyugodt, esemény nélküli szolgálatot.
  ( Ugyanis ha nincs esemény akkor ez azt jelenti többek közt, hogy NEM TÖRTÉNT semmi..)

  Egy arrabonás polgárőr.”
 • 8. Nyilasné ildikó 2007. december 01. 11:33
  „T. hozzászólók.

  Mint külsős csak annyit mondanék, többek közt, hogy
  - az országos polgárőr szövetség nem ad elismerést ok nélkül.
  -minden polgárőrnek megvan a maga tevékenységi területe, tehát ha ön szolgálatban levő polgárőrt lát valahol, akkor nagyon valószínű hogy a területileg illetékes csoportról van szó...
  - ha nem, akkor az egyesületi szabályokat áthágva ILLETÉKTELENÜL tevékenykedik ott..
  -a cikkben említett Bisinger sétányi játszótéren történt dolgok mellett egyéb az említett egyesület mellett szóló események is történtek, csak itt Adyvárosban .
  Hetekig borzolta a kedélyeket egy kis " csapat" akiknek autórádióra fájt a foguk, több alkalommal sikerrel, amíg az arrabonások fülön nem csípték őket...
  Nem akarom hosszú lére ereszteni, mert nem tisztem igazságot tenni, zárszóként 2 dolog.
  1.-aki irigyli őket az javaslom lépéjen be közéjük. Ha nem akar vagy nem mer, vagy nem tud, akkor ne pocskondiázzon mást.
  2.-kérdezzék meg gyermeküket, hogy a területen lévő iskolák környékén látnak-e iskola idő végén polgárőröket, akik az esetleges problémák megoldása miatt vannak ott.Sajnos már az iskolásokat sem kímélik a bűnözők.
  ( Gyengébbek kedvéért a kábítószerekről is szó van itt, épp úgy mint a nem létező közlekedési morálról..)
  és végül ÉN adom a nevem, mert nem sötétben bujkáló, uszító ember vagyok.
  Tisztelettel: Nyilasné B. Ildikó”
 • 7. Arrabona Elnöke 2007. november 30. 22:58
  „Tisztelt egy Lakó az ARRABONA már régóta két RR erre figyelj”
 • 6. Arrabona Elnöke 2007. november 30. 22:55
  „Na mivan DUNAPARTI már nem mered válalni a véleményedet ezt nyiltan kéne válalni, elmondom a benzinpénzes dumán buktál meg néz körül mielött mást kritizálsz gyenge probálkozás volt 4-5 auto na ne röhögtess örültök ha annyi embert össze tudtok szedni pápá”
 • 5. EGY JÁRÓKELÖ 2007. november 28. 20:18
  „NEM TOM KI VAGY DE MILYEN JOGON PÖCSÖZÖL LE EGY LAKOT Ö CSAK AZT IRTA AMIT TAPASZTALT GONDOLOM ÉN.ÉN EBBE NEM FOLYOK BELE NEM AZ ÉN DOLGOM DE SZERINTEM A POLGÁRÖRSÉGEKNEK ÖSSZE KÉNE FOGNIUK ÉS NEM EGYMÁS ELLEN BESZÉLNI SEGGITTENI KÉNE A MÁSIKAT ÉS IGY EGYÜTT TÖBB MINDENT EL LEHETNE ÉRNI SZERINTEM.A LAKOKAT MEG NEM ILLIK LESZOLNI MIVEL SZERINTEM A LAKOK ÉS A VÁROS PÉNZÉBÖL TARTJÁK FENT MAGUKAT AZ EGYESÜLETEK TISZTELET A KIVÉTEL ILLETVE KIVÉTELEKNEK.”
 • 4. Egy nem polgárőr 2007. november 28. 18:53
  „Egy lakó adok hangosbemondót abba is kiabáld bele!!
  akkor melyik polgáőr alakulat jrőrözik???
  Netán te is a tagaja vagy pöcs???”
 • 3. EGY LAKÓ 2007. november 28. 08:52
  „TISZTELT EMBEREK!!!!!
  AKI OLVASSA EZT A CIKKET REMÉLEM TUDJA AZT HOGY NEM AZ ARABONA POLGÁRÖREIT LÁTJÁK AZ UTAKON.VAN EGY MÁSIK CSAPAT AKIKNEK LEHET SÖT BIZTOS VAGYOK BENNE HOGY JOBBAN JÁRT VOLNA EZ AZ UGYNEVEZET DIJ.MERT ÖK TÉNYLEG IDEJÜKET NEM KIMÉLVE 3 SÖT ESETENKÉNT 4 AUTOVAL IS JÁRÖRÖZNEK GYŐR ILLETVE GYÖR KÖRNYÉKEIN.AZZAL A KÜLÖMBSÉGGEL HOGY ÖK NEM KAPNAK OLYAN NAGY TÁMOGATÁSOKAT MINT AZ ARABONÁSOK.LEGTÖBSZÖR HA SZOLGÁLATBA INDULNAK AKKOR AZ EGYESÜLET ELNÖKE A SAJÁT PÉNZÉBÖL TANKOLJA MEG AZ AUTOT.A POLGÁRÖRÖK IS ADNAK BELE PÉNZT MERT HA NEM ADNÁNAK NEM TUDNÁNAK KIJÁRNI SZOLGÁLATBA.CSAK AZ A GOND AZ Ö MUNKÁJUKAT NEM ISMERIK EL.HÖLGYEM URAM SRÁCOK LÁNYOK HA LEGKÖZELEBB LÁTOK POLGÁRÖRT MENJETEK ODA ÉS KÉRDEZÉTEK MEG MELYIK EGGYESÜLETTÖL VANNAK ÉS IRJÁTOK MEG A KISALFÖLDNEK HOGY MELYIK CSAPAT VAN KINT AZ UTAKON.ELÖRE IS KÖSZÖNÖM EGY ADYVÁROSI LAKÓ.”
 • 2. Eg nem polgárőr 2007. november 27. 16:31
  „Tisztelt egy lakó!
  Legközelebb ha polgárőrt lárt menjen oda bátran és kérdezze meg, hogy melyik egyesülettől vannak. Meglepődve fogkja tapasztalni ,hogy akiket ön is szokott látni az arrabona tagjai! Csak kicsit jobban ki kéne nyittani a szemét! Ha esetleg tudja irja meg ide ,hogy milyen tipusú polgárőr autót szokott látni... Már ha lehet bízni az ön látásában...”
 • 1. egy lakó 2007. november 27. 13:00
  „egy nagy sz.... t nekik pénzt nem csinálnak semit sem amikor lemegyünk nincsenek ha reggel ha este akkor sem mindek ezeknek pénz marcalban élő emberek egyetlen egyesületet látnak az nem az Arrabona ez biztos honnan tom én is lakó vok és láttam öket dolgozni nem keveset menek azért hogy megl egyen az emberek nyugalma remélem mihamarabb megszünnek azok a polgárőrségek akik csak azért vannak hogy élhesenek a pénzünkből üdv eg ylakó”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A turizmus–vendéglátás szak a legnépszerűbb

Győr - Végzős középiskolások ismerték meg a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának… Tovább olvasom