Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Az Év pincészete lett az apátsági

A bencés apátság tíz éve élesztette újjá borászati hagyományait, hét éve épült fel borháza s máris rangos szakmai elismerést nyert el. Az ˝Év pincészete˝ kitüntető címet kedden vette át.

– A Pannonhalmi Apátsági Pincészet azért is megérdemelte az ˝Év pincészete˝ címet, mert neki köszönhető, hogy a Pannonhalmi borvidék felvirágozhat. Ennek a vidéknek sem maradnak el a borai minőségben a többiétől, legfeljebb eddig a marketingje nem volt erős, de épp ebben segíthet a díj – mondta el keddi ünnepségen az apátság Viator éttermében Kardeván Endre, az agrártárca államtitkára.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere is arról beszélt, hogy a térség idegenforgalmi lehetőségeinek  kiaknázásához hozzájárul a kulturált borfogyasztás, így az ennek népszerűsítéséért kapott elismerés is.

Az ˝Év pincészete˝ címmel járó szobrot, oklevelet és emlékérmet az apátság főborásza, Liptai Zsolt vette át. Fotó: Krizsán Csaba
Az ˝Év pincészete˝ címmel járó szobrot, oklevelet és emlékérmet az apátság főborásza, Liptai Zsolt vette át. Fotó: Krizsán Csaba

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította az ˝Év pincészete˝ címet, amely olyan bortermelő társaságok teljesítményét díjazza, amelyek a magyar borért, a borkultúráért sokat tesznek. Ebbe pedig beletartozik a minőségibor-termelés, az ahhoz kapcsolódó rendezvények és a piacra jutás is. Hortobágyi T. Cirill, a főapátság perjele úgy érzi, az elismerés a bencés hagyományoknak is szól, hiszen a pannonhalmi szerzetesek letelepedésük óta foglalkoztak szőlővel, borkészítéssel.

Mostani eredményeik is tradíciójuknak, szellemiségüknek, tapasztalataiknak köszönhető szerinte. Portálunknak elmondta, hogy a pincészet minőségi borával beváltotta várakozásaikat, méltó a monostor múltjához, gazdaságilag pedig hosszú távú beruházásnak tekintik.

Tapasztalatai szerint az emberek mára elfogadták azt, amit tíz éve szokatlannak éreztek, az apátsági terméksorozat kialakítását, pedig a szerzetesek az előző évszázadokban mindig is mezőgazdasági bázison működtek, ez teremtette meg a lelkiséghez a hátteret.

– Az apátság levéltárában található jegyzeteket fel is használtuk a dűlők, a szőlőfajták kiválasztásakor – szögezte le Liptai Zsolt főborász és elmondta, hogy a pincészet ötvenhektárnyi saját telepítésű ültetvényének eddig kétharmada fordult termőre. Így négy év múlva fog majd csak teljes kapacitással működni a borház, amely évente több mint háromszázezer palack minőségi bor készítésére alkalmas. Ezért is mondja azt a szakember, hogy még nem aknázták ki minden lehetőségüket, de boraik már most is rendszeresen eljutnak Hongkongba, Japánba, Finnországba, Belgiumba, Angliába és a legnagyobb külföldi piacuk az Egyesült Államok.

Olvasóink írták

 • 11. Tabornok 2010. szeptember 10. 16:01
  „Az Úr segítette ŐKET!”
 • 10. bejás 2010. szeptember 09. 16:29
  „Révfalusi szunyog ,,,igy jártál ,,te kis okos tojás”
 • 9. annobon 2010. szeptember 09. 13:51
  „8-ast befejezem (ha nem baj): Mint a lumpenprolik a kannásbort...”
 • 8. szocdem 2010. szeptember 09. 13:39
  „1.
  Ahhoz is fizeti az állam a támogatást (egyházaknak milliárdokat).
  Abból lehet is jó bort előállítani.

  Csak az a baj hogy a papok a támogatásokat így elisszák a saját pincéjükben. Mint a lumpenprolik...”
 • 7. annobon 2010. szeptember 09. 10:06
  „Az apátságnak mindig jó volt a menedzsmentje! Majdnem minden évben többmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, különböző Eu-s és nem Eu-s pályázatok kapcsán. Ebből a többmilliárdból már igazán jut annyi repikeret, hogy simán az ´Év picészete´ legyen a borházuk. Szóval sok pénzzel bármi elérhető, főleg ha némi "égi" támogatás is vegyül hozzá!
  Tudom, hogy nem teljesen idevaló a téma (off), de kikívánkozik belőlem: kábé két éve, egy hatalmas uniós apátsági felújítás után (már az új - ultramodern - látogatófogadó épülettel felszerelve), két mozgássérült miskolci unokaöcsémnek szerettem volna megmutatni a magyar történelmünk egyik alappillérének számító pannonhalmi főapátságot. Nos röviden a lényeg: semmi sincs akadálymentesítve, az új épületben csak a vetített kisfilmet tudtuk megnézni, aztán a hegyoldali kiépített látogatóösvényen jól leizzadva feltolhattuk őket a vár alá, de magába az épületekbe (könyvtár, templom, kerengő, stb.) NEM TUDTUK őket bevinni! Egyszerűen a többmilliárdból nem jutott senkinek az eszébe egy mozgássérült bejáró!!!! (on)”
 • 6. gig-big 2010. szeptember 08. 20:41
  „Azoknak a borászoknak (kis borászatok) felmenői is mind cselédjei voltak a papsziknak...
  Hajrá II. József!!!”
 • 5. janika 2010. szeptember 08. 19:38
  „"Szuvari" azok a borok nincsenek megszentelve.”
 • 4. Szuvari 2010. szeptember 08. 14:58
  „Vicc! Felpécen, Szemerén, Barátin, Nyúlon, Écsen, Pannonhalmán Legalább egy-egy jobb pincészet található. Igaz, hogy ezek kis, legtöbbször családi vállalkozások, és nem mega-giga méretűek, de jó bort, elérhető áron ezekben kell keresni. Zsolt nagy lett, akár csak a pincészet.”
 • 3. fióka 2010. szeptember 08. 12:24
  „megy is a dinom-dánom az ima után.ámen:)
  1. Révfalusi-szúnyog 2010.09.08. 08:41--->járjál misére a misebor ingyen van legfeljebb kérsz repetát:)”
 • 2. janika 2010. szeptember 08. 10:12
  „Mindent egy helyen! Hát ha berúgnak és elkövetnek valami nem helyen valót, akkor ott mindjárt meg is gyónhatják. Főleg a politikusok annyi pénzért, amit ide halmoznak.”
 • 1. Révfalusi-szúnyog 2010. szeptember 08. 08:41
  „Jók a boraik, csak nagyon drágák. magamfajta borivó ember nem engedheti meg magának mindennap. Így aztán csak ünnepeken isszuk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videó Győr belvárosából - 1990-ből

Utazzanak velünk vissza 20 évet és nézzék meg, milyen volt Győr belvárosa a rendszerváltás idején! Tovább olvasom