Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Az év emberei 2014

Kisalföld-díj – elismerést kapott az anya, a közösségszervezők, a fizikus és az életmentő.

Szerkesztőségünk idén második alkalommal választotta meg az év embereit. A hétköznapok hőseit kerestük a Kisalföldön, akik példát adtak a környezetükben élőknek emberségükkel, munkájukkal, közösségi aktivitásukkal vagy éppen bátor kiállásukkal.

Egy családias vacsora keretében, csütörtökön este adtuk át Győrben a Kisalföld Év Embere 2014 díjakat. Győrből Horváthné Bihari Rita, Sopron környékéről a balfi Huszár házaspár, Mosonmagyar-
óvárról Pacher Tibor, a Rábaközből a csornai
Halász Ádám kapta az elismerést.

Sosem felejtenek el, Dominik

Győrben a 2014-es év embere lett Horváthné Bihari Rita, a kis Horváth Dominik József édesanyja. A 2013-ban már megműtött, agydaganatos kisfiúról ez év június elején minden addiginál szomorúbb hírt kaptak a szülők: hogy ez kisfiuk utolsó nyara. Ezután egyetlen cél hajtotta őket: hogy ezt a nyarat széppé varázsolják. Ehhez segítségre volt szükségük. Valóságos nemzetközi kampány indult az ügyért, s az emberfeletti szülői odaadásnak köszönhetően a mosoly egy napra sem tűnt el a kis arcról. De a felajánlások egy részére nem jutott idő. Dominik augusztus 19-én hajnalban eltávozott.

Ritáék története a gyermekért vállalt áldozaton is túlmutat, hiszen megőrizve a nyáron kialakult, internetes közösségi kapcsolatokat, alapítványt hoznak létre, hogy segíthessenek kisfiuk sorstársain.

Horváthné Bihari Ritának jólesett az elismerés. Nem a múltról, a jövőről kérdeztük.

– Elkészült ősszel a Mosolymanó Alapítvány alapító okirata, de úgy szeretnénk belevágni, hogy kellő anyagi erő álljon mögötte. A fővédnökséget Borkai Zsolt polgármester úr vállalta és a napokban sikerült elnyernünk az ETO FC támogatását is. Bízunk benne, hogy hamarosan segíteni tudunk Dominik sorstársain.

Balf a kultúráé marad

A balfi Huszár házaspárt is díjaztuk. Ők üzemeltetik Balfon a népszerű kultúrházat, találták ki és rendezték be például a Horváth Teri-emlékszobát. Betlehemet, adventi koszorút állítanak, mindenszentekkor a temetőkoncertet szervezik. Balfon – általuk – mindig történik valami. Életük az irodalom, a képzőművészet, a zene. – Nagyon jólesett és számunkra a lehető legjobbkor érkezett ez a visszajelzés – mondja Huszár László. – Sok volt mostanában a bizonytalanság a munkánkban, magam a tizenöt éves szerkesztői munkát is kénytelen voltam abbahagyni a Balfi Híreknél. Annyit biztosan mondhatok, hogy a kultúrház úgy fogadja a nézőket, mint eddig. Ha kultúrára vágyik, nyitva vagyunk – mondja a díjazott pár férfi
tagja.

Célja időkapszulát küldeni a Holdra

Pacher Tibor mosonmagyaróvári származású fizikus, a Puli Space Technologies alapítója, csapatának vezetője is az év embere lett. Két űrkutatással kapcsolatos projektet vezet, a Puli Space Technologies küldetése olyan új technológiák kifejlesztése, melyek lehetővé teszik űrjárművek rendszeres indítását a Holdra. A fizikus új dimenziókat nyitna meg befektetők számára, akik a világűr üzleti lehetőségeinek kihasználása iránt érdeklődnek. A korábban meghatározott 2015-ös határidőt a kiíró 2016 végéig tolta ki, ami nagyon jó hír a versenyzőknek, akik a Holdra robotot küldenek a Google Lunar X Prize program keretében. – Az egyik célunk, hogy sugárzásmérőt és úgynevezett időkapszulát küldjünk a Holdra, de a fő cél természetesen önmagában az, hogy megnyerjük ezt a versenyt. Ha sikerül, akkor az USA, Oroszország és Kína után Magyarország lenne a negyedik nemzet, amelyiknek eszköze van a Holdon – mondja Pacher Tibor.

Ádám harmadszor mentett életet

Halász Ádám 12 éves, a csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola tanulója. Édesapja életét mentette meg, amikor váratlanul leesett a vércukorszintje és rosszul lett. Ketten voltak otthon, Ádám azonnal látta, hogy nagy a baj. A padlóra fektette ájult édesapját és rohant segítséget kérni a szomszédokhoz. A felnőttek a mentőket riasztották, de Ádám tudta, hogy most gyorsan kell cselekedni. A hűtőszekrényből kivette a szükséges injekciót, felrázta, a fecskendőbe töltötte és kérte az ott lévő felnőtteket, adják be apjának. Ők azonban tétováztak, erre a fiú maga adta be a szert. Komoly fiúnak ismertük meg a 12 éves Ádámot, előttünk keveset beszél, mégis határozott. – Hát gratuláltak – feleli arra a kérdésre, hogy mi volt a többiek reakciója, amikor meghallották jelölését.
Édesapja, Halász Péter kérdésünkre elmesélte: kisfia már négyéves korában is megmentette őt egy hasonló helyzetben, amikor házuk előtt jelezte: „Kisfiam, nem vagyok jól." – Akkor is ő ment fel az emeletre, becsengetett a házunkban lakó doktornőhöz, s tíz perc múlva a kórházban voltam – mondja az apa, majd ennél is meglepőbbet árul el. Ádám idén tavasszal kimentett egy négyéves kisgyereket a győri uszoda vizéből.

– Meglátta, hogy a kisgyerek bement szülő nélkül és elmerült. Kisegítette a vízből, akkor már a nejem is ott volt, együtt kihúzták – idézi fel az apa a szerencsésen végződő tavaszi eseményt, amit aztán nyáron az életmentő tett követett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így menjen a NAV-hoz az ünnepek alatt

A NAV megyei adóigazgatósága győri és csornai ügyfélszolgálatának nyitva tartása módosul. Tovább olvasom