Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Az első lépés ára

Győr - Gina ötéves és nem tud járni. Édesanyja ölelésébe csimpaszkodva csendes mosollyal fürkészi az idegent: vajon megértetheti vele, hogy abban, amin végig kell mennie nap mint nap, ártatlan?
– Nem az a fontos, amin a kislányom keresztülment, hanem az, hogy van esély a javulásra – Lukácsné Végh Renáta küzdelmes élete Gináról szól, annak a törékeny testbe kényszerített emberfeletti erőnek a feltétlen támogatásáról, amely újabb és újabb csatát nyer az agykárosodással szemben a gyönge végtagok feletti uralomért. A kislány öt évvel ezelőtt oxigénhiányos állapotban született, epilepsziás, szellemileg sérült, mozgásában korlátozott. Ám tud szeretni, ölelni, és a reá mért méltatlan életminőséget megcáfolva enni, inni, ülni és biciklizni. Imádja a gyerekeket. Az oviba akkor sikerült beilleszkednie, amikor édesanyja megértette, Gina megérett rá, hogy elmagyarázza neki, ő miért más, mint a többiek. Ez az a kislány, aki ha kell, „lemászik" még öt kört a szobában csak azért, hogy elmehessen a bábszínházba és ez az a kislány, aki nemsokára azt is megtanulja, hogyan rendezgesse magabiztos lépésekké apró lábacskái bátortalan próbálkozásait. A járókeretet édesanyja kinézte, már csak arra a speciális foglalkozásra lenne szüksége, amely során ehhez szaksegítséget is kap.

Anya és lánya minden akadályt legyőznek. Ha Gina megkapja a lehetőséget, hamarosan a járást is kipipálhatja. Fotó: H. Baranyai Edina
Anya és lánya minden akadályt legyőznek. Ha Gina megkapja a lehetőséget, hamarosan a járást is kipipálhatja. Fotó: H. Baranyai Edina

Ám hiába az életösztön, a történet ezen a ponton kis híján megszakadt. A család elszántsága kevés volt ahhoz, hogy legyőzze az évek során elviselhetetlenné vált anyagi terheket. A patikában és a gyógytornászoknál hagyott tízezreken felül nem jutott a heti egyszeri, alkalmanként négy és fél ezer forintba kerülő foglalkozásra. Már-már veszni tűnt az újabb leküzdhető akadály, az első önálló lépések reménye, amikor a családnak azt tanácsolták, hogy nyissanak számlát Gina megsegítésére. A harc így folytatódhat és tovább szurkolhatunk a kislánynak, akinek erejét ismerve szinte bizonyos, hogy édesanyja nemsokára büszkén újságolhatja majd el: elindult! (Az OTP banknál vezetett 11773377-00644442-es számú számlaszámra köszönettel vár a család minden jó szándékú hozzájárulást.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kiváló tanító emlékére

Rábapatona - A közelmúltban az egy éve elhunyt tanító, népművelő Eőry Endre emléke előtt… Tovább olvasom