Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Az Auchan idén nem épít áruházat Győrben, de 2013-ban elindulhat a beruházás

A kisalfold.hu információ szerint az Auchan leghamarabb 2013-ban tudja elkezdeni a győri kereskedelmi központ építését. A beruházás rendezési tervének módosítását várhatóan pénteken elfogadja a győri közgyűlés.

A győri közgyűlés pénteken tárgyalja és várhatóan el is fogadja a Győr-Szélesföldek, M1 autópálya és a 83. sz. főút mellett tervezett kereskedelmi parkkal kapcsolatban lefolytatott rendezési terv módosításának ismertetését.

Lassan négy éve ismert, hogy a francia tulajdonú áruházlánc is le szeretne telepedni Győrben, s kihasítani egy szeletet az évről évre bővülő kiskereskedelmi tortából a megyeszékhelyen.


A győri közgyűlésről online tudósít pénteken 10 órától a kisalfold.hu a Városházáról. 


Számokban a megaberuházás

A győri főépítész, Révi Zsolt jegyezte előterjesztés öt pontban sorolja fel a fejlesztés várható pozitív hatásait.

Ezek között szerepel - többek közt - a helyi gazdaság erősítése, a munkahelyteremtés, a régészeti emlékek feltárása.

Az Auchan-beruházás 34 hektáron valósulna meg, melyen legfeljebb tíz építési ingatlan alakítható ki.

A tervezett épületek maximális magassága 15 méter lenne úgy, hogy egy 30 méteres reklámtorony elhelyezését engedélyezik. Az épületek megengedett legnagyobb szintszáma három emelet.

A terület maximális beépíthetősége 25 százalék, míg a minimális zöldfelület 40 százalék a dokumentum szerint.


A nyitás napja még odébb van.
A nyitás napja még odébb van.


Sikerült orvosolni az Achilles Park kifogásait  

Utóbbi azért is lényeges adat, mert az Auchan fejlesztési terület közvetlen közelében terül el az Achilles Park, s az üdülőterület - mely egyébként védett természeti területen helyezkedik el - tulajdonosai két éve, 2010 nyarán ellenezték a beruházást.

A rendezési terv módosítása szó szerint úgy fogalmaz az Achilles Parkkal kapcsolatban, miszerint "a tervezési helyszínen a fejlesztő kereskedelmi, szolgáltató épületek, valamint azok kiszolgálásához közlekedési területek és felszíni parkoló felületek kialakítását, illetve ezen épített elemeket ellensúlyozandó növénytelepítések megvalósítását tervezi a szomszédos üdülőterület érzékeny környezeti adottságait figyelembe véve".

A kisalfold.hu az Achilles Park egyik tulajdonosát, Dimitriu Ádámot megkereste, aki kérdésünkre elmondta: "az utóbbi két évben a felek álláspontja közeledett egymáshoz, s több olyan pontot (növényzettelepítés, zajvédő domb kiépítése) is sikerült elfogadtatnunk, mely garantálhatja az üdülőterület nyugalmának folytonosságát".

Az Auchan szem előtt tartja a szakhatóságok javaslatait, észrevételeit

Az előterjesztés több hivatal, mérnöki kamara, erdészet, növény- és talajvédelmi igazgatóság, a megyei közút, a közlekedés felügyelet, valamint a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatóságának javaslatait és észrevételeit tartalmazza, melyeket az Auchan a dokumentum szerint "tudomásul vett és szem előtt tartja".

A rendezési terv módosítását teljes egészében ide kattintva tölthetik le, míg itt tekinthetik meg a szabályozási tervjavaslatot!


A régészeti beruházás tavaly nyáron zajlott az Auchan-beruházás tervezett helyén - fotó: Bertleff András.
A régészeti beruházás tavaly nyáron zajlott az Auchan-beruházás tervezett helyén - fotó: Bertleff András.


"A hipermarket és a hozzá tartozó butiksori üzletek egy időben készülnek el"


A győri Auchan-beruházás kapcsán portálunk megszólaltatta a francia vállalt kommunikációs igazgatóját, Gillemot Katalint.

"Még nagyon a történet elején járunk. Már évek óta tudjuk, hogy Győrben szeretnénk áruházat, az eddigiekhez képest annyit változott a helyzet, hogy a terület megvan.

Mint a legtöbb esetben, itt is kereskedelmi központban gondolkozunk, tehát a hipermarket mellett kis kereskedelmi- és szolgáltató egységeket tervezünk a butiksoron az ingatlangazdálkodással foglalkozó Immochan társvállalattal együttműködve.

Az ő feladatuk lesz az is, hogy a helyi igényekhez jól illeszkedő szakáruházakat is hozzanak a területre. Mindez azt jelenti, hogy a hipermarket és a hozzá tartozó butiksori üzletek egy időben készülnek el.

Az, hogy a szakáruházak mikor és milyen ütemezésben tudnak megjelenni a területen, nem tőlünk függ" - kezdte Gillemot Katalint.


Ahol már megnyitott a bolt, s megy az üzlet.
Ahol már megnyitott a bolt, s megy az üzlet.


2013-ban sor kerülhet az építkezés elindítására


Arra a kérdésünkre, hogy a tervek szerint mikor készülnek elindítani a beruházását, azt a választ kaptuk: "az egészen bizonyos, hogy ebben az évben nem indul el a fejlesztés.

Az engedélyek függvényében, reményeink szerint talán 2013-ban sor kerülhet rá. Jelenleg az adminisztratív előkészületek vannak folyamatban".

Arra a felvetésünkre, hogy körülbelül milyen nagyságú költségvetésből valósítható meg a győri beruházás, Gillemot Katalin úgy felelt: "korai lenne még konkrét számokról beszélni.

Eddigi tapasztalataink szerint 1-1 hipermarket megépítése, a hozzá kapcsolódó infrastrukturális beruházásokkal együtt 10-15 milliárd forintba kerül, s átlagosan 400-500 munkahelyet teremt közvetlenül, miközben az építéssel összefüggő munkahelyteremtés is jelentős".

Az Auchan kommunikációs igazgatója végezetül arról tájékoztatta portálunkat, hogy "ugyan készültek már látványtervek a győri Auchanról, de ezek még nem tekinthetőek véglegesnek, így egyelőre nem szeretnénk ezeket bemutatni a nagyközönségnek".Az Auchan-beruházás eddigi fordulópontjai Győrben

A kisalfold.hu először három és fél éve, 2008 novemberében írt arról, hogy a "francia Tescóként" is emlegetett áruházlánc megvetheti a lábát a kisalföldi megyeszékhelyen, a 83-as főút mentén. Értesüléseinket akkor az Auchan sajtóosztálya is megerősítette.

Az Auchan beruházás miatt 2010 áprilisában tartott lakossági fórumot ide kattintva olvashatják el, míg két éve júliusban a beruházást ellenző szervezetek újabb nyilvános fórumot hívtak össze a tervezett beruházás szomszédságában lévő Achilles Parkban.

Az Auchan bevásárlóközpont tervezett helyén zajló régészeti feltárásokról itt találnak bővebb információkat, illetve beszámolót a régészeti eredmények bemutatásáról.

A győri Reflex Környezetvédő Egyesület tavaly novemberben tiltakozott a beruházás ellen, míg a győri közgyűlés egyhangúan, ellenszavazat nélkül adta meg a piros madár megyeszékhelyi leszállásának elvi engedélyét tavaly év végén


Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. pampuska 2012. augusztus 01. 08:19
  „Bojtárnak üzenem, mindegyik megszólalásához:
  Meglátszik, hogy te már gyerekkorodban is a földet művelted, állatokat terelgettél, termelted magadnak a betevőt! Szerintem iskolába biztosan nem jártál!!! Komolyan mondom, hányinger olvasni az írásaidat, semmi tagolás, semmi vessző, vagy nagybetű!!! Elszédülök, mire elolvasom! Csak azért írom ezt, mert én a cikk elolvasása után elolvasom a hozzászólásokat is, érdekel, kinek mi a véleménye... A tiéidet törölném, ha moderátor lennék!”
 • 32. nagy971103 2012. május 25. 09:31
  „29 bojtárnak:

  kik?”
 • 31. bojtár 2012. május 24. 13:34
  „30. Mankapunka 2012.05.24. 12:21
  már személyes jóslást is vállalsz? ezo tv-be esetleg műsoridőt nem kértél?”
 • 30. Mankapunka 2012. május 24. 12:21
  „bojtár

  Úgy látszik,te sem látod,hogy mi lesz veled 30 év múlva.”
 • 29. bojtár 2012. május 24. 11:36
  „26. nagy971103 2012.05.24. 07:40
  látjátok pontosan ezért a gondolkodás miatt tesznek veletek azt amit csak akarnak és fognak is csak még nem tudjátok mi vár rátok”
 • 28. Primax 2012. május 24. 10:26
  „Legalább lesz Győrben is "Madaras Teszkó"...:)”
 • 27. zsukov111 2012. május 24. 09:43
  „Már megint bizottság inkább épitenének !!!”
 • 26. nagy971103 2012. május 24. 07:40
  „25. bojtárnak:

  Szerintem mindegy, hogy a magyar földesúr kizsigerelt szolgája vagy, vagy a külföldi multinak a rabszolgája. Így sem, úgy sem jársz jól....”
 • 25. bojtár 2012. május 23. 22:17
  „24.OCC 2012.05.23. 21:10
  magyarul te már bele törődtél ,hogy rabszolga vagy a saját hazádba”
 • 24. OCC 2012. május 23. 21:10
  „bojtár!
  "múltik szivatttyuzzák az országból többek között a te adódat"

  Tudod lassan úgy vagyok vele inkább fizetek a multinak, mert ott nem látom mi folyik az adómmal, itthon sajnos látom:
  egyik oldal Közgép a másik oldalon ott volt Globál stb.......aljas magyar tulajdonosi hattérrel

  Tudom, nem ide tartozik.....”
 • 23. OCC 2012. május 23. 20:24
  „A magyar érdekeltségű cég sem fizet többet a dolgozóinak.....
  A külföldiek jóval nagyobb tőkével ill. beszállítói körrel és kedvezménnyel rendelkeznek.
  Adókedvezmények célja éppen a munkahely teremtés semmi más, a "hasznot kiviszi"-tipikus magyar hozzáértés, mintha nem lenne nekünk teljesen mindegy hogy három francia vagy három magyar tulajdonos zsebét tömjük......

  Egyébként a külföldi cégek nem azért jönnek ide hogy hogy ugyanannyi bért adjon zsebünkbe mint az anyaországban, hanem olcsó munkahely+adókedvezmény pl.: Audi”
 • 22. bojtár 2012. május 23. 20:10
  „18.OCC 2012.05.23. 15:57
  "Minek írsz ehhez a témához, ha ennyire unatkozol kapáld a kertedet, ganézd az állataidat, vagy kezd el horgolni télre a pulóveredet!" kösz,de ennek egy részét megcsinálják nekem nincs időm mindenre és ,hogy miért írok eme témában hát azért,hogy az ilyen gyermekded gondolkodással ellátott személyek mint te megértsék az amit 21.öröksoproni 2012.05.23. 18:26 leírt ,hogy ezek a múltik szivatttyuzzák az országból többek között a te adódat amiért fizetned kell még az ük unokádnak szóval tanulj még egy kicsit és kicsit komolyabb gondolkodást”
 • 21. öröksoproni 2012. május 23. 18:26
  „Tabornok
  A franciáknak és a többi külföldinek azért éri meg, mert pofátlanul keveset fizetnek az ott dolgozóknak, akik érdekképviselet híján nem sok mindent tehetnek - legfeljebb nem lesz munkahelyük. Bért nem sokat fizet tehát, adót még kevesebbet, mert kedvezményeket kap az államtól, a hasznot pedig kiviszi.
  Egy magyar érdekeltségű cég ezt nem tudja megtenni, mert a munkavállalók megpróbálnának valahogyan nyomást gyakorolni az államra a bérek tekintetében. Ha adókedvezményt kap, mi értelme volt a beruházásnak? Ha az árak pedig magasak, mert magyar beszállítóktól vásárol minőségi, tehát drága terméket, ki fog ott vásárolni?”
 • 20. Tabornok 2012. május 23. 17:50
  „"Eddigi tapasztalataink szerint 1-1 hipermarket megépítése, a hozzá kapcsolódó infrastrukturális beruházásokkal együtt 10-15 milliárd forintba kerül, s átlagosan 400-500 munkahelyet teremt közvetlenül, miközben az építéssel összefüggő munkahelyteremtés is jelentős"."
  Én ehhez sem értek. Miért kifizetődő a franciáknak, miért nem éri meg a magyar államnak, ugyan ezt megcsinálni?”
 • 19. icalicoh 2012. május 23. 16:46
  „Szerintem a lakosságnak annál jobb minél több van .. A boltok versenyezzenek egymással értünk , kinek mi a szimpatikus odajár ... Aki dolgozni akar ott annak is jobb ha több helyközül válogathat ..(ajánlom a mai
  papír Kisalföldben az olvasói levelek közötti "magyar" kisboltról szólót ..)
  Olvastam már olyat is , hogy kiszámolták mennyi veszteséget okoz az építőiparnak a "plázastop" , meg mennyi extra hasznot a már piacon lévő , de konkurenciától nem tartó többieknek ....
  Meg ugye a láncok egymás ellen tüzelik a népeket , a hatóság is furcsa ( Csornai TESCO , Interspar melleti LIDL stb. ) ezeket mind mondvacsinált okok miatt nem engedték megnyitni ....pl csapadék elvezetés ... gondolom amíg nem volt nyitva , nem volt eső ugye ?

  Ha meg nem megy a bolt , az meg legyen a beruházó gondja .. valami ilyesmi a kapitalizmus ....”
 • 18. OCC 2012. május 23. 15:57
  „bojtár!
  Neked mi is akkor a gondod?
  Megtermelsz mindent otthon, vidéki vagy, nem Neked nyílnak eme áruházak...........
  Minek írsz ehhez a témához, ha ennyire unatkozol kapáld a kertedet, ganézd az állataidat, vagy kezd el horgolni télre a pulóveredet!
  Nem kötelező ezekben az üzletekben vásárolni”
 • 17. bojtár 2012. május 23. 15:09
  „16. Oreg35 2012.05.23. 14:58
  mint írtam is szerencsés helyzetben vagyok és már ne haragudj ha ezt valaki dicsekvésnek veszi annak az agyában valami gond van egyébként meg vidékre kell költözni ott tudod ez sok helyen alap”
 • 16. Oreg35 2012. május 23. 14:58
  „15.bojtár
  Nem mindenki olyan szerencsés mint Ön! Az emberek zöme nem tud állatot tartani és nincsen saját kertje! Rossz helyen dicsekszik!”
 • 15. bojtár 2012. május 23. 14:08
  „14. Primax 2012.05.23. 13:20
  én nem nézem ,már nem hús kell levágom az állatot disznó,borjú,csirke,kacsa felfüstölöm vagy lefagyasztom,zöldség,gyümölcs kell kimegyek a kertbe van minden bőven ami plusz az megy a fagyasztóba vagy befőttnek elrakva a következő évig bőven elég tej kell elsétálok a tej autómatához , kenyeret meg megveszem a boltba nincs kedvem sütögetni:),de párszor sütöttem azt is.”
 • 14. Primax 2012. május 23. 13:20
  „4. bojtár !
  Jól megnézem.
  Jól megnézném itt a közeli kisboltban is a tej szavatosságát, de - érdekes módon - mindig az a része van elmosódva/letörölve...kicsit higítószagú is...valahogyan "letörlődik"...
  Jól megnéztem a boltos hölgyet is, aki miután a mocskos felmosórongyot kicsavarta a vödörbe, lazán beletörölte otthonkája szélébe a kezeit, majd beállt a húsospult mögé kiszolgálni....
  Jól megnéztem azt is, amikor - forró nyári napokon - a kenyeres-pulton ülve a lábait áztatta a mosogatóban, mert melege volt...
  Jól megnéztem kora reggel, ahogyan az előző napi maradék pékárut ( kifli, zsömle ) "beleforgatják" az aznapiba, az embernek az lett gyanús, hogy 10 kifliből 1-2 mindig szikkadt...aztán "kilestem" a műveletet, reggel 5.30-kor...
  Jól megnézem tehát...
  Amúgy : nem vagyok kíváncsi arra, hogy mi hogyan készül...volt szerencsém látni a "húsgyárban", nem gondolkodom olyanokon, hogy a pék vajon kezet mosott-e toalett után....nem érdekel, a piacon vett pucolt baromfi "előélete"....hogy a kifli, amibe beleharapok, hányszor - és hová - esett le...hogy ki tüsszentette/köhögte le a kenyeret...
  Ilyen alapon szinte semmit sem lehetne megenni...:)”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit tegyünk nyáron szemünk védelméért?

Nemcsak bőrünket kell megfelelő módon védenünk a fokozott UV sugárzás káros hatásaitól, hanem a… Tovább olvasom