Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Az Árkád lesz a legnagyobb

Győr legnagyobb üzletközpontja a tervek szerint jövő őszre készül el, és ezer embernek ad munkát.
A Győrben sorra épülő (illetve tervezett) bevásárlóközpontok között is különös figyelem kíséri az Árkádot. Egyrészt a beruházás mérete és összértéke miatt – amely nemcsak a megyeszékhelyen, hanem az országban is az első helyre teszi ezt az építkezést –, másrészt a helyszín és az elmúlt hónapok eseményei okán is. A Rába rt. volt Budai úti telephelye a győri ipar szimbolikus pontja volt, s miután az épületeket lebontották, a terület hónapokig üresen állt. A miértre az engedélyek megfellebbezése adja meg a választ, ami lassan valamennyi győri nagyberuházást elkísér. A német cég az összes engedélyt beszerezte: napokon belül kezdődik az építkezés.

Kattintson a képre >>
A harminchatezer négyzetméteren épülő kétszintes központban 125 üzlet lesz, két nagy textiláruház, elektronikai szaküzlet, önkiszolgáló áruház, sport outlet; sok márkakereskedő és különböző éttermek várják a vásárlókat. Az Árkádot építő ECE Projektmanagement Budapest Kft. ügyvezetője, Gyalay-Korpos Gyula a Kisalföld kérdésére elmondta: a kivitelezővel (a Strabaggal) a szerződést már megkötötték, és terveik szerint az Árkád nem „csupán" bevásárló-, hanem rendezvényközpontként is funkcionál. Sportesemények, koncertek, kulturális események színtere is lesz az épület, és szintén nem titkolt céljuk, hogy ne csak a győrieket, hanem a régióban élőket is fogadja az Árkád. Felmérésük szerint az érintett kereskedelmi övezetben 490 ezer lakos él. Fontos adat még a 100 millió eurós (25 milliárd forintos) beruházáshoz a parkolóhelyek száma: 1250 helyet alakítanak ki.
Az üzletközpont melletti területen az Engel-csoport által tervezett lakótelep (s az ottani 5680 lakás) önmagában magyarázat arra, szükség van-e újabb áruházra a városban.

Ezzel együtt tény, az Árkád nem első és várhatóan nem is az utolsó ilyen nagyberuházás a megyeszékhelyen.
Az Árkád eddigi történetét végigkísérte a Kisalföld, attól a pillanattól kezdve, hogy a győri közgyűlés a 2004. október 30-i ülésén elfogadta a tervmódosítási javaslatot, amely igent mondott a Rába rt. Budai úti telephelyén létesítendő üzletközpontra. Azóta ismert tény: a budapesti Örs vezér téri és a pécsi Árkádot építő ECE Projektmanagement Budapest Kft. 36 ezer négyzetméter alapterületű, kétszintes üzletközpontot létesít, mintegy huszonötmilliárd forintos beruházással: ennek látjuk most a konkrét terveit.

A méreteket illetően még egy beszédes adat: jelenleg a győri Árkád a legnagyobb magasépítészeti beruházás Magyarországon.
A következő lépés az volt, amikor – hosszas tárgyalások után – végre nyilvánosságra hozták a kivitelező cég személyét (Strabagé az Árkád is) Akkor úgy tűnt, az engedélyek beszerzésével a beruházó már finisbe ért, és hamar kezdődhet az építkezés. De nem így történt, az útépítési engedélyeket a sorozatos fellebbezések miatt csak többszöri nekifutásra tudták elfogadtatni (Új csomópontot kellett tervezni ), így a január 1-jei kezdéssel egészen mostanáig várni kellett. Tegnapig a látványtervek sem voltak publikusak; a Kisalföld elsőként közli a leendő üzletközpont képét.

Kapcsolódó anyagok >>

A Rába eladta a területet (2003-11-24) >>
Belvárosi bevásárlóközpont (2003-06-19) >>
Bevásárlóközpont a Csukás-pályán (2004-01-30) >>
Bevásárlóközpont a Gardénia helyén is (2004-08-09) >>
Bevásárlóközpont és táblabíróság együtt? (2002-09-23) >>
Bevásárlóközpont-építési láz előtt Győr (2004-08-05) >>
Gyárból bevásárlóközpont (2005-06-06) >>
Hiányzik a bevásárlóközpont (2005-05-04) >>
Két fejlesztés a Rába-gyár helyén (2002-12-10) >>
Nem a helyi vállalkozások nyertek (2004-12-28) >>
Van hely Győrben a bevásárlóközpontoknak (2005-08-15) >>
Zöld út az üzletközpontnak (2003-10-31) >>
Ötszintes bevásárlóközpont épül (2005-08-07) >>
Új bevásárlóközpontok épülhetnek (2003-07-17) >>
Üzletközpont a Rába helyén (2003-10-28) >> 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verdi szülőföldjén játszanak

Milánóban, a Verdi-konzervatórium ezerszemélyes nagytermében lépnek fel a győri Filharmonikusok. Tovább olvasom