Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Az Aporból London legrégibb egyetemére

Szeptember végétől Varga Péter az Egyesült Királyság egyik legnagyobb egyetemén, a University College London természettudományi karán tanul.

A három nyelven beszélő ménfőcsanaki fiatalembert sok minden érdekli, többek között a matematika, a biokémia és a részecskefizika.

Sportösztöndíj miatt először az Egyesült Államok felé kacsingatott az egyetemi továbbtanulással a ménfőcsanaki Varga Péter. A győri Apor Vilmos katolikus iskolaközpont idén érettségizett diákja kis „terelgetés", tájékozódás után Anglia mellett döntött és sikerrel felvételizett a University College Londonon (UCL), a brit főváros legrégibb, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb egyetemén. Vagyis Péter, aki egyébként az angol mellett spanyolul és norvégul is beszél, szeptember végétől egyike lesz annak a 24 ezer hallgatónak, akik a nagy múltú, a világranglistán negyedik helyen szereplő intézményben folytatják tanulmányaikat.

– Egyelőre még nem tudtam eldönteni, hogy pontosan mit szeretnék tanulni. Az biztos, hogy természettudományos tárgyakat. Azért is nagyon nekem való a UCL, mert ott szabadon, magam válogathatom össze, hogy mit fogok hallgatni. Érdekel a matematika, a biostatisztika, az orvostani fizika, az orvosi biokémia, ugyanakkor foglalkoztat a részecskefizika is – mesélte a sikeres fiatalember, aki odakint folytatni szeretné a sportolást. Sőt, az eddig aktívan művelt úszás mellett a golffal és az amerikai focival is szeretne – legalábbis a „kipróbálás" szintjén – megismerkedni.
Abban biztos, ha végzett egyetemi tanulmányaival, orvos szülei, nagyszülei példáját követve az egészségügyben szeretne elhelyezkedni. Ám Pétert, aki ma indul Londonba, nem a gyakorlati orvoslás, hanem annak tudományos oldala, a kutatás érdekli igazán. Végül arra a kérdésre, hogy mit köszönhet az Apor-iskolának, a fiatalember így válaszolt:

– A tanulmányi eredményeimen túl olyan erkölcsi iránytűt kaptam, amely sokat segít abban, hogy a világ dolgai közt biztonsággal eligazodjak. Emellett fontos útravalóként a céltudatosság, a kulturált viselkedés, az állhatatosság is a tarisznyánkba került az Aporban eltöltött évek alatt.

Olvasóink írták

  • 1. oxana 2013. szeptember 17. 19:15
    „Sok sikert!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modern látogatótér a győri egyházmegyei levéltárban

Modern látogatótérrel gazdagodott a győri római katolikus egyházmegye levéltára - hangzott el a… Tovább olvasom