Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Az ÁNTSZ vizsgálata az új, kétkannás hulladékgyűjtésről

Az ÁNTSZ engedélyezi az új hulladékgyűjtési rendszert, de a jelek szerint a győri tiszti főorvosnak azért oda kellett hatnia, hogy a bomló húst, csontot hetente elszállítsa a szolgáltató.

Mint köztudott, új hulladékgyűjtési rendszer indult Győr térségében: a barna és fekete fedelű kukák rengeteg olvasói kérdést szültek, s akkor a nem éppen virágnyelven írt kommentekről még nem is beszéltünk.

Több lakossági bejelentés is érkezett az ÁNTSZ-hez

A kisalfold.hu információi szerint az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetéhez is eljutott több lakossági bejelentés a két kukás új rendszerrel kapcsolatban.

Ezek többségében azt nehezményezték az emberek, hogy olyan bomló anyagokat, mint például a húst vagy a csontot is csak kéthetente szállította volna el a szolgáltató.


Fotó: Bertleff András.
Fotó: Bertleff András.


"Azt kértük, hogy a bomló anyagokat a hetente elszállított, barna fedelű kukába dobhassák az emberek"

Az új rendszert bemutató lakossági brosúrákban ugyanis az előbbi információ szerepelt, de a Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás portálján a közlemények rovatban (lásd: Korszerű hulladékgyűjtési rendszer 2010 márciusától - Kétkannás gyűjtési mód) még mindig letölthető ez a tájékoztató pdf-formátumban.

Pedig már nagyon nem kellene ott szerepelnie, dr. Pék József, az ÁNTSZ győri kistérségének tiszti főorvosa portálunk megkeresésére megerősítette: "tartottunk szemlét a Győr-Sashegyen lévő Hulladékkezelő Központban, s ekkor a jegyzőkönyvben azt kértük, hogy a bomló anyagokat a hetente elszállított, barna fedelű kukába dobhassák az emberek".

"Ezekkel a feltételekkel nem gördítünk akadályokat az új rendszer működtetése ellen" – tette hozzá dr. Pék József.


Kép: Bertleff András.
Kép: Bertleff András.


"Az ÁNTSZ-szel tartott egyeztetés után eleget tettünk annak a kötelezettségnek, melyet az egészségügyi minisztérium törvényileg előír"

"Az első listák az új hulladékgyűjtési rendszerről valóban nem voltak teljes körűek" – ismerte el Dr. Baranyai Judit, a Komszol környezetvédelmi szakjogásza.

"Az ÁNTSZ-szel tartott egyeztetés után azonban eleget tettünk annak a kötelezettségnek, melyet az egészségügyi minisztérium törvényileg előír, azaz a bomló anyagokat (hús, csont, pelenka) elszállítjuk a komposzthulladék gyűjtésére használt barna fedelű kukákban" – közölte Dr. Baranyai Judit.

"A sashegyi hulladékkezelő központban egy úgynevezett dobrost segítségével minden további nélkül külön tudjuk választani a komposztálásra alkalmas és a bomló anyagokat.

Így a törvényi előírásoknak és nem utolsósorban a lakossági igényeknek is meg tudunk felelni egyben" – zárta szavait Dr. Baranyai Judit.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. alkutya111 2010. március 29. 08:01
  „"...A rendszert működtető Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) nem akarta a nagyhét időszakában megváltoztatni a rendszert,...."
  Nem is tudta volna, hisz fel sem készültek rá.
  Úgy a kommunikációban, mint a kivitelezésben még sok a tennivaló. Amire közel egy évük volt, azt nem lehet így amatőr módon egy hónap alatt elintézni. Illetve lehet, de ennek ez a következménye, ami lett. A rendszert használók közel 60%-a információhiányban van. Nem kaptak megfelelő információt, ha kértek akkor lekezelő stílusú válaszokat kaptak. Erre utaltak a március eleje óta történő bejegyzések is.
  Sok kérdés nyitott még a lakosság előtt. Ugyanis a rendszer használóinak több mint fele nincs megfelelő információval ellátva.
  Az, hogy a Kisalföld újság oldalain és a honlapon valamint szóróanyagokon - melyek kb. 20%-a jut el a célszemélyekhez - próbálkoznak a kommunikációval, nem teljes körű. A Veszprém megyei és Komárom megyei települések - ebből közel 40 van a rendszerben nem jutnak információhoz. Nekik nem jár Kisalföld! A szórólapok pedig nem mindenhova jutottak el.
  Talán sziszifuszi módon végig lehetett volna járni minden települést a szolgáltatónak egy lakossági fórum erejéig. Még nem késő! De ehhez be kell vállalniuk Önmagukat, ami nehéz diónak látszik. Voltak fórumok elenyésző számban - a települések 10%-át meghaladó számban - de ez kevés. Ugyanis K.B. olyan vezetőtársakkal dolgozik, kiknek nincs saját bevállalóképességük. Ők visszamutogatnak az ügyvezető felé, mikor konkrét kérdésekre konkrét válaszokat kellett volna kapniuk a hallgatóknak.
  Ezek mindazért fontosak, mert egy nagyon jó rendszer bevezetését rontja el egyesek dilettáns hozzáállása.
  A nagy zavart ezek okozzák Tisztelt K.B. ! Nem kell ezen csodálkoznia Önnek. Önnek a nagy szakmai tudása mellett rengeteg olyan vezetőtársa van akik a túlélésre játszanak, az Ön "farvízén evezve". Ez pedig sok mindent elmond!
  Talán meg kellene várni a választások végét, s talán akkor letisztulva, esetleg új, hozzáértőbb és hitelesebb emberekkel fél év alatt rendbe lehet(ne) tenni mindazt, amit a KOMSZOL jelenlegi vezetőállománya elrontott.”
 • 29. VargaP 2010. március 26. 06:28
  „Én még semmilyen tájékoztatást nem kaptam arról, hogy április 5-e után milyen ütemben kell kitennem a kukákat. Mit akar Kovács Úr indítani?, vagy húsvétkor döntsem el melyik szemét melyik kukába, vagy válogassak? Ez megint csak átgondolatlan, felelőtlen vezetőre utal.”
 • 28. polgar79 2010. március 25. 17:15
  „Dr.Horváth nálunk van gyűjtőhely palackoknak ,minden másnak is mint írtam korábban de onnan se viszi el a komszol rendszeresen hanem amikor már beterítették a fél utcát a palackok és beszólnak vagy 500 an telefonom hogy mi lesz ezzel.A szeles idő egész szépen elrendezi ilyenkor a dolgokat.A kóbor kutyákról nem is beszélve.Jó ötletnek tartom csak pl nyugati szomszédainknál vagy 40-50 éve így megy, ne akarjunk egyszerre a legjobbak lenni ezen a téren.Át kell nevelni az embereket de a logisztikai háttérnek is 100% ig működnie kellene.Na egyik sem tökéletes még de szerintem 10 év kell hogy rugalmasan működjön a dolog.”
 • 27. kanga64 2010. március 25. 14:58
  „Évek óta szelektíven gyűjtöm a szemetet, de ettől még nem oldódik meg a csont/hús/pelenka-probléma.”
 • 26. Agent 2010. március 25. 14:48
  „24, illetve oké, rendben, végülis elvégzem akkor a munka egy részét a szolgáltató helyett, ebben az esetben szeretném, ha a szemétdíj azonnal csökkenne (nem "majd valamikor a jövőben")”
 • 25. Agent 2010. március 25. 14:41
  „nincs szelektív a településen, oppá.”
 • 24. domino03 2010. március 25. 14:36
  „Osztom Dr. Horváth nézeteit, végre vki aki nem csak panaszkodik, és fikázza az új rendszert, hanem próbálja megérteni mi is lehet ennek az egésznek a lényege. Szörnyű, hogy az emberek többsége nem képes egy kicsit sem változtatni az addig megszokott dolgain, mert az mennyire macerás már, hogy külön kell válogatni a szemetet és még a szelektívbe is el kell néha sétálni. Hát igen, pont az ilyen begyöpösödött emberek miatt tart ez az ország még mindíg itt. Szánalmas.....:(”
 • 23. Dr.Horváth 2010. március 25. 13:36
  „Éljen a sok, a környeztünkért, földünkért felelősséget érző ember. Nehogy má´ válogatni kelljen a szemetet! Nehogy má´ el kelljen menni a szelektív gyűjtőig! Nehogy má´ egy kis kényelmetlenség azért, hogy az unokáink ne a szemétdombon nőjenek fel.
  Nem állítom, hogy a Komszol tevékenysége tökéletes és a rendszer profi. Nem, nem az, jócskán van rajta javítanivaló. De a hozzáállás néhány hozzászóló részéről, hát, finoman is szólva nem európai.
  És most tessék, lehet tovább szidni mindent és mindenkit...”
 • 22. Agent 2010. március 25. 13:17
  „21 én egy egyszerű szemétprésben gondolkodom, így akár 60-70kg szemét is befér egyszerre a kukába, tehát így jártak, kihúzták a gyufát rendesen tegnap az otthagyott szemeteszsákkal.”
 • 21. dr73 2010. március 25. 13:08
  „A győrújbaráti kivezető út mentén is látom a kidobált szemeteszsákokat.Gondolom így akarják páran kifejezni a komszolnak: nem jó ez a rendszer.
  Ezzel nem fog meg több pénzt komszol "barátunk",hisz jöhetnek az utak mentén a dolgozói és szedhetik össze a szemetüket.”
 • 20. alkutya111 2010. március 25. 11:52
  „Egy idézet az eddigi hozzászólásokból, ami jól is hangzik.
  "...A Komszol ügyfélszolgálatára kell jelezni a hibás vagy a nem teljesítéseket.
  Talán lesz valaki - Szabó S. vagy K.B. - aki intézkedni is fog.
  Igaz most fennforgás van a Komszol-nál. Még nincs meg az április 5-től bevezetendő új rendnek a logisztikája.
  Aki ott van a tűznél nem alkalmas rá, aki meg tán alkalmas lett volna rá, azt elküldték vagy felmondott.
  Mindenesetre nagyon várja már úgy a lakosság, mint a szolgáltató jóérzésű munkavállalói, a választás végét jelentő április 25.-ét. Utána remélhetően megszűnik az "átkos korszak" és az értelem - bár ebből nem sok van a vezetői körben - jön elő úgy a munkavégzés, mint a megbecsülés terén..."
  Szóval az otthagyott szemét miatt a KOMSZOL ügyfélszolgálatát kell hívni 8:00-16:00 között.
  A beírás szerint ha nem a kukás autó, akkor Szabó S. vagy K.B. elviszi a szemetet!”
 • 19. citromfa 2010. március 25. 10:41
  „zserbó!
  Szerintem dobjuk nyugodtam a barna fedelűbe a zacskót amiben a húst vettük,a szalámi héját is.Majd a komszol úgyis kiválogatja.
  Bár szerintem 1 nap alatt azt is bekö...-ik a legyek.”
 • 18. citromfa 2010. március 25. 10:31
  „Nálunk is hegyekben áll a neyonzsákba a szemét a kuka mellett.A szomszédban is.A szembeszomszédban is.
  Ezek szerint nem egyedüli a problémám.
  Egyik helyen nincs kutya,a miénket nem érdekli.De a másik helyen játékos a kutya:hatalmasat játszott a szemeteszsákokkal:az egész udvar tiszta szemét!
  Eddig nálunk is elvitték a kuka mellé kitett zsákot.Úgy nézett ki az utca mint lomtalanításkor.Végig halomban a szeméttel teli zsákok a kukák mellett.De még elvitték.
  Győr felé menet mindenhol szemeteszsákok az út szélén,amik a múltkor még nem voltak ott.Ha arra megyek 1 hét múlva még több lesz.Mi lesz 2-3 hónap múlva?”
 • 17. dr73 2010. március 25. 08:52
  „Igen,majd megveszem a lebomló zacskót.Hogy is van ez?Hülyének nézik az embert.
  Nem válogatok ma sem.Minden a feketébe megy.Ami marad,az meg a Marcalvárosi kukákba landol.”
 • 16. szmama 2010. március 25. 06:10
  „Nálunk nincs kicserélve a kuka DE NEM is viszik el a szemetet 1 hónapja. Lelassít a kukás autó és tovább megy. A csekk be van fizetve de hiába.”
 • 15. Agent 2010. március 24. 20:45
  „ázz, itt hagyták az egy darab kuka mellé tett zacskót, megoldás, ha ugrálni is kell rajta, és 50kg lesz a kuka, következőleg akkor is beleerőltetem:)”
 • 14. polgar79 2010. március 24. 15:42
  „Nekem csak azzal van gondom hogy elviszik a komposztnak való szemetet jó pénzért majd ha venni szeretnél komposztot akkor meg fizessed ki a komposztot amit gyakorlatilag a te szemetedből is készülhetett.Vidéken is vannak tárolóhelyek petpalack,konzervdoboz,stb de ki megy el vele a falu másik végére?Hát nem sokan.Pont tegnap vittük el a mi petpalackjainkat és döbbenten tapasztaltuk hogy 10m2 placcon műanyag üvegek vannak szanaszét mert már vagy 1 hónapja nem vitte el a kommunális.Nem csak nekünk kellene igazodni ehhez a szelektív gyűjtéshez hanem a szolgáltatónak is ésszerűen kellene gondolkodnia és dolgoznia.Faluhelyen ki fogja a barna fedelű kukát tölteni?Szerintem nem sokan.A feketét meg 2 hetente elviszik.Ha megtömöd akkor meg nehéz lesz és nem viszik el.Volt rá példa?Kérdés:Szemétprést lehet használni?Mert ha igen 3 hónaponként teszem ki a szemetet igaz lesz vagy 50kg a kuka de pl a franciáknál amikor dolgoztam mi préseltük a hajón a szemetet és töredéke lett a szemét.”
 • 13. kanga64 2010. március 24. 15:14
  „Dr. Horváth! Próbáltál már lebomló, komposztálható zacsiban bármit is kitenni mondjuk, ősszel/tavasszal, mikor az éjszakai és a nppali hőmérsékletingadozások még nagyok?! Csak mert a "cucc" befülled napközben, az éjszakai hideg jóvoltából lecsapódik benne a pára és szétázik az egész. Vagyis ott vagy, ahonnan elindultál, duplán bűzli, rothad benne minden.”
 • 12. Mankapunka 2010. március 24. 12:01
  „A mi WC-nket nem akarják még megvizsgálni??????????”
 • 11. Agent 2010. március 24. 11:09
  „10.
  "Mielőtt elönti a (háztartási)szemét az árkokat, erdőket, mezőket..."

  Sajnos ennek már látható jelei vannak, ezt persze fele fele arányban okozza a balfék komszol illetve a barom állatjai, akik képesek kidobni a szemetet az út szélére, ha megtelt a kuka.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendalapítóra, Szent Benedekre emlékeztek Pannonhalmán

Ünnepi liturgiával emlékezett meg a bencés közösség a rend alapítójáról, Szent Benedekről. A jeles… Tovább olvasom