Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Az abdai repülőgép Kassán landol - fotók

Speciális szlovák katonai járművek, s magyar túlméretes szállítmánybiztosítók várták a 85-ös és az 1-es főutak kereszteződésénél pénteken, hogy a korábban ott álló IL 18-as darabjait felpakolják a trélerekre. A Kisalföld megtudta, Kassára szállítják a vasmadarat egy magyar-szlovák csereprogram keretében, s ott állítják ki eredeti MALÉV színekben.

Végleg elhagyja a Győr melletti Elvis-parkot a korábban ott étteremként működő IL 18-as repülőgép. Speciális szlovák katonai járművek érkeztek, hogy elszállítsák a vasmadár darabjait Kassára, egy magyar repüléstörténeti kiállításra.

A Légiközlekedési Kulturális Központ szóvivője, Samu Ádám megerősítette információnkat, elmondta, egy magyar-szlovák csereprogram keretében kerül a gép Szlovákiába.

Végleg elhagyja az abdai Elvis-parkot az IL 18-as repülőgép. Fotók: Mészáros Mátyás

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren egy XXI. századi elvárásoknak megfelelő repülőmúzeum és légiközlekedési látogatóközpont létrehozására adott a kormány 95 millió forintot. Az erről szóló határozat a Magyar Közlönyben jelent meg év vége előtt.

A Győr mellett több mint 20 évig álló IL 18-as felújítása is ebből a pénzből történik. A gép visszakapja eredeti MALÉV feliratát és színeit. A szóvivő elmondta, a gép magyar tulajdonban marad, Kassára szállítását a szlovák fél fizeti.

Ezen felül a csere-megállapodás szerint a Ferihegyen lévő látogatóközpontban egy repülőgép szimulátor és egy ott bemutatásra felállítandó TU 154-es felújításához is segítséget nyújtanak. Többek között alkatrészeket biztosítanak. A szlovák partnertől egy, az ő kiállításukon bemutatott gép is érkezik a magyar repülőmúzeumba.

 A kisalfold.hu 2011. novemberében számolt be arról, hogy kiemelték az Elvis-park épületéből az oda beépített IL–18-ast.

A vásárló, a győri Elvis Szövetkezeti Kft. 1990 júniusától a gépben és közvetlenül mellette egy éttermet, egy 180 férőhelyes teraszt, eszpresszót és éjszakai bárt működtetett. A megnyílt új látványosság kezdetben sok érdeklődőt vonzott. (Múltidéző írásunk itt érhető el.) A különleges létesítmény sikertörténete azonban 2000-ben megszakadt. A hegyeshalmi határátkelőig vezető autópálya-szakasz megépítése után ugyanis szinte nullára esett a forgalma.



hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg Győrben, milyen a fészkes fene, a lópikula vagy a rézf@ bagoly!

A nem létező tárgyak tárlatát Győrbe is elhozták, január 31-ig látogatható. Tovább olvasom