Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Autós üldözés Győrben: rátapadt a cserbenhagyóra egy házaspár

Míg a férj követte a baleset bosnyák rendszámú okozóját, felesége folyamatosan tájékoztatta a rendőrséget. Hajsza zajlott Győr utcáin.

Nem törődve azzal, hogy maga is szabályt szeg, egy cserbenhagyó bosnyák autós után hajtott és üldözőbe vette őt egy szemtanú házaspár Győrben. A hajsza közben egy pillanatig nem veszítették szem elől a menekülőt, rátapadva követték, közben a férfi felesége folyamatosan helyzetjelentést adott a rendőrségnek. A járőrök végül az ő irányításukkal fogták el a cserbenhagyót.

Kutyusa várta otthon az écsi házaspárt, hogy állatorvoshoz vigyék szerda délután. Igyekeztek is haza győri munkahelyükről négy óra után, ám az események átrendezték a programjukat. Aktív szereplői lettek egy autós üldözésnek, amiből a többi közlekedő semmit nem vett észre. Épp az M1-es autópályára akartak felhajtani a 81-es főút kanyarodósávjáról, amikor látták, hogy a sztráda felhajtójában egy autó megfordul, majd rákanyarodik a főútra és balesetet okoz, ezután elhajt a helyszínről.

Az écsi házaspár gondolkodás nélkül a baleset helyszínét elhagyó külföldi autós után hajtott, s addig követték, amíg a rendőrök megérkeztek. Fotó: Bertleff András
Az écsi házaspár gondolkodás nélkül a baleset helyszínét elhagyó külföldi autós után hajtott, s addig követték, amíg a rendőrök megérkeztek. Fotó: Bertleff András


– Az autós figyelmetlenül hajtott egy Töltéstava felől érkező kocsi elé, amelynek vezetője csak úgy tudta elkerülni az ütközést, hogy félrerántotta a kormányt, s a jármű egy jelzőtáblát kidöntve az árokban kötött ki – mondta el lapunknak az a férfi, aki feleségével együtt az autós üldözés főszereplőjévé vált tegnap délután.

– Mi megálltunk, gyorsan megnéztük, hogy a vétlen vezető nem sérült-e, kell-e segíteni. Egy másik autós is ezt tette. Amikor hátrafordultam, hogy megnézzem, mi lett az okozóval, láttam, hogy elhajt a helyszínről. Azonnal úgy döntöttünk feleségemmel: utánamegyünk, óvatosan megfordultam és üldözőbe vettem a cserbenhagyót.

Az adrenalinszint felszaladt a segítőkész férfiben, s lapunknak elismerte: valószínűleg szabálytalanul, de nagy sebességgel eredtek a vétkes sofőr után, akit a sashegyi hulladéktelep vonalában értek utol. Mögéálltak és rátapadva követték. A feleség közben hívta a rendőrséget és tájékoztatta őket mindenről. A cserbenhagyó autós észrevehette, hogy követik, mert irányt váltott, a Graboplast-körforgalomban megfordult és újra a városból kifelé felé haladt a Fehérvári úton.

– Az Ipar úti nagy körforgalom után megállt egy buszmegállóban, gondolván, továbbhajtunk, de mi is megálltunk mögötte, úgy 15–20 méterre. Bár az adrenalin nagyon felugrott bennem, óvatos voltam, közelebb menni nem mertem. Bosznia-hercegovinai rendszáma volt az autónak, ketten utaztak benne... Másfél, két perc után folytatták az utat, a feleségem pedig a rendőrök tájékoztatását. Ekkor annyit közölt az ügyelet, hogy már két kocsi úton van.

Végül a Tatai úti körforgalomban érték be őket a járőrök, emberünk letekerte az ablakot és intett a rendőröknek, hogy az előtte haladót kapják el. Ez meg is történt.

– Az esetnél tanúként szerepelünk, szívesen tanúskodunk is, hiszen súlyos bűncselekményt követett el a külföldi vezető azzal, hogy elhagyta a baleset helyszínét.

Arra a kérdésünkre, hogy máskor is segített-e már igazságérzettől hajtva, a férfi elmondta:

– Ennyi izgalommal járó esetem még nem volt, de korábban se zárkóztam el attól, hogy esetleg magamnak hátrányt okozva segítsek. Most az időveszteség különösebb kárt nem okozott, a kutyánkat, ha később is, de el tudtuk vinni az orvoshoz.

A megyei rendőr-főkapitányság referense, Czank Hajnalka megerősítette: valóban történt anyagi kárral járó baleset a 81-es főúton az M1-es
autópálya-felhajtónál, a balesetet okozó járművezető elhagyta a helyszínt. Őt állampolgári közreműködéssel Győr- ben, a Tatai úti körforgalomban elfogták, majd előállították a rendőrkapitányságra.

 A törvény külön szabályozza a segítségnyújtás elmulasztását és a cserbenhagyást, ám a köztudat mindegyiket utóbbiként emlegeti. Pedig van különbség, és akár börtönt is kaphat, aki nem segít. Ha valaki balesetet okoz, köteles meggyőződni arról, hogy történt-e személyi sérülés, szükség van-e segítségre.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjjal ismerték el az Audi Hungaria duális szakképzését

Egy jól működő képzési program, amelynek segítségével hosszú távon tudják biztosítani a… Tovább olvasom