Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Augusztus 20. a jövőről szól

Augusztus 20.: I. István király szentté avatásának évfordulója, Szent István király ünnepe, de az új kenyér, illetve a magyar alkotmány hivatalos állami ünnepeként is emlegetik.


Soknevű ünnep augusztus 20-a. Évszázadokat és nemzedékeket összekötő tartalmáról és üzenetéről irodalomtörténészt, lelkészt, pékmestert és a jog emberét kérdeztük.

– Szent István kultusza a keresztény magyarság számára a létezés gyémánttengelye. A magyar ember, akár hívő, akár nem, tisztelettel néz fel az államalapító király alakjára. Kultusza halálától mindmáig végigkíséri a magyarság sorsát, kultúrájának, irodalmának alakulását – hangsúlyozta Cs. Varga István kapuvári születésű irodalomtörténész-professzor. – Legendák és krónikák, gyönyörű népénekek után, a magyar történetírás mellett, a magyar irodalom is kivette részét Szent István jelentőségének tudatosításából. Nemzeti irodalmunk is bizonyítja, hogy a magyarság a nagy országépítőt, a ˝nem porladó kezű királyt˝ mennyire tisztelte.

– Nagycenki plébánosként Szent István napja nekünk azért is különös ünnep, mert a Széchenyi István által százötven évvel ezelőtt építtetett, első szent királyunk tiszteletére felszentelt templomunk búcsúja is – említette Henczel Szabolcs atya. – Az ünnep üzenete is különleges számomra: a hazához, a hivatáshoz, a munkához, a családhoz való elköteleződést jelenti, ami több évszázados záloga annak, hogy Magyarországról nem múlt időben kell beszélnünk. Ezért számomra augusztus huszadika nem csak az államalapításra, István szentté avatásának évfordulójára emlékező ünnep, hanem a jövő ünnepe, ami a múlt értékei-erényei mellett a célokról, a reményekről is beszél.


Jelenti a magyar államot alapító István király ma sem befejezhető munkáját. Jelenti a kenyeret, az alkotmányt, hiszen bíróként hivatásom, mindennapi munkám a jog alkalmazása.
Havasiné dr. Orbán Mária
– Különös élmény mindennap találkozni az élettel, az imába foglalt mindennapi kenyérrel. Negyvenkét éve teszem ezt, de még ma is nagy várakozással állok a kemence előtt, vajon mi lett abból, amiért megizzadtam – vallja Gősi János enesei pékmester. – Gyerekkorom jut eszembe, mikor édesanyám sütött és áhítattal álltuk körül testvéreimmel az illatos kenyeret. Ezt az illatot keresem ma is, és legcsodásabb muzsikának azt tartom, amikor kiszedem a kemencéből és kosárba rakom a friss kenyeret és hallom, ahogy a héja pattog.

– Nekem egyszerre jelenti mind a hármat augusztus huszadika. Jelenti a magyar államot alapító István király megkezdett, ma sem befejezhető munkáját. Jelenti a kenyeret, az alkotmányt, hiszen bíróként hivatásom, mindennapi munkám a jog alkalmazása – a jogalkotókkal együtt –, vigyázó szememet az alaptörvényre vetve. Megnézem az alkotmányodat, megmondom, ki vagy! Vagyis – István királyra gondolva – ebből tisztán tükröződik, milyen a viszonya egy államnak például az emberi jogokhoz, a valláshoz – hangsúlyozta Havasiné dr. Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke. – Augusztus huszadika nekem elsősorban nem az ünnepet, hanem a mindennapjaimat jelenti.

Olvasóink írták

 • 4. janika 2010. augusztus 23. 15:36
  „Szerintem sok múlik a bíró becsületességén is a bíró állásfoglalásánál. Persze a törvényalkotók nem véletlenül bújtatják ki a Tábla és a Legfelsőbb bírói szintet a kényes és a szakmájuk felületségét érintő ügyek elbírálása alól törvényesen. Erre való az a törvény, amivel elrendelik, a két testület elé csak is ügyvéd, terjeszthet be beadványt! Így nincs, aki kockára tenné karrierjét az ügyvédek közt! Tehát a peres felet így két-lábbal lehet kirúgni az igazságszolgáltatásból Magyarországon! Ezek a kopasz tények!
  Baka: aggasztóak a bírákat ért minősíthetetlen támadások
  1 hozzászólás
  MTI
  2010.05.03. 17:33
  Értékelem a cikket!


  Aggaszóak a bírákat ért minősíthetetlen támadások - mondta Baka András hétfőn, a Fővárosi Bíróság össz-bírói értekezletének szünetében tartott sajtótájékoztatón.
  ,,´A legalapvetőbb érdek ugyanis az, hogy a konkrét ügy, az elbírálandó jogvita érintettjei tisztességes eljárásban vehessenek részt."

  Nem szégyenlik kiejteni ezen idézett szavakat? Amikor törvényen bújnak ki az igazságszolgáltatás elől!”
 • 3. janika 2010. augusztus 22. 07:57
  „Jelenti a magyar államot alapító István király ma sem befejezhető munkáját. Jelenti a kenyeret, az alkotmányt, hiszen bíróként hivatásom, mindennapi munkám a jog alkalmazása.
  Havasiné dr. Orbán Mária (Kivéve, ha a felületes munka eredményével milliókkal lehet bár kit megkárosítani, hisz e kasztban nincs sem felelősség sem felelősségre vonás!)”
 • 2. háté 2010. augusztus 20. 12:22
  „Azért ha valakit kitüntetnek, egy adott ünnepen,--illene körülnézni, miért is van az ünnep!
  Csak egy részlet!
  Amikor Mária Terézia tudomást szerzett az ereklye hollétéről, mindent elkövetett annak visszaszerzése érdekében. Hosszadalmas diplomáciai tárgyalások után a raguzaiak kiadták, így 1771. április 16-án már Bécsben csodálhatták a hívek, majd nagy pompával Budára szállították. Itt a Szent Jobbot az Angolkisasszonyok gondjaira bízta Mária Terézia, ezzel együtt elrendelte Szent István napjának, augusztus 20-ának megünneplését.”
 • 1. janika 2010. augusztus 20. 06:05
  „Hogy is van ez? Szerintem neki minden nap ünnep míg ezen poszton van. Hogy is került a megyei és e főbírói szintre?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei Borszerda

A tavalyi premier sikere okán idén a Közösségi Bormarketing Alap támogatásával négyszer tartanak… Tovább olvasom