Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Auchan Győrben - a Reflex nyílt levele Borkai Zsolthoz

"A Reflex Környezetvédő Egyesület évek óta tiltakozik a stratégiailag elhibázott városfejlesztési irányok miatt, melyek átgondolatlanul engednek utat bevásárlóközpontok és tömeges lakóingatlanok fejlesztéseknek."


Tisztelt Polgármester Úr!

Az elmúlt hetek történései arra engednek következtetni, hogy a nyilvánosság kizárásával gőzerővel zajlik az Auchan győri beruházásának előkészítése. Az Auchan csoport ingatlanértékesítő vállalata az Immochan a városházán szakértői egyeztetéseken az általa készített kiviteli szintű közlekedési csomóponti tervekről egyeztet a város szakértőivel, míg a honlapján 2011. júniusi nyitással hirdeti a győri beruházás bérelhető ingatlanjait. A Reflex Környezetvédő Egyesület – a lakosság jelentős részével, társadalmi és szakmai szervezetekkel együtt – évek óta tiltakozik a stratégiailag elhibázott városfejlesztési irányok miatt, melyek a rövidtávú anyagi hasznot szem előtt tartva, átgondolatlanul engednek utat bevásárlóközpontok és tömeges lakóingatlanok fejlesztéseknek.

Sajnos az Auchan tervezett beruházása is több szempontból káros:
- veszélyezteti a területen található, kiemelt fontosságú régészeti emlékeket (az ezeket védő jogszabályokat furcsa eljárásrend kereti között gyengítették);
- a közlekedés növekedése miatt jelentősen nő a hatásterület környezeti terhelése;
- zavarja a szomszédos Natura 2000-es terület és a közelben található Fertő-Hanság NP, Pannonhalmi TK természetvédelmi területének élővilágát;
- teret enged az olcsó, rossz minőségű, külföldről származó termékeknek;
- indokolatlanul tovább növeli mind a város, de különösen az érintett területre jutó, az európai átlagot messze meghaladó bevásárlóterületek nagyságát;
- közlekedési káosszal fenyeget, hiszen az érintett útszakasz csak részben bővíthető;
- ellehetetleníti a szomszédos, öko-turisztikai szempontból is jelentős pihenőterületet. Fontos leszögeznünk – ahogy azt a Városstratégiai Bizottság ülésein is elmondtuk – a jelenlegi rendezési terv módosítása nélkül az Auchan nem tudja megvalósítani beruházását, így a város döntéshozóinak adott a lehetőség, hogy megakadályozzák a káros beruházást.

Tisztelt Polgármester Úr, a 2006-os önkormányzati választások kampányában Ön a Kisalföld napilapnak polgármesterjelöltként a következőket nyilatkozta: "Győrben elég a bevásárlóközpont. A hangsúlyt arra kell fektetni, amit a leköszönő városvezetés elmulasztott: védelmet kell adni a helyi kereskedőknek, versenyhelyzetbe kell hozni a kis- és közepes vállalkozókat. A multiközpontok erősödésével hagyták tönkremenni a győri üzlettulajdonosokat. Ezt az önfeladó várospolitikát gyökeresen meg kell változtatni!" (Borkai Zsolt, Kisalföld, 2006. szeptember 22.).

A megválasztása óta megnyitott bevásárlóközpontok, melyekben Ön nyilván csak részben érintett, hiszen a kapcsolódó tervezések, a fejlesztések megkezdése a 2006 előtti időszakra nyúlnak vissza, sajnos ellentmondanak korábbi szavainak.

Tisztelt Polgármester Úr, reméljük, hogy az Ön álláspontja érdemben nem változott 2006-óta és illeszkedik a Fidesz által is képviselt értékekhez, valamint a részben Ön által 2009-ben kezdeményezett „Végy Hazait Mozgalomhoz", mellyel a magyar termékeket és a hazai kis- és középvállalkozásokat igyekszik segíteni. Várjuk válaszát, és egyben reméljük az alábbi kérésünk írásos megerősítését: - Az érintett területen csak olyan beruházás megvalósítását támogatja, mely egyfelől figyelembe veszi a terület sajátosságait: a terület kiemelt fontosságú régészeti emlékeinek és a szomszédos természetileg védett területeinek megóvását, másfelől úgy megvalósítható, hogy ahhoz nem kell módosítani a területre vonatkozó hatályos rendezési tervet. 

Tisztelettel:
Lajtmann József elnök
Reflex Környezetvédő Egyesület

 

Borkai Zsolt polgármester az elején tisztázta: a városrendezési tervet, amely alapján az Auchan ezen a helyen áruházat építhet, az előző városvezetés fogadta el, vitázni rajta már nem lehet. Azon igen, hogy a mostani kabinetje elfogadja-e az Aucan kérelmét arra vonatkozóan, hogy az eredeti terveknél nagyobb áruházat építhessen.

"Az Auchan ennek fejében több százmilliós útfejlesztést valósítana meg, kétszer kétsávosítaná az utat, s körforgalmat is építene a Tesconál" – számolt be a tárgyalási alapról a polgármester, hozzátéve azonban, hogy erről egyelőre nem született megállapodás. Az Auchan terveit eddig kétszer vizsgálta  a stratégiai bizottság, s mind a két alkalommal elutasította azokat.

Olvasóink írták

152 hozzászólás
 • 152. Kusztax 2010. július 28. 16:10
  „Auchant Győrbe !!!! Kell az a bevásárlóközpont. Mert a legjobb hely De miért nem az Eto Parkba költözik, ha már egyszer megépült.. Vagy csak pénzmosás volt? De mindegy... Auchant Győrbe! :D”
 • 151. kenyeres 2010. március 26. 08:57
  „Borkai Úr sz@arik Győr város polgáraira, nem is érdekli, még mindig az olimpiai múltjából akar megélni.
  Igaz, abban az időben ember volt, szerény, hősiesen küzdő igaz ember! Megérdemelt dicsőséggel, büszkék is voltunk rá, DE MA MÁR SZÉGYEN, ÉS MI, MINT GYŐR VÁROS EMBERI IS SZÉGYELLJÜK, ELVEGYÜLT A MOSLÉKBA!”
 • 150. mecsoka 2010. március 22. 21:36
  „elvesztettem a fonalat... hogy jutottunk el az urbanizációtól a kommunista jobbikosig?
  meg mi köze van az achilles park veszett dögeinek a tájvédelmi körzethez? dózeroljuk el az egészet, mert valami .... nem bír a kutyáival?
  meg ha már 10éve húzódik, nyugodtan húzhatják még +10évig :D”
 • 149. adamasz1977 2010. március 22. 21:27
  „Elefánt!

  Komoly érvekt pufoktatsz két sorban! Ki beszél alamizsnáról? Kik alkotják a törvényeinket? Az ilyen jobbikos hőzöngőknek meg inkább az iskolapadot ajánlom! Itt írod hogy bolsevik a hszm-em a következő mondatodban meg arról beszélsz, hogy hány munkahely fog megszünni esetleg az Auchan miatt! És milyen munkahelyek megszünésétől tartasz? A tescoétól? A kikáéról? Milyenről? Semmitre nem tudsz érvelni csak a hözőngő duma! Ott van a 100%-ig Magyar CBA az Eto parkban, igaz? Voltál már ott? Olyan méregdrága árakkal dolgozik, hogy a kocsmában olcsóbban tudsz vásárolni sört. Egyszó mint száz erről szól a verseny! Nagyon sok Magyar beszállítója van a multiknak, nem kell a világvégét hírdetni! De nem baj, majd Vona elvtárs megcsinálja nektek a Turul hipert és az majd nem fog senkitnek ártani!:) Tanulj elefánt, tanulj.......”
 • 148. Elefánt 2010. március 22. 20:52
  „kefas
  Tán jól látod. Fel kell készülni az őszi választásokra!”
 • 147. kefas 2010. március 22. 20:48
  „Auchan Győrben!
  Éljen!
  Tudom azt is ki fogja kivitelezni!
  W.ajon H.ova B.újt?”
 • 146. Elefánt 2010. március 22. 20:29
  „144 adamasz:
  Jó duma, csak egy kicsit demagóg meg bolsevik! Akkor most feküdjünk le mindenkinek, aki valami alamizsnát ajánl? Már enniyre k.... k vagyunk, hogy semmi sem számít?

  145 kisember:
  Azzal valyon számoltál, hogy hány munkahely fog megszünni a néhány új helyett? Kérdezd meg a Kereskedelmi Kamarát!”
 • 145. kisember1 2010. március 22. 20:15
  „De legalább még egy cég, amely munkahelyet teremt, mégha olyan is, amilyen.”
 • 144. adamasz1977 2010. március 22. 20:06
  „Üdv mindenkinek!

  Az én véleményem a következők az olvasottak alapján. Ez az Auchan ügy már jó 10 éve zajlik. Felmerül a kérdés, hogy miért? A jogszabályok és a bürokrácia vesztőiben nem ritkák az ilyen esetek. Nagyon sok Csanaki szidja a rendszert, hogy miért ide. De, fel lehet tenni a kérdést, hogy a csanakiak mivel különbek az Auchannál? Az őslakosok is joggal háboroghatnának, hogy mennyien költözetek ide erre a szép nyugalmas helyre, Persze az ok egyszerű mert többen vágytak nyugodtabb környezetre! Csak egy valamivel nem számoltak! Az urbanizációra! Ez elkerülhetetlen. Amíg világ a világ ez így lesz. New-york sem volt ilyen nagy és nem árulok zságbamacskát, ha azt momdom, hogy Győr is egyre nagyobb lesz és ez így van rendjén. Aki aglomerációban él , az számoljon ezzel. Mindenki a multit szidja, én meg azt mondom, hogy mi miért nem élünk az országunk adta lehetőségekkel? Nem sopánkodni kéne meg Tranonnal hőzöngeni, hanem azokra az értékeinkre koncentrálni ami eladható a világban. itt vannak a kiváló termáljaink, mezőgazdaságunk, feltalálóink, geotermikus lehetőségeink és még sorolhatnám. Aki a piac ellen van az a kommunizmus mellett van.”
 • 143. fzi 2010. március 22. 18:24
  „Tájvédelmi körzet, kirándulás. A családommal jártunk arra biciklivel a szabadidőpark kutyái (kb.4+2) megtámadtak minket!!!! A biciklikből körkörös védelem, a gyerekek sokkot kaptak, én üvöltök, gazda kijön köp egyet, fenyegetem, köp mégegyet! Jó kirándulást! Mentsük meg őket!!!”
 • 142. urbaniastapista 2010. március 22. 09:02
  „Egy kis adalék:
  magyarnarancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir2.php&id=20972
  Sajnos csak a nyomtatott változatban teljes. Érdekes. Lenne megírni a helyi médiákban. Is.”
 • 141. urbaniastapista 2010. március 21. 21:14
  „#132
  Az Auchan fejlesztője telhetetlen. A jelenlegi szabályok szerint épülhetne x m2, a szabályozási terv változtatása után 2x m2, ráadásul a régészeti területen, ráadásul a természetvédelmi terület szomszédjaként. A közlekedésfejlesztési beruházásoknál az önkormányzatnak a lehető legnagyobb árat kellene kérnie a szabályozás megváltoztatásáért.
  (lásd:#66).”
 • 140. Mankapunka 2010. március 21. 18:37
  „elefánt jó a panel.És attól,hogy prolik vagyunk,mégis többen vagyunk,mint ti ott kint a semmi közepém.
  Én 10 perc alatt bent vagyok a városban,te meg még ki se értél a falvadból.

  Akkor költözzenek a Szentivániak Ménfőre és akkor megoldódik a problémájuk.”
 • 139. greenie 2010. március 21. 15:17
  „A Lajtmannék nem környezetvédők számomra, hanem egyszerűen korruptak. Minden beruházást addig akadályoznak, míg a beruházó elmegy hozzájuk és megkérdezi, hogy mennyit kérnek a hallgatásért. Ezután pedig érdekes módon már nem fellebeznek meg egy beruházást sem. Utána kéne nézni, hogy mi volt pl az Árkád építésénél is. És a többi beruházásnál. Ha valami oknál fogva munkanélküli leszek, akkor csinálok 10 ismerősömmel egy egyesületet, és minden egyes beruházást folyamatosan megfellebbezek, mint érintett civil szervezet, és várom, hogy a beruházó vásárolja meg a hallgatásom. Tuti jól meg lehet élni belőle. Ugy Lajtmann úr?”
 • 138. mecsoka 2010. március 21. 11:12
  „#130 Nekem úgy jött le, hogy a Metroval szembeni területen épülne az Auchan. Párszáz méterre mögötte már egy tájvédelmi körzet húzódik. Ajánlom kirándulásra... amíg még lehet...”
 • 137. Spitfire 2010. március 21. 08:34
  „Kedves Lajtmann Úr! Győrben az elmúlt 20 évben annyi, de annyi környezetkárosító beruházás volt ami ellen nem emelték fel a szavukat, hogy hiteltelenné váltak... ideje lenne abbahagyni a fikázást és mondjuk elvonulni dolgozni, nem csak pofázni...”
 • 136. gabesz68 2010. március 21. 08:30
  „Reflex!?!?!?!

  Náluk irritálóbb és dilettánsabb bandát még nem láttam...
  Ez független attól, hogy épp mi ellen hőzöngenek!!”
 • 135. sicc 2010. március 20. 23:25
  „Nem lehet , hogy más multik érdeke, hogy ne épüljön Auchan áruház ?
  A többi ellen miért nem tiltakoztak ilyen hevesen ?”
 • 134. pancser 2010. március 20. 22:51
  „Az emberek hozzám hasonlóan szeretik a nagy áruházakat, a jó megközelíthetőséget az ingyen parkolókat. Ismétlem magamat, sokszor járok arrafelé, különösebb gondot nem látok, főleg akkor, ha az Auchan a hiányzó körforgalmat és az útfejlesztést megvalósítja. Hány meg hány település örülne a ménfőcsanakiak "bajainak"! Győr az ország egyik legjobb helye sőt Ménfőcsanak is! Szeretnék az Auchanban vásárolni, végigböngészni a kínálatukat. Biztosan találnék olyat ami máshol nincsen, vagy olyat amely az ízlésemnek jobban megfelel.”
 • 133. info2009* 2010. március 20. 21:31
  „A multikat ugy lehet megsemmisiteni, hogy nem kell ott vasaraloni...
  Magyar arut, magyar termeloktol, tamogatva a magyar termelest es nem a francia, angol stb multikat.
  Sajat kezunkben van a dontes.”
152 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisfaludy Napok: négy nap a művészetekre

Középiskolásokkal a főszerepben megyei művészeti fesztivál kezdődött csütörtökön a BBMMK-ban. Tovább olvasom