Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Ásatás lesz a tér egészén

A megyei kormányhivatal kulturális örökségvédelmi irodája a leendő győri mélygarázs egész területére ásatást írt elő. Hónapokig tarthat, mire a régészek feltárják a teljes Dunakapu teret.

Kedd óta már munkagépek forgolódnak a területen, amelyek a tavalyi próbafeltárás után megmaradt földhalmokat szállítják el.

Emlékezetes, hogy a régészek az elmúlt évben öt szelvényben bontották meg az aszfaltot és nézték meg, mit rejt a föld. Megtalálták többek között a XVI. században épült erőd külső falát, valamint a Duna-bástya nyugati füléhez vezető ágyúlejárót.

A földkupacok elszállítása után az aszfaltbontás, pünkösdöt követően pedig az ásatás kezdődik a téren. Fotó: Mészáros Mátyás
A földkupacok elszállítása után az aszfaltbontás, pünkösdöt követően pedig az ásatás kezdődik a téren. Fotó: Mészáros Mátyás

A kora újkori emlékek a feltárás óta ideiglenes műemléki védelmet kaptak. Deák Andrea ásatásvezető régésztől megtudtuk, hogy pünkösd után a teljes teret feltárják, a megyei kormányhivatal kulturális örökségvédelmi irodája ugyanis az önkormányzat által a felszín alá tervezett egyszintes mélygarázs teljes területére ásatást írt elő mintegy ötméteres mélységig, lévén hogy a tér régészetileg védett. Jövő hét végéig nemcsak a földkupacok tűnnek el a területről, hanem az aszfaltot is felmarják.

"Az ásatás hónapokig, akár az év végéig is eltarthat, attól függően, hogy mit találunk. A feltöltéseket igyekszünk géppel feltárni, de biztos, hogy sok helyen csak kézzel tudunk majd dolgozni" – magyarázta Deák Andrea. A kutató szerint egy XVIII. századi felmérés alapján a bástya közelében még két ágyúterem lehet a föld alatt, és elképzelhető, hogy a külső várfal mellett egy belső fut. Kiderülhet az is, hogy a Kossuth híd közelében megvannak-e még az 1835-ben elbontott Duna-kapu maradványai.

Bolla Péter, Borkai Zsolt polgármester kabinetfőnöke elmondta, hogy az önkormányzat 80 millió forintos keretszerződést írt alá az ásatást lebonyolító megyei múzeumok igazgatóságával.

"Arra számítunk, hogy olyan helyeken nem találnak megőrzendő értéket, várfalat, amely befolyásolná a mélygarázs megvalósítását, de ezt teljes bizonyossággal nem tudhatjuk" – tette hozzá.

Ő úgy látja, azért lenne fontos, hogy mielőbb befejeződjön a beruházás, mert sem az itt élőknek, sem az idelátogatóknak nem jó, ha a Belváros frekventált pontja sokáig nem használható.

Szerinte optimális esetben a már zajló közműkiváltások után augusztusban vagy szeptemberben elkezdődhet a kivitelezés, ami jövő nyárra, de a legrosszabb esetben 2013. decemberre fejeződhet be. Mint ismert, közben a tér maga is megújul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támadnak a vérszívók? Győrben és a Szigetközben is készülnek a szúnyoginvázióra

Győrben gyakorlatilag korlátlan keretösszeg áll rendelkezésre a vérszívók gyérítésére, míg a Szigetközben elsősorban pályázati lehetőségekben bíznak. Tovább olvasom