Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Árván sem maradnak egyedül

Győr-Ménfőcsanak - A gyermekek többsége nem tudja, milyen szülők nélkül felnőni. A gyermekotthonok lakói pedig azt nem tudhatják, milyen az igazi család. Szerencsére sokan vannak, akik szebbé teszik napjaikat, különösen az ünnep közeledtével.

A megyei gyermekvédelmi rendszer intézményeiben mintegy 230 gyermek él Ménfőcsanaktól Harkáig, a győritől a jánossomorjai gyermekotthonig. A kicsik többnyire veszélyeztetettségük miatt a gyámhatóság intézkedése révén kerülnek ide, s az elsődleges cél, hogy körülményeik megváltozásával visszakerülhessenek családjaikhoz.

Kivételes összefogásról tettek tanúbizonyságot a ménfőcsanakiak: a Veres Péter, a Szél és a Csanaki utca lakóinak jótékony akciójával több mint 200 kis- és nagyobb gyermeket ajándékoztak meg, egyúttal a helyi Bóbita Gyermekotthonban élő kis lakókat is meglepték. 

Jó szándékú családok, ismerősök és barátok ruhával, cipőkkel és játékokkal is segítik ilyentájt a kicsiket. Az ötletgazda Kovács Gyuláné kezdeményezéséhez évről évre mind többen csatlakoznak, ezzel is támogatva a fenntartó megyei önkormányzat munkáját.

Háromszéki Ildikó,  a Bóbita Gyermekotthon intézményvezetője elmondta, jelenleg 17 csecsemő- és tipegő korú gyermekről gondoskodnak a lakásotthonban, s további két telephelyen óvodáskorú kisfiúkat, kislányokat nevelnek. Hét éve, az intézmény megnyitása óta mintegy 150-en fordultak itt meg, ami azt is jelenti, hogy azóta sok kicsit örökbe fogadtak vagy nevelőszülőkhöz helyeztek ki. A környékbeliek nemcsak tudnak az itteni gyermekotthonról, de lehetőségeik szerint ilyentájt gondolnak is az árva vagy a szülők nélkül nevelkedő kisdedekre.Sorsközösség:  Advent idején mind többen gondolnak azokra a kicsikre, akiknek szülői gondoskodás és ölelés nélkül bizonyosan nehezebb az ünnep. Fotó: H. Baranyai Edina
Sorsközösség: Advent idején mind többen gondolnak azokra a kicsikre, akiknek szülői gondoskodás és ölelés nélkül bizonyosan nehezebb az ünnep. Fotó: H. Baranyai Edina

(A rendezett gyermekotthonban mindenkinek jut egy külön kis kuckó. A tipegő korúak abbahagyják az aktuális játékot, körénk telepednek, azután ki-ki talál magának egy ölelő kart, fészket, így beszélgetünk.)
– Öt éve először csak tízen-húszan, azután mind többen csatlakoztak a civil gyűjtéshez – fogalmaz Birinyi Vera, aki szerint az emberek igenis megszólíthatóak egy-egy jó ügy, most éppen a gyermekek érdekében. – Itt mindenki ismer mindenkit, nem kell magyarázni, mit miért teszünk. Számomra kivételes élmény az otthonban élő kicsikkel való kapcsolat, pedig kezdetben ismeretlenül raktam pakkokat a bejárat elé. Később beljebb merészkedtem. Meg akartam ismerni őket.

Birinyi Vera három gyermeket nevel, most várja a negyedik kisbabáját, mégis természetes számára ez az életforma. Advent idején Verához hasonlóan mind többen gondolnak azokra a kicsikre, akiknek szülői gondoskodás és ölelés nélkül bizonyosan nehezebb az ünnep.

A napokban üveges bébiételeket és -italokat kaptak a Hipptől, s az Egészséges Jövőért Alapítvány mintegy 700 ezer forint értében tápszert, joghurtot adományozott az intézmény kis lakóinak. A gondozók, a munkatársak és minden jó szándékú patronáló megkülönböztetett szeretettel veszi körül az apróságokat, ilyentájt minden ajándék és ölelés különös fontossággal bír.

A Kisalföld a ménfőcsanaki Bóbita Gyermekotthon tipegőivel együtt gyújtott gyertyát az adventi koszorún. Fotó: H. Baranyai Edina
A Kisalföld a ménfőcsanaki Bóbita Gyermekotthon tipegőivel együtt gyújtott gyertyát az adventi koszorún. Fotó: H. Baranyai Edina

Együtt karácsonyoznak

Mindegy, hogy hajléktalan szülők vagy menekülők gyermeke az intézménybe kerülő apróság, a lényeg, hogy meleg, befogadó légkör vegye körül a kicsiket. A karácsonyt egy kislány kivételével (őt addigra valószínű, örökbe fogadják) együtt töltik a gondozók, a konyhások és a gyerekek. A munkatársak szívvel-lélekkel teszik a dolgukat, természetes, hogy ez a második otthonuk.


Folyamatos munka

Háromszéki Ildikó szerint ezt a típusú szolgálatot soha nem lehet letenni, otthon is téma egy-egy megoldandó gond, vagy éppen gyermek sorsa. Az intézményvezető kamasz fia is gyakran elkíséri az édesanyját, megdajkálja a tipegőket – igazi nagy barátságok születnek. Megkérdeztük: karácsonyra senki nem vihet innen haza „csak úgy" gyereket, bármennyire is szeretné, hiszen mind az örökbefogadásnak, mind a nevelőszülőkhöz való kerülésnek megvan a törvényes menete. A vér szerinti szülők felügyeleti jogát – bizonyos körülmények esetén – csak a bíróság szüntetheti meg. Ekkor marad a nevelőszülőkhöz történő kihelyezés, a cél végső soron az, hogy a gyerekek – lehetőség szerint – családi körben nőjenek fel.

Olvasóink írták

  • 1. odra 2009. február 11. 17:23
    „Csupán 3 hetet töltöttem velük, de nagyon megszerettem őket! nagyon szeretnivalóak! bárcsak mindegyikük egy szerető családhoz kerülhetne!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A verebek esete a galambbal

Győr - „Az Úr legyen irgalmas jótevőnkhöz, aki életét áldozta, hogy megmentse a miénket!" Az… Tovább olvasom