Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Árván, mégsem egyedül

Győr - Két hete, hogy az eddig félárván nevelkedő hetedikes Hajni és negyedikes öccse, Gergő apjukat is elvesztették. B. Rudolf gyógyíthatatlan betegségben hunyt el. Magával vitte a sírba a kérdést: mi lesz a gyermekeivel? Gergő tanító nénije, Sikos-Szabó Gyöngyi is szeretné ezt tudni, ugyanakkor az osztály többi tagjával, a szülőkkel próbálja átsegíteni őket életük legdrámaibb időszakán.
A gyámhivatal munkatársai mindent a törvény betűje szerint tettek, ideiglenes gondozásba vették az árvákat. Pénteken a Radnóti-iskolában a humánum rejtett arcát is megismertük: a szülők rendkívüli értekezleten beszélték meg: családról családra hívják meg a testvérpárt, hogy ne érezzék magukat egyedül. Ez az egyetlen kapaszkodó a nagy tragédiában, amely szinte rázuhant az ártatlan gyermekekre.

Hajni és Gergő édesanyját három éve agydaganat vitte el. Talán föl sem eszméltek, most két hete az apjuk is súlyos betegségben hunyt el. Ideiglenesen most az állam gondoskodik róluk, a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Vasvári Pál utcai otthonából járnak naponta iskolába. Mérhetetlen, s ki nem beszélt fájdalmukat némiképp enyhíti a társak, a tanító néni és néhány szülő védő-óvó szeretete, s a naponta felmerülő kérdés: ma mit segíthetek? A két kiskorú ideiglenes gondozásba vételét követően végleges sorsukról a hivatalok döntenek, a lakást, ahol éltek, lezárták. Utóbbiról a hagyatéki tárgyalást követően születik döntés. Gergő tanító nénijében számos kérdés sorjázik.

Pénteken a rendkívüli szülői értekezletre többen is eljöttek.
Pénteken a rendkívüli szülői értekezletre többen is eljöttek.

Nem tudja (erre a gyerekek is tudni szeretnék a választ), mikor temetik az édesapát. Ki és mi védi meg Bogdánék lakását, s a gyermekek személyes holmijai közül mikor hozhatják el az éppen szükségeseket...?

– A család otthonát már az első napon feltörték – hallottuk magyarázatként a megdöbbentő tényt Gergő osztályfőnökétől. – A körülbelül egy méter magasan lévő ablakot betörve hagyták, egy ismerős szögelte be, hogy a család – közte a gyerekek – holmijait senki ne vihesse el.

Kovács Marianna bármikor szívesen látja otthonában a két árvát.
Kovács Marianna bármikor szívesen látja otthonában a két árvát.

Pénteken a rendkívüli szülői értekezletre többen is eljöttek. Kovács Marianna három felnőtt és egy iskolás gyermek anyukájaként bármikor szívesen látja a gyerkőcöket, számára még feldolgozhatatlan a tragédia. Bármiben segít Ignácz Józsefné is, aki szomszédként, szülőtársként is látta, milyen nehézségeken ment keresztül a család.

H. Istvánné úgy vélte, sajnálatos, ami történt, de a tragédia összekovácsolja a közösséget, ő is ezért jött el.

Ignácz Józsefné szomszéd belelátott Bogdánék nehéz sorsába.
Ignácz Józsefné szomszéd belelátott Bogdánék nehéz sorsába.

Frank Ildikó az osztályfőnökkel együtt megnézte Hajni és Gergő mostani helyét, szobáját, s nevelőikkel is beszéltek. Ildikó is szívesen viszi az övéi mellett Gergőéket fagyizni vagy egyéb programokra. M. Sándor és felesége a kónyi Bojnár Fémipari Kft. támogatásával egy öltözet ruhát ígért.

Frank Ildikó szülő a tanító nénit kísérte el a gyermekotthonba: kíváncsi volt, hova került Hajni és Gergő.
Frank Ildikó szülő a tanító nénit kísérte el a gyermekotthonba: kíváncsi volt, hova került Hajni és Gergő.

Sorjáznak a kérdések, a tanító néni csak győzze válaszokkal. Talán mert lelkiismeretesebb az átlagosnál, talán mert úgy érzi, végtére ki kell állnia kis tanítványáért, Gergőért s annak testvéréért. Talán mert a gyermekek gyászában óhatatlanul is osztozik, s ugyanezt megérezték az osztálytársak szülei és segítenek. A legkevesebbel és egyúttal a legtöbbel: a szív hangjával, amelyen keresztül Hajni és Gergő megérezhetik: fontosak, s legnagyobb tragédiájukban – amely egy gyermeket érhet – nagyszülők nélkül sem maradnak egyedül.

Az árván maradt testvérpár sorsáért aggódik Sikos-Szabó Gyöngyi tanítónő. A kisfiú osztálytársainak szülei pénteken az iskolában gyűltek össze, hogy megbeszéljék, miben tudnak segíteni. Fotók: H. B. E
Az árván maradt testvérpár sorsáért aggódik Sikos-Szabó Gyöngyi tanítónő. A kisfiú osztálytársainak szülei pénteken az iskolában gyűltek össze, hogy megbeszéljék, miben tudnak segíteni. Fotók: H. B. E

Olvasóink írták

 • 3. bonita2 2009. április 26. 19:31
  „Tisztelt Szerkesztoseg.
  Kerem adjanak reszletes informaciot az arvan maradt testverpar segitsegnyujtasi lehetosegeirol.
  Elore is koszonom.”
 • 2. Truder 2009. április 26. 18:22
  „Azon kívül,hogy néhányan magukhoz hívják a gyerekeket,más módon is lehet segíteni?”
 • 1. mamuska 2009. április 25. 21:46
  „Ritka az ilyen tanitoneni. Meg kellene becsulni.Gyerekek,fogadjatok oszinte reszvetem!
  Remelem, a hivatalok nem nehezitik meg a sorsukat. Pl. engedhetnek,hogy a sajat holmijukat elvigyek, ahelyett, hogy azt hagyjak,hogy a betorok hordjanak el mindent. Szegyen gyalazat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átszabják a helyi buszok vonalait

Győr - Két hónap múlva új vonalakra akarja terelni a győri helyi járatokat a városháza, legalábbis… Tovább olvasom