Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Árat emelnek a pékek

Győr-Moson-Sopron - Bár nemrég olcsóbb lett a liszt, az energiaárak növekedése miatt a pékek elkerülhetetlenül emelni kényszerülnek termékeik árát. Ki most, ki később adja drágábban a mindennapi kenyeret kilónként átlagosan 5–10 százalékkal.
Tavaly augusztusban még 40 forint körül mozgott a liszt kilogrammjának felvásárlási ára, ami aztán őszre 80 forintra emelkedett. Most 70–72 forint körül juthatnak hozzá a pékek. Ezzel szemben a többi alapanyag ára jelentősen nőtt, és már kétszer is drágult az utóbbi időben a gáz. Éppen ezért a hazai pékek szerint tarthatatlanokká váltak a jelenlegi árak. Megkerestünk néhány megyei vállalkozót, akik egyetértettek: 5–10 százalékos emelés lenne indokolt a jelen körülmények között.

Van, aki még jövő év elejéig kitolhatja a drágítást, azonban a legtöbben az elkövetkező hetekben már magasabb áron kínálják a kenyeret és péksüteményeket.

– Tavaly ilyenkor 5–6 százalékkal, október 6-tól pedig 8–10 százalékkal emeljük árainkat. Ezt követelik az egyre magasabb energiaárak, és alkalmazottaink béreit is emelnünk kell – hangsúlyozta Kiss Attila pék vállalkozó, aki szerint a szakmának a jelentős munkaerőhiánnyal is szembe kell néznie.

Nem vonzó a fiatalok körében ma a pékmesterség. Ezt megerősítette Kránitz Ferenc, aki sokáig a Magyar Pékszövetség elnökségi tagjai között tevékenykedett: a nyolc-tíz tanulóból jó, ha kettő a pályán marad.

A mosonmagyaróvári vállalkozó már jó néhány hónapja keres a komoly múltra visszatekintő pékségbe szakembert, de nem talál.

Mint mondja, sokan a határközeli településekről inkább Ausztriába járnak át dolgozni. Kránitzék vállalkozása a gázáremeléssel párhuzamosan tervezi a kenyér drágítását, várhatóan 6–8 százalékkal.

5–10 százalék: Van, aki jövő év elejéig kitolhatja a drágítást, a legtöbben azonban az elkövetkező hetekben már magasabb áron kínálják a kenyeret. Fotó: H. Baranyai Edina
5–10 százalék: Van, aki jövő év elejéig kitolhatja a drágítást, a legtöbben azonban az elkövetkező hetekben már magasabb áron kínálják a kenyeret. Fotó: H. Baranyai Edina

Az áremelést követően – mint lenni szokott – rövidebb időre visszaesik a forgalom, ez a kenyérnél kevésbé, a finomárunál erősebben jelentkezik – vélik a szakemberek.

A lipóti kenyeres cég az év elején 10 százalékkal emelte árait, idénre már nem terveznek újabbat, csupán jövő év elejére várható egy, az inflációt követő 7–8 százalékos drágítás – akkor viszont már elkerülhetetlen.

– Az árak emelésének sok pékség áldozatául eshet: főként azok, akik most sem tudják eladni a termékeiket. Mi lesz akkor a drágítás után? – teszi fel a kérdést Tóth József Péter, a pékség tulajdonosa, aki szerint a multinacionális cégek is veszélyt jelentenek a magyar sütödékre: sokszor termelői ár alatt kínálják eladásra a kenyeret.

– Záros határidőn belül szabályozni kellene a gazdaságot a magyar termelők érdekében, másként súlyos veszteségeink lehetnek hazai oldalon, visszafordíthatatlan helyzetbe kerülhetnek elsősorban kis- és középvállalkozóink – szögezte le Fazekas Imre, egy jánossomorjai gabonás kft. ügyvezetője, aki elmondta: a búza felvásárlási ára a tavaszihoz képest megfeleződött. Jelenleg egy tonna búzáért 35–36 ezer forintot kérnek el, a leszorított árak azonban nehéz helyzetbe hozzák a lisztgyártókat, a malmokat.

Olvasóink írták

 • 3. PrettyWoman 2008. október 03. 17:06
  „Igen, itt akkor is emelik az árat, ha olcsóbb lesz az alapanyag, meg akkor is, ha drágább. Mint a benzinnél. Ott is, ha a világpiaci ár emelkedik nálunk akkor is emelik, ha az olajár csökken, akkor is emelik. Mert M.o-n vagyunk.”
 • 2. federik 2008. október 03. 13:03
  „"a búza felvásárlási ára a tavaszihoz képest megfeleződött. Jelenleg egy tonna búzáért 35-36 ezer forintot kérnek el, a leszorított árak azonban nehéz helyzetbe hozzák a lisztgyártókat, a malmokat."

  No ez az, amit végképp nem értek...”
 • 1. nemsemmi 2008. október 03. 13:00
  „Spár: 1db sóskifli 40 Ft. Ezt kommentálják a pékek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van hely a gyerekeknek és a babakocsiknak is

Nyúl - Nagyléptékű beruházások valósultak meg Nyúlon idén, a Kisalföld által korábban már hírül… Tovább olvasom