Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Amikor az APEH könnyít...

Győr-Moson-Sopron megye - Bajba jutott vállalkozása, a család megélhetése hajszálon múlik? Végső esetben fizetési könnyítési és méltányossági kérelemmel az adóhatósághoz fordulhat.

2008. évben tovább bővült az elektronikus ügyintézés lehetősége az ügyfelek számára, így már nem csak a bevallásaikat tudják ezen informatikai úton benyújtani.

Ezáltal 2008. január 1-től az adóhatósági eljárásban is lehetővé vált a fizetési könnyítési és méltányossági kérelmek elektronikus úton való benyújtása és fogadása, továbbá azok adóhatósági kezelése a papír alapon érkezett kérelmekkel azonos elvek szerinti eljárásban.

Jelszó mindenképp kell

Általánosságban az elektronikus ügyintézés feltétele, hogy az adózó, illetőleg az adózó képviselője az ügyfélkapu nyitásához szükséges, regisztrációs eljárás során képzett felhasználói névvel és az általa meghatározott jelszóval rendelkezzen.

Az elektronikus bevallás beadásra kötelezett adózók számára ez már ismert. Az ebbe a körbe nem tartozó adózók viszont, e feltételek teljesítését követően tudnak elektronikus úton kérelmet előterjeszteni.

Így léphetünk a tettek virtuális mezejére

A gyakorlati eljárás az adóhatóság oldaláról letölthető program segítségével valósul meg (APEH →Letöltések menü alatt →Nyomtatványkitöltő programok →Kérelmek).

Az adózó az ügyfélkapun keresztül adhatja be a kérelem benyújtására, módosítására és visszavonására rendszeresített (’FAG01, ’FAG01M, ’FAG01V, ’FAM01, ’FAM01M, ’FAM01V jelű) űrlapok közül az adózói jogállásának (gazdálkodó és magánszemély) és kérelme tárgyának (részlet, halasztás, méltányosság, illetve vegyes) megfelelő formátumot.

Fontos (játék)szabályok

Fontos, hogy az elektronikus kérelmet az arra jogosult személy, vagy meghatalmazottja nyújtsa be. Képviseleti jogosultság hiányában, vagy nem megfelelő módon igazolt eljárási jogosultságbeli probléma esetén az eljárni kívánó személy/szervezet számára 3 munkanap áll rendelkezésre, hogy a jelzett hiányosságot rendezze.

Amennyiben ez idő alatt nem teljesíti, a kérelem fogadása elutasításra kerül, és erről a kérelmet benyújtó visszajelzést kap az eBev rendszeren keresztül.

A kérelem benyújtásával egyidejűleg, az adózónak gondoskodnia kell 2200 forint eljárási illeték megfizetéséről, az APEH Adóhatósági Eljárási illetékhez kapcsolódó befizetések beszedési számlájára.

Amiket alá kell támasztani

Az elektronikus irat további ügyintézése a nem elektronikus úton benyújtott kérelmek eljárási elvének és rendjének megfelelő módon történik.

Az adózónak fizetési könnyítésre (fizetési halasztás, részletfizetés) irányuló kérelme esetén az általa (képviselője) által megfogalmazott beadványban kellő részletességgel az alábbiakat kell alátámasztania:

- A fizetési nehézség elkerülése érdekében adózó úgy járt-e el, ahogy az adott helyzetben tőle elvárható?

- Az adó későbbi megfizetése valószínűsíthető, mert a fizetési nehézség számára nem felróható okból adódott, továbbá fizetési nehézsége átmeneti jellegű.

- Magánszemély esetében arra is hivatkozhat a kérelmező, hogy az adó azonnali vagy egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel, aránytalanul súlyos megterhelést jelentene.

Ami súlyosan veszélyezteti a megélhetést

Az adómérséklésre irányuló kérelemben a magánszemély adózónak azt az élethelyzetet kell felvázolnia, amelyben igazolja, hogy a kötelezettségének megfizetése az adózó és a vele együtt élő közeli hozzátartozók megélhetését súlyosan veszélyezteti.

Azonban fontos kiemelni, hogy a magánszemélyt terhelő járuléktartozás méltányossági szempontok figyelembe vételével sem mérsékelhető.

Ha veszélybe kerül a vállalkozás

Egyéni vállalkozó, gazdálkodó, illetve egyéb szervezet részére a méltányossági eljárásban a pótlék- és bírságtartozás mérséklésére csak akkor kerülhet sor, ha az adózó igazolja, hogy a pótlék és bírság tartozás megfizetése, a kérelmező gazdálkodási, vállalkozási tevékenységét ellehetetlenítené, azaz annak megszűntetését eredményezné.

A beadványok bírálatának gyakorlata során a felsorolt elveket az adóhatóság egységesen alkalmazza.

Olvasóink írták

 • 2. matriné 2008. november 24. 09:01
  „Az APEH egy modern "Hóhér", aki ép olyan csicskása e rendszernek, mint a többi döntéshozó! Egyik sem vizsgálhatja az utasítás jogosságát csupán végrehajtja azokat!”
 • 1. Primax 2008. november 22. 06:37
  „Ahogy a nevükben is benne van : vállalkozó(k).
  Tehát, rossz esetben akár csődbe is juthatnak, ennek pedig következményei vannak.
  Tessék ezt - is - méltósággal viselni.
  Mikor és hová fordulhat segítségért egy nyugdíjas és/vagy köz,- vagy egyéb alkalmazott, ha "nem jól mennek dolgai" ?
  " A család megélhetése hajszálon múlik"- megható.....
  Vannak így még pár millióan.
  Nem gúnyolódni szeretnék, csak azt, hogy egyformán méressünk meg, ne legyenek ajnározott kivételek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntettek a halálra ítélt győri Tungsramnál

Győr – Szombat délelőtt körülbelül 150 ember demonstrált a Tungsram győri gyárának bezárása… Tovább olvasom