Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Álomutazások a legjobb klubvezetőknek!

Győr-Moson-Sopron megye – A kisalfold.hu kiválasztotta azt a három klubvezetőt, akik online közösségük építésében legsikeresebbek voltak az elmúlt közel egy évben.

Szakács Sándort a sokorópátkai iskolában értük utol, ahol igazgatóhelyettesként dolgozik. Ő az egyik a három díjazott klubvezető közül, nyereménye az OTP Travel jóvoltából egy egyhetes, kétszemélyes krétai utazás.

– A sokorópátkai klubnak jelenleg 319 tagja van, ami kifejezetten magas szám egy 1100 fős településhez képest. Minek tudható be, hogy ilyen sok tagja van a klubnak?

– Korábban alig volt élet a neten a sokorópátkaiak körében: ADSL-t ugyanis nem lehet létesíteni, a betárcsázós net pedig sem az ára, sem a sebessége miatt nem vonz tömegeket. 2008 májusában indult el a mikrohullámú internetszolgáltatás a faluban, ezzel szinte egybeesett a klub indulása is.

Az első díjat Szakács Sándor nyerte. Az egyhetes, kétszemélyes krétai nyaralási utalványt Németh D. László, a kisalfold.hu főszerkesztője és Légrádi Edit, az OTP Travel győri irodavezetője adta át a n
Az első díjat Szakács Sándor nyerte. Az egyhetes, kétszemélyes krétai nyaralási utalványt Németh D. László, a kisalfold.hu főszerkesztője és Légrádi Edit, az OTP Travel győri irodavezetője adta át a n


250 ezret jótékonykodtak össze

Akár azt is mondhatjuk, hogy mindenki csatlakozott a klubhoz Sokorópátkán, aki internetezni kezdett. De elég sok nem helyi tagunk is van: egykori itteni lakosok, régi osztálytársak, akik sok év után itt újra egymásra találtak. Ne felejtsük el azt sem, hogy a network.hu hálózata közösségi hálózat is!

– Mi volt a legjobb dolog eddig a klub működésében? Mire a legbüszkébb?

– Egy focitornát emelnék ki. A helyi öregfiúk évek óta rendeznek jótékonysági tornát, a korábbi években támogatták a Cunami áldozatait, a győri kórház gyermeksebészetét, a sokorópátkai templom orgonájának felújítását és a helyi iskolát is. Legutóbb egy cukorbeteg gyerekeket támogató győri alapítvány javára sikerült 250 ezer forintot gyűjteni. A klub szerepe ebben az volt, hogy az öregfiúk csapata regisztrált az oldalon és több környékbeli klubra is feltették, hogy csapatok jelentkezését várják. A helyi csapatok mellett Tényőről, Mezőörsről és Gicről is neveztek, valamint Győrből az Államkincstár is kiállított egy csapatot a tornára. Gönyűről három csapat érkezett, akiket előselejtezőn választottak ki.

Szakács Sándor
Szakács Sándor


Nordic walking és foltvarrás

– A klub melyik része pörög legjobban?

– Szerencsére minden szépen működik. Elsősorban helyi témákkal foglalkozunk, vagy olyanokkal, amelyek kötődnek Sokorópátkához. A fotók, a videók és a hírek is népszerűek, de a fórumot is gyakran használják a tagok. Az internetszolgáltatásról szóló fórumhoz például a kivitelező is gyakran hozzászól, innen értesül leggyorsabban az előfizetők problémáiról. A klubra mindenki odafigyel, nem ritka, hogy egy felmerült kérdésre a jegyző a klubon keresztül válaszol.

– Mennyire aktívak a tagok? Tesznek fel ők is híreket, képeket, videókat a kluboldalra?

– Igen, nagyon jó a közösség. Az önkormányzat, az iskola, az óvoda, művelődési ház, az öregfiúk... Van egy nordic walking csapat is, akik a klubon keresztül szervezik a programjaikat. Foltvarró tanfolyamot is rendeztek a falu érdeklődő asszonyai úgy, hogy a felhívást a klub hírei közé tették fel; összegyűlt a szükséges jelentkező, elkezdődött a tanfolyam.


Helyismeret, fotópályázat

– Hányan látogatják a klubot naponta?

– Attól függ, van-e épp valami friss tartalom. Egy rendezvény után várják a tagok a képeket, ilyenkor megnő a látogatások száma. Háromezernél is több kép van most az oldalon. Naponta átlagosan százan nézik meg a kluboldalt, sokan közülük egy nap többször is visszajönnek.

– Mivel sikerül fenntartani a tagok aktivitását?

– Sokat segítenek ebben a pályázatok, versenyek. Nyáron helyismereti vetélkedő volt a klubon 7x7 címmel. Hét héten keresztül tettünk fel kérdéseket, a legeredményesebb versenyzők tárgynyereményeket kaptak: mp4 lejátszót, focilabdát. Feladat volt az is, hogy minél több klubtagot „hozzanak magukkal". Ősszel fotópályázatot rendeztünk a kluboldalon. Nagyon jó az, hogy az önkormányzat partner mindenben, nyereményeket biztosítanak a versenyekhez, pályázatokhoz.


Egyedül nem megy

Több klubnak is vezetője Pintér Tamás, aki a második díjazottunk. Jutalmát, egy kétszemélyes villányi utazást a Medici Travel ajánlotta fel.
Und, Sopronkövesd, Lövő, Répcevis, Sopronhorpács, Szakony és Zsira klubját vezetem – kezdte Tamás.

– Vannak segítők is az egyes településeken?

– Ahol vannak, ott tud igazán jól működni a kluboldal. Sopronhorpácson két aktív segítő van, aki fotókat, híreket tölt fel. Lövőn is vannak néhányan, Répcevisen és Undon többen is.

– Hogyan sikerült megtalálni az aktív embereket?

– Sokat segít az önkormányzatokkal kialakított jó kapcsolat. Többször megmutattam az érdeklődő helyi segítőknek, mi hogyan működik, milyen lehetőségek vannak a klubokban. Híreket – vagy régebben blogbejegyzéseket – nem nehéz feltölteni, ezek mellé fotókat is egyszerűen csatolhatunk. A képek, galériák feltöltése sem bonyolult. A videó egy kicsit más jellegű tartalom, azt elő kell készíteni, meg kell vágni, vagyis kicsit macerásabb, de megéri foglalkozni vele, mert sokan megnézik.


Pintér Tamás
Pintér Tamás


Elvárják a fotókat

– Az Und Klubnak jelenleg 153 tagja van, a lakosság lélekszáma Undon nem éri el a négyszázat. Hogy sikerült ezt elérni, ilyen sokan interneteznek a faluban?

– A környékbeli községekben nem ritka, hogy egymás klubjaiban is tagok vagyunk. Például egy sopronhorpácsi lakhelyű klubtag tagja a répcevisi és az undi klubnak is: így lehet ilyen sok klubtagunk. Internettel amúgy jól állunk Undon, vezeték nélküli szolgáltatás is működik, és van ADSL is, bár utóbbi annyira telített a környéken, hogy legfeljebb örökölni lehet.

– Melyek a legnépszerűbb tartalmak az oldalakon?

– A fotók nagyon sok tagot vonzanak. Egy-egy eseménynél már elvárás, hogy legyenek képek róla a kluboldalon. A korábbi évek galériái is elérhetők az oldalon és Und weblapjáról is a klubra irányítjuk azokat, akik a fotókat keresik. A videókat is sokan nézik, de azokból kevesebb van a már említett okok miatt. Jól mennek a fórumok is, Undon a legnépszerűbb fórumtéma a receptgyűjtemény, Répcevisen pedig az Önkéntes Tűzoltó Egyesület fóruma pörög.


Együtt fejlesztünk

– Rossz tapasztalatok?

– Sajnos már kellett moderálni is, valaki olyan témát akart az egyik kluboldalra behozni, aminek nincs helye ebben a közösségben. Számomra csalódás a szavazások sikertelensége is, nagyon kevesen válaszolnak a feltett kérdésekre. Néhány általam vezetett kluboldalon pedig nem elég a helyiek aktivitása, nélkülük pedig nem megy.

– Mivel lehet még fejleszteni a kluboldalakat?

– Folyamatos kapcsolatban állunk a kluboldalakat üzemeltető network.hu fejlesztőivel, így nem csak az esetleges hibákat tudjuk jelezni nekik, hanem az ötleteinkre, véleményeinkre is kíváncsiak. Jó lenne például, RSS-ben értesülhetnének a klubtagok, ha új hír, videó vagy képgaléria kerül a kluboldalra, de jó volt a korábbi rendszerben a klubtévé is, amely most nem érhető el.


Gönyű is csatlakozott a jótékony focihoz

A gönyűi klubban is aktív a közösség, köszönhető ez elsősorban a klubvezetőnek, Lakatos Attilának. Ő is a jutalmazottak egyike, Lillafüredre utazhat párjával a Medici Travel felajánlásával. A nyeremény átadása után a sokorópátkai tornáról kérdeztük.

– A cukorbeteg gyerekek javára rendezendő tornára mi is kaptunk meghívást, ezt Major Gábor polgármester is olvasta. Itt, Gönyűn rendeztünk egy tornát, így választottuk ki azt a három csapatot, akik a sokorópátkai versenyen képviselték a falut, de a kezdeményezést a gönyűi torna nevezési díjaiból befolyt összegével támogattuk. A tornán Gönyű fair play-díjat kapott a szervezőktől.


Virágot a világnak

– Mitől ilyen aktív a klub?

– Sokat jelent minden alkalom, amikor a sajtó Gönyűvel foglalkozik. A megye hét csodája versenyben az Erebe-sziget érdekében megmozdult a falu, ennek elsődleges színtere a klub volt. De említhetném Pierre Parent, a belga Forrest Gump esetét is, vagy Hernádi Juditot, aki a Hírérték Mozgalom keretében Gönyű képviselője lett néhány hete.

Felkapott lett a helyiek között a klub, de sok nem gönyűi tagunk is van. Budapestről például egy nyugdíjas színházi ügyelő azért csatlakozott a klubhoz, mert talált a klubban egy fotót egy virágról, amelyet sehol máshol nem talált meg az interneten.

Csatlakozott a klubhoz, és itt maradt. Azt írta, lehet, hogy valamikor meglátogat bennünket. Hernádi Judit internetes rajongói oldalának szerkesztője is belépett a Gönyű klubba.

Van tagunk Írországból, az Egyesült Államokból, Németországból, Írországból, a Felvidékről és Erdélyből is. Érdekes módon a tagok között sok a középkorú és idős ember is, tehát nem csak a fiatalok alkotják a közösséget.

Lakatos Attila
Lakatos Attila

Sopronból is töltenek fel

– Kik segítenek a kluboldal működésében?

– Sokan csináljuk. A híreket 4-5 fő írja. Vannak, akik a fotókat töltik fel, és vannak, akik videókat. Van egy soproni tag, Gavroche, aki több klubba is tölt fel videókat, köztük a Gönyű klubba is. Jelenleg 146 hír van az oldalon és 2888 fotó.

– Mitől egyedi a klub?

– Amire a legbüszkébb vagyok, az három videó, amelyen Gönyűről készült légifelvételek láthatók. Ezt egy repülőgépmodellekkel foglalkozó klubtagunk készítette.

– Volt valamilyen kampány, amivel látogatókat gyűjtöttek a klubba?

– Nem. A legjobb kampányt a már említett cikkek jelentették. A másik, hogy hét olyan honlap van, amely Gönyűvel foglalkozik: az önkormányzatnak, az iskolának, az óvodának, a kábeltévének, a tekecsapatnak és a horgászoknak is van önálló oldala a Gönyű klubon kívül.

Figyelni kell arra, hogy ne legyünk egymás konkurenciái. Segítjük egymást, linkeljük egymást. Az önkormányzati híreket eleve az tölti fel a klubra, aki az önkormányzat oldalára is.


Hasznos ötletek mindenfelé

– Mi lehet a kluboldalak jövője?

– Szoktam nézegetni más kluboldalakat is. Tápon ott a Gólyahír rovat, ahol az újszülötteket köszöntik. Kunszigeten nagyon tetszik a híradó, amit helyi fiatalok csinálnak. Győrladamér kluboldalán virtuális túrákat linkeltek be, ilyeneket helyben éremes lenne csinálni, bár elég sok a munka vele.

Nagycenken a mai napig megy a három szavas történetük, aminek az a lényege, hogy minden hozzászóló három szót ír, amit a következő folytat, és így egy összefüggő történet lesz belőle. 326 bejegyzésnél tartanak.

Remeknek tartom a barbacsiak videóját is, végigmentek a falu utcáin, lefotózták a házakat és egy-egy zenés videót készítettek ezekből. Rengeteg jó ötlet van még, ami máshol is működhet, érdemes meglátogatni más klubokat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnapi túrák: kora tavaszi képek a Vértesből!

Győr-Vértes - Az utóbbi két év nagy sikerére való tekintettel a 2009-es esztendőben is várják Önöket… Tovább olvasom