Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Állta a vizet a mobil fal a győri rakparton - fotó

A tervezett helyett jóval rövidebb ideig, kedden délelőtt negyed kilenc és fél tizenegy között kellett zárva tartani a Móricz Zsigmond alsó rakpartot.

Az új út Újkapu utcai csomópontjánál egy Magyarországon kevésbé alkalmazott árvízvédelmi kapu mobil betétfalainak beépítését és víztartását próbálták ki a szakemberek.

Máthé-Tóth Péter, a város útkezelő szervezetének műszaki vezetője a Kisalföldnek elmondta: a képen is látható alumíniumpallós szerkezet maga az árvízvédelmi betétfal. A falat alumíniumoszlopok osztják, ezek egy-egy fogadóaknába süllyednek bele, amelyeket az útépítés során alakítottak ki.

Az oszlopok közé csúsznak bele a szintén alumíniumból, milliméteres pontossággal kiszabott pallók. Minden csatlakozást szivacstömítés vesz körbe, a zárt fal elemeit szorító csavarok rögzítik egymáshoz. A falat mindössze húsz perc alatt, kézi erővel össze lehet állítani a helyszínen.

A próba során hét köbméter víz nyomását kellett kiállnia a mobil falnak. Fotó: Petrőcz Bálint
A próba során hét köbméter víz nyomását kellett kiállnia a mobil falnak. Fotó: Petrőcz BálintA vízpróba úgy történt, hogy a rendszert több száz homokzsákkal körbekerítették, lefedték fóliával, a medret pedig megtöltötték hét köbméter vízzel. A vízügyi szakemberek azt vizsgálták, hogy a víznyomás mellett keletkezett szivárgás a biztonságos tartományon belül marad-e.

Az átadás után a rendszer a város kezelésében marad, készen arra, hogy magas vízszint esetén bármikor lezárja a több mint 13 méter széles, úgynevezett kulisszanyílást.

Olvasóink írták

  • 1. urbaniastapista 2011. december 14. 10:01
    „Nem lehetett valami olcsó.
    Majd raktározzák valahol, aztán elfelejtik, a szivacs elöregszik és marad a homokzsák.
    Ami nem szép, de költséghatékony.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alaposan becsapták az aggódó nagymamákat

A hiszékenység áldozatainak is okulásul szolgál az a bűnper, ami a minap kezdődött a Győri Városi Bíróságon. A vádlott a harminckét éves V. Balázs, a becsapottak pedig idős emberek. Tovább olvasom