Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Állatkínzás vagy szükséges rossz? Mi volt az m1 felvételein?

Győri régió - A férfi hagyományosan „vaddisznós" fajtákat, jagd- és foxterriereket, valamint német vizslát, vadászkopót tart és képez ki évek óta, s hajtóként gyakran hívják más megyékbe, sőt, külföldi vadászatokra is.
A rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja, történt-e állatkínzás. A témáról az MTV szerdai híradója is tudósított, amiért viszont a kutyatenyésztő beperli a televíziót.

A kutyatenyésztő, V. Zs. – akit az ügy jelen szakaszában csak monogramjával jelölhetünk – állítja: a vaddisznóhajtást bemutató képsorokon az ő kutyái is szerepelnek, az azonban egy teljesen megszokott jelenet a vadászatokon, s nem öncélú erőszakról szól.

A háttérből hallatszik is, ahogy az egyik vadász meg akarja adni a kegyelemdöfést a vadnak, s ebben csak a kutyák szoros gyűrűje akadályozza meg. A másik videó pedig a kutyák gazdája szerint nem is Magyarországon készült, s nem az ő állatait mutatják.

– A jelenet egy 2002-es szerbiai tréninget mutat be, ahol ez legális és mindennapi gyakorlat a munkavizsgára való felkészülés során, sőt, maga a vizsga is hasonlóképpen zajlik. Bár én magam jelen voltam, a felvételen nem az én kutyáim szerepelnek; a szálak azért vezettek hozzám, mert ugyanaz az ismerősöm tette fel az internetre, mint a másik felvételt. A híradóban a valóságot elferdítve, egyértelműen hamis színben tüntettek fel, a vadászkutyáimat szinte harci ebnek titulálták, ezért a jó hírnév megsértése címén pert indítok a Magyar Televízió ellen – nyilatkozta a Kisalföldnek a férfi, aki állítja: nem kockáztatná a számos vadásztársasággal fenntartott jó kapcsolatot, amelyektől a hat év alatt egyetlen panasz sem érkezett a munkájára.Bár a vadászat mindig az állatbarátok figyelmének középpontjában és viták kereszttüzében állt, Törzsök Gyula, a Kisalföldi Erdőgazdaság fővadásza szerint a vadat hajtó, arra szükség esetén támadó kutyát támadások generálása nélkül nem lehet képezni.

– Ez morálisan elítélhető, de szükséges elem, amire paradox módon éppen azért van szükség, hogy később fájdalommentesen terítékre lehessen hozni, és egy lövéssel, kíméletesen le lehessen teríteni a vadat. Ez jól képzett kutyák nélkül nem megy. Az ilyen feladatra egyébként általában úgy tanítják a fiatal kutyákat, hogy tapasztalt ebek mellé teszik őket, akiktől élesben tanulhatnak – magyarázta Törzsök Gyula, hozzátéve, hogy ma már ennek szigorú, az állatvédelmi szempontokat is figyelembe vevő szabályrendszere van, ami mindenkire vonatkozik.

Orbán Henrik, a megyei vadászkamara titkára szerint szét kell választani a két dolgot, amely a két különböző videón látható.

– Az, hogy ki hogy bánik egy háziállattal, például ráuszítja-e a kutyáját, azaz a házi idomítás egyértelműen az állatvédelmi törvény hatálya alá tartozik. Nem szabad összekeverni azonban a vadászaton, élesben történtekkel, ahol viszont megszokott a hajtókutyák hasonló viselkedése, s évszázadok óta ilyen módszerekkel ejtik el a vadat.

Olvasóink írták

 • 19. krobi01 2008. március 30. 20:25
  „16. énbeszéltem 2008.03.30 17:00

  Bocs, ha pontatlan voltam, én erre reagáltam:

  "Az erdőben ha túrázunk,nem merjük a pulinkat elengedni,"

  Ez természetesen tilos, ahogyan a rendelet is írja. Pórázon lehet sétáltatni, ha az nem jár a vad zavarásával, mert azt meg a VTV tiltja.”
 • 18. rozy 2008. március 30. 17:23
  „Kevesebb kárt tesznek a sétáló, gazdis ebek, mint a vandál qvadosok, meg crossmotorosok...
  Egyébként megtörtént pár éve, hogy szentivánon az erdőben kutyát sétáltató mellől kilőtték a kutyáját,- a vadász főállású rendőr volt akkoriban, de aztán ennek az ügynek a hatására ki is rúgták. De ez a puska is sülhetett volna el rosszabbul is.”
 • 17. csepipapa 2008. március 30. 17:12
  „Milyen mocskos anya az aki ilyen szemét embereket szült. Ezek és ilyen emberek kutyái szedik szét az idősöket vagy a gyerekeket ha netán kiszabadulnak az utcára. Egyetlen hírben sem szerepelt, hogy a vétkes kutya tulajdonosoknak mi a hobbija.
  Rajtuk kéne kisérletezni a kutyákkal hisz az a szerencsétlen disznó vagy bármi nem tudja mit vétett miért kell ilyen tragikusan kimulnia.
  Soha ilyen híreket nem halottam pedig egy pár évet megértem. De mit várnak a rendörségi vizsgálatoktól mikor azok védtelen emberekkel szadiznak.”
 • 16. énbeszéltem 2008. március 30. 17:00
  „14. krobi01 2008.03.30 12:50

  Kösz, ezt olvastam. Nekem azt linkeld be, ahol ezt írják: "Az erdőben kutyát sétáltatni tilos"!”
 • 15. vipi 2008. március 30. 13:52
  „Nézd,lehetek demagóg,de engem örömmel tölt el,mikor a vadászok egymást irtják a vad helyett.Miért van az vajon,hogy szinte minden vadász kövér,vörös a feje és szesz szagot áraszt?
  Amúgy pedig továbbra is sétálunk az erdőben,mert nem a vadászok fontosak.Nem kell válaszolnod.”
 • 14. krobi01 2008. március 30. 12:50
  „Szia Vipi!
  Elég demagóg vagy ebben a témában, gondolkodj egy kicsit, mielőtt leírsz valamit.
  Itt van a kért jogszabály:

  218/1999. (XII. 28) Korm. rendelet
  Az egyes szabálysértésekről
  Veszélyeztetés kutyával
  3.§ (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát
  ...
  b)természeti vagy védett természeti területen, illetőleg vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja
  ...
  harmincezer forintig terjedő pénzbirsággal sújtható

  Természeti területnek minősül minden nem épített, nem bekerített, lakott területen kívüli terület. De belinkelhetem neked a rendelet teljes szövegét is, ha ez nem elég.”
 • 13. vipi 2008. március 30. 11:23
  „Azt egyébként tudom,hogy bizonyos nagyon védett erdőkben tilos a kutyasétáltatás,de ezt jelzik is táblával.Viszont általában szerintem nem az.Most nem az erdőkben gazdi nélkül kóborló kutyákról van szó,hanem arról,hogy ha az ember kirándul,viszi a kutyáját is,és szerintem az erdő ugyanúgy a túrázóké,mint a vadászoké.A vadászok nem veszik a fáradságot,hogy kitáblázzák,mikor van hajtás,nincs egy telefonszám,ahol ezt megtudhatom,sokszor nagyon agresszívek,félelmet keltőek,bunkók és részegek.ez van.Meg lehet próbálni,vadászöltöny és puska nélkül erdőt járni,és akkor lehet szembesülni,hogy mi van.”
 • 12. vipi 2008. március 30. 10:48
  „Na ez engem is érdekel,hogy hol vagyon az jogszabályban leírva,hogy az erdőben kutyát sétáltatni tilos?Légy szíves,igen pontosan írd meg ezt,mert kiváncsivá tettél!!!!
  Szerintem te nem lehetsz tisztában dolgokkal...Gondolom,puska van a válladon.”
 • 11. énbeszéltem 2008. március 30. 10:32
  „"Az erdőben kutyát sétáltatni tilos, ezt a szabálysértésekről szóló jogszabály rögzíti, és 30 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal súlytható."
  Erről dobjál már egy linket lécci, hogy hol olvastad. Szerintem ez baromság!”
 • 10. krobi01 2008. március 30. 10:25
  „Vipi!

  Nagyon nem vagy tisztában a dolgokkal. Az erdőben kutyát sétáltatni tilos, ezt a szabálysértésekről szóló jogszabály rögzíti, és 30 000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal súlytható.
  Az általad nagyképűnek, agresszívnak titulált vadászok tették meg a feljelentést a videót készítő és azt közzétevő személy ellen, ugyanis a vadásztársadalom nem tűri meg az ilyen elfajzott, törvényellenes cselekedeteket. A vadász nem állatkínzó, és nem is lehet az!
  Vadászni pedig, bármilyen furcsa is számodra, kell. Sajnos a természet a mai Magyarországon már régen nem működik magától.”
 • 9. vipi 2008. március 30. 09:51
  „Nagyon kevés tisztességes vadász van.Az erdőben ha túrázunk,nem merjük a pulinkat elengedni,mert attól tartunk,hogy valami idióta lelövi.Úgy gondolják,övék az erdő.De rengeteg esetben annyira hülyék,hogy egymást lövik a vad helyett...Nagyképűek,agresszívak.Úgy gondolják,olyan tudás birtokában vannak,ami felsőbbrendűvé teszi őket.Egy-egy vadászat alkalmával leterítenek vagy ezer nyulat,még több fácánt és ott ünneplik magukat.Ehhez lelkület kell.
  A normális vadász olyan ritka,mint a fehér holló.Többségükben zöld cuccokba dagadt hapsik szuszognak puskával a vállukon,és állítólag őket a természet szeretete vezeti,továbbá az erdő megfigyelése.Ehhez cipelnek egy tízkilós puskát is,hátha meg akarja őket támadni az őz.”
 • 8. FREDDY/S 2008. március 30. 08:14
  „"Nem szabad összekeverni azonban a vadászaton, élesben történtekkel, ahol viszont megszokott a hajtókutyák hasonló viselkedése, s évszázadok óta ilyen módszerekkel ejtik el a vadat."
  Ha a vadászat be lesz tiltva, akkor nem léphet fel ilyen probléma, nemde...”
 • 7. Kobak 2008. március 29. 22:17
  „Őszintén remélem, hogy a hatóságok kellő figyelmet fordítanak az ügy kivizsgálására. Ha bebizonyosodik a vadászat legalitása mögé rejtett állatkínzás, példát statuálnak a büntetés kiszabásával. Ha a vadásztársaságok az ilyen vagy az ehhez hasonló eseteket eltűrik, akkor az a társaság tagjait is nagyban minősíti. E szemszögből nézve a Vadászkamara elnökének nyilatkozatát elhamarkodottnak tartom.”
 • 6. Alfred Rudas 2008. március 29. 21:20
  „Uzenem Orban Henrik ur?-nak: ha latni akarja a tobbi filmet szivesen elkuldom neki! NYILATKOZATA SZEGYEN A MAGYAR VADASZKAMARARA NEZVE!!!! A filmeken lathato BARBAR MAGATARTAS SEMMILYEN VADASZATI ETIKABA NEM ILLIK BELE.”
 • 5. Alfred Rudas 2008. március 29. 20:45
  „Birtokaban vagyok azoknak a videoknak (nem csak a bemutatott ketto) ahol a mar kimult!!! allatot tepik a kutyak amikor gazdajuk es tarsai nevetgelve, tetlenul nezik a kutyak tenykedeset, eszukbe sem jut a kutyakat lehivni, vagy ha ez nem megy "leszedni". Sikerult a videokat lementeni a youtub-rol mielott gazdaik eltuntettek volna oket. Megerdemelne egy kis nemzetkozi exposure-t, de remelem a Magyar hatosagok kepesek lesznek helyere tenni ezt a BARBAR gyakorlatot. Mellesleg megjegyzem jomagam is vadasz vagyok kb 25 eves vadaszati multal. Ismerve a magyar vadaszati hagyomanyokat ez az allatkinzo, es a KIMULT ALLATOT MEGGYALAZO gyakorlat SEMMILYEN VADASZKULTURABA NEM IILIK!!!”
 • 4. Kobak 2008. március 29. 20:37
  „Mi közel lakunk egy vadászterülethez. Sajnos már volt rá példa, hogy a vadászkutya a kerítésünknél -közterületen póráz nélkül- inzultálta a házörzőinket a vadászok pedig jó 100 m -re sétálgattak. Különösen nem érdekelte őket, hogy mit művel a kutyájuk...”
 • 3. KO 2008. március 29. 18:43
  „Kedves Csingiz mint a jelölésed utalja nyíllal ,vagy bunkósbottal ,vagy szabad kézzel .Nézd a helyzetet a másik szemszögéből is.”
 • 2. csingiz 2008. március 29. 18:26
  „És akkor mivel menjünk vaddisznóra? Aranyhörcsöggel???”
 • 1. énbeszéltem 2008. március 29. 15:30
  „A vadászok folyamatosan fenyegetik az erdőbe járó kutyásokat, hogy ha el merik engedni, lelövik a kutyát! Pedig ott 99%-ban szó sincs erőszakról (márcsak azért sem, mert esélye sincs egy jól táplált kutyának a vadat utolérni :-)) Ez az igazi kettős mérce!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben maradt a fegyvergyűjtő

Vág - Továbbra is előzetes letartóztatásban van, de már a megyei rendőrség vizsgálja annak az… Tovább olvasom