Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Állásvadászat a válság közepette – nehéz és egyre nehezebb

Győr-Moson-Sopron megye – Amikor szinte naponta számolunk be leépítésekről, a heti munkaórák számának csökkentéséről, vajon miben bizakodhatnak az álláskeresők a munkaerőpiacon? Közvetítő cégek és a munkaügyi hivatal infóit kértük.
A Pannon-Work Zrt. értékesítési és marketing vezetője, Kurdi Ferenc elmondta, cégük jelenleg megyénkben 21 állást kínál különböző munkakörökben.

Javarészt műszaki végzettségűeknek tudnak elhelyezkedési lehetőséget ajánlani, de keresnek telefonos diszpécsert, oktatásszervezőt, pénzügyi munkatársat és NC-CNC forgácsolókat is.

Kíváncsiak voltunk arra is, melyek azok a munkakörök, amelyek a gazdasági válság "áldozatai", vagyis ahol jelenleg esély sincs állást találni.


Felvételünkkel ellentétben a segéd- és betanított munkásoknak sok örömre nincs okok ezekben a napokban.
Felvételünkkel ellentétben a segéd- és betanított munkásoknak sok örömre nincs okok ezekben a napokban.


Ahol van esély a munkára

Kurdi Ferenc elmondta: a segéd- és betanított munkákat keresőknek most egyáltalán nem tudnak állást kínálni, mert a munkaerő-kölcsönzési projektjeikben éppen ezeket a létszámokat csökkentették a cégek.

Aki azonban legalább középfokú végzettséggel, nyelvismerettel, gyakorlattal rendelkezik, most is jó eséllyel talál állást magának.

Tán a tavasz hoz egy kis javulást

Összehasonlításként a "válság előtti", tavaly szeptemberi időszakhoz képest jelenleg sokkal kevesebb állást tudnak felajánlani a munkát keresőknek, de ez a marketing vezető szerint részben a szezonalitás számlájára is írható.

Januárban a diákok és a segéd- és betanított munkások is nehezebben jutnak munkához az általános tapasztalatok szerint.

A jövőre vonatkozóan Kurdi Ferenc bizakodó, remélhetőleg már márciusra tapasztalható lesz némi igény a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatás iránt, de az eddigi években tapasztalt növekedésre a világgazdaság állapota miatt egyelőre nem számíthatunk.

Hogyan képezzük magunkat?

Arra a kérdésre, hogy szakmai tapasztalatai alapján milyen területe(ke)n érdemes a jelenlegi helyzetben tovább képezni magukat az állásra pályázóknak, Kurdi Ferenc közölte: "elméletileg bármely szakma elsajátítása hasznos lehet, hiszen a szakképzett munkaerő elhelyezkedési lehetőségei mindig sokkal jobbak, főleg, ha nyelvismerettel is párosul a szakismeret.

Hogy pontosan mely szakmák lesznek a legkeresettebbek a közeljövőben, arra nehéz választ adni, hiszen nem tudjuk, melyik iparág, mikor lábal ki a válságból".

"Az emberek féltik a biztos – vagy legalábbis annak tűnő – állásukat"

Az Adecco Kft., amelynek partnere a munkaerő felkutatásában elsősorban az Ipari Park, már kevésbé látja pozitívan a helyzetet.

Náluk főleg a magasabb képzettségű, elsősorban mérnöki munkakörökben van még esély új állást találni. Fizikai állományt nem igazán keresnek jelenleg a munkaadók.

Nagy Milán tájékoztatása szerint sok a tavalyról megmaradt megbízás, újak pedig szinte egyáltalán nem érkeznek.

Elmondása szerint azonban a keresleti oldal is megcsappant: az emberek féltik a biztos – vagy legalábbis annak tűnő – állásukat, és ha nem muszáj, nem váltanak.

Az informatikusok tán megússzák

Farkas Edit, a Man at Work képviselője nem sok jóval kecsegteti az álláskeresőket. Fő partnereik ugyanis autóipari beszállító cégek, amely iparág, mint tudjuk, a válság első és nagy vesztese.

"Nyugat-Magyarországon jelenleg az autóiparban nem lehet elhelyezkedni – summázza a helyzetet a munkaerő-közvetítő.

1-2 cég van ugyan, ahol még találni elvétve kínálkozó munkalehetőséget, az új piacokat viszont még nem látják előre" – magyarázta a szakember.

Farkas Edit elmondása szerint ugyanakkor az informatikai szolgáltatásokat – minden mással ellentétben – egyelőre egyáltalán nem érinti a gazdasági válság.

Az elhelyezkedés esélyei nem egyformák a megyében

Körülnéztünk a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ internetes oldalán is, ahol főleg fizikai szakmunkára keresnek alkalmazottakat.

Szabad az út a villanyszerelőknek, hegesztőknek, szerelőknek, kőműveseknek, de keresnek szakápolót, cukrászt, pultost, eladót és pedikűröst is a munkáltatók. Igaz, csak korlátozott számban.

Rimányiné Somogyi Szilvia a kisalfold.hu megkeresésére elmondta: az elhelyezkedés esélyei nem egyformák a megyében.

A vendéglátásban elkél a friss munkaerő

Győr és Sopron környéke valamivel kedvezőbb helyzetben van.

Megerősítette azt, amit az interneten is láttunk: az egészségügyben szociális és általános ápolóként, műtősként el lehet helyezkedni, illetve a "vasas" szakmákban a lakatosok, hegesztők, esztergályosok jó eséllyel találhatnak munkát.

A vendéglátásban is elkél a friss munkaerő, és a több nyelven beszélő, műszaki végzettségű diplomásokra is szükség van.

A Munkaügyi Központ illetékese is megerősítette, érdemes lenne az oktatás-képzés terén rugalmasabban követni a mindenkori munkaerő-piaci helyzet változásait.

Olvasóink írták

79 hozzászólás
 • 79. PrettyWoman 2009. február 09. 12:24
  „Köszönöm a tanácsokat. Igen, tudom, hogy a próbaidő alatt bármikor elmehetek. De odáig is el kell jutni, hogy egyáltalán próbaidőn legyek: tehát felvegyenek. Igen, fontos a diplomácia, de nekem sajnos nem az erősségem. Nehezen tudok hazudni. Na mindegy, azért próbálkozom. Bár most eléggé le vagyok taglózva, még mindig a veszprémi gyilkosság hatása alatt állok.”
 • 78. FrankieBoy 2009. február 09. 07:01
  „#76.
  Késmester, ezzel Nálad a pont: :))))))))))))))))))))))))))

  "A természetnek is van deficites befektetése."”
 • 77. fortuna54 2009. február 08. 16:07
  „elemérke,te bélgiliszta.Téged valami köt a fákhoz,mert mindenkit a fára akarsz felzavarni.Talán csak nem
  fateknöket gyártottál,valahol a bakonyban idösb.elemérrel?Különben a nyáron találkozhatunk m.országon,
  ha te is mernél jönni,de ugye te csak a pocsoján tulrol kedveled a bunyot.”
 • 76. knifemaster 2009. február 08. 10:09
  „elemér buta vagy mint a bogarak,bár ezt már mondtam,de nem nagyon akarok durvulni.
  Te meg gyere nekem a negróddal,akusztika közepette.Gondolom azért zavar a számban,mert vakít a fénye,annyira sötét vagy.
  Küzdjél csak,mond meg a frankót de maréknyi agyaddal próbáld meg felfogni,hogy attól mert jól idomított amcsi,vagy komcsi módjára szajkozód folyamatosan ugynazon baromságaidat,még nem lesz igaz.
  De én kérek elnézést,mert nem Te tehetsz róóóla... :D
  A természetnek is van deficites befektetése.”
 • 75. FrankieBoy 2009. február 08. 09:32
  „#74. elemér

  "...keksz... szex..." Micsoda rím!!!! :))
  eli, te egy meg nem értett költő lehetsz!! :)))”
 • 74. elemér 2009. február 08. 08:30
  „71. hozzászólás FrankieBoy
  Nem megy a keksz, de megy a szex. Ez u.n. piacgazdaság. G.D. és társai nekem unalmas és siralmas.”
 • 73. elemér 2009. február 08. 00:01
  „Igen gyártsák a negrót mert ez fogy és ez kell. Ez u.n. piacgazdálkodás. Én hülyeségedet G.D. rögtön megválaszoltam, nyiss magadnak forumot és kössz a reklám, de nincs rá szükségem. Unalmas vagy és a te forumodra senki nem kiváncsi.”
 • 72. G.D 2009. február 07. 20:57
  „Szia Elemér, hol válaszoltál meg nekem valamit is? Meg egyáltalán valakinek??
  Még mindig várunk téged a neked nyitott fóromon.! Ne legyél gyáva! Az a TE fórumod!”
 • 71. FrankieBoy 2009. február 07. 20:51
  „#66. elemér
  eli, a negrót nekem ajánlottad a számba, és én nem is adtam oda másnak!
  Milyen érdekes! Itt lakom 100m-re a Koestlin-gyártól (gy.k.: Győri Keksz), de márnincsenek finom vanília-illatú észak-nyugati szellők, mert már csak a Negrót gyártják itt... :(”
 • 70. elemér 2009. február 07. 19:39
  „G.D. te aztán igazán buggyant vagy. Nyelvet az tudja akinek az anyanyelve, vagy azt tanulta és használlja. Aki itt van az nem jelenti hogy az tudja. Tud annyit amennyire neki szüksége van és nem többet. Felvilágositásra bizony van szükséged. Vegyél be még egy negrot tölem aztán olvasd el amit már megvá;aszoltam.”
 • 69. G.D 2009. február 07. 18:43
  „59.PrettyWoman. Ha okvetlenül be szeretnél oda jutni, akkor csak azt mondd nekik, ami öket érdekel, amire ráharapnak. Ne tárulkozzál ki. Nem baj, ha közben találsz egy másik jobban fizetö munkát, jogodban áll felmondani. Mindig van egy felmondási idö. Ha fontos neked ezt a munkát elvállalni, akkor "el kell adnod magadat nekik". Nehéz ez, én is tudom. Nehéz az öszinte embereknek mindig. - De próbáld meg, ez a saját érdeked. - Színház az egész.! Nem azért állítanak be, amit tudsz, hanem azért, amit eladsz nekik!
  Nekem mondta valaki: Ha ezekhez jelentkezel, akkor ezt és azt kell belevenni, ha másikaknál, akkor ezt és azt ki kell hagyni! Legyél diplomatikus és sok sikert kívánok neked!”
 • 68. G.D 2009. február 07. 18:25
  „Te buggyant agyú Elemér. ( 69 éves, lehet, hogy már öregségi demenz?) Ha tényleg amiban élsz, akkor tudnod lell, hogy az ott normális, hogy valaki beszélje a nyelvet! Mármint az angolt, mert hát az ott a hivatalos nyelv. Ugyanúgy, mint minden országnak van egy nyelve, amit beszélni illik azoknak, akik ott élnek! - You now? -
  Neked ez nem elönyöd ott, hanem kötelességed!
  Mikor bukkansz már fel a neked nyitott fúrumban, még mindig várunk rád, mert mindenféle felvilágosításra van szükségünk. Ezer kérdés lenne számodra!. Mered vállalni???”
 • 67. elemér 2009. február 07. 17:56
  „Azt hogy az ember munkát cserélt nem volt szokás bejelenteni. Egyszerüen az nem volt jó ötlet, mert rögtön kiraktak. Hogy lehet az hogy többet keres az ember mint fönöke aki többet tud, és hosszab ideje van a vállalatnál. Ki az aki ezt lebirja nyelni ? Magyarban meg pláne. Hogy lehet az hogy amiban valaki többet tud, jobban megy neki az inglis lengvidzs és többet keres ? Ráadásul még illegális. Szóval felesleges volt a böbeszédüség. Annyit volt szokás mondani a fönöknek hogy megyek. Mikor kérdezte ? Mostan természetes. Hová mész ? Ez privát info. Joe ami nem rád tartozik, adios.”
 • 66. elemér 2009. február 07. 16:28
  „Vedd ki a szádbol mert még mindig világit.”
 • 65. knifemaster 2009. február 07. 13:48
  „Majd ha kigyógyultál a csőlátásból akkor szóljál legközelebb.
  Állásvadászatról fogallkoztatásról beszéltem .Semmi másról
  De ezt tudja csak a te fajtád,függetlenül attól hogy há valósi.Mellébeszélsz,személyeskedsz...
  Mintha szakadozna a cérna... mi történt,visszanyalt a fagyi?:D”
 • 64. elemér 2009. február 07. 12:20
  „Ha a butaság fájna akkor te orditanál. Legtöbb xart nálatok lehet eladni, becsomagolva és hitelesitve. Aki pedig járt ott az tud viszonyitani. Nálatok van a kinai xar, az USA-ban pedig a kinai minöség.”
 • 63. knifemaster 2009. február 07. 11:09
  „62.
  Ja,ezt is megírtátok ..:D
  Azért jön ki nálatok minden szar,mert ott van a legtöbb bírka összegyűjtve egy helyre,ott lehet miden hülyeségget eladni jó pénzért.
  Itthon ez már nehézkes, mert itt van JPSZ ami ott sosem lesz.”
 • 62. elemér 2009. február 07. 09:55
  „Én szinte kizárólag szerzödéses munkákban dolgoztam az USA-ban. Azért mert igy szükség volt rám és háromszorosát kerestem, amig szükség volt rám. Tudtam hol a munka és hová érdemes menni. Mikor pedig lassu volt a piac, használtam referenciának pár céget ahol sokáig voltam, de már becsuktak. Azért mert papiron én egy megbizható ember voltam. Tapasztalatom hogy tutyimutyik sokmindent nem tudtak és gyakran tölem érdeklödtek. Manapság ilyesmi online megy és jobban informált az ember. Azért telefon meg szeméji kapcsolat is létezik. Nehogy még azt higyjék aki online van ezt nem használja. Mit lehet tudni egy cégröl ? Mióta létezik, kik a vetéjtársak és milyen stabil, stb. ?

  Mai világban az ember online keres munkát és rugalmasnak kell lenni. Úgy maradhat valaki rugalmas ha kilép a dobozbol. Ilyesmi nehezen megy ha azonositják az embert online. Ezt kilehet kerülni, mert van ide is teknika. Tény hogy gyakran hazudnak az embernek és a munkaközvetitönek. Ezért kell az ilyesmit ovatosan kezelni. Nem mindegy hogy milyen emil és telefonszámot meg nevet ad meg az ember.
  Lényeg itt ha van munka akkor beszélhetünk és nem az azonositás. Azonositás az majd következik de nem online.

  Persze aki angolul tud annak csak egy kattintás a job interview tips. Mit akarsz, na ne viccelj. Rám szükség van itt, és ha nincs akkor tudod hogy mit tehetsz nekem. Mi irtuk a nagykönyvet a világnak.

  http://jobsearch.about.com/cs/interviews/a/jobinterviewtip.htm”
 • 61. andy 2009. február 06. 22:10
  „Pretty gondolom a próbaidőt alkalmazza tulaj is...
  Addig minden indoklás nélkül lehet váltani, ha a helyzet megkívánja.
  Tavalyi emlékeim között él az a megbízóm részéről történő elvárás, hogy közvetített dolgozóknál a határozott idejű megíbzásra vonatkozó időszakra, akár fenyegetéssel is, de próbálta elérni, hogy maradjunk, s igen csakk zokon vette, ha kapta fülest, hogy valaki állásinterjún volt...
  S pont e hölgyemény volt az, ki gond nélkül megjelent többesetben dél körül, s minden szívfájdalom nélkül küldte haza embereket s bontotta fel, velük kötött szerződést.
  Nekem is problémát jeletett a helyzet, mit kérdeztél.
  Úgy gondolom minden tulaj, vezető, munkaadó annyit várjon el alkalmazottjaitól, amennyit ő is nyújt foglalkoztatottjainak...
  Ha egyoldalúnak bizonyul a kapcsolat, akkor a kevés, de ideiglenesen mégis segítséget nyújtó fizetés mellett, kissé nyugodtabban van lehetőséged keresgélni!
  Én is így tettem, nem szégyenlem magam érte :))”
 • 60. knifemaster 2009. február 06. 21:26
  „Sok állásinterjún voltam már ,nem véletlenül..:D
  Nehéz a kérdésedre a tanácsadás,mert csak Te tudod hogy mennyire kell ez a lóvé,van e még türelmed és merszed tovább keresgélni egy jobb lehetőség reményében.
  Én visszakérdeznék,hogy ő ugyan megigérné e fordított helyzetben ugyanezt?
  Avagy megigéri e hogy az elkövetkezendő 15 évben nem fogja az embert kirúgni?
  Papíron rögzítve,munkaszerződés keretén belül.
  Persze ez csak én vagyok....”
79 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemcsak sznoboknak! Bor és étel harmóniája a La Marédában

Léteznek-e szabályai a bor és az étel párosításának? Igen léteznek, és nemcsak a sznob világnak… Tovább olvasom