Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Alkotói révületben a világvallások jegyében

Győr-Ménfőcsanak - Immár 18. alkalommal rendezték meg a Bezerédj-kastélyban a Képzőművészeti Műhelygyakorlatot. A 100 világvallás című kéthetes tábor kiállítással zárult.

Dubi Árpád és Patkós László grafikusok, képzőművész-tanárok szerint ˝ez kicsit más, mint a szabadidős táborok, itt valóban műhelymunka folyik˝. Európa számos országából érkeztek már ide résztvevők: frissen végzett művészek és veteránok egyaránt szívesen jönnek, akad, aki 15 éve jár vissza a Bezerédj-kastélyba.

A táborozók feladatai évről évre más téma köré szerveződnek. Az idei rendezvény a 100 világvallás címet kapta.

– Azért adtuk ezt a címet, mert úgy gondolom, hogy a művészet őrzi azokat a szakrális tevékenységeket és jeleket, amelyek valaha lehet, hogy egy vallás részei voltak – magyarázta Dubi Árpád, majd hozzátette: ˝Maga az, hogy alkotni, szinte vallási tevékenység. Amikor alkot az ember, mintegy vallásos révületben van.˝

Kőszegi Csilla illusztrátor és Szüdi János grafikus – mindketten Budapestről érkeztek. Fotó: Krizsán Csaba
Kőszegi Csilla illusztrátor és Szüdi János grafikus – mindketten Budapestről érkeztek. Fotó: Krizsán Csaba

A témának megfelelően az alkotások többsége a vallási kultuszokkal kapcsolatos: ihletet adott például a keresztény mitológia kedvelt alakja, bűnbánó Magdolna vagy a hindu egyházi tánc. A találkozó három pillérének köszönhetően – aktrajz, a tábor témájához kapcsolódó kreatív feladatok, önálló alkotómunka – születtek azonban más, egyéni témájú művek is.

A két hét alatt sok tapasztalatra és új ismeretre tehettek szert a résztvevők. Főként grafikákat és rézkarcokat készítettek, de olajképek, ceruzarajzok és akvarellek is gazdagították a gyűjteményt. Az alkotások legjobbjait tekinthették meg az érdeklődők péntek este a gyakorlat zárásaként megrendezett kiállításon.

A főszervezők tervei szerint a hagyományoknak megfelelően jövőre is július első két hetében várják a művészet iránt érdeklődőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a vezetéket

Győr - Útfelbontásokba botlanak a megyeszékhely utcáin közlekedők: a burkolat felújítása előtt a… Tovább olvasom