Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Áldatlan állapotok után épül a győri Malomsok sétány - fotó, videó

Egy olvasónk szerint már-már "világháborús helyzetet" idézett hetekig a Vízivároshoz közeli Malomsok sétány. A gondot egy évek óta el nem készülő út okozza.

Győr egyik legdinamikusabban fejlődő városrészéhez, Vízivároshoz közel, a Malomsok sétányon jártunk - a szóban forgó terület hivatalosan közigazgatásilag Révfaluhoz tartozik - néhány hete, s gondosan figyeltünk arra, hogy a bokánk lehetőleg ne törjön ki.

Az utca közel felében ugyanis útépítési munkálatok zajlottak-zajlanak; közlekedni csak rendkívül körülményesen lehetett a szóban forgó szakaszon, holott az utcának már rég kész kellene lennie.


Felvételünk november végén készült. Videó: Cseh Róbert.


"Használatba vételi engedélyt nem kapott a lakás"


"A társasházakat építtető és kivitelező cég 2008-ban építési engedélyt kapott a győri önkormányzattól nyolclakásos társasház megépítésére.

Ebben a hivatalos dokumentumban leszögezték: szilárd útburkolatot kell kialakítani, továbbá úgy kell meghatározni a szinteket, hogy a telekről se ki, se be nem folyhat a csapadékvíz.

Más kérdés, hogy az építési engedélyből nem derül ki egyértelműen, hogy kinek is kellene az utat megépíteni. Mondhatnánk, ez a finoman fogalmazva is lényeges kérdés balladai homályba vész" - kezdte portálunknak Konyári György, a Malomsok sétányon családjával élő egyik lakó.

Az építési engedélyben leszögezétk az út megépítését - kattintson a nagyobb képért.
Az építési engedélyben leszögezétk az út megépítését - kattintson a nagyobb képért.


"2008 decemberében kötöttünk szerződést a kivitelezővel új kulcsrakész állapotú földszinti lakás építésére, melynek átadási határidője 2009. május 30. volt.

Maga a lakás lassan készült el, s végül két oldalas hibalistát kellett írnunk az átvételkor. Ráadásul úgy költöztünk be a lakásba az akkor négyéves kisfiammal és a feleségemmel, hogy használatba vételi engedélyt nem kapott a lakás.


Tájkép két hete: áldatlan állapotok voltak a győri Malomsok sétányon - fotók: Cseh Róbert.

A belső térben a gondok többsége megoldódott

Ennek ellenére azért döntöttünk a költözés mellett, mert a volt marcalvárosi panelunkat eladtuk, s abból el kellett költöznünk határidőre.

A következő két évben több problémánk - penészesedés, beázás - is akadt az új lakással; ezeket műszaki ellenőr által végzett szakvéleményben dokumentáltuk.

Mivel használatbavételi engedély továbbra sem volt a kezünkben, 2011-ben több lakótársunkkal ügyvédhez fordultunk jogviszonyunk tisztázása és a garanciális problémák rendezése érdekében.

Ennek eredményeként született megállapodás, miszerint a felmerülő hibákat idén nyáron kijavítja a kivitelező. Ennek nagy része szerencsére teljesült is, s a gondok többsége megoldódott" - folytatta Konyári György.

Tán Olvasóink is sejtik, hogy noha a társasház lakásainak belső tere rendeződött, de az építési engedélyben feltételként szabott új út kialakítása még el sem kezdődött.

"Új tervek készülnek, módosítani kell a szerződést"

"Az utcánkban a társasházakat több vállalkozó építette; elvileg a mi házunkat kivitelező cégnek csak az épület előtti útszakaszt kellett volna kialakítania.

A társasházunkat építő cég a véglegesített megbízást 2010 decemberében kapta meg, azután, hogy további szakaszok, közel 200 méter hosszú útburkolat lefektetésére kapott megbízást az önkormányzattól.

Végül, a győri önkormányzat és a vállalkozó között újabb megállapodás született 2011 júliusában, melynek eredményeként végre megkaptuk a használatbavételi engedélyt, s újabb ígéretet az útra.

Idén nyáron a kivitelező meg is kezdte volna az út építését, csakhogy kiderült: a terepszinteket újra kellett terveztetni.

Ezt követően az új dokumentumok elkészültek, módosítani kellett a szerződést, majd elindult a közművek áthelyezése" - mondta a Malomsok sétányon élő lakos.

A tervezett befejezési határidő: 2011. november 15.

"Szeptemberben nem sikerült elkezdeni a munkát, mire októberben végre kikerült a társasház faliújságjára a felhívás: az útépítést megkezdjük, a tervezett befejezési határidő: 2011. november 15.

Az idézett felirat a faliújságon

Az előző évek tükrében nem lepett meg bennünket különösebben, hogy jelenleg sem tudjuk, mikor vehetjük birtokba az utat.

Tekintettel azonban, miszerint magam is az építőiparban dolgozom, aggodalommal tölt el, hogy kisebb töltés emelkedett a szemünk láttára, mivel körülbelül fél méterrel felemelték a terepszintet az útburkolat szintjéhez.

Nem igazán értem, hogy miért volt szükség minderre, de csak remélni tudom, hogy a kiadós esőzések után az összes csapadék az előkertben, s nem a mi lakásunkban fog megállni" - zárta szavait Konyári György.

"Az itt lakók megértését és türelmét kérjük"

"Az út építésének elkezdése valóban sok időt vett igénybe, melynek hátterében többször rajtunk kívülálló okok álltak, de ettől függetlenül az itt lakók megértését és türelmét kérjük" - kezdte megkeresésünkre a kivitelező Balázs és Balázs Bau Kft. ügyvezető igazgatója, Balázs Csaba.

Arra a kérdésünkre, hogy miért vállalták egyáltalán az út elkészítését, hisz a Malomsok sétányon a társasházak többségét más-más vállalkozó építette, Balázs Csaba úgy felelt: "ez így van. Nekünk csupán 15 méteres szakaszt kellett volna építenünk a lakókkal kötött szerződés értelmében.

A 2008-as építési engedélyben valóban feltételként szerepelt a szilárd aszfaltú útburkolat kialakítása az általunk épített házak előtt, de mint oly sok mindent, a gazdasági válság ezeket a terveket is keresztezte".

Alakul a Malomsok sétány - képek: Cseh Róbert."Álljuk a szavunkat és megvalósítjuk az útépítési és fejlesztési munkákat"

"Cégünk is megtette volna, hogy megfizeti az önkormányzat felé az útépítés és infrastuktúrális fejlesztés ránk eső részét, hogy ne kelljen ekkora beruházást felvállalnunk, ám erre nem kaptunk lehetőséget.

Mivel Győr városa a válság ideje alatt az érintett útépítési munkák teljes finanszírozását nem tudta felvállalni, a fennmaradó összeg beruházási értékét nekünk kellett megoldani.

Ezt követően megkerestük a területen érintett telektulajdonosokat, hogy összefogásban valamilyen módon megállapodva együtt vállaljuk fel az útépítést, ám senki nem kívánt együttműködni.

Így bár nagyon nehéz volt, de meghoztuk azt a döntést, hogy az önkormányzattal megállapodást kötünk, - s ugyan jelentős befektetést vállalunk, - de álljuk a szavunkat, s megvalósítjuk az útépítési és fejlesztési munkákat.

Eddig egyetlen építő cég szállt be az útépítési költségekbe

Ezzel azonos időben bizalmat adtunk a területtel érintett ingatlantulajdonosoknak, hogy ők a kivitelezést követően kell, hogy megtérítsék felénk a rájuk háruló építési, fejlesztési díjakat.

Az önkormányzat biztosított bennünket, hogy segítségünkre lesz, hogy az érintett telektulajdonosoktól és társasházaktól a rájuk arányosan ráháruló költségeket be tudjuk gyűjteni, ám ma megbecsülni sem tudjuk, hogy mikorra várható a beruházás nagy részének megtérülése.

Pozitívumként említhetjük, hogy akadt olyan építő cég is, aki a számla kiállítása után - határidő előtt - befizette az arányos kötelezettségét - igaz, ez a vállalkozás az egyedüli az összes érintett telektulajdonosok közül.

Bízunk abban, hogy a többség azért értékelni fogja, hogy teljes infrastruktúrával ellátott területe lett" - folytatta Balázs Csaba.

A 2003-as tervekben szereplő útszintet sikerült 25 cm-rel lenyomni

"Az út szintjének felemelését nem mi akartuk, mindez a 2003-as tervekben szerepelt. Annyit sikerült elérnünk a tervek változtatásakor, hogy 25 cm-rel alacsonyabban legyen kialakítva az út végleges terepszintje.

A viszonylag magasabb utak helyes csapadékelvezetésére Győrben is - például Szabadhegyen - több példa akad, mi is úgy fogjuk befejezni az út építését, hogy az itt élők lakásait ne veszélyeztethesse egy-egy kiadósabb eső.


Képek: Cseh Róbert.

Csúszás a közművek miatt

Az, hogy a kivitelezés mostanáig csúszott, nagyban függött a közművek, kiépítésén, áthelyezésén, módosításán.

Ezeket a folyamatokat lehetőségeinkhez képest többször próbáltuk gyorsítani, rengeteg levelezést folytattunk az érintett szolgáltatókkal, s akadt olyan szolgáltató, aki ebben partnerünk is volt.

Október 17-én tudtuk elkezdeni a munkát, de az első két hétben nehezen haladtunk, mivel az itt lakók többször is munkaterületre hajtottak autóikkal.

Miután ezen akadályok is elhárultak, nagy létszámmal kezdtük meg az útépítési munkákat, annak érdekében, hogy mielőbb elkészüljön a tervezett aszfaltos közút.

Ez annak is köszönhető, hogy egyelőre ilyen enyhe időjárás van" - válaszolt a felmerülő problémákra Balázs Csaba.

Az elkövetkező hónapokban várható az út ideiglenes forgalomba helyezése

Arra a felvetésünkre, hogy mikor végeznek az útépítéssel, Balázs és Balázs Bau Kft. ügyvezető igazgatója úgy felelt: "a járda kialakítása már megtörtént, s amennyiben a teherbírási mérések megfelelőek lesznek, akkor az aszfaltozás a napokban megvalósulhat.

Lakóink megelégedettségére és örömére mi úgy tervezünk, hogy az ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt rövid időn belül megkapjuk".

"Azt szeretném hangsúlyozni, hogy az út jó minőségben készül el: 20 cm-es betonrétegre kerül fel a 10 cm vastagságú aszfaltburkolat" - zárta szavait Balázs Csaba.

Olvasóink írták

 • 5. Oreg35 2011. december 15. 12:05
  „Normális helyeken az önkormányzat először kialakítja az infrastruktúrát mielőtt értékesíti az építési telkeket! De hát ez Győr, itt mindent el kell cseszni!
  Ha már itt tartunk megkérdezném, hogy a több éve átadott új Bácsai úton mikor lesz busz közlekedés és nem a lerobbant régi Bácsai úton megy a busz? Az új úton elkészültek a megálló helyek is csak éppen busz nem jár arra és a Vízivárosiaknak jócskán kell gyalogolniuk otthonukhoz! Nagy a csend ez ügyben is! Illetékesek ébresztő!!!”
 • 4. Tabornok 2011. december 14. 13:48
  „"az út jó minőségben készül el: 20 cm-es betonrétegre kerül fel a 10 cm vastagságú aszfaltburkolat"
  Az ottlakóknak javaslom megmérni a beton és az aszfalt vastagságát, lefotózva!”
 • 3. pappe 2011. december 14. 13:31
  „Lehet, hogy Malomsokon meg Győr sétány van. :)))”
 • 2. empy 2011. december 14. 09:32
  „ha jól tudom, Győrben nincsen Malomsok utca, csak Malomsok sétány. Hol található a Malomsok utca?”
 • 1. Loich 2011. december 14. 09:12
  „Tanulság: használt lakást kell venni, vagy újat olyan helyen, ahol legalább van utca.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr vs. Kisalföld Volán: mennyivel emelkednek a bérlet- és jegyárak jövőre?

A Kisalföld Volán három tarifajavaslatot dolgozott ki Győrben a jövő évre, de az önkormányzat számára mindegyik elfogadhatatlan. Tovább olvasom