Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Advent öt templomban Győrben

Az Öt Templom Fesztivál szervezői és gyülekezetei összefogtak és idén először adventi, hanukai programokkal várják az ünnepek hagyományait és békességét keresőket Újváros templomaiba.

Az Öt Templom Fesztivál gyülekezetei egy utcányi tarkaságukkal, kicsiben olyan színesek, mint egész Európa. Vallásaikat gyakorló közösségeik mind másképpen várják és ünneplik decemberben a fény születését, saját évezredes hagyományaikat követve tartják templomi és családi szertartásaikat. Szombaton este a Kiss család három generációjának apraja-nagyja adott adventi koncertet az evangélikus Öregtemplomban.

Székhelyi József egy monodrámában lépett színpadra. fotó: H. Baranyai Edina
Székhelyi József egy monodrámában lépett színpadra. fotó: H. Baranyai Edina

Vasárnap délelőtt a reformátusoknál a Bárka Band közreműködésével zenés családi istentisztelet volt, délután kettőtől a zsinagógában a Győri Zsidó Hitközség várta hanukai gyertyagyújtásra érkezőket. Székhelyi József Salamon Bélára emlékező monodrámája után dr. prof. Schweitzer József tartott előadást az ünnepről, Tóth Emil főkántor közreműködésével.

Az Öt Templom – Advent programjai egészen december 22-ig zajlanak Újváros templomaiban, részletes program: www.karzat.hu.

Olvasóink írták

 • 15. háté 2010. december 09. 21:17
  „Szaurin !
  Hidd el, nem ők akarják, hogy róluk írjanak állandóan, és nem is ők írnak magukról.
  Nem ők akarják?--ezek, ---ezek nem tudják elviselni, ha bármi másról is van szó, mint róluk.
  Ez egy gyalázatos egy faj, nem tudják békében elviselni a másikat.

  Itt a friss példa: eloltották a tüzet,--már bombázzák Gázát a Palesztínokat.
  Világra való egy faj!--ja más v...”
 • 14. Szaurin 2010. december 09. 01:20
  „Miért, te biztos forrásból tudod, hogy ingyen voltak ott? Nem tudom, hogy fizetnek-e vagy sem, ahogy valószínűleg te sem. És nem, nem vagyok a gyülekezet tagja, és naiv sem, csak egyszerűen elegem van abból, hogy mindig neki ugranak a zsidó vallásúaknak. Ha katolikusokról szólna a cikk biztos vagyok benne, hogy most nem vitáznánk.”
 • 13. gyugyu1 2010. december 08. 21:58
  „12-s ! te ennyire naiv vagy vgy te is a gyülekezet tagja vagy? mi köze a hamukának a művészetekhez ? /mikor klezmer zene volt előadva az igen ! / Az igennagy tévedés ,hogy nem fogják tartani a markukat ha valami pénzt szimatolnak és nem a templomaink felujitására fogják forditani ! Ennyi idős korodba még hiszel a mesébe? /ideje lenne felnőni /! Ha olyan jólértesült vagy áruld már el légyszi mennyi bérlrti dijat fizettek hogy ott rendezheték meg ! szerinted a "fényünnepüket a mi ingyenáramunkal kell megvilágitani ?”
 • 12. Szaurin 2010. december 08. 21:28
  „háté: Hidd el, nem ők akarják, hogy róluk írjanak állandóan, és nem is ők írnak magukról. Vannak olyan emberek, akik nem bírják elviselni őket, és általában ők írják a cikkeket, szóval ha gondod van ezzel, akkor fordulj hozzájuk. Azt pedig nem értem, hogy ez miért lenne Istenkáromlás, hiszen ők semmi rosszat nem tesznek vagy mondanak Istenről.

  gyugyu1: miből gondolod, hogy ingyen kapják meg a Zsinagógát ezekre az alkalmakra? A zsinagógáról azt írtad, hogy "kulturális hely ami rendezvények megtartására lett átadva", nos, a hanuka is egyfajta rendezvény. A MÁV-ot pedig nem az itthoni zsidók perelték be, hanem néhány Amerikában élő holokauszt túlélő leszármazottja.”
 • 11. gyugyu1 2010. december 08. 12:54
  „Azt én is visszaadnám /és abban az állapotban/ mairől nem mondtak le és nem adták el. Igy visszapahatták volna azt a romhalmazt amit megmentett a város / pl. Zalaegerszegen felrobbantották !/ a mi pénzünkön. Már az előbb is leirtam :vásárrolják vissza napi forgalmi áron /de csak ha kötelezték őket a fenntartásra és karbantartásra /,van elég pénzük futja háborus kárpótlásból /és a máv elleni kárpótélási perből / de ha nem elég kérjenek Izraeltől van elég pénzük !! Ingyen csak a szájuk jár !!!/nekik /”
 • 10. háté 2010. december 07. 22:38
  „Hazánkban tartózkodik kb:100.000 zsidó.
  Mi lenne, ha a számarányukhoz igazodva hoznának le híreket róluk az újságok?
  ez kb:1%,---365:100=3,65, tehát egy évben négy napon, legyen tíz. --így lenne igazságos.
  De, hogy minden egész áldott nap ezekről szóljon, ez egyenesen istenkáromlás.”
 • 9. szocdem 2010. december 07. 19:00
  „De ne akarják ingyen visszakap

  Amit valakitől elvettk az ingyen - feltételek nélkül - kell hogy vissza kapja. Ez a demokratikus felfogása magántulajdon szentségének..

  A katolikusok attól függetlenül is mindent vissza kaptak, hogy alig 150 ezren gyakorolják a vallást.. (A flancos keresztelők után kiállított anyakönyv csak egy cédula, nem vallási megyggőződés)”
 • 8. gyugyu1 2010. december 07. 09:52
  „5.7. Szaurin ! Kérdem én ha nem vallási ünnepeket tartanak akkor miért fontos helyszin a zsinagóga ? Miért nem tudják az általuk fentartott felekezeti helyen megtartani azt! Ott még beléptidijat is szedhetnének és könnyithetnének anyagi helyzetükön ! Te ilyen naiv vagy vagy tudatosan vagy a szószóló. Ez a hely az egyetem kezelésében lévő kulturális hely ami rendezvények megtartására lett átadva, nem hitélet folytatására ! Ha annyira kell nekik vegyék meg ! Fizessék vissza a városnak a fentartás ,felujitás költségeités utána gondoskodjanak róla ! De ne akarják ingyen visszakapni és használni !”
 • 7. Szaurin 2010. december 07. 00:21
  „gyugyu1: szerinted mégis hány zsidó maradt a városban a világháború után és nekik milyük volt? Szinte semmi, mert mindent elkoboztak tőlük. Akkor mégis miből kellett volna fenntartani vagy felújítani a zsinagógát? Mellesleg ma már csak különleges alkalmakkor használják a zsinagógát, pl. hanuka vagy, egyébként máshol tartják a szertartásaikat.
  Ha pedig valami program van, ami a zsidóságot akarja bemutatni, akkor minek mennének az érdeklődők Pestre, amikor itt is van egy zsinagóga? Nem értem, hogy ez miért baj egyeseknek, nem kötelező elmenni ezekre a programokra.”
 • 6. gyugyu1 2010. december 06. 21:22
  „Szaurin . Tudod mi a zsidóké? A PACIPIMPALLÓJA ! Mikor romhalmazzá vált a zsinagóga épülete és sok pénz kellett volna rá költeni akkor eladták a városnak, fellett ujitva a pénzünkön azért.hogy a múvészeteknek legyen az otthona. /a mi ill. az én pénzenem / Most kellene nekik, de semmit sem áldoztak az épületre / pedig a kárpótlásból és a hiller által folyositott támogatásból tellett volna rá ! /so-sok millió / Rendezzék rendezvényeiket az általuk fentartott épületekben / Bp. Dohány u., Izrael / de ne a keresztény emberek által fenntartott müemlékben.. Kiváncsi lennék rá mennyi bérleti dijat fizettek az épület bérléséért ????”
 • 5. Szaurin 2010. december 06. 18:05
  „Háté, miért te elbírod viselni más vallását? A hozzászólásodból nem úgy tűnik. Miért baj az, hogy ők is ünnepelnek? És igen, a zsinagóga már nem szent hely, de attól még az övék, az ő pénzükből épült eredetileg.”
 • 4. gyugyu1 2010. december 06. 15:37
  „Mit keres a hanuka a felujitott zsnagógában ? /a zsidó meir jelentette ki,már nem szent hely ! Azt a keresztyény emberek pénzén rakták rendbe /már összedölt volna/, vigyék a zsidó ünnepeiket Budapestre a Dohány utcába ! Azért lett felujitva az épület,hogy a művészeteknek adjon otthont nem az ajvékolásra !!!”
 • 3. háté 2010. december 06. 14:14
  „Semmi meglepő nincs abban, hogy a mocskos zsidók nem tudják elviselni a keresztény vallás ünnepét!
  A várost, benne a templomokkal jobban ismerem, mint a tenyerem.
  Program?--nekem nem program ezek vergődése, a himnusz gyalázóval az élen.
  Minden gyalázatot bevetnek, hogy Jézus születését meggyalázzák.”
 • 2. Eva- 2010. december 06. 13:35
  „www.karzat.hu.

  nyisd ki a programot és számold meg a rendezvénynek helyet adó templomokat!

  meg fogsz lepődni!

  A program viszont remek!”
 • 1. háté 2010. december 05. 22:21
  „Hamuka-székhelyijózsef a Himnusz gyalázó--mi a közük a MI karácsonyunkhoz?
  "Nehogymár" egy utcai csatát hasonlítsanak egy szent ünnephez!
  Egyszerűen nem tudják elviselni, ha mások ünnepelnek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros Mikulások Győrben - fotókkal, videóval

Második alkalommal rendeztek motoros-jelmezes felvonulást Győrben. Tovább olvasom