Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Adóhatósági ellenőrzések 2011: célkeresztben a fantom cégek

Összeállításunkból kiderül, hogy melyik piaci szektor szereplői számíthatnak elsősorban az adóellenőrök kopogtatására idén.


"Előtérbe kerülnek az aktuális gazdasági folyamatok, ezért a vizsgálatok jelentős része az elrendelés évét, és azt megelőző 1-3 évet érinti majd.

Számíthatnak ellenőrzésre az induló vállalkozások (ún. "fantom" cégek kiszűrése érdekében), azon működő vállalkozások is, akik nem tesznek eleget bevallási kötelezettségüknek; gyakorta változtatják székhelyüket, illetékességüket, illetve tulajdonosi körüket, adóminimalizálók, tartósan veszteségesek, vagy akik esetében adócsalásban, számlázási láncértékesítéses ügyletekben való részvétel gyanúja merül fel" - közölte portálunkkal a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.

"Továbbra is nagy szerepet kapnak a kiutalás előtti ellenőrzések a jogosulatlan visszaigénylések gyors megakadályozása érdekében"

"Emelkedni fog a helyszíni vizsgálatok, adatgyűjtések száma az illetékességet váltó adózóknál, valamint a jelentős beruházások esetén, különösen, ha az támogatások felhasználásával valósul meg.

Továbbra is nagy szerepet kapnak a kiutalás előtti ellenőrzések a jogosulatlan visszaigénylések gyors megakadályozása érdekében; a bevallások utólagos vizsgálata vonatkozásában pedig a fiktív számlázás, körbeszámlázásos ügyletek és értékesítési láncok felderítése, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjait illető bevételek megrövidítésének feltárása.

Vagyonosodási vizsgálatra elsősorban az adócsalás gyanús ügyletekkel érintett, illetőleg jelentős hátralékkal felszámolásra került cégek tulajdonosai, képviselői körében kerül sor" - folytatta a Főigazgatóság. 

A nagykereskedelem is fókuszba kerül

"Új feladatként jelenik meg a transzferárak ellenőrzése a multinacionális vállalkozások mellett a kis- és középvállalkozásoknál; a reklámköltségek elszámolásának ellenőrzése; a fordított adózás szabályainak, a tőzsdei ügyletek vizsgálata; a magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő különadó ellenőrzése.

A tevékenységek közül 2011. évben is elsősorban a szolgáltató szektor és ezen belül is a nagykereskedelem (különösen gépjármű, gabona, dohány, ruházat, lábbeli, számítógép, építőanyag) kerül kiemelésre.

Emellett figyelemmel kíséri az adóhatóság többek között az őrző-védő szolgáltatókat, illetve a vagyonkezelői, tanácsadói szolgáltatást nyújtókat, építményüzemeltetőket; az ipari és a mezőgazdasági szektorokból az építőipar, az élelmiszergyártás, húsfeldolgozás és tartósítás mellett az erdőgazdálkodást és a fakitermelést is" - tudta meg a kisalfold.hu.

Jövőre a HR- és PR-piac is számíthat ellenőrzésékre

"A jövedelmezőség elmaradását vizsgálja az adóhatóság a vegyes termékkörű nagykereskedelem, a saját tulajdonú ingatlan adásvétele, valamint az összetett adminisztratív szolgáltatás vonatkozásában.

A következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtések főbb irányait a vendéglátás; egyéb személyi szolgáltatás; reklám, piackutatás; és munkaerő-piaci szolgáltatás képezik.

Az idei évtől az ellenőrzési irányelvek magukba foglalják fentieken túl a vámra, jövedéki adóra és környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó célkitűzéseket is" - közölte végül a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága.

Olvasóink írták

 • 13. Contar 2011. március 06. 23:45
  „Csatlakozom Tabornok-om!
  Munkahelyemen is utálom, mikor azt mondják egy javaslatomra: majd megtervezzük, megnézzük, mit tehetünk! Ne tervezzétek, ne nézzétek, hanem csináljátok, ha jó!”
 • 12. Tabornok 2011. március 04. 11:06
  „"Emellett figyelemmel kíséri az adóhatóság többek között az őrző-védő szolgáltatókat," No ez a baj!
  Nem kellene figyelemmel kísérni, hanem intézkedni. Tíz vagyonvédelmi cégből kilenc feketézik.
  Ezt a Munkaügyi Főfelügyelet megállapította, a Kisalföld megjelentette, tehát tényként kezelhető.
  Intézkedni kéne, nem figyelemmel kísérni, vagy tévedek.

  A végén még innen is kitiltanak, mint az ORIGÓ-ról.”
 • 11. annobon 2011. március 03. 15:22
  „Ha azt írom, hogy a sétálóutcán, az bent maradhatott volna?”
 • 10. annobon 2011. március 03. 11:10
  „9-hez: jogos! + esetleg még annyi, hogy nyáron 30 fokban a <moderálva> árusított réteseit még a legyek is belepik sokszor. Ugyanannyi pénzért meg kulturált körülmények között látványpékségekben és cukrászdákban is kapni házi rétest. A legfinomabb persze az, amit a párom süt! :)”
 • 9. igazszó 2011. március 03. 08:07
  „7. annobon 2011.03.02. 13:24

  Jól jövedelmező vállalkozása, több kocsija van, és szociálisan támogatott bérlakásban lakik , melyet a város rendszeres támogatással biztosít neki....Értékesített rétesek után számlát nem ad, ráadásul koszos kézzel kesztyű nélkül tapogatja, miközben orrot fuj, fejet,s.gget vakar. Igy lehet spórolni, vagyonosodni ugye?Ide nemcsak adóellenörzés, de köjál vizsgálat is kell! Nem györi vagyok, de erről a nőröl sokmindent hallottunk már, ami a városnak is szégyene, mégis ilyen embert támogatnak.”
 • 8. okostojas007 2011. március 02. 21:37
  „fanom...????
  nem létező cégeket hogyan lehet ellenőrízni....”
 • 7. annobon 2011. március 02. 13:24
  „5-höz: "Van olyan nő Győrben, aki adományra adott réteseket pénzért árulja..." Csak nem az, akinek a házában nemrég gázrobbanás volt? Akkor ne sajnáljuk... :)”
 • 6. mais 2011. március 02. 12:27
  „Olyanokat is ellenőrizzenek ... egy cég és minden évbe más neve van!:)A túlórát feketén fizeti ki ... stb.
  /Ipari parki nyomda is ilyen a sok közül /”
 • 5. igazszó 2011. március 02. 11:32
  „Egy jótanács! Fejeknél kezdjék az ellenőrzést, fiktiv számlákat, foglalkoztatást, mert akiknek a legnagyobb a szájuk, azok biztonságban érzik magukat.Tán elképzelhető az is, hogy előre nem üzennek nekik mikor megy az ellenőr? Van olyan nő Győrben, aki adományra adott réteseket pénzért árulja...számla nélkül...jól jövedelmező vállalkozó. Érdekes, jár falusi bucsukra is, és mindig tudja, hogy kik mennek ellenőrizni, és mikor...sőt mondani is szokta előre... ócskapiacon is...és igaza is volt eddig.... Mennyire komoly ez az elleneőrzés, és esélyegyenlőséggel??????”
 • 4. dw748a 2011. március 02. 10:57
  „Vagy épp a tanácsadó cégeket.. csak hát azok általában a minisztériumoknak "dolgoznak". Vagy épp a "vaskereskedőket".. nah arra felkapná mindenki a fejét.. :)”
 • 3. xverax 2011. március 02. 10:09
  „Épitőipart kellene vizsgálni. Rengeteg cég van akik mögött nincs tényleges munkavégzés...”
 • 2. Téglaporospaprika 2011. március 02. 06:19
  „Az olyant is ellenörizni akinek Mo-on és Ausztriában is cége van ! Ugye ha ott dolgozik magyar cégével végezteti a munkát ha itt az osztrák cég csinálja ! Adót meg sehol nem fizetnek !”
 • 1. CsabaKiraly 2011. március 02. 02:10
  „Amerikaban 5 evig "nyitva marad" az ado-bevallasi nyilatkozat. Ez 5 ev alatt barmikor megvizsgalhatjak az ado-bevallasi nyilatkozatot.
  DE !! Ha ado-csalast federznek fel az 5 ev-hatar nem ervenyes es karmennyi evre visszamenoleg ujra megvizsgalhatjak.

  Az ado-hivatal minden evben megvizsgalja az ado-nyilatkozatok bizonyos szazelakat. Azon felul minden olyat amiben szokatlan "levonasoakat" talalnak. Amerikaban CSAK olyan dolgokat tud az emeber "levonni" a jovedelmebol amit torveny szerint le lehet de bizonyiotani is kell ha megvizsgaljak, es ez nemcsak szamla bemutatasa kell hanem fizetesi bizonyotvany. Keszpenzzel fizetett dolgokat nem lehet levonni. Csekkel, vagy bank at-utalassal lehet csak bizonyitani.
  Meg valami fontos: megengedheti maganak az emebr, hogy kiadasokat :levonja: a jovedelmebol, legfeljebb az adohivatral elutasitja, es ezert csak az ado-kulonbozetet kell megfizetni kamattal. Azonbann ha valaki eltitkolja, nem vallja be a jovedelmet azt szigoruan bortonnel buntetik. Erre a legjobb pelda az amerikai gangszter Al Capone akinek szamtalan gyilkossag fuzodik a nevehez de CSAK ado-csalasert csuktal le es Alkatraz-ban halt meg.
  Szoval aki amcsiba jon az most figyelmeztetve van :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álarcosok otthonában rabolták ki a rábacsécsényi idős asszonyt

Fegyvert szorított két fegyveres álarcos férfi egy 78 éves asszony fejéhez, így követelték a pénzét.… Tovább olvasom