Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

A zöldkártyáról kérdeztek

A határon túlra dolgozni járó megyénkbeliek egyetlen ingyenes, magyar nyelvű jogsegélyszolgálatát jelenti a Régióközi Szakszervezeti Tanács (IGR) ˝Jövő a határtérségben˝ projektje.

Szakembereik olvasóink hívásait fogadták a minap.

Levélben és telefonon több olvasónk a köznyelvben zöldkártyának nevezett engedélyről érdeklődött. Például egy férfi, akinek újra meg újra tavasztól őszig van ausztriai munkája, de a téli leálláskor nincs rá szükség. Így viszont megszakad a foglalkoztatás folyamatossága.

Az IGR szerkesztőségünkbe érkezett szakértői – dr. Laki Brigitta és dr. Szatmári Enikő jogász, Dallos Bertold projektasszisztens – elmondták: 365 napos, megszakítás nélküli munkaviszony szükséges az állandó munkavállalási engedélyhez. Viszont ők is tudják, nehezen jön ez össze szezonális munkák esetében, hiszen az építőipar télen leáll, a mezőgazdasági feladatok is többnyire idényhez kötődnek, ahogy esetenként a vendéglátás is. A szünetekre, a leállások idejére megpróbálhat az ingázó a határon túl más helyen munkát találni, mert nem kell az előírt hosszúságú folyamatos foglalkoztatásnak egy munkaviszonyból származnia.

Szakértők Ausztriából: Olvasóink kérdéseire az IGR szakemberei, Dallos Bertold, dr. Laki Brigitta és dr. Szatmári Enikő válaszoltak.
Szakértők Ausztriából: Olvasóink kérdéseire az IGR szakemberei, Dallos Bertold, dr. Laki Brigitta és dr. Szatmári Enikő válaszoltak.

Az engedélyt az osztrák munkaügyi központ honlapjáról (www.ams.at) letölthető formanyomtatványon (EU-Freizügigkeitsbestätigung) lehet igényelni. A kérelem napján is munkaviszonyban kell állni, erről kell igazolást beszerezni a munkáltatótól. Illetéket csak utólag kell fizetnie a munkavállalónak, ha megkapta az úgynevezett zöldkártyát; 20 euró körüli az eljárás és az engedély díja. Nem szabad bedőlni a ˝mindent elintézek˝ ígéreteknek, ha több száz eurót előre kérnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos magyarok társasága

Válság ide, válság oda, idén már a második kiadvány jelent meg a leggazdagabb magyarok listájával.… Tovább olvasom